ברחבי אירופה פרוסים אלפי אצטדיונים. חלקם מוכרים יותר, חלקם מן הסתם פחות, אבל לכל אחד יש את ההיסטוריה שלו.
ישנם אצטדיונים שנקראו בפשטות, על שם הקבוצה שמשחקת בהם, למשל "האצטדיון של טוטנהאם". רבים אחרים אימצו לעצמם ספונסר כלשהו, דוגמת "אליאנץ ארינה" ויש כאלה כמו קאמפ נואו, "האצטדיון החדש".
אבל ניתן למצוא לא מעט אצטדיונים שנושאים שמות מסקרנים, כאלו עם עבר וסיבות כלשהן מאחוריהם. אספנו כמה, למי שרוצה להעשיר קצת את הידע.
סנטיאגו ברנבאו
האצטדיון של הקבוצה המצליחה בתולדות הכדורגל האירופי, ריאל מדריד, נפתח בדצמבר 1947, לפני למעלה משבעה עשורים תחת השם אצטדיון צ'מרטין החדש, על שם השכונה בה שכן. שבע שנים לאחר מכן, כאשר נערך בו שיפוץ, הוחלט לקרוא לו על שם נשיא המועדון באותם ימים ואחד משני היזמים שעמדו מאחורי בניית האצטדיון, סנטיאגו ברנבאו, שהיה אז חי, בועט ונושם ורק בן 60, אך זכה לכבוד הגדול, בין היתר בזכות העובדה שהיה מי שדחף להקמת גביע האלופות ואז בנה את האימפריה בלבן, שקטפה את חמשת הגביעים הראשונים שם. ברנבאו מת לבסוף ב-1978, אך שמו עדיין שגור היטב בפיו של כל אוהד כדורגל.
אולד טראפורד
האצטדיון של מנצ'סטר יונייטד אומנם הופצץ ונהרס כמעט במלואו במלחמת העולם השנייה, אך עומד על תילו מאז 1910 בשכונת אולד טראפורד, בפרברי מנצ'סטר. ולשאלה המתבקשת: לא, לא היה מישהו זקן בשם טראפורד. משפחת דה טראפורד החזיקה בשטחים באזור מאז 1017 לספירה. במאה ה-17 או ה-18, הדעות חלוקות, המשפחה בנתה לעצמה היכל חדש למגורים ושמו נקרא "ניו טראפורד הול", מה שהוביל את הישן לזכות לשם "אולד טראפורד הול" ומשם, הדרך לקיצור הייתה זריזה. לפי ההיסטוריונים, השם טראפורד הוא גרסה מקומית לסטרטפורד, אשר באנגלית עתיקה הייתה שילוב של המילים "רחוב" (סטריט) ו"נהר חוצה" (פורד. נהר אירוול חצה את האזור עד שהוסט כדי למנוע הצפות של העיר).
סן סירו
סן סירו היה הקדוש סיריוס מפאביה, הבישופ של פאביה במאה הראשונה לספירה (כנסיית פאביה עצמה יושבת מדרום לעיר, מרחק של כ-35 ק"מ מהאצטדיון). כמו במקרה של הברנבאו, גם כאן השם היה פשוט כאשר האצטדיון נפתח ב-1925 - אצטדיון הכדורגל החדש של סן סירו. רק ב-1980, כחצי שנה אחרי מותו, שינה האצטדיון, לפחות באופן רשמי (עדיין כולם קוראים לו סן סירו), את שמו לג'וזפה מאצה, ששיחק באינטר בין 1927 ל-1940 וממנה עבר למילאן, לפני שנדד באיטליה, חזר לעוד סיבוב בנראזורי וגם אימן אותם בשלוש קדנציות שונות אחרי המלחמה. למרות היותו סמל בעיקר של אינטר, ולמרות שהאצטדיון נבנה על שטח שהיה שייך למילאן ורק היא שיחקה בו עד 1947, הרוסונרי זרמו עם ההצעה לקרוא לאצטדיון על שם אגדה מקומית, אלוף העולם ב-1934 ו-1938 (אחד מ-21 שחקנים בלבד ואחד מחמישה לא-ברזילאים בלבד שזכו בשני מונדיאלים).
מסטאייה
תעלת מסטאייה היא אחת משמונה התעלות של ולנסיה. התעלות הללו הן פטנט ספרדי ותעלת מסטאייה יוצאת מה-Azud de Mestalla, הגבהה של פני המים לטובת מילוי התעלות, משהו שנמצא בשימוש בוולנסיה ומורסיה ועזר לאיכרים במקום לתחזק את המטעים שלהם. כאשר האצטדיון הוקם בשנות ה-20, הוא היה מוקף במטעים הללו והתעלה זרמה בחלקו הדרומי. ב-1969 שונה שמו והוא נקרא על שם נשיא המועדון המיתולוגי לואיס קסאנובה, אך בחלוף 25 שנים, קסאנובה עצמו ביקש מהנהלת המועדון להחזיר את השם למסטאייה ולכבד בכך את ההיסטוריה של האזור.
מקסימיר
האצטדיון הרועש והגועש של דינמו זאגרב הוא המקום בו הפועל באר שבע חטפה חמישייה לפני קצת יותר משנה ונבחרת ישראל הפסידה במוקדמות יורו 2008 ו-2012. השכונה בה הוא ממוקם, מקסימיר, קרויה על שמו של הבישופ מקימיליאן ורהובאץ, שהיה אחד ממובילי הולדתה המחודשת של האומה הקרואטית במאה ה-18. תיאוריות קונספירציה טענו לאורך השנים שורהובאץ השתייך לארגון הסתרים הבונים החופשיים והוא אף נעצר בשל כך ובמסגרת זו, סייע בהובלת המרד שהחל את המהפכה הצרפתית.
סטמפורד ברידג'
האצטדיון של צ'לסי שוכן בכלל ב... שכונת פולהאם ועל פי הספר "Fulham Old and New", הרי ששמו של הגשר, אחד מהשניים החוצים את נחל סטנפורד הנשפך את התמזה, הוא שיבוש של שם עתיק. השם המקורי היה "הגשר במעבר עם החול" (סנדיפורד, או Sandy ford), או באנגלית עתיקה, "Samfordesbrigge", שם שמוזכר כבר ב-1474. משם, איכשהו נכנסה האות t לתמונה ב-1503 והשם פורק, עד שהתקבע על מצבו המודרני. גשר סטמפורד חוצה כיום פסי רכבת במערב לונדון.
טופיק בחרמוב
אזרבייג'אן הופכת בשנים האחרונות לכוח עולה באירוח משחקי כדורגל גדולים ותחרויות ספורט והאצטדיון הלאומי שלה, בו גם משחקת אלופת שש השנים האחרונות קרבאח (שמגיעה במקור בכלל מעיר הרפאים אגדאם, אשר ננטשה לפני קרוב ל-30 שנה בגלל מלחמת נגורנו-קרבאח), נקרא על שמו של לא אחר מאשר הקוון המפורסם בהיסטוריה, האיש שלפי עצתו אישר השווייצרי גוטפריד דינסט את השער המיתולוגי של ג'ף הרסט בגמר מונדיאל 1966. במקור, האצטדיון שנבנה על ידי שבויי מלחמה גרמנים, נקרא על שמו של ג'וזף סטאלין ואחריו, על שמו של ולדימיר לנין. ב-1993, אחרי נפילת הקומוניזם ומיד לאחר מותו של בחרמוב, הוא זכה לכבוד.
בלומפילד
חוקר קנדי בשם מוריס פיליפס פרסם לפני למעלה מעשור ספר בשם "מדאלאס למונטריאול", בו הוא בוחן תיאוריית קונספירציה שקשורה לרצח הנשיא קנדי ב-1963. במוקד התיאוריה המסובכת עומדת האפשרות שלואיס בלומפילד, איש צבא עם עבר ב-CIA, ובעל מניות מרכזי בחברה שוויצרית בשם פרמינדקס, שרבים מאמינים ששימשה כחברת קש עבור ארגון הביון האמריקאי לטובת ריגול באירופה, קשור לאותו רצח. קליי שואו, האיש שייצג את ארצות הברית בחבר המנהלים של פרמינדקס, הוא האדם היחיד אי פעם שהועמד למשפט (וזוכה) בהאשמה שהיה מעורב באותו ירי.
כך, שמו של לואיס בלומפילד, האיש שיחד עם אחיו ברנרד הקים את "קרן האחים בלומפילד" ותרם את הכסף להקמת האצטדיון, השתרבב לקונספירציה. סירובה של אלמנתו לאפשר את פתיחתם של 31 קופסאות מסמכים שהעביר לארכיון הקנדי לפני מותו (בצוואה כתב לואיס בלומפילד שהוא רוצה שהמסמכים יהפכו זמינים לציבור 20 שנה לאחר מותו. הוא מת ב-1984), רק הגביר את החשדות.
אגב, היישוב שדה ניצן, או בתרגום אחר "שדה פרחים", השוכן במועצה האזורית אשכול, נקרא אף הוא על שם האחים בלומפילד.