ראיין לוכטה הוא השחיין הטוב ביותר בעולם, אפילו יותר טוב ממייקל פלפס. אנחנו יודעים את העובדה הזו כבר שנתיים שלמות, אבל החותמת הגדולה על המהפך הגיעה הערב (שבת), כאשר לוכטה זכה במדליית זהב בגמר ל-400 מטרים מעורב אישי. אולם זו לא הייתה "רק מדליית זהב", אלא גם השיג זהב אולימפי רביעי שלו וגם רשם ניצחון שהכתיר אותו למלך הבריכה בלונדון.
"אני עובד קשה מאוד", אמר האלוף הטרי אחרי המשחה, "אני פשוט יוצא לבריכה, נהנה ועושה מה שאני עושה הכי טוב. האמת, אני די בהלם כרגע". לגבי פלפס אמר: "אני יודע שהוא נתן כל מה שהוא יכול".
בצד המובס של הערב לא היו תירוצים. "היה לי משחה גרוע, אני מאוד מתוסכל. הרגשתי טוב ב-200 מטר הראשונים ומאותו רגע אני פשוט לא יודע מה קרה", סיפר פלפס, "הם פשוט שחו טוב וחכם ממני והגיעו מוכנים יותר. אנסה להסתכל קדימה, יש לי עוד הרבה משחים ואני מקווה שאסיים הרבה יותר טוב מהדרך בה התחלתי".
פלפס שחה במסלול הצדדי אחרי שנכנס לגמר עם התוצאה השמינית בלבד בטיבה במוקדמות והיה על סף הדחה. "העובדה ששחיתי במסלול הצדדי לא קשורה להפסד, פשוט לא נכנסתי טוב למשחה", אמר זוכה 8 מדליות הזהב בבייג'ינג, "היה לי מזל שבכלל הצלחתי להגיע לגמר".
גמר 400 מטרים מעורב אישי
לוכטה פתח את מאה המטרים של הפרפר בצורה נפלאה והוביל עם 55.02 שניות, כאשר פלפס הגיע שני לפני הסיבוב לגב. לוכטה, שניצח את פלפס במבחנים האמריקניים, העביר הילוך ומכאן פשוט שרף את הבריכה בדרך לניצחון עצום בפער של יותר משלוש שניות וחצי. לוכטה עצר את השעון על 4:05.18 דקות והתפנה לחגיגות.
ומה עם מייקל פלפס? אחרי בייג'ין ב-2008 הוא הודה שכבר לא נשאר לו כוח. אבל הוא החליט להישאר במים ארבע שנים נוספות. הערב היה אפשר לראות שאין לו כוח למשחה מפרך כמו ה-400 מטרים מעורב. פלפס אמנם היה שני לאחר 100 מטרים, אך נחלש וסיים רק רביעי. טיאגו פריירה הברזילאי סיים שני עם 4:08.86 דקות. קוסוקה האגינו היפני הפתיע עם מדליית הארד, 4:08.94 דקות. פלפס קבע רק 4:09.28 דקות.
גמר 400 מטרים חופשי
יאנג סון הסיני, שריסק את שיא העולם ב-1,500 מטרים באליפות העולם שעברה, המשיך את ההשתלטות שלו על הטופ העולמי של המשחים הארוכים. סון ניפץ את השיא האולימפי ואסף מדליית זהב ראשונה שלו במשחקים בלונדון עם 3:40.14 דקות. פארק טאיי-וון, האלוף היוצא, סיים יום מתיש מבחינתו עם מדליית הכסף (3:42.06 דקות). פארק הקוריאני כבר נפסל במוקדמות בבוקר, אך זכה בערעור וזינק למים. פארק פתח מהר מאוד ולאחר כ-200 מטרים הוא נחלש משמעותית. פטר ואנדרקיי האמריקני לקח את הארד עם 3:44.69 דקות.
חצי גמר 100 מטרים חזה
בראשון בערב קוסוקה קיטאג'ימה ינסה להפוך לשחיין הראשון אי פעם שמנצח באותו משחה בשלוש אולימפיאדות רצופות. קיטאג'ימה העפיל לגמר 100 מטרים חזה וינסה לשמור על התואר בו הוא זכה באתונה 2004 ובבייג'ין 2008. למרות העלייה לגמר, היפני לא הרשים והעפיל מהמקום השישי הכללי בלבד עם 59.69 שניות. קמרון ואן דר בור, שיאן העולם במחצית המרחק, שבר את השיא האולימפי של קיטאג'ימה ועלה לגמר מהמקום הראשון עם 58.83 שניות.
סגן אלוף העולם, פאביו סקוצולי, עלה מהמקום השני לגמר כשקבע 59.44 שניות. שני האוסטרלים, ברנטון ריקארד וכריסטיאן ספרנגר עלו גם הם. גיידריוס טיטאניס ודניאל גיורטה עלו ממקומות 5 ו-7. את הכרטיס האחרון לגמר תפס לא אחר מאשר האמריקני המתקאמבק ברנדן האנסן, שעצר את השעון על 59.78 שניות. האנסן חזר לפני כשנה לבריכה אחרי שפרש בתום האולימפיאדה בבייג'ין. האנסן יזנק מחר מהמסלול הקיצוני וינסה לגנוב את ההצגה.