הביקורות בתקשורת ומחאות הספורטאים ושרת הספורט עשו את שלהן. הוועד האולימפי וחברת "אסם" פירסמו הודעה כי ההסכם ביניהן על בחירת הקמע למשלחת האולימפית ללונדון בטל והתינוק של "במבה" לא ייצג את הישראלים במשחקים האולימפיים. ומה יהיה בנוגע לכסף? 100 אלף השקלים יישארו כתרומה בידי הוועד.
כזכור, אתמול הודיע הוועד האולימפי כי התינוק של "במבה" יהיה הקמע הרשמי כ"מייצג החוויה הישראלית", לאחר פסילתו של "שפיציק" על ידי בית המשפט בטענה שהוא העתקה של "קישקשתא" והפרת זכויות יוצרים (וקנס את הוועד ב-50 אלף שקלים). לא עבר הרבה זמן וכבר הלכלוך התחיל לצאת, כאשר אתר ערוץ הספורט חשף כי הוועד האולימפי ישלשל לכיסו כ-100 אלף שקלים כתוצאה מהצגת תוכן שיווקי של חברת "אסם".
תגובה רשמית של ועד הספורטאים האולימפיים לא אחרה להגיע. "מפתיע ואף מאכזב אותנו כי הוועד האולימפי בחר קמע בדמותו של תינוק במבה ללא התייעצות מוקדמת עם נציגי הספורטאים, למרות שעל פניו ברור שמדובר בקמע מאוד בעייתי", כתב היו"ר מיקי חליקה ליו"ר הוועד האולימפי צבי ורשביאק. "כספורטאי אולימפי חשוב לי להדגיש כי הקמע מסמל את הרוח עמה הספורטאי מגיע לתחרויות. דמות 'התינוק בחיתול' אינה מהווה דמות להזדהות לספורטאי ו/או לצופים רגע לפני שהוא עולה להתחרות באירוע השיא של הספורט העולמי".
חליקה הוסיף בנחרצות: "תמונות הזכורות וכתבות בתקשורת לפני, במהלך ואחרי המשחקים של ספורטאי ישראלי עם הדמות שנבחרה לשמש כקמע מעוררים תגובות מביכות. ספורטאי אולימפי מייצג מגוון מאוד רחב של ערכים שאיתם הוא יוצר את המוניטין עבור עצמו. זהות הקמע כפי שהיא פוגעת ותפגע בערכים אלה. מי כמוך יודע כמה קשה עובד ספורטאי על מנת להשיג נכס זה. כמו כן, אינך יכול להתעלם מתגובות הספורטאים שעתידים לייצג את ישראל בלונדון בעוד מספר חודשים".
השורה התחתונה בפניה שנשלחה לוורשביאק ברורה כשמש. "לאור האמור לעיל, אמליץ לוועד האולימפי שלא לקבל את הקמע המוצע, שכן הספורטאים לא יוכלו להיות חלק מהצגה המביכה שיוצר הקמע בדמותו הנוכחית", סיכם חליקה.
הספורטאים תקפו גם באופן אישי בחריפות את התנהלות הוועד האולימפי. חשוב לציין כי בתחילה הספורטאים ביקשו להישאר אנונימיים, זאת משום הפחד שלהם שבוועד יתנכלו להם. כל הספורטאים שהגיבו לסיפור כבר הבטיחו את מקומם במשחקים האולימפיים.
"תינוק שעושה קקי במכנסיים, זה מה שצריך לייצג אותנו? זאת חרפה", אמר אחד הספורטאים הבכירים לאתר ערוץ הספורט. "הוועד האולימפי חושב שכולנו תינוקות? או שזה מה שהציבור צריך לחשוב עלינו? לא ברור איך אנחנו אמורים לצעוד עם הדבר הזה בטקס הפתיחה בלונדון".
ספורטאי אחר הוסיף: "מעצבן אותי שההתעסקות היא סביב שטויות. אני מרגיש בגן ילדים ועכשיו גם הוסיפו עוד תינוק ללול. אנחנו נראים דבילים עם קמע כזה. מי צריך אותו? פעם בארבע שנים אנחנו זוכים להכרה וכולם מחכים לרגע הזה וגם קצת פוחדים ממנו, ואז מביאים לנו את הבדיחה הזו שרק מורידה את הביטחון. הוועד הציג את הבובה של במבה כדמות שגדלנו עליו, זה בולשיט. הוא רחוק מלייצג ספורטיביות או אליפות. הוא מייצג השמנה ותבוסתנות".
"ברור לכולנו שלא נראה שקל מהכסף שהוועד מרוויח. הכל הולך לטובת האינטרסים האישיים שלהם", תקף ספורטאי אחר. "הם יושבים במשרדים שלהם על משכורות עתק ואנחנו צריכים לחיות מ-5,000 ש"ח. "הועד האולימפי טוען שהכסף לטובת ההכנות האולימפיות, אבל אנחנו כבר לא תמימים", סיפרה אחת הספורטאיות. "אנחנו הרי נצטרך לחבק ולהצטלם איתו באירועים ולעשות כאילו אנחנו אוהבים אותו, עושים מאיתנו צבועים".
"בוועד ניסו עם 'שפיציק' וזה לא עבד, אז למה לא נתנו לסטודנטים או לאנשים לעצב לנו קמע? הקמיע אמור ליצג אותנו, את עם ישראל, לא דמות שדחפו לנו בכוח כי משלמים עליה לוועד. היינו כן שמחים אם היו נותנים לילדים או סטודנטים לעצב לנו קמע, ככה לפחות הם היו מרווחים מזה, הנושא הזה היה יותר מדובר וכולם היו מאושרים", סיכם אחד הספורטאים. "לא בטוח שבכלל צריך קמע. נסתדר גם בלעדיו".
"אני שמחה שהוועד האולימפי שקל מחדש את הנושא, וקיבל החלטה ראוייה", אמרה שרת התרבות והספורט, הגברת לימור לבנת, לאחר שקיבלה את הידיעה. "בכל מקרה, גם לשנות החלטה כזו צריך אומץ לב". יו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט, ח"כ אלכס מילר, הוסיף: "אני מברך על ההחלטה האחראית של חברת אסם לשמור על רוח הספורטיביות. אני מצפה מהוועד האולימפי למצוא קמע חלופי אשר ידבר אל ליבם של הציבור בישראל בכלל וקהל הצעירים בפרט. יש לערב את ציבור הצעירים בבחירת הקמע לאולימפיאדה".
בסופו של דבר, כאמור, החליטו האחראים למבוכה לבטל את ההסכם. "לפני כחודש פנה הוועד האולימפי בישראל לאסם ברעיון למיזם שיווקי לפיו התינוק של במבה יהפוך להיות הקמע של משלחת ישראל למשחקים האולימפיים בלונדון 2012. אסם נעתרה מתוך רצון לתמוך בספורט הישראלי ולקחת חלק בחוויה האולימפית והעניקה את התינוק בתום לב", נכתב בהודעה מטעם הוועד האולימפי. "לאחר שהקשיבו לתגובות הציבור החליטו אסם והוועד האולימפי במשותף לוותר על כל המחויבויות הנובעות מההסכם ביניהן. עם זאת, כדי לשמור על רוח ספורטיבית ולסייע למשלחת, החליטה אסם להשאיר בידי הוועד האולימפי, כתרומה, את הסכום שעליו הוסכם במטרה לקדם את הספורט האולימפי בישראל".
מנכ"ל הוועד האולימפי הישראלי, אפרים זינגר, הוסיף את תגובתו לפרשה בראיון לתוכנית הספורט של "רדיו ללא הפסקה". "ניתחנו את התגובות והגענו למסקנה שהציבור לא שבע רצון", אמר זינגר, "כל הרעיון נעשה רק מכוונה טובה, יחד עם זאת אין שום בושה לומר אוקיי, ולהמשיך הלאה. אנחנו מחפשים כל דרך כדי להגדיל את התמיכה, לא תמיד נצליח".
"הרעיון שבשת"פ עם אסם לא היה רק הצד הכספי אלא גם חשיפה לדור שאנחנו לא מצליחים להגיע אליו", הוסיף זינגר שאישר כי הסכום היה שהתקבל מחברת המזון היה כ-100 אלף שקלים. "יש כמה חברות מסחריות שעומדות בתור כדי לתת לנו חסות".