הקלישאה אומרת שלפעמים גרם של מזל עדיף על קילו שכל. כלומר, שלא משנה כמה נשקיע מחשבה ומאמץ כדי שדברים מסוימים יקרו, לפעמים זה פשוט לא יספיק אם הכוכבים לא יסתדרו נכון. נדמה שהאמרה הזו נכונה במיוחד עבור ויניסיוס ג'וניור, אחד השחקנים שבלטו בריאל מדריד מאז חידוש הליגה הספרדית בדרך לאליפות ה-34 של המועדון.
אובייקטיבית, אי אפשר להגיד שהקיצוני שחגג 20 בחודש שעבר נהנה מעונה חלומית. בסך הכל, המאזן שלו עומד על חמישה שערים וארבעה בישולים ב-38 הופעות בכל המסגרות. אך למרות שלעיתים הבעיטות שלו אפילו לא מדגדגות את המשקוף ושלעיתים הוא פשוט מכדרר את עצמו לדעת, בסוף זה פשוט יסתדר, בין אם זה יגיע בדמות מסירת מפתח אחת טובה, בישול או שער.
אפילו בקלאסיקו שבו הוא לא באמת היווה איום, טוני קרוס היה שם כדי לעצור הכל ולכוון אותו עם האצבע לכיוון שאליו הוא צריך לרוץ, וגם הרגל של ג'רארד פיקה הייתה שם כדי לעזור לו לתרגם בעיטה חצי מדויקת ל-0:1 על ברצלונה. אז האם מדובר במזל או יכולת? נגיע לזה עוד מעט.
נתחיל עם קצת רקע. ויניסיוס ג'וניור, או ויני כפי שהוא מכונה בידי חבריו לקבוצה, נרכש על ידי ריאל מדריד כחודשיים לפני יום הולדתו ה-17 כחלק ממהפכת הצעירים של פלורנטינו פרס במועדון. מדיניות שהחלה בתחילת העשור והפכה למרכזית בחצי השני שלו. הסיבה לכך היא הכרה של המועדון שבניגוד לעשור הקודם, הוא כבר לא נמצא בצמרת שרשרת המזון.
עם שחקנים בשוק בדמות פאריס סן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי, וסכומי זכויות שידור שטרפו את הקלפים בפרמיירליג, במועדון הבינו שצריכים לשנות אסטרטגיה. וכך, במקביל לתוכניות להגדלת הכנסות כמו שיפוץ הסנטיאגו ברנבאו (שהתקווה היא שיכניס 150 מיליון יורו בשנה), הבינו שבמציאות שבה הרבה יותר קשה להנחית את הכוכבים הגדולים בעולם, ועדיף להתמקד בלצרף אותם כשהם עוד צעירים.
️ ¡HALAMADRID! ️ pic.twitter.com/5WJlJNhzXw
— Vinicius Jr ️ (@viniciusjr) June 24, 2020
אחד האנשים החשובים ביותר בפרויקט הזה הוא הסקאוט הראשי של המועדון, ז'וני קלאפאט הברזילאי, שהיה אחראי לצירופם של שמות כמו מרטין אודגור, פדה ואלוורדה, טאקפוסה קובו וכן שני הכשרונות הברזילאים הנוספים שהמועדון רכש לאחרונה בנוסף לוויניסיוס - רודריגו גואש ורינייר ז'סוס. אך בניגוד לשלושת השמות הראשונים ברשימה, שיצאו להשאלה שתרמה להתפתחותם, המסלול של ויניסיוס היה הרבה פחות אידאלי. הוא הצטרף למועדון בקיץ 2018, שבו ריאל מדריד נפרדה מזינדין זידאן ומכריסטיאנו רונאלדו (שלצידו ויני בצעיר חלם לשחק), מינתה את ז'ולן לופטגי, והתחילה עונה עם שחקנים שבעים משלוש זכיות באליפות אירופה שהראש של חלקם עוד נשאר במונדיאל ברוסיה.
עבור כדורגלן בן 18 שעוזב לראשונה את מולדתו למדינה זרה, ועם לא מעט יסודות חסרים, סיר הלחץ של מדריד לא היה הסביבה האידאלית, והוא החל את דרכו בקבוצת הבת קסטייה. אך בזמן שליהטט באצטדיון אלפרדו די סטפאנו בליגה השלישית, הקבוצה הבוגרת קרטעה בלה ליגה, ולמרות שלופטגי התעקש שהברזילאי "צריך להתבשל", הלחץ מהקהל ומהתקשורת עשה את שלו והוא ערך בכורה בדרבי נגד אתלטיקו מדריד בשלהי ספטמבר 2018, כשנכנס ל...שתי דקות במשחק שהסתיים בתיקו מאופס.
עם מינויו למאמן הבוגרת של סנטיאגו סולארי, שהכיר היטב את ויניסיוס מקסטייה, מצבו של הברזילאי השתפר משמעותית והוא כבר ממש נזרק למים העמוקים בדרך להפיכתו לשחקן הרכב. באותה עונה, רשם 3 שערים ו-11 בישולים, עד שנפצע בגומלין שמינית גמר ליגת האלופות נגד אייאקס, משחק שבאופן סמלי גם סיים את העונה של ריאל מדריד ואת תפקידו של המאמן הארגנטיני.
גם את העונה הנוכחית פתח ויניסיוס במצב בעייתי עבור שחקן צעיר כל כך. הוא הגיע אחרי שהיה אחד השחקנים הבולטים בעונה רעה של לוס בלאנקוס והפך ל"פנים" שלה, כולל במשחק הכדורגל הפופולארי פיפ"א. עם זאת, מבחינה מקצועית, קשה היה לומר שיש לו מקום בקבוצה הבוגרת. כשלצד מהירות מסחררת באגף וכדרור ברזילאי למהדרין, כמו לא מעט מבני ארצו שלא גדלו באקדמיות בספרד או בצרפת, חסרים לו גם לא מעט יסודות ובלטו לרעה לא פעם קבלת ההחלטות הרעה, הסיומת הלא מדויקת והתפקוד ההגנתי הלוקה בחסר.
הצירוף הזה משך לא מעט אש כלפי ויניסיוס, שלא פעם סופרו עליו בדיחות, החל מהרשתות החברתיות ועד לכלי התקשורת, כשהיא היה ממש לאחרונה. נשיא דפורטיבו לה קורוניה לשעבר, אוגוסטו ססאר לנדוירו, השווה את נשיא ההתאחדות הספרדית חאבייר טבאס לברזילאי בטענה: "טבאס הוא כמו ויניסיוס של המשרד, הוא רץ נהדר, עובר שחקן או שניים, נכנס לרחבה וכשמגיע הרגע לבעוט, הוא עושה את הבחירה השגויה". דבריו של לנדוירו עוררו סערה במדינה, והוא התנצל: "ויניסיוס טועה כי הוא צעיר ויש לו זמן ללמוד, בניגוד לטבאס. אני אוהד של ויניסיוס ומתנצל בפניו ובפני ריאל מדריד".
וכך, ויני נכנס לסוג של מלכוד כפול. נראה היה שהשאלה תהיה צעד מתבקש עבורו כדי להפוך לשחקן שלם יותר, כפי שקרה במקרים של חכימי, אודגור ועוד. עם זאת, עצם העובדה שהוא נטמע כל כך בקבוצה הבוגרת מנע מהצעד הזה לקרות, כשאולי גם החשיבות השיווקית שיחקה תפקיד והוא נשאר חלק מהסגל. תוסיפו למשוואה גם את העובדה שהוא אמור היה להתחרות על אגף שמאל עם אחד השחקנים האהובים על זידאן, אדן הזאר, שנרכש תמורת 100 מיליון יורו, ואפשר רק לדמיין באיזה לחץ היה נתון הכישרון הצעיר, להזכירכם, אז בן 19 בלבד. ולכן לא מפתיע שאחרי שער הבכורה שלו העונה בספטמבר נגד אוסאסונה, הוא פשוט פרץ בדמעות במקום לחגוג.
הזאר, כידוע, אומנם נפצע בהמשך העונה, אך גם אז מקומו של ויניסיוס לא היה מובטח ולעיתים הוא אף נדחק מחוץ לסגל לטובת שחקנים כמו רודריגו, לוקאס ואסקס או גארת' בייל. אך ויניסיוס סירב להישבר. בניגוד לבני ארצו שהלכו לאיבוד בחיי הלילה של מדריד, או ביקשו שיביאו להם 40 קונדומים למסיבה (ד"ש לרוביניו), הוא מקיים אורח חיים ספורטיבי. הוא לא עומד במקום, תמיד מבקש עצות לשיפור מהצוות המקצועי ולמרות שלעיתים נדחק ליציע, זה לא מנע ממנו לשמור על אופי חברותי עם שאר הסגל. הדוגמא הבולטת לכך היא שגם כשחברו הטוב רודריגו קיבל מקום בסגל על חשבונו, וכבש שלושער נגד גלאטסראיי בליגת האלופות, ויניסיוס היה הראשון לחבק ולברך אותו על כך בחדר ההלבשה.
ולא רק ויניסיוס לא ויתר, אלא נראה שגם זידאן, שבעבר שחקנים צעירים כמו אלברו מוראטה, דני סבאיוס או מרקוס יורנטה נפלו אצלו בין הכיסאות, הבין שצריך לעבוד עם מה שיש. קבלת החלטות תחת לחץ, מהירות מחשבה וביצוע פעולות שנחשבות ל"אפורות" הן נקודות קשות במיוחד לשיפור אצל כדורגלנים, גם בגילו הצעיר של ויניסיוס, ואין ספק שמדובר באתגר גדול במיוחד עבור המאמן הצרפתי.
עם זאת, ניתן לומר בזהירות שאולי יש מקום לאופטימיות. "זידאן הופך את ויניסיוס לשחקן שלם יותר", נכתב לאחרונה ב"מארקה". ואכן, ניתן לראות שהברזילאי מכדרר פחות העונה (4.9 למשחק העונה מול 6 אשתקד), מאבד פחות כדורים (5.5 למשחק מול 6). בנוסף, נראה שהוא גם בורר טוב יותר את הבעיטות שלו, עם 1.29 למשחק העונה מול 2.7 אשתקד, ו-0.2 מחוץ לרחבה לעומת 0.7. לעומת זאת, אחוזי ההצלחה בבעיטות למסגרת עלו מ-33% אשתקד ל-42% השנה, ו-0.9 בעיטות החוצה למשחק, עומת 0.34 השנה.
באופן אופן, מסירות המפתח ירדו מ-2.4 למשחק ל-1.61 השנה, אך אחוזי הדיוק עלו משמעותי מ-41% ל-62%. גם על הדקיקות שמאפיינת לא מעט מבני ארצו הברזילאי עובד היטב בחדר הכושר, ולאחרונה פורסם בתקשורת הספרדית שהוא ניצל את פגרת הקורונה כדי להעלות 2 ק"ג במסת השריר.
@viniciusjr has been working out pic.twitter.com/XxFUVA4kGC
— 433 (@433) June 30, 2020
Não paramos! pic.twitter.com/OpHOhvnLzd
— Vinicius Jr ️ (@viniciusjr) June 29, 2020
עם זאת, באחת ממסיבות העיתונאים האחרונות, כשנשאל על השיפור של ויניסיוס, זידאן הדגיש קודם כל את יכולותיו ההגנתיות של הברזילאי, ואין ספק שאפשר להבין את המאמן. בעידן שבו כל שחקן משתתף במשחק ההגנה וההתקפה של הקבוצה (אלא אם הוא מנפק מספרים של ליאו מסי, כריסטיאנו רונאלדו או ניימאר), קבוצה לא יכול להרשות לעצמה ששחקן האגף שלה לא יידע להגן (במיוחד באגף שלפעמים כולל גם את מרסלו).
ואכן, נראה שוויניסיוס, במיוחד זה של אחרי הקורונה, מבין טוב יותר מה עליו לעשות כשהקבוצה לא מחזיקה בכדור. גם כאן המספרים לטובתו, עם עלייה זהירה של 2 תיקולים לעומת 1.9 בעונה שעברה, חסימה של 0.5 מסירות למשחק לעומת 0.3, ואפילו העובדה שספג העונה 5 כרטיסים צהובים, לעומת 0 בשנה שעברה. יש לציין שבקטגוריות נוספות הברזילאי אומנם עומד במקום או שהנתונים שלו אפילו ירדו מעט, אך בסך הכל, נראה שהמגמה חיובי.
"ויניסיוס התפוצץ", סיפר לאחרונה מרסלו בראיון ל"מארקה". "הכדרור שלו מדהים ואפשר לראות מהמהירות שלו שהוא שיחק כדורגל באולמות, וגם מזה שהוא תמיד יציב על הרגליים. הוא מזכיר לי את רוביניו, אבל עם יותר מהירות", הוסיף המגן, ששיחק לצד השניים. אז אולי מבחינת מספרים הוא עוד לא רוביניו (שאולי לאור התפתחות הקריירה שלו, במדריד יעדיפו שוויני יחפש מודל אחר לחיקוי), אבל נראה שלפחות בכל מה שתלוי בו, ויניסיוס עושה את מה שהוא צריך.
ושלא תטעו, ויניסיוס מודע היטב למה שקורה סביבו, ועם סיום העונה והזכייה באליפות ספרד, פרסם פוסט באינסטגרם: "זה תואר מיוחד, הכי חשוב בקריירה שלי ומסב לי קצת אושר בשנה קשה. הגעתי מסאו גונסאלו, נולדתי בפאבלה, לשלושה תארים בגיל 20 במועדון הגדול בעולם. חלק יגידו שאני אפילו לא צריך ללבוש את החולצה הזאת, אבל אני חושב שהולך לי די טוב לא? אני יודע שיש יותר אנשים שבעדי מאשר נגדי. בכל יום אני מתאמן יותר, ממוקד יותר ומנסה לפתח את עצמי כדי לעשות היסטוריה. תודה לכל מי שלוקח חלק במסע הזה. משפחה, חברים, כולם במועדון ובמיוחד האוהדים בכל העולם".
האם זה יספיק לו כדי להפוך לכוכב הגדול שבמדריד מצפים שהוא יהיה? כנראה שהרבה יותר מדי מוקדם לקבוע, בוודאי כשלא מעט סימני שאלה מקצועיים מרחפים באוויר. על חלקם הוא ינסה להשיב בסימני קריאה כבר הערב, בגומלין שמינית גמר נגד מנצ'סטר סיטי (2:1), אבל דבר אחד בטוח: לפעמים, צריך פשוט גרם של מזל.