הספורט העולמי הוכה בהלם עם מותו של קובי בראיינט שהאפיל על כל האירועים במהלך סוף השבוע. ניימאר הבקיע בפ.ס.ז' והקדיש את השער לחולצה מספר 24 של אגדת הלייקרס, כשגם ליאו מסי, כריסטיאנו רונאלדו וכוכבים אחרים שיתפו ברשתות החברתיות את התחושות הקשות. אנחנו פה כדי לספר לכם שהיה גם כדורגל בצל הטרגדיה הנוראה ולהלן סיפורי השבוע במדור חמישה כוכבים.
חמישה כוכבים: בעונה המופלאה שעוברת על אטאלנטה לא יהיה זה הוגן לדבר רק שחקן אחד, שכן החבורה המגובשת של ג'יאן פיירו גאזפריני מנפקת מדי שבוע הופעות כדורגל מרשימות המבוססות על דינמיקה קבוצתית לפני הכל. כמאמר הקלישאה מדובר בקבוצה שבה "השלם גדול מסך חלקיו". ובכל זאת, בקבוצה מברגמו, שכבשה העונה הכי הרבה שערים באיטליה (57, רק מנצ'סטר סיטי כבשה יותר בחמש הליגות הגדולות) ונלחמת על מקום בטופ 4 עונה שניה ברציפות, מתבלט העונה שחקן אחד קצת יותר מיתר חבריו לקבוצה. מדובר כמובן ביוסיף איליצ'יץ' שהבקיע שלושער ב-0:7 המדהים בטורינו במוצאי שבת, כולל שער וירטואוזי במיוחד מחצי מגרש.
איליצ'יץ' הוא אחד מאותם שחקנים שלא מספיק מוערכים ביחס לתרומה המקצועית שלהם. אולי הסיבה נובעת מהתפקוד שלו (רוב השנים שיחק קשר התקפי ובכנף ימין), אולי בשל מוצאו (סלובני) או בקבוצות בהן בחר לשחק (פאלרמו, פיורנטינה, אטאלנטה). הבחור יחגוג השבוע 32 וכנראה שהיחס אליו לא ישתנה באופן דרמטי בשנים המועטות שעוד נשארו לו לככב על הדשא. בכל מקרה, רגל שמאל הקטלנית שלו מורגשת היטב בסריה A עם 13 שערים ו-4 בישולים ב-17 משחקים, כבר יותר מכל מה שכבש אשתקד. הסיבה העיקרית לכך, היא שגאזפריני החליט להציב אותו בעמדת החלוץ השני (בעקבות הפציעה של דובאן ספאטה, שהספיק כבר לחזור) ומאז איליצ'יץ' פוגע במסגרת בכל הזדמנות.
ארבעה כוכבים: נעבור לידיעה שתבאס את כל מי שמחפש אלטרנטיבה בבונדסליגה. באיירן מינכן חזרה להיות באיירן מינכן. עוצמתית, מפחידה, כובשת, בטוחה בעצמה מאחור ומועמדת מספר 1 כמובן לזכות באליפות שמינית ברציפות. זה לא היה מובן מאליו לפני פגרת החורף, אז ביצעו מנהלי אלופת גרמניה זעזוע ופיטרו את ניקו קובאץ'. תחת האנזי פליק הבווארים נראים הרבה יותר מאוזנים ומטילי אימה. מספיק היה לראות את הפירגון ההדדי ב-0:5 על שאלקה באליאנץ ארנה בשבת, שהוריד את הפער מלייפציג הראשונה לנקודה אחת. מעבר לחישוב בטבלה, זו היתה הופעת כדורגל מחשמלת של מעצמת על.
תומאס מולר, שהפריך את השמועות על עזיבה בינואר עם 8 בישולים ו-4 שערים בתשעת המחזורים האחרונים, חזר לחייך והוריד בצדק גמור את פליפה קוטיניו לספסל. אלפונס דייויס מתגלה כמגן שמאלי לעת צרה שמשתבח ממשחק למשחק, ואפילו דויד אלאבה כבר התרגל לתפקיד החירום כבלם. טיאגו ולאון גורצקה שכבשו ובישלו במחזורים האחרונים, מצדיקים את מקומם גבוה ברוטציה. באיירן סופרת שני משחקים רצופים ללא ספיגה, משהו שעשה רק פעם אחת מוקדם יותר העונה. כל זה קורה כשבאיירן עדיין סובלת ממכה של פציעות ומבלי יכולת אמיתית למלא את הספסל שלה בשחקנים בוגרים. בהגנה, ניקלאס זולה סיים את העונה, חאבי מרטינס עדיין פצוע ולוקה הרננדז וקינסלי קומאן רק חזרו לאימונים.
שלושה כוכבים: התקופה שאחרי פגרת חג המולד היא הקשה ביותר עבור הקבוצות שפתחו את העונה בצורה מצוינת וצריכות לשמר את מה שעשו עד כה. אינטר מגלה זאת על בשרה לאחר שסיימה בפעם השלישית ברציפות ב-1:1 בליגה, הפעם מול ראג'ה נאינגולאן האקס וקליארי. מעניין לציין כי בכל שלושת המשחקים האחרונים איבדו הנראזורי את יתרונם ב-20 הדקות לסיום וניכרת עייפות גדולה על השחקנים של אנטוניו קונטה שלא הרבו להתחלף במהלך העונה. קונטה מבין את זה ולפיכך אינטר היא הקבוצה שתעבור הכי הרבה רענונים בסגל במהלך חלון ההעברות. אשלי יאנג כבר הצטרף ובישל במשחק הבכורה בראשון, ויקטור מוזס הגיע לחדש את הקשר עם המאמן עוד מימי צ'לסי, אוליביה ז'ירו צפוי לתת גיבוי ללאוטרו מרטינס ורומלו לוקאקו וגולת הכותרת שכבר נחתה במילאנו: כריסטיאן אריקסן שהגיע מטוטנהאם ועשוי לשנות את פני העונה והעתיד של אינטר שחולמת על אליפות ראשונה מאז 2010.
| SHIRT
— Inter (@Inter_en) January 28, 2020
The shirt number selected by @ChrisEriksen8! ️#WelcomeChristian #NotForEveryone pic.twitter.com/fhUFcaFXlL
שני כוכבים: יש הרבה עוולות ועיוותים בכדורגל העולמי, ואחת הגדולות שבהן היא לטעמי קיומו של המשחק החוזר בגביע האנגלי. המפעל העתיק בעולם כל כך מחבק את המסורת של המשחק החוזר שקיימת עוד מהמאה ה-19, שקשה לו להפרד מהרגלים מגונים. בשורה התחתונה, השיטה שבה אין הכרעה ב-90 דקות ובגינה נאלצים לשחק שוב את ההתמודדות אצל קבוצת החוץ, מקלקל את כל הפאן שבגביע ומקטין באופן משמעותי את היכולת של קבוצה קטנה להתקדם שלב אחר שלב בגביע. קחו לדוגמא את שרוסברי, שהדהימה אחרי שחזרה מ-2:0 מול ליברפול הגדולה, ולא ניתן לקבוצה מהליגה השלישית ההזדמנות להכות בברזל בעודו חם ולנסות ולהשלים את המלאכה בהארכה או בפנדלים במגרשה הביתי.
האיוולת לא מסתיימת פה. כאמור, משחקים חוזרים באנגליה משבשים את לוח הזמנים בדרך כלל של הקבוצות הגדולות שנמצאות בכמה וכמה חזיתות בו זמנית. התאריך החדש מיועד ל-4 או ה-5 בפברואר ויורגן קלופ, מנג'ר ליברפול, כבר הודיע כי בשל פגרת החורף ואילוצים קודמים, שחקניו הבכירים לא יוכלו לקחת חלק במשחק וכי הוא מתכנן לעלות עם קבוצת הנוער, בדיוק מה שעשתה קבוצתו מול אסטון וילה במשחק החוזר ברבע גמר גביע הליגה בדצמבר, כשבמקביל הבוגרים נסעו לגביע העולם למועדונים. אפשר לבוא בטענות לליברפול שלא מכבדת באופן מלא את "כללי המשחק" ומובן שהאינטרסים שלה לא מייצגים את כל הקבוצות שמשתתפות במפעל הגביע. אבל אם אלופת אירופה מתייחסת כך למפעלי הגביע, איזה צורה יש להם בכלל?
כוכב אחד: שלושה משחקים בלבד הדריך קיקה סטיין את ברצלונה וכבר ניתן להוציא על כמה בעיות שמעיקות על הקבוצה כתוצאה מהשיטה של המאמן החדש. ההפסד 2:0 לוולנסיה הכניס שוב את המערכת לפאניקה, שכן במשך רוב דקות המשחק הקטאלונים נראו עקרים ברמה ההתקפית מצד אחד, ומבולבלים ובלתי מתואמים בחלק האחורי מצד שני. מובן שחסרונו של לואיס סוארס, שיחמיץ את המשך העונה, משפיע ועוד ישפיע עמוקות על הקילריות שפיתחה הקבוצה של ליאו מסי. אבל גם ביום רע של הפרעוש, היה מצופה מיתר החברים שלו להתעלות ולא כך הדבר. העניין הוא שהחיפוש אחר חלוץ מחליף לאורוגוואי, לא בהכרח מה שיבריא את ברצלונה ויחזיר אותה למעמד של פייבוריטית לזכיה בכל התארים.
להלן הבעיות כפי שהתעוררו במסטאיה: 1. הדוקטרינה של סטיין ברורה מאוד. המאמן הקנטברי מאמין בהנעת כדור ושליטה במרכז המגרש, כמעט באופן אובססיבי, אבל המזמוז של הקשרים עם הכדור איננו פרקטי, אם אף אחד מהם לא מצטרף לרחבה וקורא את המשחק צעד אחד קדימה. ארתורו וידאל, באופן בסיסי, אינו נחשב למייצג הטיקי טאקה, ולכן מובן מדוע מעדיף סטיין את ארתור במקומו. אבל המציאות היא שהצ'יליאני יכול לתת לקטאלונים הרבה יותר עומק, עם הכניסות שלו לרחבה, והוא מסוכן הרבה יותר מכל הקשרים של בארסה. וידאל הבקיע 6 שערים העונה, הכי הרבה מבין שחקני הקישור ולכן עליו לשחק. 2. המעבר למשחק שלושה בלמים והצבתו של סרג'י רוברטו כאחד מהם, מסרסת את צד ימין של בארסה. המגן-קשר רגיל לעלות קדימה וכעת הוא תקוע במרכז ההגנה, כאשר אנסו פאטי, שהפך להיות תמונת המראה של ג'ורדי אלבה בימין, לא מבין עדיין את התפקיד שלו. בוולנסיה מסר פאטי 30 מסירות, 26 מהן לאחור (!) ואיים רק פעם אחת לשער.
הרכב השבוע בחמש הליגות הבכירות
שוער
רפאל גיקביץ' (אוניון ברלין) - יכולת נהדרת של השוער הפולני מפתיחת העונה כולל שבע עצירות מול אוגסבורג שעזר לאוניון להשיג עוד 3 נקודות כדי להתרחק מהתחתית.
הגנה
אלמאני טורה (פרנקפורט) - המגן הימני שהגיע ממונאקו כבש את שער הבכורה שלו העונה ועצר את המוליכה לייפציג (0:2).
נאצ'ו (ריאל מדריד) - המגן/בלם שממעט לשחק העונה ניצל את ההזדמנות עם שער ניצחון על ויאדוליד שמעלה את הבלאנקוס לפלוס 3 על בארסה.
מאטס הומלס (דורטמונד) - הבלם הוותיק שימש כמעין קווטרבק ב-1:5 על קלן כשבישל שער אחד וכדור ארוך נוסף שלו הוביל לשער נוסף.
חוסה גאיה (ולנסיה) - המגן הפעלתן עשה ביה"ס לאגף הימני של ברצלונה החבולה וניפק גם כדור רוחב מצוין בשער הראשון מבין שניים.
קישור
לאון גורצקה (באיירן מינכן) - הקשר הבקיע מול האקסית שאלקה בוולה ובישל גם לתומאס מולר. יש מצב שהוא באנקר אצל האנזי פליק.
אדריאן תומאסון (שטרסבורג) - משחק נהדר הנפיק הקשר ההקפי של רסינג. קבוצתו חזרה ממונאקו עם 1:3 נהדר ושער של תומאסון ששבר את רוחם של המקומיים.
פורטו (ריאל סוסיאדד) - האנרג'ייזר באגף ימין של הקבוצה הבאסקית שוב היה האדריכל של הניצחון שלה עם שני בישולים ב-0:3 על מאיורקה.
התקפה
יוסיפ איליצ'יץ' (אטאלנטה) - שלושער ב-0:7 על טורינו כולל שער מחצי מגרש, מה אפשר לבקש עוד יותר מהסלובני?
אלסאנה פלאה (מנשנגלדבך) - הכובש הצרפתי המצויין של הסייחים הוביל קאמבק נפלא מול מיינץ עם צמד והחזיר את גלדבאך לתמונת המקום הראשון.
מקסי גומס (ולנסיה) - החלוץ האורוגוואי החמיץ פנדל מול ברצלונה, אבל הבקיע פעמיים (שער אחד נרשם כעצמי של ג'ורדי אלבה) מול טר שטגן.