sportFive1158826 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

טורניר גביע אפריקה לאומות יצא לדרך ביום ראשון האחרון. קיומו של הטורניר באמצע העונה מעורר לא מעט מורת רוח בקרב המועדונים הגדולים ביותר באירופה, והסיבה מובנת. הכדורגלנים שמגיעים מהיבשת השחורה הפכו אולי למבוקשים ביותר בעולם ומגיעים לרמות הגבוהות ביותר. דומה אולי שהכדורגל האפריקאי נמצא בשיאו, אבל כדורגלנים אפריקאים נפלאים מלווים אותנו כבר עשרות שנים. ניסינו לדרג את 10 הגדולים ביותר שיצאו מהיבשת העצומה הזאת. הרשימה לפניכם.

10. רבאח מדג'ר: עם כל הכבוד לריאד מחרז, שגם הוביל את אלג'יריה לזכייה באליפות הקודמת, החלוץ ששיחק בין 1985-1991 בפורטו, עדיין נחשב לגדול הכדורגלנים שיצאו מהמדינה, ולאחד הטובים אי פעם ביבשת. הוא זכה עם אלג'יריה באליפות אפריקה ב-1990, ושיחק בה בשני מונדיאלים - כשבין השאר הוא כובש שער ניצחון ב-1:2 ההיסטורי על גרמניה ב-1982, אחת ההפתעות הגדולות אי פעם. רגע השיא בקריירה שלו הגיע ב-1987, אז זכה עם פורטו בגביע אירופה לקבוצות, כולל שער בלתי נשכח בגמר בעקב נגד באיירן מינכן.

9. ג'יי ג'יי אוקוצ'ה: כל ילד שגדל בשנות ה-90 זוכר את הפלא הניגרי, שלפחות מבחינה טכנית היה אחד השחקנים המרהיבים בדורו, אולי מהטובים אי פעם. הוא ללא ספק השחקן הכי "ברזילאי" שראינו אי פעם מאפריקה, אך אף פעם לא הגיע לטופ העולמי ברמת הקבוצות כפי שציפו ממנו וסיים את הקריירה ללא אליפות. עם ניגריה זכה בגביע אפריקה לאומות ובמדליית זהב אולימפית באטלאנטה 1996.

צפו בשער של מדג'ר >>

8. מיקאל אסיין: אחד הקשרים האחוריים הטובים בעולם החל מאמצע העשור הקודם, עם 9 שנים בלתי נשכחות בצ'לסי, במהלכן זכה ב-2 אליפויות, 4 גביעים ותואר ליגת האלופות אחד. לא זכה בתואר משמעותי באפריקה ולא בשחקן העונה באפריקה, אבל ללא ספק מוביל ברשימת השחקנים שהפכו לכוח הכי משמעותי באירופה.

7. נוואקאנו קאנו: אגדת כדורגל ניגרית ואחד השחקנים המעוטרים בהיסטוריה של אפריקה. זכה במהלך הקריירה באליפות פרמיירליג, ליגת האלופות, מדליית זהב אולימפית, גביע אופ"א וגביע אנגלי. זכה פעמיים בתואר שחקן השנה באפריקה.

6. יא יא טורה: הכדורגלן מחוף השנהב הוא כנראה אחד הקשרים הטובים שראינו בכדורגל המודני. זכה ארבע פעמים ברציפות בתואר שחקן העונה של אפריקה, הניף עם נבחרתו את גביע אפריקה לאומות 2015, זכה עם ברצלונה בשתי אליפויות ותואר ליגת האלופות, והיה אחד הברגים המשמעותיים ביותר בעלייתה לפסגה של מנצ'סטר סיטי, איתה זכה ב-3 אליפויות ו-3 גביעים. סיים את הקריירה באנגליה בטעם חמוץ בעקבות סכסוך של סוכנו עם פפ גווארדיולה, סכסוך שנמשך עוד מימיהם בברצלונה יחד.

5. מוחמד סלאח: אולי השם הכי "בעייתי" ברשימה, לא משנה מאיזה כיוון מסתכלים. מצד אחד, הקריירה שלו בעיצומה וקשה להשוות את ההישגים שלו לשחקנים אחרים שנשארו בחוץ. הוא גם עדיין לא הוביל את מצרים לזכייה בתואר משמעותי. מצד שני, הוא כבר עכשיו האפריקאי שכבש הכי הרבה שערים בתולדות הפרמיירליג (בכמעט 100 משחקים פחות מדרוגבה!), והפך את עצמו לחלוץ הטוב ביותר בליגה הטובה בעולם ב-4 השנים האחרונות. כפי שזה נראה כעת, אם ניצור רשימה כזאת בעוד 4 או 5 שנים, החלוץ של ליברפול בהחלט עשוי לעמוד בראשה.

צפו בסלאח כובש בליגת האלופות >>

4. רוז'ה מילה: לא מעט יישבעו שהוא גדול השחקנים האפריקאים בכל הזמנים. הבקיע 438 שערים ב-794 משחקים בקריירה המקצוענית שלו, זכה פעמיים בתואר שחקן השנה של אפריקה ופעמיים בגביע אפריקה עם קמרון. אחת הדמויות הבולטות בתולדות המונדיאל, בזכות ההופעה שלו בגיל 38 במונדיאל איטליה 90, שם הוביל את קמרון עד לרבע הגמר. ארבע שנים מאוחר יותר, בארצות הברית, הפך בגיל 42 לשחקן המבוגר ביותר שכובש בגביע העולם. וכן, הריקוד שלו אחרי שערים ליד דגל הקרן היה אחת החגיגות המגניבות והמשמחות ביותר שראינו בכדורגל.

3. ג'ורג' וואה: נשיא ליבריה בהווה היה במהלך שנות ה-90 אחד הכדורגלנים הטובים והאהובים בעולם. ב-1995 הפך לאפריקאי הראשון והאחרון עד כה שזכה בכדורגל הזהב. זכה שלוש פעמים בתואר שחקן השנה של אפריקה, וברשימה מכובדת של תארים קבוצתיים, בהן אליפות צרפת עם פ.ס.ז', ושתי אליפויות עם מילאן. שילוב נדיר של טכניקה, כח ומהירות עם חוש נפלא לשערים.

צפו בשער האדיר של וואה מול באיירן >>

 

2. דידייה דרוגבה: "היה כובש בשביל הכיף שלו", כך אמר עליו איגביני יעקובו, שמתעקש גם היום שהחלוץ של צ'לסי הוא עדיין גדול האפריקאים ששיחקו בפרמיירליג. ב-2015 נבחר לגדול שחקני צ'לסי בכל הזמנים, והפנדל אותו כבש בגמר ליגת האלופות ב-2012 שהעניק לבלוז את התואר בפעם הראשונה בתולודתיהם, הוא אחד  הרגעים הזכורים בתולדות המפעל. כבש 10 שערים ב-10 גמרים במדי הבלוז, פעמיים שחקן השנה באפריקה, מלך שערי חוף השנהב בכל הזמנים, ודמות מעוררת השראה, עם רגע אחד בלתי נשכח בו ניסה לאחד את המדינה בעיצומה של מלחמת אזרחים קשה.

צפו בנאום מעורר ההשראה של דרוגבה >>

1. סמואל אטו: נשיא התאחדות הכדורגל הקמרונית כיום, המדינה שמארחת את הטורניר הנוכחי, ניצב גאה בראש הרשימה. אף אחד לא מתקרב אליו מבחינת המספרים. מלך שערי אליפות אפריקה בכל הזמנים עם 18 שערים, 3 אליפויות ספרד ו-2 תארי ליגת האלופות עם ברצלונה, טרבל בלתי נשכח עם אינטר ב-2010, שתי זכיות עם קמרון בגביע אפריקה לאומות, מדליית זהב אולימפית, וארבע פעמים כדורגלן השנה באפריקה. קשה לחשוב על כדורגלן שיצא מהיבשת הזאת, והיה גדול יותר ומוכר יותר בקרב חובבי כדורגל, כמו החלוץ הקמרוני.

צפו בשער של אטו בגמר האלופות >>