sportFive971056 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

ליברפול ומנצ'סטר סיטי מנצחות בשיניים. ברצלונה ופ.ס.ז' סופגות הפסדים מעט מביכים ובאיירן מינכן שברה את כל השיאים אחרי חמישייה שחטפה בפרנקפורט. אירופה סיפקה לא מעט הפתעות השבוע, וכמובן גם כמה סיפורים פיקנטיים שהגיעו למדור חמישה כוכבים. וכרגיל לקינוח: ההרכב של המחזור בחמש הליגות הבכירות ביבשת.

חמישה כוכבים:  כל תייר ממוצע שמגיע לשטוקהולם כנראה ביקר ברובע יורגורדן, שם נמצא המוזיאון המפורסם 'ואסה' הקרוי על שם שרידי ספינת המלחמה המיתולוגית מהמאה ה-17. משם גם מגיעה קבוצת הכדורגל המקומית שביום שבת האחרון זכתה באליפות הראשונה שלה מאז 2005. זו לא הייתה סתם אליפות, אלא כזו שהושגה במחזור הסיום הדרמטי ביותר שנראה בשנים האחרונות, ולא רק בשבדיה. הכל היה תלוי ביורגורדן, שהייתה זקוקה לנקודה בחוץ מול נורשפינג על מנת להבטיח את הכתר. הדולקות אחריה, מאלמו והאמרבי, קיוו למעידה של המובילה והובילו בבטחה במשחקיהן שנערכו במקביל.

יורגורדן כבר נקלעה לפיגור כפול אחרי רבע שעה וירדה להפסקה בידיעה שמאלמו, הקבוצה החזקה והעשירה במדינה, היא האלופה הוירטואלית. לחצי השני עלו השחקנים משטוקהולם אחרת והשכילו להבקיע פעמיים ולהשיג את הנקודה כדי לפתוח בחגיגות האליפות. האנקדוטה מכל הסיפור הזה, הוא מי שמאמן את הקבוצה. יותר נכון, צמד המאמנים: קים ברגסטרנד ותומאס לגרלוף. השניים עבדו יחד שבע שנים בסיריוס הקטנה והרימו אותה שתי ליגות לפני שקיבלו את התפקיד ביורגורדן בנובמבר שעבר. בעונת הבכורה של הקבוצה הצליחו לזכות באליפות מטורפת, שנה אחרי שהקבוצה סיימה במקום השביעי. בעונה הבאה, ייתכן שנראה את הצמד המצליח בישראל, במוקדמות ליגת האלופות.

תוראם. התפוח לא נפל רחוק מהעץ (Getty Images) (צילום: ספורט 5)
תוראם. התפוח לא נפל רחוק מהעץ (Getty Images) | צילום: ספורט 5

ארבעה כוכבים: מאז שנות השביעים העליזות, בורוסיה מנשנגלדבך לא נשמה אוויר פסגות בחודש נובמבר. הקבוצה של מרקו רוזה נהנית מפתיחת עונה מדהימה ומובילה בגאון את הבונדסליגה, בניגוד לרוב התחזיות המוקדמות. להצלחה אבות רבים, כולל כמובן המאמן המצוין שהגיע מזלצבורג והחדיר בקבוצה שיטת משחק יעילה של לחץ גבוה על הכדור וכדורגל אגרסיבי ובלתי מתפשר. הדמות השניה בסיפור הנסיקה של הסייחים היא מרקוס תוראם. שמו כמובן הולך לפניו, בגלל הקשר המשפחתי לאביו ליליאן, אלוף העולם עם צרפת ב-1998. אך מעתה, אפשר לומר בזהירות. מרקוס תוראם הוא כוכב כדורגל בהתהוות, בזכות עצמו.

החלוץ גדול הממדים הגיע בקיץ מגנגאן אחרי שלצערו החמיץ פנדל גורלי שהוריד את הקבוצה לליגה השניה. גלדבאך זיהתה את הפוטנציאל, ששיחק בנבחרות הצעירות של צרפת. במחיר ששילמה הקבוצה הגרמנית - 9 מיליון יורו בלבד - היא מקבלת תמורה מלאה לכספה. החלוץ בן ה-22 הבקיע את כל חמשת שעריו ובישל שלושה בששת משחקי הבונדסליגה האחרונים, כולל שער ואסיסט ב-1:2 על לברקוזן במחזור האחרון. בינו לבין אלסאנה פלאה, עוד רכש מהליגה הצרפתית, יש כימיה נהדרת שעוזרת לגלדבאך לשמור על המקום הראשן בליגה. תוראם נע במגרש בין אגף שמאל למרכז הרחבה. הוא גדול, חזק ומהיר ומבין את המשחק ובעיקר את השיטה של רוזה. בינתיים, זה נראה מבטיח מאוד.

סולשיאר. אין ליונייטד שלו הרבה מה למכור (getty Images) (צילום: ספורט 5)
סולשיאר. אין ליונייטד שלו הרבה מה למכור (getty Images) | צילום: ספורט 5

שלושה כוכבים: העשור האחרון היה העשור הספרדי. הוא בא לידי ביטוי בשליטה האדירה של ברצלונה וריאל מדריד בליגת האלופות ויתר הספרדיות בליגה האירופית, בקצב צבירת נקודות אדיר בליגה המקומית וכמובן בשליטה של הנבחרת הספרדית, שזכתה בגביע העולם ובשני טורנירי יורו. היום ברור שהנבחרת היא לא אותה נבחרת (עם שלושה נציגים לריאל ובארסה ביחד), ואחרי עונה שבה האנגליות השאירו את הספרדיות מאחור בליגת האלופות, אין מנוס מלהצהיר ש'לה ליגה' נמצאת בנסיגה, במיוחד אחרי עוד מחזור שבו שלוש הגדולות - בארסה, ריאל ואתלטיקו - איבדו נקודות בערב אחד. העונה הזאת, כך נראה, האליפות נמצאת על הרצפה, רק שאף אחת לא מעיזה באמת לנצל את חוסר היציבות של הקטאלונים.

בעשור המדובר, כדי להוציא את האליפות ממסי ושות', צריך היה להגיע ל-90 נקודות בממוצע. העונה הזאת, אחרי 11 מחזורים, קצב הצבירה הוא נמוך לאין שיעור ממה שהורגלנו. 22 הנקודות שאספו בארסה וריאל, שווה ל-66 אחוזי הצלחה, או 76 נקודות לאלופה. לא היה נתון נמוך כזה מאז עונת 2006/07, אז זכו הבלאנקוס באליפות דרמטית במחזור האחרון, כשהימים היו ימי קדם רונאלדו ופפ גווארדיולה. בספרד של 2019/20, בארסה כבר ספגה שלושה הפסדים, בקצב שלא נרשם מאז עונת 2002/03. ריאל מגלה חוסר יציבות כבר שלוש עונות רצופות, כך שלא יהיה רציני להיות מופתע ממצבה הרגיש, ואילו אתלטיקו רושמת שפל חדש בעידן צ'ולו סימאונה עם הכי מעט נקודות (21 מ-12 מחזורים) ומאזן עלוב של שערים (12).

שני כוכבים: בחודש ינואר האחרון שפך אולה גונאר סולשיאר את פילוסופיית המשחק שלו, כשהתבקש לדבר על הקבוצה האדירה שהיה שותף לה במהלך שנות התשעים. "הכדורגל צריך להיות בנוי על קצב ועוצמה. היו לנו בזמנו שחקנים כמו אנדי קול, דווייט יורק, דייויד בקהאם וראיין גיגס. התקפנו מהר כמה שניתן. זה מה שאני מאמין בו גם היום. כדורגל מהיר", אמר אז מאמן השדים האדומים. ואכן, מנצ'סטר יונייטד שלו בנויה על מהירות בחלק הקדמי, בעיקר מצד שחקנים כמו דניאל ג'יימס, אנתוני מרסיאל ומרקוס רשפורד ואפשר להבין בהקשר הזה מדוע למשל העדיף לשחרר את רומלו לוקאקו ואלכסיס סאנצ'ס בקיץ.

השדים האדומים, הוכיחו, לפרקים מועטים העונה, שהכדורגל הטוב ביותר שלהם מבוסס על פחות נגיעות בכדור בהתקפה, כפי שהשתקף ב-0:4 על צ'לסי במחזור הפתיחה ואפילו ב-1:1 מול ליברפול באולד טראפורד. אבל הכדורגל המודרני של היום הוא הרבה יותר ממתפרצות והתקפות מעבר. יונייטד של סולשיאר היא קבוצה שלא מוצאת שום פתרון למשחקים בהם היא הקבוצה היוזמת. כראייה לכך, רק במקרה אחד העונה יונייטד ניצחה כאשר החזיקה בכדור יותר מהיריבה שלה. זה קרה ב-1:3 על נוריץ' לפני שבוע. ביתר המשחקים היא שמטה נקודות, כמו ב-1:0 לבורנמות' בשבת, שסימן שפל נוסף בעונה העגומה הזאת. רק תשעה שערים כבשה העונה יונייטד מ-OPEN PLAY, מה שמלמד יותר על היעדר היצירתיות באולד טראפורד. וכל עוד פול פוגבה פצוע (יחזור רק בדצמבר), אין לה הרבה מה למכור.

כוכב אחד: הפיטורים של ניקו קובאץ' מבאיירן מינכן, היו למעשה "מתנת הפרידה" של אולי הנס, שיעזוב את תפקידו כנשיא המועדון בעוד כשבועיים וייצא לפנסיה. הנס היה הדמות המובילה בהנהלה של הבווארים, שנתנה גב למאמן הקרואטי במשבר הקודם של הקבוצה לפני שנה. הסבלנות השתלמה, משום שקובאץ' הוביל את באיירן מפיגור 9 נקודות מדורטמונד לאליפות והחזיר את הצבע לפנים של המועדון. אבל הפעם, כבר לא עשו לו הנחות. באיירן אמנם בדרך הבטוחה לשמינית גמר האלופות ולא ממש רחוקה מהפסגה בבונדסליגה, אבל התבוסה 5:1 בפרנקפורט - הגדולה ביותר שלה מאז 2009 - הדליקה את כל הנורות האדומות באליאנץ ארנה, ולאחריה הוחלט על זעזוע, גם במחיר שאולי לא יימצא מאמן מתאים בתקופה הקרובה.

קובאץ' קיבל הקיץ צ'ק פתוח והשקיע למעלה מ-100 מיליון יורו על שני שחקני הגנה - בנז'מן פבאר ולוקה הרננדז - ומאחר שהקרואטי נחשב למאמן שדוגל במשמעת הגנתית, קשה היה לו להסביר את העובדה הבאה: שיאנית הזכיות בגרמניה ספגה העונה 16 שערים ב-10 מחזורי ליגה (הכי הרבה שלה מזה עשור), כשרק שש קבוצות הוציאו יותר כדורים מהרשת ובסה"כ 23 ספיגות ב-16 משחקים בכל המסגרות. אלה נתונים של קבוצת תחתית, לא של אלופת בונדסליגה. אז נכון, ניקלס זולה והרננדז ייעדרו זמן רב בגלל פציעות ומאטס הומלס שוחרר, אבל כל זה עדיין לא מצדיק את הרפיון ההגנתי שהשתלט על בוואריה. בניגוד לפיטוריו של קרלו אנצ'לוטי, אז השחקנים הפנו עורף לאיטלקי, הפעם מדובר בכישלון מקצועי נטו של קובאץ'. במועדון כמו באיירן אי אפשר לשרוד שני משברים בפחות משנה וחצי.

sportFive971058 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

הרכב השבוע ->>
שוער
*ז'ואל רובלס (בטיס) - הקבוצה מדרום ספרד הציגה משחק הקרבה נהדר בברנבאו בראשות השוער שלה וזכתה ל-0:0 מחמיא מול ריאל.

הגנה
*קייל ווקר (מנצ'סטר סיטי) - המגן האנגלי חזר להרכב של גווארדיולה בטירוף עם בישול ושער ניצחון דרמטי ויקר מול סאות'המפטון.
*דויד אברהם (פרנקפורט) - הבלם הוותיק התכבד בשער מול באיירן מינכן ובעיקר דאג לשמור את לבנדובסקי על שער אחד בלבד. סוג של הישג.
*מתיאס דה ליכט (יובנטוס) - ההולנדי המבטיח הבקיע סוף סוף את שער הבכורה שלו ביובנטוס ועל הדרך כבש עוד שער ניצחון בדרבי על טורינו.
*פיליפ קוסטיץ' (פרנקפורט) - מגן שמאלי במקור, אך קשר לכל עניין ודבר בפרנקפורט. התעלה על עצמו ב-1:5 המדהים מול באיירן עם שער ובישול.

קישור
*חוסה קמפאניה (לבאנטה) - זה כבר נהיה הרגל לנצח את ברצלונה בבית. קמפאניה כבש ובישל בקאמבק הגדול של הצפרדעים מול האלופה.
*כריסטופר אנקונקו (לייפציג) - שער ושני בישולים לרכש המוכשר מפאריס סן ז'רמן שהצטיין ב-0:8 המפלצתי על מיינץ.
*פורטו (ריאל סוסיאדד) - האנרג'ייזר, שהגיע מג'ירונה, חווה עונה נפלאה וצמד שלו העניק לבאסקים 1:2 בגראנדה.
*ג'ון לנדסטראם (שפילד יונייטד) - האנגלי, שעבר מעמדת המגן לקישור, כבש פעמיים ב-0:3 של שפילד יונייטד על ברנלי.

התקפה
*טימו ורנר (לייפציג) - שלושה שערים, שלושה בישולים. איזו עונה מדהימה לחלוץ של RB שהצמיח כנפיים ב-0:8 על מיינץ.
*ממפיס דפאי (ליון) - ההולנדי הכישרוני הבקיע פעמיים, כולל שער מכריע בדקה ה-95 בטולוז, וסידר לרודי גרסיה עוד ניצחון.