* ב-4 בפברואר לברון ג'יימס קלע 13 מ-14 מהשדה, כש-13 מהזריקות הוא לוקח ממרחק של 2.5 מטר מהסל בלבד, וקולע 12 מהן. עוד זריקה אחת נלקחה מטווח של כ-4 מטר, והיא נכנסה.
* בעונת 96/7 סקוטי פיפן מסר 166 אסיסטים למייקל ג'ורדן, וג'ורדן מסר לו 104 אסיסטים.
* בעונת 2000/1, בה אלן אייברסון סחב את פילדלפיה לגמר, רק 42.4% מקליעות שלו הגיעו מאסיסט של מישהו אחר. האחוז הזה צנח ל-25% בדקה האחרונה של משחקים צמודים.
* ב-22 בינואר 2006 קובי ברייאנט קלע 81 נקודות בניצחון הביתי 104:122 של לייקרס על טורונטו. קובי קלע 28 מ-46 מהשדה, אבל רק 2 מה-46 זריקות האלה היו ג'אמפ שוטס ממרחק של 5 עד 7 מטר מצד שמאל – הזווית הכי פחות מועדפת עליו במגרש. כלומר, קובי לא נתן לטורונטו לכפות עליו שום דבר, והצליח לתקוף את הסל שוב ושוב, מהמקומות המועדפים עליו.
* ב-35 הניצחונות של בוסטון בהם שותף פול פירס בעונת 2003/4 הוא השיג 5.4 נקודות למשחק מאיבודים של היריבה. ב-45 ההפסדים בהם שותף הוא השיג רק 3.3 נק' למשחק מאיבודים של היריבה.
* בעונת 2008/9 החמישייה של רונדו-אלן-פירס-גארנט-פרקינס של בוסטון שיחקה יחד 1073 דקות, בהן הסלטיקס היו בפלוס 262 נקודות – יותר מכל חמישייה אחרת באותה עונה. במקום השני, במרחק גדול, חמישייה של קליבלנד בראשות לברון ג'יימס.
* 83.7% מהשלשות של ניו יורק ניקס במשחקי בית, בעונת 2000/1, ברגעי קלאץ', הגיעו מאסיסט.
* בעונת 98/9 דאלאס קלעה רק 37 מ-109 מהשלוש מהפינה, 33.9% מאחת הנקודות הכי מועדפות על קלעים. לשם השוואה, בעונה שעברה סן אנטוניו קלעה מהפינות 190 מ-453 – 41.9%.
כן, חלק מהדברים כאן מעניינים בטירוף, חלק מעניינים קצת פחות. חלק מהנתונים האלה יכולים להיות מאוד משמעותיים, חלקם קצת פחות. אבל השאלה החשובה היא: מאיפה כל זה מגיע? והתשובה היא עוד יותר חשובה: מאזור הסטטיסטיקות החדש של אתר ה-NBA. אזור מושקע במיוחד ובאמת מדהים, שיש בו עוד הרבה-הרבה-הרבה-הרבה יותר מאשר הנתונים לדוגמא שהובאו כאן למעלה.
עבור עכברי סטטיסטיקות, אתר ה-NBA אף פעם לא היה כתובת מועדפת כדי לדלות נתונים. מדובר באתר כבד שמגיש לרוב רק את הדברים הבסיסיים. בשביל כל היתר – בעיקר, נתונים היסטוריים וסטטיסטיקות מתקדמות, יש את basketball-reference.com, את 82Games הוותיק, את hoopdata.com, את hoopsstats.com ועוד. אבל מהשבוע שעבר NBA.com נותן לכל אלה חתיכת תחרות, ומבחינות רבות אף גובר עליהם. ככה זה כשיש לך את הגב של הליגה ושל ענקית התוכנה הגרמנית SAP.
האזור הושק כאמור רק בשבוע שעבר, ואם אתם לא עוקבים אחרי "הפרסומים" במדורים או בבלוגים הרלוונטיים, סיכוי טוב שפספסתם את זה. אבל גם אם ההשקה הייתה קצת יותר שקטה משאפשר היה לצפות, הרי שב-NBA אף אחד לא דואג שהאזור שלהם לא יקבל מספיק חשיפה. וזה כי הם ידעו בדיוק למה הוא מעלים את האזור (שימשיך להתעדכן ולהגדיל את מסד הנתונים ההיסטוריים שלו) דווקא עכשיו. הם יודעים שבימים הקרובים כל הדיבורים על סטטיסטיקות וסטטיסטיקות מתקדמות יהפכו לאחד הנושאים החמים בתקשורת הספורט האמריקאית.
הסיבה: בסוף השבוע הזה תיפתח בבוסטון ועידת הספורט הגדולה בעולם, שעיסוקה המרכזי הוא ניתוחים מתקדמים. חידושים, המצאות, תגליות מחקריות ותיאוריות חדשות בתחומי הסטטיסטיקות והניהול הם מרכזה של וועידת "ספורט אנליטיקס" של בית הספר לעסקים "סלואן" מאוניברסיטת MIT היוקרתית במסצ'וסטס. זו תהיה השנה השביעית ברציפות בה תתקיים הוועידה, שבכל שנה הופכת יותר ויותר גדולה, יותר ויותר חשובה, יותר ויותר מדוברת. אין אדם שהוא גדול מדי בשבילה, אפילו את ברק אובמה הם יכולים להזמין (והוא בטח ירצה להגיע).
על אורחיו של הכנס, בו נערכים כ-20 פאנלים בנושאים שונים, נמנים אין ספור אנשים חשובים, משפיעים, מרכזיים – מתחומי הניהול, העסקים, הספורט, התקשורת והמחקר. מיליארדרים שהם בעלי קבוצות, מנהלים מחברות ענק כמו דיסני, גוגל, טוויטר, פפסיקו, טיקאמאסטר ועוד, מנג'רים בולטים משלל הענפים המקצועניים, פרופסורים וחוקרים מתחומי הניהול והסטטיסטיקה, עורכים וכותבים מהעיתונים והמגזינים הגדולים והחשובים בארה"ב, מאמנים, שחקנים, פרשנים, שחקני עבר ועוד ועוד. בלי שום ספק, מדובר באחד מכנסי הניהול החשובים והמתקדמים בעולם, ובכל שנה יוצאות ממנו בשורות רבות לעולם הניהול בכלל, וניהול הספורט בפרט.
אז גם אם מרבית חובבי הליגה פספסו עד עכשיו את אזור הסטטיסטיקה החדש, אפשר להיות בטוחים שאנשי אתר ה-NBA יגיעו בחזה נפוח לכנס, ויתגאו במוצר החדש והנהדר שהם הולידו. מוצר שמגיש לכולם, בחינם, את כל הנתונים שעד היום היו נגישים רק לקבוצות ולאנשי תקשורת שקרובים אליהן. ואפשר גם להיות בטוחים שעד לוועידה של השנה הבאה, מישהו אחר יעשה משהו אחר, שידהים אותנו שוב. ככה זה כשמתייחסים ברצינות לספורט, כאל ענף תעסוקתי לגיטימי שמושך אליו את מיטב המוחות ומהווה תחום מחקרי בפני עצמו. בוסטון אמנם רחוקה כמעט 9000 קילומטר מתל אביב, אבל היא מעולם לא נראתה רחוקה יותר.