sportFive1247590 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן

הכל עניין של תזמון בחיים. 100 ימים בדיוק לפתיחת המונדיאל בקטאר פוטר ואהיד חאלילודז'יץ' מאימון נבחרת מרוקו בעקבות סכסוך מתוקשר עם חלק מהשחקנים. ההתאחדות המרוקאית החליטה להמר וללכת על מאמן מקומי והשאר - כמו שאתם מבינים - הוא חתיכת היסטוריה. בתוך פחות משלושה חודשים ואליד רגראגי, היורש, הספיק להמם את העולם ולהוביל נבחרת אפריקאית בפעם הראשונה אי פעם לחצי גמר מונדיאל.

רגראגי הפך בחודש האחרון לגיבור לאומי, מוסלמי, אפריקאי וערבי ומוכיח שגם מאמנים מבית יכולים להוביל נבחרות קטנות להצלחה, בניגוד למסורת ששלטה שנים רבות. הוא לקח נבחרת שדורגה 95 בעולם לפני 12 שנה, שנחשבה ללוזרית במונחים מקומיים (לא זכתה בגביע אפריקה מאז 1976) והפך אותה לדבר החם ביותר ב-2022, כשהוא חמוש בצבא של עשרות אלפי אוהדים בקטאר ועשרות מיליונים ברחבי העולם. "רגראגי שינה לגמרי את המנטאליות והמחשבה של השחקנים, הוא ווינר אמיתי", נכתב בתקשורת המרוקאית לאחר מסע הניצחונות הכביר. אפילו המלך מוחמד השישי דאג להתקשר ולברך את יקיר האומה וכובש הלבבות החדש, שאימן את הנבחרת בשמונה משחקים בלבד עד כה.

רגע לפני המפגש עם צרפת בחצי הגמר, מאזן החובה של מרוקו עומד על שער אחד בלבד בטורניר וגם הוא עצמי (נאיף אגר). בדרך לעשיית היסטוריה, אריות האטלס נעלו את השער מול קרואטיה (0:0), ניצחו את בלגיה החזקה (0:2) ואת קנדה (1:2) כדי לסיים בפסגת בית 6 ובניגוד לתחזיות המוקדמות. ומשם, כמו האימפריה המוסלמית במאה השמינית, החבורה של רגראגי כבשה את חצי האי האיברי הודות להופעה הירואית של השוער יאסין בונו בדו קרב הפנדלים, שגרם להדחתה של ספרד, והשיא, עד כה כמובן, הניצחון 0:1 על פורטוגל של כריסטיאנו רונאלדו ברבע הגמר. הישג שמאפיל על כל מה שעשתה בעבר נבחרת ערבית או אפריקאית בגביע העולם.

הפילוסופיה של רגראגי נשמעת פשוטה: קו הגנה נמוך ויציאה מהירה להתקפות מעבר. אם תרצו סוג של יוון מודרנית, אבל כזו שלא מסתפקת רק בבונקר ציני ודכאני. "הטקטיקה שהכניס עובדת בצורה נהדרת. הצלחנו לאמץ אותה טוב מאוד ונבחרות גדולות מתקשות נגדנו", סיפר שחקן הנבחרת זקאריה עבדוחאלל על המאמן הפופולארי. מוסטפה חדג'י, אחד מגדולי שחקני מרוקו בכל הזמנים, טוען ששינוי המאמן היה מבורך: "זה לא שאני חושב שצריך להאשים את חאלילודזי'ץ', אבל מאז שרגראגי מונה לתפקיד, אפשר לראות שהשחקנים יכולים לבטא את עצמם טוב יותר. רגראגי יותר פתוח עם השחקנים מאשר קודמו שהיה נוקשה. לפעמים משמעת יתר הורגת שחקנים".

רגראגי נולד לפני 47 שנה בקורביל, פרבר דרומית לפריז, למשפחה ברוכת ילדים והורים מרוקאים במקור מפרידק, ששוכנת בצפון המדינה האפריקאית. קריירת המשחק שלו לא נחשבה למפוארת במיוחד אחרי שעבר במועדונים כמו טולוז, אז'אקסיו, דיז'ון, גרנובל ואפילו רסינג סנטאנדר הספרדית, שם שיתף פעולה עם יוסי בניון ודודו אוואט. כמגן ימני הוא היה שותף לעליה של מרוקו לגמר אליפות אפריקה ב-2004, שם הפסידה בדרבי לתוניסיה ויצאה ללא כלום. את קריירת האימון שלו לפני 8 שנים ב-FUS והוביל את הקבוצה האלמונית מרבאט לתואר האליפות היחיד שלה כעבור שנתיים. המאמן המרוקאי גם זכה להצלחה באל דחואיל, אותה לקח לאליפות בקטאר, והשיא היה הזכיה של ווידאד קזבלנקה בליגת האלופות באוגוסט 2021. שנה לאחר מכן, כבר מונה למאמן החירום של מרוקו.

מטבע הדברים רגראגי ינק את תורת המשחק ממספר מאמנים צרפתים במהלך קריירת המשחק שלו, ויותר מכל מרודי גארסיה, שאימן אותו בדיז'ון. "הוא כמו הבן שמעולם לא היה לי", סיפר גארסיה שפגש שוב את המאמן במהלך תחילת המונדיאל בבית המלון בקטאר. "רגראגי הפך את מרוקו לנבחרת מאוחדת עם נשמה. תראו את התקשורת הנהדרת שלו עם השחקנים. הוא דובר הרבה שפות ויכול לגעת בלב שלהם. זה דבר לא מובן מאליו, כי הוא עובד איתם תקופה קצרה. הוא גם מאמן טוב וגם פסיכולוג מוצלח".

אחד האתגרים הגדולים של מאמן מרוקו בעידן הנוכחי הוא לגשר בין הפערים המקצועיים והחברתיים בין השחקנים המקומיים לאלה שנולדו מחוץ למדינה. כמו במקרה של חאכים זייש, יליד הולנד, וכוכב כדורגל, שהסתכסך עם המאמנים הקודמים והנבחרת הלאומית לא תמיד היתה בראש מעייניו, עד להגעת רגראגי שזימן אותו לפני המונדיאל. הכוכב של צ'לסי הוא אחד מבין 14 שחקני סגל שלא נולדו במדינת הלאום שלהם. "תמיד נלחמתי על דעתי שכל מרוקאי הוא מרוקאי ולא משנה אם הוא הגיע מבלגיה, הולנד או מרוקו. אומנם נולדתי בצרפת אבל לאף אחד אין לב מרוקאי גדול יותר ממני", מספר רגראגי.

השחקנים של רגראגי נותנים את הלב והנשמה על המגרש ואולי הדוגמא הטובה ביותר לכך באה ברבע הגמר. מההרכב הראשון חסרו שני שחקני מפתח בהגנה - נאיף אגר ונוסאייר מזראווי - ואת מקומם תפסו ג'בד אל יאמיק ויאחיה אטיאט-אלאח, שמילאו את המשימה שלהם בהצלחה גדולה מול אחת הנבחרות ההתקפיות ביותר בטורניר. גם הפציעה של רומאן סאיס, הבלם הוותיק, בדקה ה-57, לא הוציאה את המרוקאים מהאיזון. המשמעת הטקטית של רגראגי וההקרבה של השחקנים המחליפים השתלמה בגדול עם הסנסציה מול פורטוגל.

"אני לא חושב שמה שעשינו הוא נס", סיפר רגראגי בעוד אחת מההופעות המרעננות שלו במסיבת העיתונאים לאחר העליה לחצי הגמר. "אנחנו כמו רוקי בלבואה של גביע העולם. כולם רוצים להיות בעד רוקי שמגיע מלמטה". עם האוכל בא התאבון של רגראגי, שלא מתכוון לעצור עכשיו. גם לא מול צרפת - אלופת העולם והמדינה בה גדל, התחנך ושיחק: "אנחנו נמצאים כאן כדי להלחם על המונדיאל ויודעים שאף אחת לא תעניק לנו את הגביע, נצטרך לקחת אותו ולהאבק. אמרתי לשחקנים שעוד לא עשינו כלום".