סייף הדקר יובל פרייליך, זכה לפני כשבועיים במדליית הזהב בתחרות גראנד פרי בקטאר. פרייליך צבר ניקוד חשוב ומשמעותי בדרך להשיג את הכרטיס האולימפי, והעלה את הציפייה ממנו ומהענף להגיע למשחקים באולימפיים בפריז בקיץ הקרוב, לאחר כמעט שני עשורים שישראל לא שלחה נציג בענף.
הסייף הישראלי מחזיק בשתי מדליות זהב באליפות אירופה לנוער, מדליית כסף בלאיפות אירופה עד גיל 23, ובשתי מדליות באליפות אירופה לבוגרים, האחת מכסף והשנייה מזהב. מדליית הזהב הזו הכניסה אותו להיסטוריה של ישראל בענף הסייף ולהיסטוריית הספורט הישראלי בכלל.
עבר קצת יותר משבוע, איך אתה מסכם את התחרות והזכייה בקטאר?
"האמת שמבחינה תקשורתית עדיף לדבר שבוע אחרי. ככה אפשר לעבד את הדברים, לחזור על רגעים שהיו בתחרות. הייתה לי תחרות טובה, סייפתי טוב, הגעתי בכושר טוב ועשיתי את זה. אני יכול לומר שדברים טובים התחברו בדוחא. התכוננו בצורה טובה אני והצוות המקצועי לתחרות הזאת, הבנו שהיא קריטית למירוץ לכרטיס האולימפי, וזה היה ללא ספק אחד מההישגים הטובים שלי בקריירה".
לנצח בקטאר ולהשמיע שם את ההמנון בתקופה הזאת, זה הישג היסטורי נוסף.
"אני מבין את הסיפור, המשמעות, והסמליות שיש מסביב בגלל שעשיתי את זה במדינה ערבית, בקטאר. הייתי מאוד גאה לעמוד כשההמנון ברקע והדגל מאחוריי. אבל אני מסתכל על זה אחרת. זאת הייתה תחרות קשה שהצלחתי בה הכי טוב שאני יכול. מבחינתי ומבחינת הצוות המקצועי זה הישג ספורטיבי בדרך להשגת הקריטריון".
הרגשת שבתחרות הזאת משהו היה אחר מבחינה מקצועית אצלך?
"הייתי הרבה יותר מדוייק בסייף. הייתה תקשורת טובה יותר ביני לבין המאמנים, וביני לבין הצוות. הייתה הסקת מסקנות טובה מתחרויות שהיו לפני כן, ויישום טוב יותר בזירה. אני גם יכול לומר שהשתדרגתי טקטית וטכנית. הרגשתי את זה וראיתי את זה".
"בדקר זה מאוד מאוד מנטלי, צריך לדעת להגיע במיינדסט נכון, ולדעת לשמור עליו שיישאר נכון. זה ענף הפכפך מאוד. יש המון סגנונות והרבה יריבים. היו 300 ספורטאים בתחרות, כשלכל אחד קצב משלו, סגנון לחימה משלו, זה לא פשוט. הרגשתי שהייתי יותר יציב לאורך היום".
"צריך להיות יציב בכלים שלי, יציב בראש, והבנתי שבאותו יום הכל היה מספיק מדוייק. בכללי, מתחרויות העבר אני יודע שאם אני מסייף מספיק טוב, אני יודע שאני יכול לנצח מתחרים עם הישגים טובים יותר משלי".
אחרי שניצחת קרב ועוד קרב, הרגשת שזה ילך למקום של פודיום?
"לא. הפוקוס לא היה שם בכלל. הפוקוס היה בנקודה הבאה, באותו הקרב. קל מאוד להסתכל קדימה ולחשב מה יקרה, זה גם מאוד מפתה להסתכל קדימה. אבל אני תמיד במחשבה רק על הטוש הבא (הנקודה הבאה). אני והצוות המקצועי יודעים שהיכולת ישנה, צריך לדעת להביא את זה לידי ביטוי בתחרות, ובדוחא זה קרה".
"בשורה התחתונה אני ספורטאי. כספורטאים אנחנו מגיעים כדי לבצע את מה שאנחנו עובדים כל כך קשה והרבה זמן בשבילו. אנחנו מתאמנים יום יום כבר הרבה שנים בשביל לסייף טוב, ואם זה מוביל לתוצאות אז מה טוב?".
בכל זאת, ניצחת אלופים אולימפיים, גברת על אלוף עולם ואלוף אירופה 4 פעמים. לא חשבת שזה יגיע למדליית זהב?
"בימים טובים שהכל מתחבר בהם אני יכול לנצח תחרות. ניצחתי כמה מתמודדים כשביניהם יאניק בורל הצרפתי, אלוף אולימפי ואלוף אירופה מספר פעמים. הוא ניצח אותי ואני ניצחתי אותו במהלך השנים. אנחנו מכירים, מסתובבים כולנו כמו "משפחה אחת גדולה" בכל התחרויות בעולם. כולנו סייפנו אחד נגד השני, לומדים אחד את השני. הפעם זה היה היום שלי".
הרגשת שהפתעת בתחרות הזאת, שהייתה הצהרת כוונות עם הזהב שזכית?
"כרגע אני לא יודע לומר. בתחרות סייפתי כמו שידעתי, פשוט עליתי וביצעתי. אני שמח שניצלתי את התחושה הטובה שהייתה לי באותו היום, ושהדברים עבדו כמו שצריך עד כדי מדליית הזהב".
אתה חושב על הסיכוי האולימפי, ומה נותר לך להשיג אותו?
"אני לא מתעסק בזה בכלל. לבדוק את הניקוד, הדירוג, מה צריך לעשות בשביל... זה מפריע למטרה. עם כל הפיתוי אני מנסה לא לחשב, לא לבדוק ניקוד, לא לבדוק ולהתחיל לעשות חישובים. כל דבר שהוא לא ביצוע פיזי, מפריע לביצועים שלי בצורה כזאת או אחרת".
"אני מאוד מקווה להשיג את הקריטריון, כן? שלא יובן אחרת. פשוט נמנע מלבדוק את עניין הניקוד, וכמו שאמרתי שום דבר לא מובטח בסייף, הענף הזה לא רגיל. לכן אני נהנה מהדרך שאני עושה, והלוואי והיא תביא לסוף אולימפי".
איך נראה לוח הזמנים הקרוב שלך?
"עכשיו אני במחנה אימונים באיטליה. אני חוזר בעוד כמה ימים וישר למחנה אימון בוינגייט. לאחר מכן טסים לגרמניה לתחרות גביע העולם שהיא עוד אחת מתחרויות הקריטריון. אחריה נמשיך להתאמן שם למשך שבועיים,, ואחר כך לתחרות גראנד פרי בבודפשט, שהיא גם תחרות קריטריון. בסוף מרץ תהיה התחרות האחרונה לחלון האולימפי, גביע העולם בגיאורגיה".
חשבת אי פעם על השתתפות באולימפיאדה?
"כשהייתי צעיר יותר, אמרתי כן כן לא הבנתי כמה הדרך הזאת קשה, וכמה עבודה זה דורש במיוחד בענך שלי שהקריטריון הוא מאוד מאוד קשה. בשנים האחרונות שהתחלתי להתבגר, הבנתי שאולימפיאדה היא שיא השיאים, אבל יש דברים אחרים על הדרך כמו אליפויות עולם ואליפות אירופה שהן חשובות, יש אלמנט אישי שאני זוכה לכך שאני מכיר את עצמי דרך הספורט".
מאיפה נבעה בכלל הבחירה לבחור בסייף?
"סייף התחלתי בגיל 9, לפני כן ותוך כדי התנסיתי בהרבה ענפים אחרים. אני מגיע ממשפחה ספורטיבית, כולנו ניסינו ענפים שונים. משהו בתנועה תפס אותי, אולי העובדה שזה ענף יחידני גם היה סיבה לזה. המאמנת הראשונה שהייתה לי הייתה מאוד נחמדה אז זה הוסיף לרצון שלי להמשיך להתאמן. אני נהנה מאוד לסייף, אני גם לא רע בזה. זה פשוט בא ביחד – ההנאה והתחרותיות. שני הדברים התחברו וזה המשיך בטבעיות. כמובן שלא הכל ורוד, לצד הכיף שיש בזה גם סובלים הרבה כספורטאים".
מי הצוות שמקיף אותך?
"אני חייב לומר שלאורך כל הדרך היו אנשים טובים מסביבי. אני בר מזל עם האנשים שעובדים איתי ועבדו איתי לאורך השנים. התחלתי בגיל 9, זאת אומרת שבמשך 20 שנה אני עובד עם הרבה מאוד אנשים. ובמבט לאחור הייתי חוזר ועושה את זה שוב בדיוק עם אותם האנשים".
"הצוות העכשווי שלי כולל את אנג'לו מאצוני האיטלקי, שהוא אלוף אולימפי, אלוף אירופה ואלוף עולם. הוא שם דבר בסייף העולמי והוא מקצוען. אני מתאמן איתו פול טיים כבר שנה וחצי, לפני כן התאמנתי עם אוהד בלווה, בזמן שזכיתי באליפות אירופה. סשה איבנוב מאמן הנבחרת עובד איתי כבר תקופה. שדואג שנתאמן, נשתפר, ושנעבוד בראש שקט".
סשה איבנוב מאמן נבחרת ישראל שעובד בצמוד לפרייליך אמר: ״התחרות הייתה בנוכחות כל הספורטאים המובילים בעולם, והייתה ברמה הכי גבוהה שיכולה להיות. ליובל זה הישג מדהים. הישג השיא שלו, המקום הכי גבוה שלו שהוא זכה בתחרות גראנד פרי וגם בגביע העולם. זאת התחרות הכי רצינית שהוא זכה בה״.
״הוא היה מאוד נחוש, מרוכז ושקט. אלה דברים כל כך חשובים בשבילו. כשהוא נכנס למוד הזה שלו, אני יודע שהשמיים הם הגבול בשבילו.הוא נראה מצויין, בכושר טוב, נראה בשיא שלו. אני מקווה מאוד שהוא עוד יתקדם כמובן, באותו יום נתון הוא היה יוצא מן הכלל. כרגע הוא נמצא במקום טוב עם הרבה ניקוד. הסיכויים שלו להשיג קריטריון אולימפי מאוד מאוד טובים וגבוהים״, הוסיף המאמן.