אוקטובר 2016. בזמן שהתבהרה זהות יריבותיה בהגרלת שלב הבתים של גביע אפריקה, בחרה התקשורת בגאנה, להתעסק ברכילות האופיינית לעידן הרשתות החברתיות. משום שממש במקביל, מאמן הנבחרת אברהם גרנט, התיישב באולפן הטלוויזיה הממוזג של SKY בלונדון ונשא דברי פרשנות על ענייני כדורגל...אירופי. למען הכנות צריך לומר שהישראלי קיבל פס ממעסיקיו שלא להגיע להגרלה ולפיכך לא ביצע שום עבירה.
עובדה זו לא מנעה מאחד העיתונאים לתקוף את המאמן הלאומי מעל גלי הרשת: "זו התנהגות חסרת בושה. גרנט מתייחס לעם הגנאי כאילו מדובר בחבורה של טיפשים". האפיזודה הזאת אולי מלמדת משהו על הדימוי השלילי שנוצר לגרנט בגאנה, למרות שאם בוחנים את הדברים במשקפיים מקצועיות, ניתן להסיק שהישראלי עשה עבודה לא רעה כמאמן הכוכבים השחורים, שנתיים בדיוק מאז נכנס לתפקיד המחייב וכפוי הטובה הזה.
תהיו בטוחים שגרנט, לו חוזה עד תום טורניר גביע אפריקה שיסתיים בפברואר, מרוכז כל כולו במשימה הגורלית ביום ראשון מול נבחרת מצרים החזקה במסגרת מוקדמות מונדיאל. אחרי התיקו הביתי המאכזב מול אוגנדה, מאמן צ'לסי לשעבר מבין שמעבר לרגישות הדיפלומטית שכרוכה סביב הביקור במדינה ערבית, מדובר במשחק של להיות או לחדול עבור נבחרתו שתגיע ללא שניים (אסמואה ג'יאן וקוואדו אסאמואה הפצועים) משלושת כוכביה.
Trending photo in Ghana: Avram Grant didn't attend #AFCON2017Draw. But was on Sky talking Euro footy today. Obviously doesn't give a s!%+. pic.twitter.com/JUl9MX06Or
— Gary Al-Smith (@garyalsmith) October 20, 2016
גאנה, שהעפילה לגביע העולם שלוש פעמים ברצף, עלולה למצוא את עצמה בפיגור כמעט בלתי מחיק בבית המוקדם ולחזות בחלום העלייה לרוסיה 2018 חומק מבעד לאצבעותיה. בתקשורת המקומית כבר מתחילים להשחיז את הסכינים. "אם גרנט יפסיד למצרים, 90% שהוא יפוטר כבר למחרת המשחק. אם ינצח, הוא יקבל את הוויזה לנסוע לגביע אפריקה בגאבון", העיד העיתונאי והבלוגר הגנאי, שייח טופיק סינו מ-Ghanasoccernet.com, שהדגיש: "בכל מקרה ההתאחדות הגנאית לא תאריך את חוזהו מעבר לגביע אפריקה".
באפריקה ממשיכים לחשב לאחור את קיצו של המאמן שהוביל את גאנה מרחק בעיטות הכרעה מ-11 מטרים מזכייה באליפות אפריקה ב-2015. הטיימר ימשיך לרוץ גם במקרה שייצא בשלום מאלכסנדריה ואפילו אם יקצור הצלחה בגביע אפריקה הקרוב שייערך בגאבון. זאת למרות שרבים במדינה המערב אפריקנית שוכחים כי גרנט, שהגיע עם רזומה של מנג'ר בפרמיירליג, מונה קודם כל בגלל ניסיונו בניהול כוכבים.
ברמה הסמכותית הוא הצליח ללכד מחדש את הכוכבים השחורים במהלך אותה אליפות בגינאה המשוונית, ולתמרן בין חבורת האגו זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד. סיפורים על שחקנים שמתלוננים על גובה המענקים הכספיים או שביתות איטלקיות ועימותים עם הצוות המקצועי, כפי שצצו אצל המאמן הקודם, קוואשי אפייה במהלך המונדיאל בברזיל, לא חזרו על עצמם בעידן גרנט. לכך אפשר לצרף את מאזנו המכובד של הישראלי בקדנציה הנוכחית: 8 ניצחונות ו-2 הפסדים ב-14 משחקים רשמיים, להוציא כמובן מפגשי ידידות.
למרות הדברים הללו, בגאנה עדיין קיימת אכזבה מהישראלי. "גרנט מקבל ביקורת על כך שהוא לא באמת תרם לפיתוח של הליגה המקומית. הוא טען עם מינויו כי יפעל לקדם את הליגה הגנאית ולהעביר מהידע שלו למאמנים המקומיים. כמו כן, אמר שהנבחרת תשמש כמקפצה לפיתוח של שחקנים צעירים שמשחקים בגאנה, אבל שום דבר מזה לא התגשם", מסביר טופיק סינו. הטענות משתקפות היטב בסגל האחרון שפרסם גרנט למשחק במצרים שכולל רק שחקן אחד מהליגה הגנאית מתוך 23.
"הוא מזמין כמעט תמיד את אותם השחקנים ומתעלם מאחרים שנמצאים בכושר טוב. ההרכב שלו נראה כמו תבנית שלא משתנה", מוסיף טופיק סינו. ג'ו הנדריקס, שחקן העבר הגנאי של הפועל ראשל"צ, הביע גם הוא את תסכולו מבחירת הסגל: "אני זוכר שגרנט אמר שהוא יזמן שחקנים שהבקיעו 10 שערים או יותר במועדונים שלהם בגאנה, אבל בפועל הוא משאיר אותם בחוץ".
כפי שצוין בראשית הדברים, ישנם עסקנים, אנשי תקשורת ואפילו פוליטיקאים אשר מטילים דופי במסעותיו הרבים של גרנט באירופה. תכלית הנסיעות היא לסייע למאמן לצפות מקרוב ולנתח את הביצועים של שחקני הסגל שלו ברחבי היבשת הלבנה. עד כדי כך הפך הנושא לרגיש כשבחודש מרץ האחרון הוציא דובר ההתאחדות הגנאית הודעה לתקשורת שבה נכתב: "ההתאחדות קוראת לגרנט להתפנות מעיסוקיו ולחזור ישר לגאנה על מנת לצפות במשחקי הליגה המקומית". בעניין הזה בטוח שחקן העבר האגדי, מוחמד אחמד פולו, ש"גרנט הגיע לגאנה כדי לשרת את האינטרסים של עצמו ולא של האומה".
גרנט עצמו לא תמיד מקבל את הכלים להצלחה ומאשים לפרקים את מעסיקיו בהתנהלות חובבנית. אפשר לראות בו קורבן של מלחמת האגו ששוררת במדינה בין ההתאחדות המקומית (זו שמינתה אותו) ומשרד הספורט (זו שמסייעת במימונו). בחודש שעבר, לפני המשחק עם אוגנדה במוקדמות המונדיאל התלונן גרנט על מצב הדשא הרעוע בטמאלה ("לא ראוי למשחקי ילדים באירופה") ואף הציע לכסות בעצמו את עלויות שדרוג המשטח שבו נערך המפגש החשוב.
עוד התמרמר גרנט כי לא קיבל מימון לטוס ולבצע מעקב אמיתי אחרי היריבה. לפי הדיווחים האחרונים, בשל בעיות מזומנים קשות, נאלץ מאמן נבחרת ישראל לשעבר לעבוד שלושה חודשים ללא משכורת, ורק בחודש שעבר סגרו איתו את החשבון. מעל להישגים, להתנהלות היומיות, ליחס עם הממונים, לתקשורת ולאוהדים מרחף ענן גדול ושחור. מאז הוקמה הנבחרת הלאומית ב-1957 התחלפו בגאנה לא פחות מ-32 מאמנים. למעשה, כדי לאתר את המאמן האחרון שהדריך את הנבחרת למשך יותר משנתיים ברציפות, צריך לבנות מכונת זמן שתיקח אותנו לשנת 1981.
גרנט הוא המאמן השישי הקבוע של הנבחרת האפריקאית בעשור האחרון ועצם העובדה שהוא רחוק רק שלושה חודשים מסיום החוזה המקורי שלו, היא כבר הישג במבחן ההיסטוריה של גאנה. זה אולי לא מנחם אותו, אבל זה שיעור קטן בפרופורציות. במציאות הגנאית נראה שלא משנה מה היא הזהות של המאמן, הסיכוי לשרוד בתפקיד לתקופה שהיא מעבר לטורניר גדול (מונדיאל/גביע אפריקה) ולייצר המשכיות כמעט ולא קיים.