מדי כמה שנים זה קורה: נשיא ריאל מדריד, פלורנטינו פרס, משתגע ומחליט לפתוח את הכיס, לשלוף את הארנק, ולהתחיל לפזר כסף על שחקני-על כאילו אין מחר. בסיבוב הקודם בתחילת המילניום, הביא פרס למדריד את זידאן, בקהאם, פיגו ורונאלדו הברזילאי, כחלק מפרויקט "הגלקטיקוס" היומרני שלו. ההצלחה של ריאל אז הייתה לא רעה, עם זכיות באליפות ספרד ב-2001 ו-2003 ובליגת האלופות ב-2003. אלא שההמשך, כזכור, היה הרבה פחות מוצלח, ומקבוצת הכוכבים של פרס נשאר בעיקר אבק. הכסף הגדול הביא הצלחה רגעית, אבל לא סיפק קבלות לטווח ארוך.
פרס עזב את ריאל, וחזר בתחילת השנה כשבפיו בשורת גלקטיקוס חדשה: הפעם, במקום לרכוש כוכב אחד בשנה - הולכים על כל הקופה כבר עכשיו, הכל בקיץ אחד. בזה אחר זה הצטרפו להם כריסטיאנו רונאלדו (94 מיליון יורו), קאקה (65.5 מיליון), קרים בנזמה (35 מיליון), צ'אבי אלונסו (35 מיליון) ועוד כהנה וכהנה רכישות בסכומים קטנים יותר.
כסף או נבחרת
לא מעט ביקורת ספגה השיטה של פרס, במיוחד כשמנגד הלכה ונבנתה לה קבוצה אחרת של כוכבים בברצלונה, בסגנון קצת שונה. על כל גלקטיקו שפלורנטינו נאלץ לרכוש במיליונים מכיסו, הצמיחו הקטלונים כוכב ענק לצמרת העולמית, הישר ממחלקת הנוער. צ'אבי, אינייסטה וכמובן ליאו מסי הם רק הדובדבן בקצפת העשירה שמייצרות המחלקות הצעירות של בארסה לאורך השנים האחרונות. את התוצאה - דורות של שחקני בית הגוררים הזדהות אדירה של הקהל עם המועדון - פרס היה קונה בשתי ידיים, אם רק היה יכול.
אלא שאחרי הכל, יש עונה חדשה בפתח, וכולם שוב מתחילים מאפס - ריאל עם הרכש המאסיבי והנוצץ שלה, אך עם סימני השאלה המרחפים סביב החיבור שיהיה או לא יהיה בין כולם, וברצלונה עם רכש צנוע יותר, אך עם אותו השלד שסחף את אירופה כולה בעונה שעברה בדרך לתואר המשולש - אליפות, גביע ואליפות אירופה. מי תצא מנצחת?
השוואה בין הסגלים החדשים של שתי הענקיות מראה שבליגה שלדעת רבים היא הטובה ביותר בעולם צפוי העונה מאבק צמוד מתמיד. כמו תמיד בתקופות האלה, צריך לקחת בחשבון שמדובר כמובן בהרכבים משוערים בלבד, וגם שנותרה תקופה לא קצרה עד פתיחת הליגה שעלולים להיות בה לא מעט התפתחויות. שנתחיל?
הגנה: יתרון קל לברצלונה
שוערים: איקר קסיאס (ריאל), ויקטור ואלדס (ברצלונה). את שני השחקנים הראשיים בעמדת השוער אין צורך להציג. גם לריאל וגם לברצלונה יש שוערים צעירים יחסית לתפקיד (קסיאס בן 28, ואלדס 27), אך ותיקים בקבוצותיהם ומנוסים מאוד ברמה האירופית. בהשוואה בין השניים קסיאס לוקח אמנם, למרות הכושר הגרוע בו היה נתון בסיום העונה שעברה, בעיקר בגלל הניסיון הבינלאומי הרב יותר. ואלדס כבר הוכיח - במיוחד בעונה האחרונה - שהוא מסוגל להתמודד ברמות הגבוהות ביותר, ועדיין איכשהו תמיד קיימת תחושה שנפילה שלו לא תפתיע אף אחד.
על הספסל של ריאל יחכה השוער פולני יז'י דודק ומנגד בברצלונה ימתינו חוזה מנואל פינטו ואלברטו ז'ורקרה הספרדים. גם פינטו וגם דודק מהווים שוערים מחליפים לא רעים בכלל, אבל היתרון הפעם הוא לדודק, המנוסה והוותיק.
ציון: ריאל - 9, ברצלונה - 7.5
מגן ימני: סרחיו ראמוס (ריאל), דני אלבס (ברצלונה). עמדה נוספת שלא חוותה זעזועים רבים בשתי הקבוצות היא עמדת המגן הימני, אך נדמה שעדיין מוקדם מדי לקבוע מי יאייש אותה, לפחות בכל הנוגע לריאל מדריד. במשחקי ההכנה הרבה לפתוח המגן הצעיר מיגל טורס, תוצר מחלקת הנוער של המועדון, אולם ברגעי האמת סביר להניח שהמאמן פלגריני ייבחר בראמוס, שלהגנתו ייאמר שהיה מהטובים בחלק האחורי המקרטע של ריאל בעונה שעברה. אלא שמול ראמוס ההולך ומשתפר תמשיך ברצלונה להציב את אחד המגנים הימניים התוקפים הטובים בעולם – ההגיון אומר ששיתוף הפעולה בין אלבס למסי על קו ימין ימשיך להשתבח ולייצר לקטלונים הזדמנויות כיבוש למכביר.
אצל ריאל ימתין להזדמנות מיגל טורס הצעיר, שעדיין לא הוכיח את עצמו ברמות האלה. גם אלוורו ארבלואה, הרכש החדש מליברפול, יוכל להשתלב באגף הימני במידת הצורך. מי יחליף את אלבס בברצלונה זו שאלה קצת יותר קשה, אך פויול או אפילו מקסוול, המגן השמאלי שנרכש מאינטר, יהיו שם בכדי לסייע.
ציון: ריאל - 8, ברצלונה - 9
מגן שמאלי: אלוורו ארבלואה (ריאל), אריק אבידל (ברצלונה). עמדת המגן השמאלי דווקא כן עברה שינויים מעניינים אצל שתי הקבוצות. ריאל, כאמור, רכשה את ארבלואה היציב מליברפול, וברצלונה את מקסוול המצוין מאינטר, כמחליף ראשון לאבידל. מקסוול יספק לגוארדיולה ולאבידל מרחב נשימה גדול יותר, אך גם האפשרויות של ריאל על הספסל נראות לא רעות: מרסלו הפעלתן – שחקן הרכב לכל דבר – מיגל טורס ואפילו דרנטה ההולנדי, שיכול לשחק גם כמגן. ניצחון לבארסה בנקודות.
ציון: ריאל – 8, ברצלונה – 8.5
בלמים: פפה, אלביול (ריאל), פויול, פיקה (ברצלונה). בלמים - ברוך השם - לא חסרים לשתי הקבוצות. גם אחרי מכירתו של מרטין קסרס ליובנטוס, לברצלונה רשימה ארוכה ומפוארת בעמדה זו, הכוללת את הקפטן הוותיק קרלס פויול, את המקסיקני רפאל מרקס, את תגלית העונה שעברה ג'רארד פיקה, את הנריקה הברזילאי שחוזר מהשאלה, וכן את גבי מיליטו, שהיה פצוע במשך מרבית העונה שעברה ואין לדעת באיזה כושר הוא נמצא. אם חופרים עמוק יותר, מגלים גם את הבלם הצעיר והמוכשר מארק מונייסה. בקיצור, נדמה כאילו בארסה עשתה הכל כדי לא להגיע למצב של מצוקת בלמים, אך יכול להיות שזה דווקא יפעל לרעתה, עם תחרות גדולה מדי על מקום בהרכב.
גם ריאל ביצעה רכש בעמדת הבלם, כשהביאה את ראול אלביול המצוין מוולנסיה תמורת 15 מיליון יורו. אזקיאל גאראי המבטיח שב מעונת השאלה לראסינג סנטנדר, אך עדיין לא ברור מה יהיה מעמדו בקבוצה. יחד עם פפה ומצלדר, סוגרת ריאל – לפחות על הנייר - קו הגנה חזק וגבוה, גם אחרי עזיבתו של קנאברו. גם כאן יש לא מעט אפשרויות משחק לפלגריני, אך דומה כי פפה ואלביול הם המועמדים הטבעיים לפתוח בהרכב. בשורה התחתונה, יתרון האיכות והכמות בעמדה הזו בולט לטובת בארסה, בעיקר בשל הניסיון של פויול ומרקס והכישרון של פיקה.
ציון: ריאל – 7.5, ברצלונה – 9.5
ציון ההגנה: ריאל – 32.5, ברצלונה 34.5
קישור: בארסה ממשיכה להוביל
קישור אחורי: צ'אבי אלונסו, לאסנה דיארה/פרננדו גאגו (ריאל), יא יא טורה, סיידו קייטה (ברצלונה). השם הבולט מעל כולם בעמדת הקישור האחורי הוא כמובן צ'אבי אלונסו, הרכש האחרון של הבלאנקוס. ההגעה של אלונסו עשויה ללא ספק להעניק סוף סוף את היציבות הנדרשת לקישור האחורי של ריאל, שהייתה כל-כך חסרה בעונה שעברה. אלונסו, יחד עם דיארה הצרפתי או גאגו הארגנטיני לצידו, אמורים לספק לשחקני ההתקפה של ריאל שקט תעשייתי גדול יותר ליזום וליצור. הכל, כמובן, שאלה של חיבור.
בברצלונה, לעומת זאת, החיבור כבר שם: טורה וקייטה, ככל הנראה, יוסיפו לפתוח בהרכב, כשברוטציה ימשיך לקחת חלק גדול מאוד גם סרחיו בוסקטס ואפילו מרקס, שיודע לשחק גם כקשר. על הספסל יחכה ויקטור סנצ'ז מאטה, שיכול לשחק כמעט בכל תפקיד בחלק האחורי. גם כאן נדמה שהשלד היציב של בארסה מנצח. חצי נקודה יותר לקטלונים, בדיוק בגלל זה.
ציון: ריאל – 8.5, ברצלונה – 9
קישור התקפי – מרכז: קאקה (ריאל), צ'אבי, אינייסטה (ברצלונה). את קאקה אין צורך להציג. כולם יודעים כמה כדורגל יש לברזילאי הזה ברגליים, ועכשיו הכל תלוי רק ביכולת ההסתגלות ובשיתוף הפעולה עם החברים בלבן. פרט לקאקה, אין לריאל שחקנים בולטים נוספים בעמדה זו, אך בהתחשב בשאר ההרכב ההתקפי שלה, אין לה כל-כך צורך בהם. מעמדו של סניידר לא ברור, כך גם של רפאל ואן דר וארט, וגם גוטי הוותיק כבר לא מה שהיה. גראנרו בן ה-22, ששב לריאל אחרי שהצליח במדי חטאפה, ודה לה רד שממשיך מהעונה שעברה, כנראה יחכו להזדמנות מהספסל.
מול כל אלה, ניצב בברצלונה אחד מצוותי הקישור המופלאים ביותר שנראו במגרשי הכדורגל. צ'אבי ואינייסטה, שהביאו לספרד את אליפות אירופה בקיץ שעבר, רק הולכים ומשתבחים עם הזמן עד שלעיתים נדמה כאילו הם יכולים למצוא זה את זה בעיניים עצומות. ביחד הם מחזיקים את הקישור ההתקפי של בארסה, מניעים כדור בדיוק כירורגי ובונים את ההתקפות הקטלניות של המכונה המשומנת הזו. קשה להאמין שמשהו מאלה ישתנה בעונה הקרובה. גם גודיונסון, שישקיף מהספסל, יודע את זה.
ציון: ריאל – 9, ברצלונה – 10
קישור התקפי – אגפים: כריסטיאנו רונאלדו, ראול (ריאל), ליאו מסי, תיירי הנרי (ברצלונה). הרכש הנוצץ ביותר של ריאל מדריד הוא גם כלי הנשק המסוכן ביותר שלה. עם כמות שערים אסטרונומית במדי היונייטד (מעל 60 גולים בשנתיים האחרונות), ולאור הסכום המטורף ששולם עבורו, רונאלדו בהחלט מגיע למדריד עם שק ציפיות גדול וכבד על הכתפיים. אבל זה ממש לא אומר שלא יוכל לעמוד במשימה – הפנומן הפורטוגלי בהחלט מסוגל לכבוש גם את הברנבאו, אם יזכה לחופש פעולה נרחב ואם שיתוף הפעולה בינו לבין קאקה יעלה על הפסים הנכונים. במקרה כזה, השמיים הם הגבול.
על ראול גונזאלס, הקפטן הוותיק שגם הוא רק משתבח עם הזמן, נדמה שנאמר כבר הכל. באגף או בחוד – איפה שלא ישחק – ראול תמיד ייתן את כל כולו ובסוף גם יצליח לדחוק מקרוב את שער הניצחון. אריאן רובן, אם יישאר בקבוצה, יוכל כמובן לסייע באגפים מההרכב או מהספסל. רויסטון דרנטה, הקשר השמאלי הצעיר, ימתין כנראה רק על הספסל.
באגפים של ברצלונה – שוב – לא השתנה הרבה, אבל מי צריך שינויים כשאתה הטוב ביותר בעולם? ליאו מסי, אחרי עונה חלומית ועמוסת תארים, מראה ניצוצות כבר עכשיו במשחקי ההכנה, וצפוי להמשיך לסחוף את התקפת ברצלונה גם בעונה הקרובה. על תיירי הנרי, שאף הוא היה מצויין בעונה שעברה, אפשר עוד להתווכח: בהעדר מחליף בסדר גודל דומה על הספסל, נדמה שבארסה מסתמכת קצת יותר מדי על הצרפתי בן ה-32. כאן בדיוק נכנסים לתמונה הצעירים של בארסה, ובהם גם גיא אסולין שלנו, שבהחלט יוכל למצוא את עצמו העונה משחק לצד מסי וצ'אבי. לאסולין, יחד עם פדרו וג'ונתן דוס סנטוס, המקסיקני הצעיר (אחיו הקטן של ג'ובאני) יהיו ככל הנראה לא מעט דקות משחק להילחם עליהן כדי להוכיח את עצמם.
ציון: ריאל – 9.5, ברצלונה - 9
ציון הקישור: ריאל – 27, ברצלונה - 28
חוד: קרים בנזמה (ריאל), זלאטן איברהימוביץ' (ברצלונה). לשתי הקבוצות חוד חדש וטרי לחלוטין – בחוד של ריאל יפתח בנזמה, הצרפתי בן ה-22, שהגיע מליון, ובברצלונה יפתח זלאטן, השבדי המצוין בן ה-28 שנכנס לנעליים הגדולות שהשאיר סמואל אטו. האם זלאטן ובנזמה יפרעו את השטרות? ומי יצליח יותר ממי? בשלב זה של העונה עדיין קשה לומר, אך נדמה שהניסיון של השבדי משחק תפקיד חשוב כאן, כמו גם העובדה שהוא נכנס הישר אל תוך מכונה שפועלת מעולה. בנזמה יצטרך לעבוד קשה, ואין ספק שגם יכבוש שערים כפי שהוא יודע, אך לא מן הנמנע שיהיו לו גם משחקים חלשים. איברהימוביץ' פשוט שחקן שלם וטוב יותר ממנו, על גבול המושלם.
על הספסל של בארסה ימשיך לחכות בסבלנות הצעיר הנפלא בוז'אן קרקיץ', שבכל קבוצה אחרת באירופה כנראה היה שחקן הרכב קבוע. אצל ריאל, לעומת זאת, נדמה שהמבחר בחוד גדול יותר: גונזאלו היגוואין המצוין יוכל לעלות מהספסל ולהשפיע כמעט על כל משחק, וכמובן גם רוד ואן ניסטלרוי, שישוב אחרי פציעה ארוכה ואין לדעת כיצד יתפקד. נגראדו הצעיר ייאלץ להמתין בסבלנות על הספסל. לסיכום – מצב די שיוויוני בסך הכל.
ציון: ריאל – 9, ברצלונה - 9
ציון כולל: ריאל – 68.5, ברצלונה – 71.5
הצצה במספרים מגלה כי למרות מסע הרכש הנוצץ שערכה, לריאל מדריד יש עוד הרבה עבודה בקיץ. גם תוצאות משחקי ההכנה (1:1 בברנבאו מול אל אהלי המצרית, הפסד ליובנטוס בגביע השלום) מעידים שייקח עוד זמן עד שקבוצת הכוכבים תתחבר לגלקסיה גדולה. האם זה יקרה ובזמן? קשה לדעת. מה שבטוח הוא, שאם מישהו חשב שהכסף הגדול שהושקע שם יביא לשינוי עמוק ומיידי בקבוצה, כנראה שהוא יצטרך לחכות עוד קצת.
מנגד, עושה רושם שהאויב הגדול ביותר של ברצלונה הוא צילה של העונה שעברה. השמירה על הסגל, שיש בה כמובן יתרונות רבים, עלולה להיות גם פתח לקפיאה מסוימת על השמרים, ומכך החבורה של גוארדיולה תצטרך להיזהר. בסך הכל די ברור שקבוצה שמשחקים בה מסי, צ'אבי, אינייסטה ואיברהימוביץ' לא יכולה לשחק רע. האם הפעם הלבנים ממדריד יוכלו להתעלות עליה? התשובות הסופיות החל מה-30 לחודש.