אימפריות, אומר השיר ההוא של דן תורן, נופלות לאט. כן, זה לא קורה ביום אחד ולא תלוי בעזיבה של שחקן בודד או עונה אחת לא מוצלחת, צריך תהליך ארוך ורצף של בחירות והחלטות נוראיות על מנת להפוך מועדון לכנוע, חלש, לא רלוונטי ובברצלונה נעשו כל הטעויות האפשריות על מנת שתהיה במצב הזה. הקבוצה הנוכחית היא כבר מזמן לא ברצלונה שמעכה כל יריבה שנקרתה בדרכה, שנתוותה במלאכת מחשבת תחת העקרונות של יוהאן קרויף, ובמצב הזה צריך מאמן שיהיה יותר ברצלונה מברצלונה. רונלד קומאן למשל.
לפני שלושים שנה לערך דרכה כף רגלו של קומאן לראשונה בקאמפ נואו. הוא היה שם בשנות ה-90 היפות שלה, זכה בליגת האלופות וגם היה חלק מ-4:0 המשפיל ההוא למילאן, חגג ארבע אליפויות, גמע בשקיקה את תורתו של קרויף וגם שימש בתור עוזרו של לואי ואן חאל. השנים חלפו, האגדה ההולנדית עברה ממקום למקום, אבל את ברצלונה היא ממש לא שכחה וכעת האיחוד סוף כל סוף הגיע.
אלה ממש לא התנאים האידיאלים וכנראה הג'וב הקשה ביותר עבור מאמן, בטח בבארסה של השנים האחרונות, אבל מה זה לעומת הגשמת חלום עבור קומאן? ההולנדי שאף במשך שנים להדריך את הבלאוגראנה, היה מועמד כבר מספר פעמים והתשוקה, מתברר, גרמה לו אפילו לוותר על המשרה הנחשקת בנבחרת הולנד אותה הוביל לטורניר גדול ראשון מאז 2014.
דירה בברצלונה כבר יש לו מספר חודשים ואפילו לוחית הרישוי שלו כוללת את האותיות BAR ובמרוצת השנים התשוקה של קומאן לבארסה באה לידי ביטוי גם בתפקידים אחרים אותם מילא. כשאימן את אברטון, דאג שבמשחקי החוץ בלונדון הקבוצה תלון בסופוול האוס, אותו מלון בו השתכנה ברצלונה בגמר האלופות 1992 בו הבקיע את הבעיטה החופשית הבלתי נשכחת שסידרה את התואר. מה אפשר להגיד? אדום וכחול בכל רמ"ח איבריו.
אז מה הפלא שברגע שהכל קורס, בברצלונה הולכים לפיגורה רצינית ובעלת תשוקה כמו קומאן? במשך שנים אחד מהמאפיינים העיקריים שבמועדון שמו עליו דגש בבחירת המאמן הוא ההזדהות עם הבלאוגראנה. יוהאן קרויף, פפ גווארדיולה, טיטו וילאנובה, לואיס אנריקה ואפילו ארנסטו ואלוורדה המושמץ צמחו או עברו בה וידעו עבור מה הם עובדים וכמוהם כמובן יהיה קומאן, גם כשיהיה קשה וגם כשלא נראה שיש תוכנית ברורה.
קומאן אמור להשתלב במערכת בצורה טובה גם מבחינת יסודות ועקרונות המשחק. בתור חלק חשוב בטוטאל פוטבול של קרויף הן כשחקן בברצלונה והן בנבחרת הולנד שזכתה ביורו 1988, הוא מכיר את השיטה על בוריה וגם יודע לעשות את ההתאמות לקבוצה בה הוא נמצא. סאות'המפטון שלו השיגה פעמיים את הכרטיס לליגה האירופית וגם בשנה וחצי לא ממש מוצלחות באברטון, גרם לשחקניו לנצל שטחים טוב יותר והפך אותה לקבוצה אינטנסיבית שמרבה למסור.
עם כל הכבוד לכל אלה, המעלה העיקרית שיביא איתו קומאן היא היכולת להתחבר לשחקנים וקידום השחקנים הצעירים. הוא תמיד ידע להוציא את המקסימום ממה שיש לו ותחתיו, שחקנים כמו אנסו פאטי וריקי פוץ' לא יראו דשא רק כשאין ברירה אלא יכולים להיות שחקנים חשובים בעונה הקרובה. גם עבור פרנקי דה יונג מדובר במהלך שיכול לשדרג אותו משמעותית שהרי פרח תחת קומאן בנבחרת הולנד וגם עוסמן דמבלה יהיה זקוק להכוונה ולתמיכה הראויה כדי להתחמק מצרות ולממש את הפוטנציאל הגלום בו.
Ronald Koeman in January 2019: "I always say that when I have a 30-year-old player and a 22-year-old with the same performance, I play the 22-year-old because he's the future." [cat radio via md] pic.twitter.com/nHivvxqJp9
— barcacentre (@barcacentre) August 17, 2020
והשאלה החשובה מכל היא באורך שתי מילים: ליאו מסי. הפרעוש מאס בברצלונה ולאחרונה דווח שהוא רוצה לעזוב, כך שמינוי מאמן בסדר גודל של קומאן הוא בגדר איתות נואש של ההנהלה להראות לו שהיא עדיין מנסה להחזיר את הקטאלונים למסלול. גם אם זה לא יעבוד בסופו של דבר, במועדון כבר מזמן היו צריכים להכין את הקרקע ליום בו הוא יגיד שלום. "מסי הוא השחקן הטוב בכל הזמנים, אבל הוא אנושי ולא יכול לפתור את כל הבעיות של ברצלונה", אמר המאמן הטרי לפני כארבעה חודשים. כעת, המבחן שלו יהיה להפוך את הבלאוגראנה לקבוצה שיכולה לעמוד בזכות עצמה ולא תלויה רק בשחקן אחד, גדול ככל שיהיה.
בשורה התחתונה, קומאן מגיע למועדון חולה שצריך לשנות הרבה יותר מעבר למי שעומד על הקווים של הקבוצה הבוגרת שלו. ז'וזפ מריה ברתומאו לא מתכוון לעזוב ללא בחירות, מדיניות הרכש לא תשתנה בזמן הקרוב וכנראה שגם התלות במסי. דרך כל אלה יצטרך לנווט ההולנדי, ואין ספק שמדובר באחד האתגרים הגדולים בקריירת האימון שלו. האם התשוקה לשם והסמל תספיק כדי לא להישבר?
| Ronald Koeman career at Barcelona:
— BarçaTimes (@BarcaTimes) August 17, 2020
Seasons at the club: 1989-95
Games played: 350
Goals scored: 106
Titles won: 12 pic.twitter.com/wygULTGYIF