עוד פחות משבוע מונדיאל 2022 יצא לדרך. הנבחרות השונות כבר פרסמו את הסגלים, וכעת אנחנו מתחילים לקבל בהדרגה את מספרי החולצות שהשחקנים ילבשו בטורניר הגדול מכולם. מדובר, כמובן, במספרים שונים מאלו של כדורגל המועדונים – יש נבחרות בהן משחקים מספר מספרי 10 בקבוצות עצמן, אך במקביל יש הבדל משמעותי אחר.
בשונה מכדורגל המועדונים, בו אנחנו רואים שחקנים עם חולצות כמו 30 (ליאו מסי בפריז סן ז'רמן) או 66 (טרנט אלכסנדר ארנולד בליברפול), כאן השחקנים לובשים חולצות עם מספרים בין 1 ל-26, כי יש 26 שחקנים בקבוצה. אז איך זה בעצם עובד, מה החשיבות של המסורת ומה אפשר ללמוד מזה להמשך? עושים סדר.
טעם של פעם
הוותיקים שבינינו בוודאי זוכרים שבעבר לא היו מספרים קבועים לשחקנים. שחקני ההרכב הראשון קיבלו את חולצות 1 עד 11, לפי העמדות במגרש. השוער היה עם חולצה מספר 1, אולי הנוהג היחיד שנשאר עד היום, בעוד המגן הימני עם מספר 2, החלוצים עם מספרי 9 ו-10 ולרוב שחקני הכנף עם מספרים 7 ו-11. לרוב היו מספרים קבועים כי שחקני ההרכב היו קבועים, כך למשל פלה ודייגו מראדונה מזוהים עם המספר עשר, אך אם פתאום שחקן היה עולה מהספסל הוא היה עולה עם מספרים אחרים.
המספרים היו שונים בין מערך למערך. אנגליה שיחקה ב-4:4:2 כשהקשרים היו מספרי 7 ו-11, בעוד נבחרת שבדיה למשל בעבר שיחקה ב-4:4:2 יהלום כשהקשר ההתקפי היה עם מספר 9. הליגה האנגלית הכניסה את החוקים האלו ב-1940 וראינו את הנבחרות נדרשות לעלות עם מספרי חולצות ב-1954.
כך היה במשך שנים, עד לשינוי הגדול שחל בכדורגל בתחילת שנות התשעים עם הקמתה של הליגה האנגלית ושינוי הפורמט של ליגת האלופות. הכדורגל הפך לשיווקי יותר, ולכן הקבוצות התחילו להעניק מספרים קבועים לשחקנים. אנחנו רואים שחקנים משנים מספרים בתוך המועדון לעתים, כשמספר אחר "מתפנה", אך יש להם מספרים שמזוהים איתם.
כריסטיאנו רונאלדו משחק לאורך רוב הקריירה כחלוץ מרכזי, אך עדיין ידוע כ-CR7. שחקנים בולטים אחרים משחקים עם מספרים משלהם, כאשר הדוגמאות הבולטות כאמור הן מסי וטרנט אלכסנדר ארנולד שמשחקים עם מספרים שאינם שגרתיים. המגמה הזאת הפכה לפופולרית בספורט האמריקאי, ומחזקת את המותג של השחקנים עצמם – יותר קל לקנות חולצה של שחקן כשאתה יודע שהוא יעלה איתה בכל פעם למגרש.
מה קורה בקטאר?
הנבחרות שומרות על ההיררכיה הזאת, פחות או יותר: השוערים ישארו עם חולצות 1 ו-22, שחקני ההגנה עם מספרים נמוכים ושחקני ההתקפה, לרוב, עם מספרי 7, 8, 9 ו-10. המספרים האלה הפכו למיתולוגיים בתוך עולם הכדורגל, מתוך נורמות שהתפתחו במשך שנים בתקופה בה המספרים חולקו לפי העמדה עצמה, וקיימים עד היום.
לכן גם בנבחרות עצמן, כשיש את ההגבלה ל-1 עד 26, המסורת נשמרת. שחקנים שמשחקים במספר קמפיינים לרוב ילבשו את אותה חולצה, כמו ליאו מסי עם עשר בארגנטינה או סרחיו בוסקטס שגם במונדיאל הזה ילבש את חולצה מספר 5 בספרד.
תומאס מולר, למשל, משחק במשך שנים עם 13 במדי נבחרת גרמניה. ביורו האחרון הוא לבש את חולצה מספר 25, המספר איתו הוא משחק בבאיירן מינכן, אך במונדיאל בחר לחזור ל-13 בו זכה באליפות העולם. באותה גרמניה ניקלאס פולקרוג, שעשוי לשמש כחלוץ המרכזי, קיבל את חולצה מספר 9.
במקביל, המספרים עשויים להתחלף בין שחקנים בולטים. כך למשל רונאלדיניו לבש את חולצות 7, 10, 11, 16, 17, 18 ו-21 בתקופתו בברזיל, אך כשחקן בכיר שיחק בעיקר עם שלושת הראשונות. ככל שהמספר גבוה יותר, יותר סביר שתהיה בהרכב.
אין חוק קבוע, וזה הוביל למספרים מפתיעים במיוחד בקטאר. גאבי, קשרה המרכזי של ברצלונה שלא כבש שער אחד בליגה העונה, יהיה מספר תשע של ספרד. המגן פרוויס אסטופיניאן מאקוודור יהיה מספר שבע, בעוד מרקוס אקוניה, המגן השמאלי של ארגנטינה, יהיה מספר שמונה.
למספרים באמת יש משמעות?
בתקשורת האנגלית ניתחו בהרחבה את המספרים כניסיון לנבא את ההרכב של גארת' סאות'גייט בקטאר. בכך שג'ון סטונס מספר 5 והארי מגוויר מספר 6, התנבאו בממלכה, השניים צפויים להיות משמעותיים יותר משחקנים כמו טרנט אלכסנדר ארנולד (מספר 18) או ג'וד בלינגהאם (מספר 22). 12 המספרים הראשונים, אגב, זהים לנבחרת שהגיעה לגמר אליפות אירופה האחרונה.
מבט על המונדיאל האחרון מעיד שזה לא בהכרח מקרי. בצרפת פתחו 7 מ-9 השחקנים שלובשים מספרים חד ספרתיים, ושחקן אחד עם מספר גבוה יותר מ-14 (לוקאס הרננדס). בקרואטיה היה מדובר ב-5 לובשי ספרות בלבד, בעוד אנדריי קראמריץ' עלה מהספסל, ושחקן שדה אחד עם מספר גבוה מ-20 (דומאגוז' וידה).
מגמה דומה הייתה קיימת גם ב-2014, כשבארגנטינה פתחו 6 שחקנים עם ספרות על הגב בעוד הספרה חמש הייתה שייכת לפרננדו גאגו הוותיק. בגרמניה היו 4 כאלה בנוסף לאנדרה שורלה שעלה מהספסל, אך מולר וקלוזה הוותיקים שיחקו עם 13 ו-11 איתם עלו גם במונדיאל הקודם.
בסופו של דבר, מספרי חולצות כשמם כן הם – רק מספרים. השחקנים הבכירים יותר יקבלו את המספרים הגבוהים יותר, בין אם כי הם יותר זמן בנבחרת או כניסיון לשדר כלפי חוץ את מעמדם, ויכול להיות שנראה את זה גם בקטאר. לכן לא צריך להיות מופתעים או לקחת יותר מדי ברצינות את המספרים השונים שיפורסמו עד שיתחיל המונדיאל עצמו, אך הם עשויים להראות צד אחר בנבחרות לפני שהן עולות על הדשא. שום דבר לא מקרי.