הוא זכה ארבע פעמים בליגת האלופות, בשלוש אליפויות ובעוד עשרות תארים נוספים, הוא מתחיל את עונתו ה-12 בריאל מדריד, הקפטן השלישי שלה ומדורג במקום בחמישי בטבלת הכובשים של הקבוצה בכל הזמנים - נתונים שבכל מצב נתון היו הופכים אותו לאגדה במועדון. אך למרות המספרים המרשימים, והעובדה שפלורנטינו פרס ומאמני ריאל מדריד לאורך הדורות מעולם לא פקפקו בו, נראה שכרים בנזמה מעולם לא הצליח להיות בלב הקונצנזוס של האוהדים, גם לאור העובדה שאתמול, עם עזיבתו של גארת' בייל לטוטנהאם, הוא הפך רשמית לשריד היחיד של שלישיית BBC.
אז נכון, הקהל בסנטיאגו ברנבאו לא בדיוק ידוע ברחמים שלו, אלא יותר בתובענות שלו, ולראייה, לא פעם הוא אף שרק בוז לרבים וגדולים מבנזמה. עם זאת, נראה שבמקרה שלו מדובר במשהו אחר. אחרי הכל, כמה שחקנים אתם מכירים שנשארים מעל לעשור באחד המועדונים הגדולים בתולדות המשחק, זוכים בלא מעט תארים, אך נשארים שנויים במחלוקת?
הרי את בנזמה של מודל 2020 אי אפשר להאשים בחוסר מקצועיות. בעבר ז'וזה מוריניו טען שהוא צריך להתחיל את אימוני הבוקר של הקבוצה באיחור של שעה כדי שיתעורר, והשווה את האפשרות שיפתח עם הצרפתי בחוד ללצאת לצוד עם חתול במקום עם כלב ציד. גם מחוץ למגרש, מספר 9 לא בדיוק היה מודל לחיקוי. ריסוק מכוניות פאר בתאונות דרכים, חשד לשידול קטינה לזנות ופרשת הסחיטה המפורסמת של מאתיו ולבואנה, שהובילה לסיום דרכו בנבחרת צרפת, הן רק חלק מהסיבות שבגינן הוא נעצר על ידי המשטרה.
Karim Benzema is one of the longest staying Real Madrid’s number 9s in history only behind Santillana. He’s starting his 12th season with the club and is the second foreign player with most appearances only behind Roberto Carlos who he can surpass this year. [marca] pic.twitter.com/1g1zc1p0Ue
— SB (@Realmadridplace) September 19, 2020
כיום לעומת זאת, בנזמה הוא איש משפחה עם אורח חיים הרבה יותר רגוע, גם אם לעיתים הוא מציג תמונות ראוותניות או נקלע לעימותים משולחי רסן ברשתות החברתיות (תשאלו את העיתונאי ג'אנלוקה די מארצו, אותו החלוץ כינה "שקרן שצריך להחליף מקצוע"), אלה לא דברים שהצרפתי מביא איתו לתחומי המגרש. במשחקים ספק אם תראו אותו מעורר מהומות או פרובוקציות, ובאימונים הוא אחד המצטיינים של הקבוצה ומשמש דוגמא לשחקנים צעירים כמו ויניסיוס ג'וניור ורודריגו.
גם מבחינה מקצועית, לפחות בשנתיים האחרונות, קשה לבוא בטענות ל"נואבה" (תשע בספרדית) - הכינוי שדאג להדביק לעצמו ברשתות החברתיות. אחרי הכל, מאז עזיבת כריסטיאנו רונאלדו, בנזמה הוא פשוט שחקן ההתקפה היחיד (כן, היחיד) שמספק את הסחורה. בזמן ששחקנים כמו גארת' בייל, מרקו אסנסיו ואיסקו לא הצליחו לעשות את קפיצת המדרגה שציפו מהם בעידן פוסט CR7, ושחקני רכש במאות מיליונים כמו אדן הזאר ולוקה יוביץ' קרסו תחת הציפיות ו/או נפצעו, רק הצרפתי היה מי שהצליח לנצל את הוואקום שהשאיר המפציץ הפורטוגלי כדי להראות מה הוא יודע עם 43 שערים ו-בישולים בליגה, ו-57 ו-22 בכל המסגרות, ואף היו מי שטענו ברצינות שהוא מועמד ראוי לכדור הזהב.
Karim Benzema has been Real Madrid’s top scorer since Cristiano left scoring 57 goals in the last two seasons - he also scored 4 goals in the team’s only preseason earlier this morning against Getafe. He will start as the team’s undisputed number 9 this season. [marca] pic.twitter.com/BfeMpabTqS
— SB (@Realmadridplace) September 15, 2020
וכאן בדיוק נמצא סלע המחלוקת לגבי בנזמה. בעוד הדעות לגביו בקרב אוהדי הכדורגל נעות על סקאלה רחבה בין "ה-9 הטוב בעולם", ל"חלוץ שאין לו מקום בקבוצת תחתית", אנשים מתקשים להתייחס באופן אובייקטיבי ליכולותיו של הצרפתי, על יתרונותיו וחסרונותיו - חלוץ טוב, אפילו טוב מאוד. אך האם זה מספיק לריאל מדריד?
אחת הבעיות הקשות של בנזמה לאורך הקריירה הייתה חוסר היציבות שלו. מול המספרים המרהיבים בשנתיים האחרונות, נציב כהשוואה את השנתיים שלפני כן. 16 שערים ו-16 בישולים ב-61 משחקי ליגה, ו-31 ו-19 ב-96 משחקים בכל המסגרות, מספרים שקשה להאמין שחלוץ אחר בריאל מדריד היה שורד. ולא חייבים להסתכל כל כך אחורה, אלא אפילו על 2019/20. בנזמה אומנם חזר בכושר באמת מצוין מפגרת הקורונה, עם שבעה שערים ב-11 המשחקים המכריעים בקרב על האליפות, אך הדבר קצת השכיח את העובדה שעוד לפני הקורונה, הוא יצא ל"חל"ת" של כמעט שלושה חודשים מכיבושים, עם שער ליגה בודד בין ה-16 בדצמבר עד ה-7 במארס.
גם העובדה שקיבל עדיפות על כל חלוץ אחר במועדון בעשור האחרון, החל מגונסאלו היגוואין, דרך אלברו מוראטה, צ'יצ'אריטו ועד יוביץ', גרמה ללא מעט אנטגוניזם כלפיו, לאחר שנשאר ממוסמר להרכב גם כשאלה שלצידו סיפקו את הסחורה בדקות שבהם שיחקו. בנוסף, העובדה שבספרד נחשף לאחרונה שרוברט לבנדובסקי העדיף את באיירן מינכן על פני ריאל מדריד כדי לא להתחרות עם בנזמה, רק מחזקת את התחושה שהוא הפך לסוג של מונופול. ולמרות הטענות על הקשר הצרפתי-אלג'רי בינו לבין זידאן, אסור לשכוח שזה היה המצב גם אצל מאמנים אחרים, כמו ז'וזה מוריניו, קרלו אנצ'לוטי, רפא בניטס, ז'ולן לופטגי וסנטיאגו סולארי.
מבחינה מקצועית, בנזמה הוא סוג של חיה ייחודית. חלוץ מספר 9 שבניגוד לרוב המוחלט של שחקנים מסוגו, הבקעת השערים אצלו היא רק היכולת המשנית, לצד מסירות, בניית משחק והחזקת כדור. דבר שיכול לעבוד כשלצידו של הצרפתי נמצאת מכונת שערים כמו כריסטיאנו רונאלדו. עם ויניסיוס, רודריגו והזאר בעונה הרעה בקריירה, קצת פחות...
אזור המחייה של בנזמה הוא לא פעם מחוץ לרחבה, אך בשנת 2020, אך בניגוד לטענה שנשמעת לא פעם, לא מדובר בסגולה שמייחדת רק את "נואבה". כיום, עם הכיוון שאליו התפתח הכדורגל, הרבה יותר קשה למצוא חלוצים שחיים רק ברחבה, כמו רוד ואן ניסטלרוי או פיפו אינזאגי, מאשר חלוצים מרכזיים שלוקחים חלק אינטגרלי בבניית ההתקפות של קבוצותיהם. החל מרוברטו פירמינו, ועד חלוצי 9 מובהקים כמו רוברט לבנדובסקי וארלינג הולאנד. עם זאת, בנוגע ליכולת העיקרית של חלוץ - כיבוש שערים - היכולת של בנזמה לא לגמרי משתווה לזו של הקולגות.
ואלה למספרים. את העונה החולפת ב"לה ליגה" סיים בנזמה כמלך השערים עם 21 כיבושים ב-37 משחקים. הצרפתי כבש כל 150 דקות, 0.6 שערים למשחק מתוך 2.9 בעיטות לשער, כלומר, רק בעיטה אחת מתוך 4.8 בממוצע מצאה את עצמה ברשת. איפה זה שם אותו ביחס לשאר? אם נשווה זאת למשל ללבנדובסקי, מועמד ראוי אחר לתואר ה-9 הטוב בעולם, נגלה שבעונה החולפת בבונדסליגה הוא כבש כל 81 דקות, עם 1.1 שערים למשחק מתוך 3.7 בעיטות בממוצע, או במילים אחרות, כל אחת מתוך 3.3 בעיטות של הפולני הסתיימו בשער - יעילות של כמעט 150% בהשוואה לצרפתי.
אז בסדר, יכול להיות שהפולני נתן באמת עונה על אנושית, אז ננסה השוואה אחרת: מקבילו של "נואבה" בברצלונה, לואיס סוארס אומנם לא רשם עונה שירצה לזכור, בטח לא כשהיא עלולה להיות אחרונה שלו בקאמפ נואו. ובכל זאת, גם ביכולת חלשה וכשהוא סוחב פציעה, האורוגוואי רשם 16 שערי ליגה - חמישה בלבד פחות מבנזמה, מצא את הרשת כל 125 דקות ואחת מכל 4.3 בעיטות שלו תורגמה לשער. רוצים עוד? סרחיו אגוארו כבש 16 שערים, אך עשה זאת כל 91 דקות, ואחת מכל 3.2 בעיטות שלו תורגמה לשער.
ומה בנוגע לבניית התקפות? בנזמה בישל 8 שערי ליגה סיפק 1.6 מסירות מפתח במשחק ובאופן כללי, דייק ב-86% מהכדורים שמסר. לבנדובסקי לעומתו, רשם אומנם 2 בישולים בלבד ודייק ב-78% מהמסירות שלו, אך סיפק בממוצע שתי מסירות מפתח במשחק. סוארס, כמו בנזמה, בישל גם הוא 8 שערי ליגה עם 0.9 מסירות מפתח למשחק ודייק ב-76% מהמסירות שלו, ואגוארו הפחות מרשים מבין הארבעה, עם שלושה בישולים, 0.9 מסירות מפתח למשחק ודיוק של 81% במסירות. כאן המספרים בהחלט משחקים לטובתו של בנזמה, אך למרות הטענה הרווחת, לא מדובר בעליונות יוצאת דופן על יריבו.
בנזמה כנראה נמצא בכושר הטוב בקריירה, הוא המניה ההתקפית הבטוחה ביותר של זידאן, הוא יודע לעשות קסמים מחוץ לרחבה ובסך הכל, חלוץ נהדר. אבל אולי כדי להבין את הפער בינו לבין השאר, תוכלו לשאול את עצמכם שאלה פשוטה: האם אתם יכולים לדמיין מצב שבו מריצים את סוארס, לבנדובסקי או אגוארו לזכייה בכדור הזהב בזכות 21 שערי ליגה?