sportFive1057901 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
טוטנהאם שמה את כל הצ'יפים על מוריניו (Getty) (צילום: ספורט 5)
טוטנהאם שמה את כל הצ'יפים על מוריניו (Getty) | צילום: ספורט 5

משבר אמצע החיים לא פסח אפילו על מיוחד כמו ז'וזה מוריניו. לפתע הווינר האולטימטיבי זולל התארים, ״בן האלמוות״ הכל יכול, נראה פשוט כמו עוד מאמן. באופן איטי והדרגתי מוריניו הפך לגרסה דהויה של זו שלמדנו לאהוב ולשנוא, והיה זה נדמה כי החתימה בטוטנהאם תהיה תחילת הסוף של כוכב הרוק של הכדורגל. למרות חצי הביקורת והטענות שעבר זמנו, לפורטוגלי היו תוכניות אחרות.

באופן מפתיע, הסימביוזה בין הפורטוגלי לספרס החזירה את הניצוץ לעיניו ואת האמונה למועדון, שהיה מושא ללעג. העובדה שטוטנהאם העפילה לגמר ליגת האלופות לפני שנתיים לא השכיחה את השנים השחונות של המועדון מלונדון. ארון התארים של הספרס מעלה אבק כבר תקופה ארוכה ולכן הם בחרו בגישת ״אל אין״ בכל הנוגע לזהות הקבוצה. מקידוש המשחק ההתקפי והאטרקטיבי של מאוריסיו פוצ'טינו לחשיבה הפרקטית והמנצחת של שועל הקרבות המנוסה.

עם פוגבה. לא ממש הסתדרו (Getty) (צילום: ספורט 5)
עם פוגבה. לא ממש הסתדרו (Getty) | צילום: ספורט 5

״זו לא את, זה אני״
רק לפני חמש שנים מוריניו הצהיר בפומבי: ״אין סיכוי שאאמן את טוטנהאם״. אז מה בדיוק השתנה בו ובספרס באותו פרק זמן? אפשר להגיד שאותה עונה הייתה הפיק האחרון של הפורטוגלי, שקטף דאבל מרשים עם צ׳לסי. בעונה לאחר מכן המיוחד לא קיבל חסד נעורים ופתיחה רעה עלתה לו במשרה לפני כריסמס. אחר כך המשיך למנצ׳סטר יונייטד, אליה חלם להגיע מאז שהיה צעיר, אולם החלום הפך במהרה לסיוט. אפילו מוריניו לא הצליח להשכיח את אלכס פרגוסון, וקבלן התארים המדופלם זכה רק בתארים משניים כמו גביע הליגה והליגה האירופית.

מעבר לחוסר ההצלחה היחסי מבחינה מקצועית, התקופה ביונייטד בעיקר זכורה בחוסר יכולתו להתחבר לדור הבא של המועדון. בתור אחד שדוגל בעבודה קשה, משמעת ומחויבות כדרך חיים מוריניו לא הצליח לקבל את כוכבי ״אינסטגרם״ בראשות פול פוגבה. המאמן ושחקן הרכש היקר בתולדות המועדון נקלעו לאינספור עימותים כאשר ראשי הקבוצה נאלצו לבחור באחד הצדדים.

אותה תקופה קשה הובילה לצניחה חופשית של מניית מוריניו. בעקבות זאת, המאמן נעדר מהקווים למשך כמעט שנה, אותה ניצל להתבוננות פנימית. הפורטוגלי הבין ששעון החול אוזל והדבר מחייב שינוי. ״הטוב ביותר הוא לא החזק מכולם, לא החכם יותר אלא האחד שמבין את השינוי ומתאים עצמו אליו״, ציטט מוריניו את אבי תורת האבולוציה, צ'ארלס דרווין. למרבה האירוניה, המיוחד אפילו אימץ את המנטרה ברמת הרשתות החברתיות, כשהבין בעצמו שמיתוג עצמי הוא לא בהכרח רק דבר רע.

״בחורים טובים לעולם לא מנצחים״
למזלם של חובבי הכדורגל והדרמות, תקופת המאניה דיפרסיה של הספרס נתפסה לעיני המצלמה בסדרה הדוקומנטרית המצוינת - טוטנהאם: הכל או כלום. ניתן היה לראות שם לראשונה את מוריניו במלוא תפארתו, כשאסף את השברים של פוצ'טינו והחדיר בשחקנים גישה מנצחת. אחת הסצנות המפורסמות בסדרה הגיעה במהלך מחצית המשחק מול מנצ׳סטר סיטי. המיוחד בכלל לא אהב את מה שראה מול האלופה היוצאת וסיפק נאום לפנתיאון, שהוביל לניצחון: ״זה ההבדל בין קבוצה של ** לקבוצה של בחורים טובים. הסיפור בכדורגל הוא שקבוצה של בחורים טובים לעולם לא מנצחת״.

מכת הקורונה עצרה באופן מסוים את תהליך הפירוק והרכבה שמוריניו ידוע בו, אבל הדבר לא איחר לבוא. במחזור ה-33 של הליגה מול אברטון ניתן היה לראות בצורה מושלמת את סימני השינוי המנטלי, וגם זה תועד בסדרה. הוגו לוריס התפרץ בזעם לעבר יונג מין סון, שלא נשאר חייב. הרוחות המשיכו ללהוט גם בחדר ההלבשה אך השחקנים הצליחו להפריד בינהם והשניים השלימו בסופו של דבר. רוב המאמנים בעולם היו מפחדים ממצב חדר ההלבשה, אולם מוריניו נהנה מכל רגע: ״זה היה יפהפה. ביקשתי מהם להיות ביקורתיים יותר כלפיי החברים לקבוצה וזה מראה שהקבוצה מתבגרת. אני מאוד מרוצה מכך״.

״עלי איסטור״
אחד השחקנים שלא הצליחו לאמץ את הדרך של הפורטוגלי הוא דלה עלי. מוריניו ידע מהרגע הראשון כי מדובר בפצצת כישרון ומעבר לכך, כשחתם ביונייטד פרגוסון העניק לו עצה אחת - תרכוש את עלי. למרות זאת, ככל שחלף הזמן מוריניו הבין שהחוטים שם קצת רופפים. גם אם היה נדמה לרגע כי הקשר חזר לעצמו בתחילת הדרך המשותפת עלי חזר מהר מאוד לסורו. המאמן ניסה הכל כדי להחדיר בו אש ותשוקה אבל עלי לא התעורר ומוריניו איבד בו אמונה באופן סופי.
 
שחקן נוסף שערער את חדר ההלבשה של מוריניו היה כריסטיאן אריקסן, שדרש לעזוב. המיוחד קיווה כי דרך המילים שלו הדני יתרצה ויאריך חוזה, אך הוא התבדה והקשר עזב לאינטר בינואר. ואם בשחקנים בעייתים עסקינן, הצירוף של גארת׳ בייל לימד לא מעט על כברת הדרך של המועדון תחת שרביטו. הבן האובד הגיע לספרס בהשאלה של הרגע האחרון ורבים סברו שיתפוס מקום בהרכב, אבל לא כך היה. מעמדו של בייל לא שינה למאמן יותר מדי ומוריניו דרש ממנו להוכיח את עצמו. מעבר לכך, הוולשי, שעשה לא מעט בעיות במדריד, קיבל זאת מבלי להוציא הגה.

״גאה כמו תרנגול״
אז הימים בהם טוטנהאם לא ניצחה במשחק חוץ בליגה קרוב לשנה הפכו להיסטוריה רחוקה, והדבר לא נעלם מדפי הסטטיסטיקה. הכי הרבה נקודות מאז חידוש הליגה ביוני - 2.05 נקודות למשחק. בנוסף לכך, מוליכת הטבלה ספגה הכי מעט שערים בליגה בעונה זו - 9 שערים ב-10 מחזורים, כיאה לקבוצה ״מוריניואית״.

מעבר לכך, גם שחקני ההתקפה הרוויחו מהמיוחד והארי קיין וסון הם החשודים המיידיים. 18 שערים ו-9 בישולים לאנגלי, 16 שערים ו-8 בישולים לדרום קוריאני. אפשר גם להגיד ששיתוף הפעולה העיוור של הצמד הזכיר למוריניו זמנים יפים בצ׳לסי - דידייה דרוגבה את פרנק למפארד.

שינוי מרכזי נוסף היה הפיכתו של קיין לפליימיקר הטוב בליגה. אנו שומעים כבר שנים ארוכות על יכולת המסירה מופלאה של האנגלי והעונה זה באמת בא לידי ביטוי - מלך הבישולים (9). מוריניו הבין שהפיכתו לחלוץ נסוג תעניק לקבוצה מימד נוסף של סכנה ועד כה היריבות מתקשות למצוא פתרון.

״אני יודע מה עשיתם בקיץ האחרון״
לאחר שיו״ר המועדון, דניאל לוי ראה את התהליך החיובי שנבנה בצפון לונדון הוא החליט לגבות את מוריניו ברמת הסגל, אפילו בימי קורונה. אין זה סוד גדול שהמאמן אוהב משחק אינטנסיבי ובעל קצב גבוהה, שעלול להוביל ללא מעט פציעות וחיסורים. גם לוח הזמנים הבעייתי בשל המגיפה תרם להחלטה וטוטנהאם התחמשה בקיץ ושילמה 110 מיליון יורו.

פייר הויביירג הפך במהרה למטרונום בין הקישור להגנה - הכי הרבה חטיפות כדור ותיקולים מוצלחים בליגה. סרחיו רגילון ומאט דוהרטי יצרו עומק בעמדות המגנים, קרלוס ויניסיוס הגיע בהשאלה בתור הגיבוי של קיין ואפילו בייל צורף בתור הדובדבן שבקצפת. כל אלו, יחד עם הארסנל שכבר היה במועדון, יצר מועמדת רצינית לאליפות.

למרות הקבוצה המאוזנת שנבנתה, והיכולת הטובה בבניית המשחק מאחור ובמיוחד דרך התקפות מתפרצות, מוריניו יודע שיש עוד מקום לשיפור. החיסרון הבולט של הספרס הוא נגד קבוצות הגנתיות, שמצופפות את המגרש. אולם הפתרון לדבר עשוי להסתתר בתוך הקבוצה, ואם ימצא את הנוסחה המנצחת עם טאנגי אנדומבלה וג'ובאני לו צ'לסו השמיים הם הגבול.

״איך הגלגל מסתובב״
אחרי שנים ארוכות של רגשי נחיתות אפשר להגיד בפה מלא כי טוטנהאם היא הקבוצה הטובה בצפון לונדון. במשך ארבע העונות האחרונות הספרס סיימו במקום גבוה מאשר השכנה, ארסנל ואם נבחן את העתיד, הפערים צפויים רק לגדול. למרות המגמות ההפוכות של היריבות, כפי שאומרת הקלישאה ״לדרבי חוקים משלו״, והמפגשים בינהן עדיין צמודים ומותחים.

הערב (ראשון) טוטנהאם וארסנל יפגשו בפעם ה-202 בהיסטוריה הטעונה עם מטרה אחת בראש - ביסוס הטריטוריה בצפון לונדון. שתיהן יודעות שניצחון בדרבי הראשון של העונה יעניק להן הרבה יותר משלוש נקודות. זה יכול להיות הרגע המכונן של הקמפיין.

לסיכום, יש לאוהדי טוטנהאם על מה להיות גאים. בתוך שנה רוויות בעיות התרנגולים הפכו לקבוצה מנצחת. כזו שמוליכה את הפרמיירליג, ולא בטעות, ואין בכוונתה ללכת אחורה. המיוחד לקח חבורה מוכשרת אך גם עם סימני שאלה והפך אותה לתלכיד של ווינרים. צמד המילים טוטנהאם אלופה כבר מזמן לא מעלה גיחוך, כשמסע זה של המועדון ומוריניו לימד אותנו שמעולם לא מאוחר לעשות שינוי.