המכביה, האולימפיאדה היהודית, בעיצומה. ספורטאים יהודים מרחבי העולם מגיעים לארץ כדי להתחרות אחד בשני ושוב מעלים את השאלה לגבי הספורטאים היהודים הגדולים ביותר. מנור סולומון וערן זהבי המועמדים הטבעיים לפרס בתחום הכדורגל. סביר שבעוד כמה שנים יהיה קונצנזוס על שמו של אוסקר גלוך, אך יש מועמדים מעניינים מחוץ לנבחרת ישראל. דיאנדרה ידלין, למשל, שיחק שש שנים בפרמיירליג וחזר לאינטר מיאמי בארה"ב ואנדראה פטניה הרשים במדי כמה קבוצות בסריה A האיטלקית ואף רשם הופעה באזורי. אבל המבטיח מכולם, גם אם לא הטוב ביותר ברשימה הזאת כרגע, הוא כנראה פיליפ סנדלר.
סנדלר (25, 1.88 מ') גדל באייאקס, הגיע בגיל מוקדם למנצ'סטר סיטי ועבר גם באנדרלכט ובפיינורד. הוא ייצג את נבחרת הולנד הצעירה, נחשב לכישרון גדול והוא יכול לעלות לישראל על פי חוק השבות (אביו יהודי). מצד אחד, פפ גווארדיולה אמר ש"הוא שחקן חכם מאוד עם עתיד מבטיח", אבל הוא מוצא את עצמו עם הכרטיס ביד רגע לפני תחילת העונה. אז איך הוא הגיע לסיטי בגיל 21, ואיך הפך לשחקן חופשי 4 שנים לאחר מכן? בואו נבין ביחד.
ההתחלה: "ואן דייק הבא"
סנדלר היה פוטנציאל גדול בתחילת הדרך. הוא גדל בדרום אמסטרדם, שיחק באייאקס וממנה הגיע לזוולה. הוא רשם 30 הופעות בשנתיים הראשונות בבוגרים והפך לשחקן שמושך עניין מרוב קבוצות הפרמייר ליג. הוא נראה כמו שחקן בלי חולשות. "כדורגלן שלם. לא איטי וחזק מאוד פיזית. הוא הגיע מהאקדמיה של אייאקס, אז הוא יכול לשחק כדורגל. הוא נטה לעשות טעויות, אבל הוא השתפר השנה ונראה הרבה יותר אחראי", כתבו עליו ב-2018.
מצד אחד, בגובה 1.88 מ' הוא היה מספיק טוב במאבקים אוויריים, מצד שני יכולת המסירה שלו הייתה מספיק טובה בשביל להניע כדור ברמה גבוהה. בעונתו הטובה ביותר עד כה בקריירה, 2016/17 במדי זוולה (27 משחקים), הוא השלים 87% ממסירותיו, הצליח לבלוט עם מסירות מפתח ואף בעט שש פעמים לשער, מספרים טובים מאוד לבלם.
הוא שיחק בנבחרת הצעירה של הולנד ומצא את עצמו בקישור בחלק מהמשחקים בליגה ההולנדית. השילוב הזה בין עליונות פיזית, יכולת מסירה וסגנון משחק הולנדי הוביל לכך שקבוצות רבות היו בעקבותיו, ובסופו של דבר הוא בחר במנצ'סטר סיטי. ההצלחה של וירג'יל ואן דייק, שהגיע לליברפול באמצע עונת 2017/18, בסיומה סנדלר מצא את עצמו אצל הסיטיזנס, הובילה להשוואות רבות לבלם ההולנדי.
זאת תופעה שנפוצה בכדורגל ובספורט בכלל. אחרי הצלחה מפתיעה של שחקן אחד, מועדונים יחפשו שחקנים שדומים לו וינסו להחתים אותם כדי להגיע להצלחה דומה. לפעמים זה עובד, אך לפעמים זה נגמר במקרים כמו "מסי הקרואטי" (אלן חלילוביץ') או דראגן בנדר, שנבחר שנה לאחר קריסטפס פורזינגיס ולא הצליח להטביע חותם ב-NBA.
הדעיכה: פציעות ושנים על הספסל
מלבד סנדלר, באותו קיץ חתמו בסיטי ריאד מחרז, אדריאן ברנבה (מהאקדמיה של ברצלונה), בן נייט (כוכב עולה מאיפסוויץ' טאון), קלאודיו גומס (מהאקדמיה של פ.ס.ז') וג'יידן בראף (מהאקדמיה של פ.ס.וו). במשך שנים סיטי החתימה שחקנים צעירים מתוך אמונה שהם יצליחו להתברג בקבוצה או להמכר תמורת רווח. המעבר הישיר מקבוצה כמו זוולה למנצ'סטר סיטי יכול להיות הימור שמגדיר קריירה, ואולי בגיל 25 הוא הגדיר את הקריירה של סנדלר.
ההולנדי שיחק שני משחקים ב-4 שנים בסיטי. הוא עלה פעם אחת בגביע הליגה ופעם אחת בגביע האנגלי. וזהו. התחרות על ההרכב בקבוצה כמו סיטי מספיק קשה, והוא גם לא קיבל הזדמנות ממשית, בגלל פציעות שרדפו אותו לכל אורך התקופה. בין אם זה סתם חוסר מזל או השינוי החד בפיזיות, הבעיה הגדולה של סנדלר עד כה בקריירה הייתה חוסר היכולת להישאר בריא.
הוא הגיע לסיטי לאחר שעבר ניתוח בברכו, ולא שיחק במשך 172 ימים. אחרי העונה הראשונה, בה עוד שמר על בריאות, סיטי החליטה להשאיל אותו לאנדרלכט של וינסנט קומפני. הוא פתח את העונה בהרכב של הבלגים והיה לא רע בכלל, עד שנפצע בצורה חמורה בברכו וסיים את עונת 2019/20. 9 המשחקים בהם שיחק, אגב, היו הכמות הגבוהה ביותר שלו בעונה אחת מאז המעבר לסיטי.
בעונה העוקבת, 2020/21, הוא עבר ניתוח נוסף בקרסול ובילה את רוב העונה בשיקום עד שערך מספר הופעות בקבוצת המילואים של סיטי. ב-2021/22 הוא מצא את עצמו מושאל לטרואה הצרפתית, בה שיחק 70 דקות בלבד בשני משחקים אחריהם נפצע שוב בקרסול.
רצף הפציעות הזה היה יכול לשבור כל שחקן, אבל סנדלר לא אחד שנשבר בקלות והתעקש להמשיך לשחק למרות חוסר המזל. טרואה החליטה להחזיר אותו לסיטי בינואר בעקבות הפציעה, והוא עזב כשחקן חופשי לפיינורד. הוא החלים מהפציעה רק לקראת סוף העונה בפיינורד, שיחק בשני משחקים כמחליף לצידו של אופיר מרציאנו, ואז הקבוצה מרוטרדם בחרה לשחרר אותו.
העלייה מחדש: הפרק הבא של סנדלר
מצד אחד, סנדלר פוטנציאל גדול. הוא לא נראה רע במשחקים בהם שיחק עד עכשיו, אבל מצד שני הוא שיחק 27 משחקים ב-4 שנים. בחלקם הוא שיחק כמחליף, כך שלמעשה מדובר ב-24 משחקים מלאים (2,104 דקות) בארבע שנים. הוא פשוט לא מצליח להישאר על המגרש.
וזה ההימור הגדול במקרה של סנדלר. עכשיו הוא שחקן חופשי ומתחיל את העונה, אולי בפעם הראשונה מאז 2019/20, בריא לחלוטין. אחרי שנים של השאלות כושלות והחלמה מפציעות הוא יכול למצוא את עצמו בהרכב של קבוצה, השאלה היא לכמה זמן. יכול להיות שמעבר לליגות פחות קשות מהאנגלית או הצרפתית יאפשר לו להיות בריא לאורך זמן.
במשחקים בהם כן שיחק, אפשר היה לראות את הניצוצות שהובילו לכך שסיטי החתימה אותו. באנדרלכט הוא ניצח ב-71% מהמאבקים האוויריים, הראה יכולת טובה במאבקים על הכדור וניצח ב-70% מהמאבקים סך הכל, כולל על הקרקע. הוא לא מפחד ממשחק פיזי, גם לאחר רשימת הפציעות הארוכה. סנדלר עצמו אמר שהוא עוזב את סיטי כי הוא רוצה יציבות, וקבוצה שתיתן לו מקום בהרכב יכולה להרוויח.
הבלם מוערך ב-2 מיליון יורו לפי טרנספר מרקט, וכאמור שחקן חופשי, מה שאומר שלא יידרשו לשלם עליו דמי העברה. הבריאות שלו בסימן שאלה גדול וסביר שנראה אותו ממשיך באירופה, ולא בהכרח מגיע לישראל, בהתחשב בכך שיש שמועות על מספר קבוצות מהליגה ההולנדית שהביעו עניין. סגנון המשחק שלו מתאים במיוחד לכדורגל ההולנדי, לא מעט בזכות יכולת המסירה שמאפשרת לו לשחק גם במרכז השדה. שימו לב למפת החום מהעונה האחרונה, כזו שלא אופיינית לבלם.