1. זלזול הולנדי
רק ברגע שהמטוס הפרטי ששכר ערן זהבי נחת בשבת בצהריים בשדה התעופה של איינדהובן נפל למרבית העיתונאים ההולנדים האסימון: החלוץ הישראלי באמת עומד לחתום בפ.ס.וו.
עד אז רובם היו סקפטים ונזונו בעיקר ממידע שהגיע מאתרים בישראל ומדוברים רשמיים של המועדון, שכמובן הכחישו כל ידיעה על הסכם שהושג כביכול בין השחקן לקבוצה.
הספקנות, שאף גבלה בהתנשאות וזלזול, נבעה בעיקר מההנחה שקבוצה הולנדית לעולם לא תוציא סכומי כסף אסטרונומים (במונחים הולנדים) על שחקן בן 33 ועוד אחד כזה ששיחק בליגה הסינית והישראלית. הולנד היא הרי ה-ליגה בה"א הידיעה, שמטפחת כשרונות צעירים ומוכרת אותם לליגות בכירות יותר.
היטיב לבטא את התחושה הרווחת בכיר פרשני הכדורגל בהולנד, יוהאן דרקסן, בתכנית הטלוויזיה הפופולארית Veronica Inside, שאמר בשחצנות הולנדית טיפוסית: ״אני לא מבין איך המאמן משחרר שחקן צעיר שגדל במועדון (סם לאמרס) ומביא במקומו איזה חלוץ מבוגר מסין שבחיים לא שמעתי עליו״. חברי הפאנל האחרים הגיבו בהסכמה ובגיחוכים קלים.
חובת ההוכחה היא כרגע על זהבי. לא רק דרקסן, גם אוהד הכדורגל הממוצע בהולנד מעולם לא שמע עליו עד לסוף השבוע האחרון. עם כל הכבוד, בהולנד לא ממש סופרים את הכדורגל הישראלי. רק בכדי לחדד את הנקודה, בטלוויזיה ההולנדית משודרת סדרה, שמתעדת את חייהם של כדורגלנים הולנדים שמשחקים במדינות שנחשבות (בעיני ההולנדים) לקיקיוניות מבחינת כדורגל.
בין המדינות שבהן ביקרה הסדרה היו אינדונזיה, הודו, תאילנד ו...ישראל (בכיכובם של צ׳רון שרי, יאניק וילדסחוט ונייג׳ל האסלביינק, ששפעו מחמאות על הארץ). כך שדי ברור מדוע ההגעה של זהבי מתקבלת כאן בחשדנות כלשהי.
בפורומים של אוהדי פ.ס.וו. התנהלו לא מעט דיונים על ההחתמה. היו כאלה שכמו הפרשן דרקסן פיקפקו בעסקה אבל הרוב עשו גוגל, צפו ביוטיוב ולאחר מכן הגיבו בהתלהבות. ״בדקתי את המספרים שלו, נכון שהא הבקיע בישראל וסין אבל מדובר בממוצע שערים מדהים לכל ליגה שהיא ואני בטוח שהוא ישדרג לנו את הקבוצה״, כתב אוהד אחד והיו עוד רבים כמוהו.
אוהד אחר אפילו הספיק לחבר לזהבי שיר יצירתי במיוחד: ״הבי, ערן זהבי, ערן זהבי ערן זההבי״ לפי מנגינת הבה נגילה. לא עברו כמה דקות ואותו אוהד הוצף בתגובות נזעמות כשהמסר הוא: "איך אתה מעז לחבר שירים של אייאקס?" (הבה נגילה הוא אחד משירי האוהדים המפורסמים ביותר של הקבוצה מאמסטרדם). ולא, אוהדי פ.ס.וו. ממש לא אנטישמים.
2. איינדהובן, כבר לא העיר של פיליפס
זהבי מגיע למקום שהוא ההיפך הגמור מהמטרופול הענק ומגרד השחקים גוואנגז׳ו. איינדהובן היא עיר של כ-220 אלף תושבים (החמישית בגודלה בהולנד) במחוז צפון ברבנט (Noord Brabant) או בקיצור ברבנט. המחוז נמצא בחלקה הדרומי של המדינה, הרחק מגוש דן ההולנדי ולא רחוק מהגבול עם בלגיה.
אנטוורפן (כשעה נסיעה) קרובה יותר לאיינדהובן מאשר אמסטרדם (שעה וחצי) וגם המבטא של תושבי ברבנט שונה במעט מה-ח' הגרונית, שכולנו מכירים מהולנד ומזכיר את הניב הפלמי הרך יותר של בלגיה, שעליו אוהבים ההולנדים להסתלבט.
על מוסיקה מזרחית כמובן שאין מה לדבר ואם זהבי ירצה להטמע בתרבות המקומית אז מומלץ לו כבר עכשיו לערוך הכרות עם הזמר והאוהד הכי מפורסם של פ.ס.וו. חוס מייאוס (Guus Meeuwis) שלהיטיו מושמעים לפני משחקי הקבוצה. רק שיתכונן למשהו יותר בכיוון של שלמה ארצי ופחות של אייל גולן.
קבלו את אותו חוס מייאוס מופיע בחגיגות האליפות של פ.ס.וו. ב 2015
איינדהובן מזוהה בעיקר עם ענקית האלקטרוניקה פיליפס והיו ימים שכמעט כל העיר עבדה במפעל של החברה. בלא מעט בתים של פנסיונרים מקומיים תלויה עדיין על הקיר תעודת הוקרה על שנים של עבודה מסורה בפס הייצור. פיליפס היתה זאת שהמציאה (בין היתר) את נורת החשמל הראשונה ועד היום פזורים ברחבי העיר פסלים של האבות המייסדים ממשפחת פיליפס.
באופן לא מפתיע פ.ס.וו. קשורה בטבורה לפיליפס. שם הקבוצה הוא ראשי תיבות של Philips Sport Vereniging, או אגודת הספורט פיליפס. היא הוקמה ב-1910 בכדי לספק לעובדי המפעל קצת פעילות ספורטיבית אחרי שעות העבודה.
אבל זמנים משתנים. פס הייצור עבר מזמן לסין ופיליפס היא כבר לא מקור הפרנסה העיקרי של תושבי העיר. הגושפנקא האחרונה לעידן החדש, שאליו נכנסה איינדהובן הגיעה ב-2015 כשפיליפס הפסיקה לשמש כספונסר הראשי של הקבוצה אחרי 34 שנים ברציפות (אין אף מועדון אחר באירופה שהחזיק באותו הספונסר למשך תקופה כל כך ארוכה).
3 קורונה
איינדהובן, כמו יתר מחוז ברבנט, עלתה לכותרות במרץ האחרון עם פרוץ מגיפת הקורונה בהולנד. הקרנבל המסורתי, שמתקיים במחוז בסוף פברואר (זהה במהותו ובתאריכיו לקרנבל בברזיל) הפך לכר פורה במיוחד להתפשטות הנגיף ובשבועות שאחרי הקרנבל היו במחוז אלפי נדבקים והגבלות תנועה בעוד שבשאר המדינה התנהלו עדיין החיים כמעט כסדרם.
בסך הכל כאלפיים מתוך כששת אלפים האנשים, שמתו בהולנד עד עכשיו מהקורונה הם תושבי ברבנט ולא מעט מהם מאיינדהובן. דרך אגב, כיום הנגיף שוב מתפרץ בהולנד, רק שהפעם באיזור המרכז.
4. האיכרים
את פ.ס.וו. אפשר להשוות במובן מסוים למכבי חיפה. קבוצה שרחוקה מהיריבות המסורתית והלעתים אלימה של שתי הערים הגדולות (אייאקס מאמסטרדם ופיינורד מרוטרדם) ואחת כזאת שהתחילה להיות פקטור משמעותי בכדורגל המקומי החל משנות ה-70 (חיפה החל משנות ה-80) ומאז לא ירדה מגדולתה.
שמות גדולים שעינגו את הצופים באצטדיון פיליפס לאורך השנים לא חסרים: האחים ואן דר קרקהוף, חוליט, קומאן, רונאלדו, רומאריו, ואן ניסטלרוי ולאחרונה גם ממפיס דפאי. כולם שמעו מהיציעים את קריאת העידוד הנלהבת ״איכרים״ (boeren), הכינוי שאותו אימצו עם השנים אוהדי הקבוצה. מקור השם נעוץ בעובדה, שאיינדהובן והסביבה היו פעם איזור חקלאי. עד היום נמצאות באיזור לא מעט חברות וחוות חקלאיות. לתשומת ליבה של משפחת זהבי, לכשתרצה להצטייד בירקות טריים הישר מהאיכר המקומי.
5. גולים
כל דבר זולת הבקעת שערים מאסיבית (כש-15 שערים הוא הרף התחתון שאותו הציבו לא מעט אוהדים) יאשש את הספקנות של אלה המפקפקים בהחתמה של החלוץ הישראלי ושמזכירים אותו כפוטניצאל להפוך למיטרוגלו השני. החלוץ היווני הגיע לאיינדהובן בעונה שעברה על תקן זהבי (שחקן לא צעיר עם רקורד מרשים, שאמור להבקיע בצרורות) וסיים אותה כמושא ללעג עם 3 שערים ב-19 משחקים.
על פניו לזהבי יש את כל מה שצריך כדי להגשים את הציפיות הגדולות. מעבר ליכולת האישית הוא מגיע לליגה סופר התקפית ולקבוצה שברוב המשחקים תתקוף ללא הפסקה ובחלק מהמקרים גם תבקיע ללא הפסקה. בליגה ההולנדית משחקות 18 קבוצות ולהוציא את אייאקס, פיינורד, אלקמאר ועוד שתיים-שלוש קבוצות, את השאר פ.ס.וו. צריכה לנצח בלי הרבה בעיות, פה ושם אפילו בתוצאות אסטרונומיות. פורטונה סיטארד, אדו דן האג או ר.ק.ס. וואלבייק משמשות ביום טוב של פ.ס.וו. כלא יותר מתפאורה לחגיגת שערים.
זהבי מגיע לקבוצה צעירה מאד, אבל כמיטב המסורת ההולנדית עם לא מעט אגו. לא מן הנמנע שהשחקנים האחרים יקנאו באאוטסיידר, שנחת פתאום בעיר ומרוויח הרבה יותר מהם, בטח ובטח בתקופת הקורונה שגרמה לקיצוצים בשכר. מה עוד שהמנטליות ההולנדית דוגלת באורח חיים צנוע ועם שתי רגליים על הקרקע. תושבי המדינה כמעט ולא משתמשים בכרטיסי אשראי או משלמים בתשלומים מתוך מחשבה, שאפשר להוציא רק את הכסף שיש ולא מעבר.
אוברדראפט הוא דבר שכמעט ולא קיים ואורח חיים מנקר עיניים נתפס כדבר שלילי. קחו למשל את ראש ממשלת הולנד מארק רוטה, שמדווש לא אחת על אופניו לעבודה בבניין הפרלמנט בהאג.
לכימיה של זהבי עם השחקנים תהיה חשיבות עליונה. דוניאל מאלן רק בן 21 אבל כבר עכשיו מסומן כאחד מחלוצי העתיד של הולנד. איך הוא יגיב אם יוחלט שזהבי יהיה בועט הפנדלים הקבוע? ואיך זהבי, השחקן המבוגר בקבוצה (לפחות מאלה שאמורים לשחק), יסתדר עם הקפטן דנזל דאמפריס, שצעיר ממנו כמעט ב-10 שנים? ומה בקשר למספר על הגב? מספר 7 הוא כרגע של ברומה הפורטוגלי, שביקש אותו במיוחד (וגם קיבל) מגסטון פריירו בעונה שעברה. לפי כמה עיתונאים הוא לא ממש שש לוותר עליו לרכש החדש מישראל. לדבריהם מספר 11 הוא היחיד שפנוי, כשגם הספרה 16 שאיתה התחיל זהבי את הקריירה היא בגדר אפשרות.
אחרי עונה זוועתית (מקום רביעי כולל פיטורי מאמן) שהסתיימה מוקדם מהצפוי בגלל הקורונה, פ.ס.וו. רוצה לחזור בעונה הקרובה למקום השני ואולי אפילו לגנוב לאייאקס את האליפות. אם לזהבי יהיה תפקיד משמעותי בהשגת אחת המטרות הללו לא תשמעו כבר אף צליל זלזול מפרשן הולנדי, זוטר או בכיר.
No 500.000 likes needed, @433 #ShalomEran #Agent433 pic.twitter.com/OkW57IB20U
— PSV (@PSV) September 20, 2020