להלן ממצאי וועדת החקירה בעניין כישלונה של נבחרת ישראל להעפיל למונדיאל.
במהלך חקירה ארוכה של קמפיין מוקדמות גמר הגביע העולמי 2010 העלו עדים שונים את הגורמים הבאים כהסבר אפשרי לכישלון:
- התנהלותו הבלתי ממלכתית של יו"ר ההתאחדות אבי לוזון
- חוסר היצירתיות וחוסר היוזמה ההתקפית של מאמן הנבחרת דרור קשטן
- בחירה שגויה של שחקני ההרכב
- חילופים שגויים של שחקנים במהלך המשחק
- פציעותיו המרובות של יוסי בניון והתנהגותו המבישה במשחק מול לטביה
- אי הגעת קהל לאצטדיון רמת גן ועידוד לקוי
- העדר כושר גופני של השחקנים
- העובדה שהשחקנים שמשחקים באירופה לא באמת משחקים, ולמעשה לא באמת שחקנים
- העובדה שהשחקנים הישראלים דווקא כן משחקים - בקבוצות שנמצאות בליגת העל
רגע, יש עוד:
החום
הקור
חוסר מזל
שופטים אנטישמיים
שלמה שרף
אברם גרנט
צופית גרנט
ליקויים בחמסה של דרור
זיופים בשירת ההמנון לפני המשחק
נערות ליווי
לקחים ומסקנות
לאחר דיון ארוך וממצה ושקילה בכובד ראש של כל השיקולים האמורים החלטנו שלמרות האטרקטיביות הרבה של כל אחד מהטיעונים, אין להם דבר וחצי דבר עם כישלונה של הנבחרת להעפיל למונדיאל. מקץ שנה של דיונים מאומצים, חקירות וצפייה במשחקי הנבחרת הגענו למסקנה חותכת: הנבחרת הישראלית משחקת כדורגל חלש מיריבותיה ואין לשחקניה את הכישורים הדרושים כדי להעפיל לטורניר גדול.
בין היתר לוקים השחקנים הישראלים במהירות, בטכניקה בסיסית, במשחק ההגנה, בשמירה על הכדור למול לחץ, במשחק יצירתי ותכליתי ברחבת היריב, בהתגוננות מול מצבים נייחים, בהגבהה תוך כדי תנועה מהאגפים, בהגעה של חלוצים להעברות כדורי רוחב, במשחק ראש בהגנה ובהתקפה בתנועה ללא כדור, בדיוק במסירות ואף בניצול מצבים נייחים.
חשוב לציין כי אין מדובר בתופעות חדשות: הבעיות הללו קיימות בנבחרת במשך ארבעים השנים האחרונות ללא שום שינוי. עם זאת, בחלק מהמשחקים בקמפיינים האחרונים הנבחרת דווקא הצליחה לשמור על אחוזי הבקעה מרשימים למדי מתוך מיעוט ההזדמנויות שהיו לה ובניגוד גמור למהלך המשחק - מה שלא קרה בקמפיין הנוכחי.
עצות והמלצות
מכיוון שמדובר בבעיות יסוד של הכדורגל הישראלי שגם צוות מאמנים המורכב מסר אלכס פרגוסון, ז'וז'ה מוריניו ופרנק רייקרד לא יצליח לפתור היינו ממליצים לקראת הקמפיינים הבאים לנקוט בצעדים הבאים:
1. להוריד ציפיות
2. להוריד אותן עוד יותר
3. לתת כבוד לנבחרות שהיו בעשורים האחרונים במונדיאל וביורו (ואפילו זכו בו) כמו יוון או שוויץ, או כמו לטביה, ולזכור מי אנחנו ולאן הגענו עד היום.
4. יש להטיל קנס או אפילו העמדה לדין משמעתי על שימוש בביטויים כמו "הגרלה קלה", "הגרלה סבירה", "חייבים לעשות את זה" או "יש לנו סיכוי".
5. רצוי לנסות לעבוד בכל משחק על נקודת חולשה אחרת. לדוגמא: במשחק אחד להתמקד רק בהגבהות מהאגפים. אולי ככה לאט לאט נשתפר.
לסיכום: מכיוון שאנו מודעים ליכולת ההדחקה הפנומנאלית של אוהדי הכדורגל וכלי התקשורת בישראל ברור לנו שהמלצותינו תדחנה כולן, ובתחילת הקמפיין הבא כולם שוב ידברו על זה שהפעם אפשר לעשות את זה. בקשר לכך אין לנו אלא לומר את מה שקבע לפנינו משורר ישראלי בעל שיעור קומה: מי שנדפק פעם אחת כבר לא יכול להיגמל.