הכדורגל האירופי מתעורר משנת החורף ופגרת חד המולד. בגרמניה מתכנסים למחנות אימונים ועושים עסקאות, בצרפת ובאנגליה התפנו לגביע המקומי, ואילו בספרד ובאיטליה חזרו באופן רשמי לליגה. לפניכם הסיפורים המעניינים של השבוע במדור "חמישה כוכבים".
חמישה כוכבים: מאז מונה סימונה אינזאגי למאמן ב-2016, אפשר לומר בפה מלא שלאציו היא אחת הקבוצות האטרקטביות בליגה האיטלקית. העונה כבשה הקבוצה הרומאית 40 שערים - יותר מיובנטוס ומאינטר - שניה רק לאטאלנטה ואחראית במידה רבה לשינוי התפיסה בכדורגל האיטלקי של השנים האחרונות שהתנתק מיסודות הקטאנצ'יו והתאים את עצמו לכדורגל היוזם של המאה ה-21. רצף הניצחונות האדיר שלה - 9 במספר - יחד עם הזכיה בסופר קאפ האיטלקי לאחר ניצחון על יובה, נוסך בה תקווה שהיא גם יכולה לאיים על תואר האליפות, או לכל הפחות להיות שם בסביבה.
התחושה היא שבימים אלו גם רוח השכינה נחה על האולימפיקו, שכן קשה להסביר את סדרת התוצאות הדרמטיות שלה. את ברשיה ניצחה בדקה ה-92 משער של צ'ירו אימובילה הבלתי נגמר, ועוד קודם לכן נזקקה לשני שערים בתוספת הזמן כדי לקבוע מהפך מול קליארי. לאציו גם גברה על ססואולו ופיורנטינה בדקה האחרונה, ואפילו חזרה מסן סירו עם 1:2 על מילאן משער שהובקע בדקה ה-83. בפעם האחרונה שלאציו נהנתה מרצף של 9 ניצחונות, שיחקו בה כריסטיאן ויירי, פאבל נדבד, מרסלו סאלאס, אלסנדרו נסטה ועוד רבים וטובים. הפעם הזאת, מדובר על חבורה נטולת כוכבים גדולים, אבל עם רוח קרב אדירה ותאווה לכדורגל פתוח ומהנה.
ארבעה כוכבים: הסיבוב הראשון בליגה הספרדית שננעל בתחילת השבוע, עומד בעיקר בסימן מיעוט שערים, התקפות רדומות והגנות חזקות. שימו לב שכמעט כל המפגשים בין ברצלונה, ריאל מדריד, אתלטיקו מדריד, סביליה ו-ולנסיה הסתיימו עם שער או שניים לכל היותר. אם על יאן אובלאק (אתלטיקו) ומארק אנדרה טר שטגן (ברצלונה) נשפכות לא מעט מילים מדי שבוע באשר חשיבותם העצומה לקבוצותיהם, טיבו קורטואה לא נהנה מההילה הזאת והואשם לא פעם בשערים שספגה ריאל מדריד, מאז הגיע מצ'לסי לסנטיאגו ברנבאו בקיץ שעבר. עד חודש ספטמבר, ממוצע הספיגות שלו במדריד עמד על 1.40 שערים למשחק, לעומת 0.98 של קיילור נבאס, השוער ששוחרר הקיץ לפ.ס.ז' והיו מי שכבר הגדירו את השוער הבלגי כפלופ.
לאחרונה נראה כי הוויכוח על הלגיטימיות של קורטואה כשוער המוביל של הבלאנקוס ירד מסדר היום. הבלגי שהצטיין ב-0:3 על חטאפה בסופ"ש, כבר סופר תשע רשתות נקיות ב-12 המשחקים האחרונים בכל המסגרות וקבוצתו עומדת על מאזן נהדר של 12 ספיגות ב-19 מחזורים בליגה (קורטואה עצמו ספג 9 ב-16 משחקים), בדיוק כמו אתלטיקו מדריד של אובלאק, הרגילה לתואר של ההגנה הטובה מדי שנה. כבר 33 שנה שהלבנים לא החזיקו ברקורד כל כך טוב עם סגירת הסיבוב הראשון, כאשר קורטואה, עטוף בביטחון, הפך למועמד בולט לתואר הסאמורה - השוער המצטיין בליגה הספרדית. כשהכל הולך, אז הכל הולך, ובאחד המשחקים שכן נכנע, הספיק לעלות לקרן ולהיות מעורב בשער השיוויון הדרמטי של כרים בנזמה מול ולנסיה (1:1).
שלושה כוכבים: רשימת הכישרונות באקדמית הכדורגל של צ'לסי גדולה וארוכה ואת חלק מהפירות קוצר המועדון בעונה הנוכחית. אחד מבניה, הוא דומיניק סולאנקה, שנחשב לאחד החלוצים המבטיחים בממלכה אחרי שנעץ ארבעה שערים, נבחר לשחקן הטורניר ועזר לאנגליה לזכות במונדיאל עד גיל 20 ב-2017 בפעם הראשונה בתולדותיה. ההייפ הצדיק מעבר לליברפול באותו קיץ, אלא שיורגן קלופ לא מצא לחלוץ הצעיר מקום והוא נמכר תמורת סכום גדול לבורנמות' - 19 מיליון פאונד בינואר שעבר.
המחשבה שמועדון קטן וצנוע יותר יצליח להרים את סולאנקה לגבהים שניבאו לו, התנפצה אחרי כל החטאה. עד לשבוע האחרון, סולאנקה שיחק 30 פעמים במדי הדובדבנים ולא טעם מהקצפת, אפילו לא פעם אחת ב-36 בעיטות לשער היריבות. הבצורת הגיעה לסיומה ביום ראשון עם שער דרדרל'ה בדקה ה-82 מול לוטון בסיבוב השלישי של הגביע, שהצליח להגניב חיוך ציני של תסכול אצל החלוץ בן ה-22. סולאנקה המסכן ספר 602 ימים מאז השער האחרון שלו בבוגרים ואולי עכשיו, אחרי שהוריד את הקוף מהגב, יצליח לכוון טוב יותר למסגרת גם בפרמייר ליג.
שני כוכבים: בשבוע הבא נציין חצי שנה בדיוק לפתיחת יורו 2020 וכבר עכשיו ידוע מי תגיע אליו הכי מודאגת. הולנד איבדה השבוע סופית את דוניאל מאלן, הכישרון מפ.ס.וו, שעבר ניתוח ברך בארה"ב וייעדר חצי שנה. מאלן מצטרף לחלוץ המרכזי, ממפיס דפאי, שגם הוא סיים את העונה ויחמיץ את אליפות אירופה לאחר שהיה הכובש המצטיין במוקדמות היורו עבור האוראנג'. המכה הכפולה הזאת שנחתה על רונלד קומאן תאלץ אותו לערבב מחדש את הקלפים ולנסות למצוא ג'וקר חדש. הבעיה היא שכרגע קאדר חלוצי התשע שלו מונה את ווט וחהורסט - סקורר מחונן, אך מתקשה בפעולות מחוץ לרחבה, לוק דה יונג - שנחשב פלופ גדול מאז הגיע לסביליה ו-מירון בואדו, כישרון עולה מאלקמאר אבל רק בן 19 וחסר ניסיון במדים הלאומיים.
כוכב אחד: "פשע", "אבסורד", "סכנה" - אלה רק חלק מהביטויים שהשמיעו רוב המנג'רים בפרמייר ליג לנוכח פסטיבל משחקי חג המולד, שעבור קהל האוהדים נחשב חגיגת כדורגל טהורה, אבל בשביל השחקנים הוא לא פחות ממרתון בין בתי חולים. ב-BBC בדקו לעומק את מידת הנזק ולהלן התוצאות: 74 שחקנים שונים נפצעו במהלך ארבעת מחזורי החג מה-21 בדצמבר עד ל-2 בינואר ובממוצע בכל 24 שעות נזקקו שישה שחקנים לטיפול רפואי במהלך 13 ימי "הפסטיבל". הנ"ל מהווים 5% מכלל השחקנים הרשומים בליגה האנגלית לעונת 2019/20.
ניוקאסל היא הקבוצה שאיבדה הכי הרבה שחקנים בשל פציעות במהלך החג - 9, עד כדי כך שלסטיב ברוס נותר רק בלם אחד מתוך שישה בסגל, שהיה כשיר למשחק הגביע מול רוצ'דייל. גם הכוכבים לא היו חסינים - פול פוגבה ממנצ'סטר יונייטד נפצע לתקופה של חודש ואילו טוטנהאם איבדה את הארי קיין לפחות עד לחודש מארס. המסכנה ביותר היא אסטון וילה שנאלצה לגרוע מהסגל שלה שני שחקנים עד סוף העונה: השוער טום היטון והחלוץ ווסלי. אז אולי הגיע הזמן להפסיק את הפיאסקו הזה שעולה בבריאות?
נבחרת הסיבוב בספרד
שוער
יאן אובלאק (אתלטיקו)
מגן ימני: אנדר קאפה (בילבאו)
בלם: רפאל וראן (ריאל מדריד)
בלם: יראי אלבארס (בילבאו)
מגן שמאלי: סרחיו רגילון (סביליה)
קישור
סנטי קסורלה (ויאריאל)
אבר באנגה (סביליה)
מרטין אדגור (ריאל סוסיאדד)
התקפה
ליאו מסי (ברצלונה)
לואיס סוארס (ברצלונה)
כרים בנזמה (ריאל מדריד)