בווידאו: תקצירי הבונדסליגה
המדור החליט השבוע להתרכז בסיפורים שעברו מתחת לרדאר. מדוע חטאפה כבר לא נחשבת להפתעה בספרד? מי המאמן המחליף המצליח ביותר באירופה? מה המסקנה הבולטת מחלון ההעברות היבשושי של החורף? ועוד שאלות כאלה ואחרות לפניכם:
חמישה כוכבים: הגיע הזמן לדבר על חטאפה. קבוצה שנוצרה בצלמו של מאמנה חוסה בורדאלס ובזכות צניעות, קשיחות, מוסר עבודה גבוה ולכידות קבוצתית, הפכה לסנסציה של ספרד. בתקשורת הספרדית כינו את המפגשים של קבוצות הליגה מול חטאפה כביקורים אצל רופא שיניים, די כדי לרמוז על מפגש מלחיץ ומכאיב. אם בעונה שעברה האסולונס נחשבו לסינדרלה ואיבדו את המקום הרביעי המוביל לליגת האלופות רק במחזור הסיום, הרי שהעונה היא ראיה חותכת שכל מה שקרה אשתקד לא היה מקרי ורחוק מלהיות נס. אחרי הניצחון 0:2 על אתלטיק בילבאו בסן מאמס ביום ראשון, הקבוצה מפרברי מדריד עלתה למקום השלישי וחולמת לשחק בעונה הבאה עם כדור הכוכבים על הכתף.
תקציב השחקנים של חטאפה הוא ה-12 בגובהו בלבד בליגה הספרדית. ריאל ובארסה מחזיקים בשכר שחקנים הגדול פי 10, כשגם קבוצות כמו אתלטיקו, סביליה ו-ולנסיה, מדורגות הרבה מעל חטאפה בקטגוריה הזה, אך נמוך ממנה בטבלה החשובה ביותר. חטאפה שמרה על הסגל שהוביל אותה לליגה האירופית אשתקד (החודש תתמודד בשלב 32 האחרונות מול אייאקס) ובעיקר על סגנון המשחק שלה: 4-4-2 בלתי מתפשר, פחות פוזשן, יותר עבודה הגנתית, לחץ במרכז המגרש ושימוש נכון באגפים - מודל אותו מנסות קבוצות צנועות אחרות בספרד להעתיק. "אל תחפשו קסמים או דריבלים בקבוצה של חטאפה, כי לא תמצאו. זו לא הקבוצה הטיפוסית שמדורגת במקום השלישי בטבלה, זה משהו אחר לגמרי", נכתב במארקה.
ארבעה כוכבים: איך חכם כבעל ניסיון. הבחירה במאמן חירום קשיש באמצע העונה לפעמים יכולה להתגלות כהחלטה נבונה ומוצלחת. זה היה נכון עם יופ היינקס בבאיירן מינכן ועכשיו, זה נראה ממש טוב עבור פיינורד שפיטרה לפני ארבעה חודשים את יאפ סתאם ומינתה במקומו את דיק אדבוקט. המאמן הוותיק, שנדמה שכבר הפך להיות לא רלוונטי בעשור האחרון אחרי אפיזודות לא מוצלחות בקבוצות צנועות ובנבחרות, כבר בן 72 אבל כנראה שלא איבד לגמרי את המגע שלו ומתגלה כאחד המאמנים המפתיעים של העונה.
אדבוקאט קיבל את הקבוצה מרוטרדאם אחרי ההתרסקות (4:0) מול אייאקס, כשהקבוצה דורגה במקום ה-12 בלבד. מאז אותו ערב קשה בדה קויפ, פיינורד לקחה את עצמה בידיים ויצאה לריצה פנומנלית של שמונה ניצחונות ושתי תוצאות תיקו ב-10 משחקי הליגה הראשונים של אדבוקאט. מאמנה לשעבר של נבחרת הולנד השיג יותר נקודות מכל קבוצה אחרת בליגה, בזמן שהוא על הקווים בעיר הנמל, אפילו יותר מאייאקס ואלקמאר המדורגות לפניו. מדובר גם בקדנציה הרביעית הכי טובה בהיסטוריה של מאמנים בפיינורד. אז אולי הקבוצה מרוטרדאם פספסה את ההזדמנות להאבק על האליפות העונה, אבל אדבוקאט בהחלט הכניס בה רוח נעורים והמקום השלישי בו היא אוחזת כעת ייחשב כהישג נאה ביותר בתום העונה.
שלושה כוכבים: חלון ההעברות האירופי שנסגר באופן רשמי בסוף השבוע, הוכיח בפעם המי יודע כמה שבחודשי החורף הקרים אין יותר מדי מציאות. רוב הקבוצות הגדולות לא הטריחו את עצמן לחפש חיזוקים ושומרות את הכסף לקיץ. מה שכן מאוד בלט בינואר הוא הרצון של אינדבידואלים לשפר את מעמדם גם בגלל היורו שיתרחש בקיץ ברחבי היבשת. להלן רשימה של שחקנים שהחליפו קבוצה בניסיון להציל את הטורניר של נבחרתם, או להכנס אליו ברגע האחרון: כריסטיאן אריקסן (דנמרק, אינטר), סימון קיאר (דנמרק, מילאן), פאקו אלקאסר (ספרד, ויאריאל), קשישטוף פיונטק (פולין, הרטה ברלין), אמרה מור (טורקיה, אולימפיאקוס), אלסנדרו פלורנצי (איטליה, ולנסיה), ולנטין לזארו (אוסטריה, ניוקאסל), ג'נק טוסון (טורקיה, קריסטל פאלאס), אמרה ג'אן (גרמניה, דורטמונד), אודריוסולה (ספרד, באיירן מינכן), קאליניץ' (קרואטיה), דני רוז (אנגליה, ניוקאסל), סטיבן אנזונזי (צרפת, ראן), יאניק קראסקו (בלגיה, אתלטיקו).
שני כוכבים: שני צדדים היו לחלון הזה מבחינת מנצ'סטר יונייטד. מחמאות רבות ניתנו לה על כך שגייסה לשורותיה את ברונו פרננדש, קשר נבחרת פורטוגל שכבר הראה הבזקים של כדורגל חיובי בבכורה מול וולבס בשבת. הפורטוגלי הוא איום ממשי על שער היריבות בבעיטות ממרחק ומצבים נייחים וגם שחקן מאוד דינמי עם יכולת מסירה גבוהה שאמור להוסיף יצירתיות לקבוצה שאיבדה לגמרי את חוש הטעם במשחק ההתקפה שלה. השדים האדומים שילמו 55 מיליון ליש"ט על הקשר מספורטינג ליסבון ומקווה שיילך בדרכו של כריסטיאנו רונאלדו או לפחות נאני, שניהם תוצרת מחלקת הנוער של המועדון הפורטוגלי.
הגעתו של אודיון איגאלו בהשאלה לחצי עונה ביממה האחרונה של חלון ההעברות מסמלת את הצד השני של המטבע ומוכיחה עד כמה יונייטד רחוקה מהטופ של הכדורגל האירופי, לא רק מבחינת התוצאות, כמו יכולת הניהול והתיכנון שלה. איגאלו, שנדד לסין בשלוש השנים האחרונות אחרי תקופה יפה בווטפורד, הוא חלוץ בן 30 שאמור לשמש כפלסטר בעקבות הפציעה הארוכה של מרקוס רשפורד. הוא כמובן לא היה האופציה הראשונה: אולה גונאר סולשיאר חלם על ארלינג הולאנד, פינטז על אדינסון קבאני והיה מוכן להתפשר על דני אינגס מסאותהמפטון - כל זה כמובן לא קרה. יונייטד היתה חייבת להביא חלוץ כבר בקיץ אחרי ששיחררה את רומלו לוקאקו ואלכסיס סאנצ'ס, אבל איחרה את הרכבת מזמן ומסתפקת בחלוץ שלא התנסה במועדון צמרת מעולם ובעל יכולות די מוגבלות.
כוכב אחד: מונאקו מחזיקה באחד הסגלים היותר יקרים בליגה הצרפתית ומטבע הדברים נבנתה העונה כדי לחזור לליגת האלופות, שנה אחרי שניצלה בעור שיניה מירידה לליגה השניה. לדאבונה הרב, העונה הזאת מתגלה כגרועה במיוחד אחרי שכבר פיטרה את המאמן לאונרדו ז'ארדים, שירצה לשכוח את הקדנציה השניה שלו במועדון מהנסיכות. המחליף שלו, רוברט מורנו, מתקשה לספק את הקבלות ומאז שמונה לתפקיד צבר רק נקודה אחת מארבעה מחזורים. ההפסד 3:1 לנים במחזור האחרון היה השלישי של הקבוצה ברציפות.
יש נתון אחד בולט ועצוב במיוחד שמסמל את הכישלון של מונאקו העונה והוא ספיגה של תשעה כרטיסים אדומים ב-22 מחזורי ליגה - יותר מכל קבוצה אחרת בחמש הליגות הגדולות. שמונה שחקנים שונים הורחקו, כולל שניים בתוך 20 שניות במחזור האחרון. במצב של 1:1, טימואה בקאיוקו גלש בצורה פראית לרגליים של רומאן פיליפוטו וראה את האדום אחרי התערבות ה-VAR. ג'לסון מרטינס, חברו לא יכול היה להתאפק, ובתגובה דחף את השופט ויצא גם הוא מקלחת מוקדמת. מונאקו איבדה 20 נקודות ליגה במשחקים בהם לא סיימה עם 11 שחקנים על הדשא, שזה בדיוק ההבדל בין קבוצת ליגת האלופות לקבוצה המדורגת במקום ה-13 בטבלה.
- Fabregas
— bet365 (@bet365) February 1, 2020
- Aguilar
- Jemerson
- Golovin
- Aguilar
- Slimani
- Subasic
- Bakayoko
- Martins
Monaco have nine red cards this season in Ligue 1, the most for any team in Europe's top five leagues. pic.twitter.com/l49OHqODke
נבחרת המחזור. הפעם: 5-3-2
הוגו לוריס (טוטנהאם) - השוער שחזר לא מזמן מפציעה עצר פנדל של אילקי גונדוגאן והצטיין ב-0:2 של הספרס על סיטי.
קינסלי איזיבואה (קלן) - המגן ההולנדי המהיר של העיזים נתן הופעה גדולה עם שער ב-0:4 על פרייבורג
אנטוניו רודיגר (צ'לסי) - הבלם הגרמני היה במקום הנכון ובזמן הנכון כדי לכבוש פעמיים ב-2:2 בלסטר.
ירי מינה (אברטון) - הבלם הקולומביאני הרגיל אותנו במונדיאל לשערים, מול הוא כבש צמד.
מתיאס דה ליכט (יובנטוס) - משחק ללא דופי ונקי מטעויות להולנדי שגם קינח בבישול ב-0:3 של האלופה על פיורנטינה.
לווין קורזאווה (פ.ס.ז') - המגן שכבר היה מחוץ לתכניות של פאריז, הבליח עם שער בהצגה מול מונפלייה (0:5).
ג'יידון סאנצ'ו (דורטמונד) - הקיצוני האנגלי המוכשר היה בכל מקום, כבש ובישל, בהצגה של דורטמונד מול אוניון (0:5).
רוברט סנודגראס (ווסטהאם) - הקשר הסקוטי הפעלתן של הפטישים הבריק עם שני שערים (אחד בוולה) ובישול ב-3:3 עם ברייטון.
אנסו פאטי (ברצלונה) - צמד נהדר לילד הפלא של בארסה ב-1:2 על לבאנטה. צריך להגיד תודה רבה לליאו מסי על מסירות אומן.
פרנצ'סקו קאפוטו (ססואולו) - הקבוצה בירוק-שחור השיגה את תוצאת המחזור אחרי 2:4 על רומא עם צמד של החלוץ הצנוע שלה.
ארלינג הולאנד (דורטמונד) - מה עוד ניתן לומר על התופעה הזאת? צמד נוסף לנורבגי המפלצתי בעוד קונצרט של הצהובים-שחורים.