עיני אירופה כולה ישאו לעבר מרכז האקספו בבוקרשט מחר (שבת, 19:00 שעון ישראל) לעבר הגרלת שלב הבתים של יורו 2020. כבר עכשיו, אפשר להגיד בפה מלא כי הגרלה מסוג זה עוד טרם נראתה בכל תולדות המשחק היפה.
הגרלה בלי משתתפות: לראשונה בתולדות המפעל, לא כל הנבחרות העפילו ליורו, כש-20 מ-24 הנבחרות שהבטיחו את הכרטיס הישיר יהיו שם. מי שעדיין מחכות לדעת מה מזמן להן הגורל הן ישראל ועוד 15 נבחרות שישתתפו במשחקי הפלייאוף ורק בסיומן, ב-31 במארס, הן ידעו לאיזה בית שובצו. למה הדבר הזה קורה? ניתן לשער, כי בשל הקמת ליגת האומות, אופ"א לא יכולה היתה להקדים את משחקי הפלייאוף לחודש נובמבר, כך שהן יתקיימו לפני ההגרלה המסורתית של הבתים שמתקיימת כחצי שנה לפני טורניר הגמר.
זה עוד לא הכל: מאחר ובמסלול הפלייאוף A שובצו רומניה והונגריה המארחות, לא ניתן יהיה לקבוע בוודאות לאיזה בית המנצחת ממסלול זה תעלה. במקרה של רומניה, אם היא תזכה בכרטיס ליורו היא תשובץ לבית 3 (הבית ההולנדי-רומני) שם יתקיימו שלושה משחקים בבוקרשט, ואם הונגריה תעלה מהבית הזה, היא תשובץ לבית 6 (הבית הגרמני-הונגרי), שם יתקיימו שלושה משחקים בבודפשט. כך, שמנצחות מסלול A ומסלול D ישובצו או לבית 3 או לבית 6 ובהגרלה בסופ"ש יוסיפו את הסימן "/".
שכחו אותן בבית: לראשונה אי פעם יותר משתי מדינות יארחו את המשחקים. אוקיי, קצת יותר משתיים. לא פחות מ-12 ערים שונות, שיתחלקו לשישה בתים קבועים. כל צמד מארחות בבית אחד: לדוגמא, כבר עכשיו ניתן לומר שרוסיה ודנמרק ירכיבו את בית 2, שכן שתיהן עלו אוטומטית משלב המוקדמות. לפיכך נוצר מצב היסטורי, שבו מארחת או יותר תשמש כאורחת.
במקרה המוזר הזה ההגרלה, שהתקיימה בשבוע שעבר, הטיבה עם דנמרק שתארח את שלושת משחקיה בקופנהאגן, כולל את רוסיה, שבעצמה תארח שני משחקים בסנט פטרסבורג. עד כה הבטיחו את השתתפותן שבע מארחות, ומאחר ששש מהן עלו אוטומטית, הרי שמובטח להן אירוח כל משחקיהן בביתן: איטליה, אנגליה, ספרד, הולנד, גרמניה. יתר הנבחרות המארחות - רומניה, הונגריה, אירלנד וסקוטלנד, לא עלו ישירות וישתמשו במצנח של הפלייאוף, כדי לשמור על כבודן ולזכות באירוח שני משחקים בשלב הבתים של היורו.
באקו כמכשול: למעשה, מבין 12 הערים המארחות, באקו, בירת אזרבייג'אן נותרה כרגע היחידה שנבחרתה בוודאות לא תנצל את המתנה שקיבלה ותשתתף בטורניר. זאת מהסיבה הפשוטה שאזרבייג'אן לא הצליחה להעפיל מבית שכלל את איטליה ופינלנד. האזרים גם לא יהיו בפלייאוף בשל דירוגם הנמוך בליגת האומות ובפעם הראשונה אי פעם, נקבע כי נבחרת לא תשתתף בטורניר שהיא מארחת.
ויש עוד נתון אחד שצריך להתייחס אליו: הנבחרת שתוגרל לבית 3 מהדרג השלישי, תצטרך לגמוע את המרחק הגדול ביותר בשלב הבתים, שכן היא תארח בבאקו, תשחק ברומא נגד איטליה ולאחר מכן תשוב לבאקו. בסה"כ - 6,200 ק"מ בשמונה ימים בלבד. אגב, שתיים מבין שמונה העולות לרבע הגמר ישחקו בבאקו בכל מקרה.
הפלונטר הפוליטי: סיכסוכים פוליטיים הן לא דבר חדש באירופה, אבל בשל כמות המשתתפות הרבה (24) ושיטת הדירוגים, על אופ"א בפעם הראשונה להתערב ולמנוע מפגשים ישירים בין נבחרות עוינות זו לזו. כך יצא, שרוסיה ואוקראינה, שסכסוכן רשום באופ"א מיולי 2014 בעקבות המשבר בקרים והלחימה במזרח אוקראינה, לא יכולות להתמודד זו מול זו בשלב הבתים (בנוקאאוט הן כן יכולות להפגש, ואפילו תאורטית ברבע הגמר בסנט פטרסוברג. אופא מונעת מפגשים פוליטים רק בבתים). לפיכך, אוקראינה שובצה לבית 3 עם הולנד (מאחר והיא ראש דרג ואינה יכולה לפגוש נבחרות מבתים מארחים אחרים), ואילו רוסיה (דרג 2) שובצה עם דנמרק (זוג מארחות) ובלגיה, בדיוק מאותן הסיבות.
בנוסף, רוסיה לא יכולה לפגוש את מנצחת מסלול הפלייאוף D, בשל אי הכרתה בקוסובו כמדינה עצמאית, וכך קרה למעשה נוצר תקדים אווילי, שבית 2 כמעט הושלם: בלגיה, רוסיה ודנמרק, כאשר הרביעית בבית תהיה פינלנד או וויילס. כל יתר הנבחרות מדרג 4 ישובצו לבתי מארחות אחרים. אגב, באופן תאורטי הבית הזה יכול היה להיות מושלם, אם הונגריה היתה עולה אוטומטית מהמוקדמות, ובמצב הזה רוסיה, דנמרק, בלגיה ופינלנד היו משלימות את בית 2.
שיטת דירוג חדשה: בעבר אופ"א היתה נוהגת להציב נבחרות מארחות ואלופות אירופה מכהנות (למשל יוון וספרד) כראשי דרגים. בשל ריבוי המארחות ובהחלטה שרירותית, נקבע כי הדרגים יסודרו על בסיס ניקוד שהשיגו הנבחרות במשחקי המוקדמות האחרונים בלבד. בניגוד לשיטה הקודמת, שהתבססה על חישוב מתמטי מייצג של הישגי עבר (ניקוד אופ"א, שדומה לניקוד במפעלים האירופים), הפעם הנבחרות הוצבו באופן קצת שונה.
כך למשל, יכולת מרשימה במוקדמות סידרה לאוקראינה להיות בין ראשי הבתים (למרות שלא השתתפה במונדיאל האחרון והפסידה את כל משחקיה ביורו 2016), ואילו צרפת, אלופת העולם המכהנת וסגנית אלופת אירופה, תשובץ לדרג האיכות השני, כשפורטוגל אלופת אירופה וליגת האומות רק בשלישי. אם להסתכל על הצד החיובי שבהחלטה, לא מן הנמנע שצרפת ופורטוגל יחברו יחד לבית עם מארחת חזקה (ספרד, אנגליה, איטליה או גרמניה) והשלוש ישלימו בית מוות אמיתי וייחודי.
הדרגים
דרג 1: בלגיה, איטליה (מארחת), אנגליה (מארחת), גרמניה (מארחת), ספרד (מארחת), אוקראינה
דרג 2: צרפת, פולין, שווייץ, קרואטיה, הולנד (מארחת), רוסיה (מארחת)
דרג 3: פורטוגל, טורקיה, דנמרק (מארחת), אוסטריה, שבדיה, צ'כיה
דרג 4: וויילס, פינלנד, 4 מנצחות הפלייאוף
#EURO2020 final tournament draw pots confirmed! pic.twitter.com/38lsAayJ7q
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) November 20, 2019