בווידאו: תקציר ה-0:3 של יובנטוס על קליארי
רק לפני כשלושה חודשים ציינה מילאן עשור לזכייתה האחרונה בליגת האלופות. את הערב הבלתי נשכח באתונה מול ליברפול, המילאנזים זוכרים היטב, אך לצערם הזיכרונות שלהם ממילאן הגדולה הם ישנים, מעופשים ומלאי אבק. כשההווה מעורפל והעתיד לוט בערפל, אין ברירה אלא להתרפק על העבר.
הימים העליזים של סילביו ברלוסקוני הסתיימו ומילאן עברה לידיים זרות. לכאורה, הבעלים הסינים החדשים של מועדון הפאר המילאנזי הם אנטיתזה מוחלטת לקוואליירה, אבל הם קיבלו על עצמם את המשימה להחזיר את מילאן לצמרת הכדורגל ולדאוג שלרוסונרי ברחבי העולם יהיו זיכרונות חדשים ליהנות מהם.
החודשים שקדמו לרכישת המועדון ע"י יונגהונג לי היו מסורבלים והעלו הרבה סימני שאלה, אבל אט-אט הסערה חלפה, הערפל התפזר וקרני השמש התחילו להאיר את הצד האדום-שחור של מילאנו. כשכולם היו עסוקים במחשבות ותהיות, מילאן הסינית קרמה עור וגידים וכעת היא מכוונת גבוה. גבוה מאוד.
קמפיין ההעברות המרשים והנוקאאוט למינו ראיולה
זמן רב לפני העברת הבעלות, מרקו פאסונה ומסימיליאנו מיראבלי, המנכ"ל והמנהל הספורטיבי בהתאמה, גויסו ע"י קבוצת הרכישה הסינית כדי להתחיל לתכנן את תהליך ההחייאה של מילאן. בלי ערבויות ועבודה עתידית מובטחת, הם פעלו מתחת לרדאר, טיילו ברחבי בעולם, צפו באינספור כשרונות והכינו את רשימת הקניות המפוארת של מילאן לקיץ. "החודשים בהם עבדתי מאחורי הקלעים היו קשים מאוד. אני ופאסונה ידענו שאנחנו רוחות רפאים ושעלינו להמשיך לעבוד בידיעה שכל העסק עלול להתפוצץ. אבל תמיד האמנתי בעבודה שלי", נזכר מיראבלי.
"I hope and I wish that @acmilan will fight for the Scudetto this season"@KAKA on his hopes for his former club
— FIFA.com (@FIFAcom) August 19, 2017
️https://t.co/GkhH5AQJpj pic.twitter.com/ALxVubZTue
לא משנה איך חלון ההעברות של הרוסונרי יסתיים, הוא ייזכר כחסר תקדים, מרהיב ובומבסטי. הסכום הכולל שמילאן הוציאה הקיץ (לרבות התחייבויות עתידיות) מסתכם ביותר מ-200 מיליון יורו. מדובר בקמפיין ההעברות היקר ביותר בהיסטוריה של הדיאבולי וגם בנקודת פתיחה מרשימה מבחינת בעל הבית החדש, יונגהונג לי. מילאן הבינה שכדי לחזור לקדמת הבמה הסגל שלה צריך לעבור שיפוץ, והצמד פאסונה את מיראבלי ניגש לעבודה מיד בסיום העונה שעברה. בתוך זמן קצר הם הנחיתו במילאנו שמות כמו מתיאו מוסאצ'יו (18 מ' יורו), ריקרדו רודריגז (18 מ' יורו), פרנק קסייה (28 מ' יורו), אנדרה סילבה (38 מ' יורו) וכמובן - לאונרדו בונוצ'י (40 מ' יורו) ולוקאס ביגליה (17 מ' יורו).
בונו בן ה-30 לקח פיקוד החל מהרגע הראשון וסרט הקפטן עבר אליו מידיו של ריקרדו מונטוליבו. דקות ספורות לפני המשחק מול שקנדיה בפלייאוף הליגה האירופית, הוא תפס את הקבוצה לשיחת מוטיבציה. "יחד, אנחנו צריכים להחזיר את מילאן לטופ. עלינו להפוך לקבוצה ונזדקק לכולם כדי להגשים את המטרה הזאת", הבהיר הקפיטאנו. המשחק הסתיים ב-0:6 מהדהד לזכות המילאנזים, שהבטיחו מעשית את העפלתם לשלב הבתים של הליגה האירופית.
במציאות אליה מילאן נכנסה, רק השקעות רבות יחזירו אותה למסלול, בדומה לפסז' ומנצ'סטר בסיטי בשנים האחרונות או צ'לסי בעבר הרחוק יותר. מאז פתיחתו של חלון ההעברות, הרוסונרי לא מבזבזים זמן והעבודה שלהם במישור הזה מתבטאת בהתנהלות מצוינת מול מועדונים וסוכנים שונים ובשקיפות מלאה. לא עוד קומבינות ועסקאות צללים. "הקאסה מילאן (המתחם שבו ממוקמים משרדי ההנהלה של הרוסונרי) הפך למרכז ההעברות העולמי", אמר ז'ורז'ה מנדש, אחד הסוכנים המפורסמים בכדורגל העולמי, ששימש כמתווך בעסקה שבמסגרתה אנדרה סילבה עזב את פורטו לטובת האדום-שחור של מילאן.
אולם רגע השיא של הקיץ המילאנזי לא כלל החתמה של שם מפוצץ או ניצחון בקנה מידה היסטורי, כי אם דווקא הכנעה של אחת הדמויות הבולטות בעולם הכדורגל, מינו ראיולה. האיטלקי ממוצא הולנדי, שמייצג כוכבי-על כמו פול פוגבה, זלאטן איברהימוביץ' ורומלו לוקאקו, דחה את הצעות החוזה של מילאן עבור השוער הצעיר ג'יג'י דונארומה והצדדים הכריזו על מלחמת התשה. התוצאות: עליהום תקשורתי על השוער וסוכנו, הקנטות מצד האוהדים ולבסוף הנפת דגל לבן של ראיולה.
הפיאסקו של ראיולה במשא ומתן, או הניצחון של מילאן, אם תרצו, מסמל את עוצמת הפרויקט המילאנזי ואת היכולת של הרוסונרי להוות גורם משיכה ולהיות כאלה שלא משחקים איתם משחקים גם בשנים פחות זוהרות. "מעולם לא חשבתי שנאבד את דונארומה", גילה מסימיליאנו מיראבלי. "היה לנו עימות מול אחד הסוכנים החזקים בעולם, אך בסופו של דבר ג'יג'יו נשאר במילאן בתנאים שלנו". האמת? אם בוחנים את הביצועים של מיראבלי על סמך הקיץ הנוכחי, כנראה שהוא יודע על מה הוא מדבר.
מאצטדיון מנוכר למבצר - הסאן סירו מתחיל להתמלא מחדש
אחד המאפיינים הבולטים בתקופת השפל של מילאן היה המצב העגום בסאן סירו. היציעים התרוקנו, הקרחות התפשטו והאצטדיון ששימש בעבר כמקדש של מילאן, הפך לבית קברות שלא נותן תחושת ביתיות. אצטדיון מלא, בו נשמעות שאגות האוהדים לאורך 90 דקות, כזה שמרתיע יריבות, הוא אלמנט חשוב בדרך לטופ.
הנהלת מילאן הבינה שהדרך למציאת נוסחת הפלא להצלחה עוברת אצל האוהדים ושינתה פאזה בכל הקשור להתנהלות שלה מול הקהל. כי מילאן היא בראש ובראשונה של האוהדים. של רוכשי המנויים שמלווים את הקבוצה בכל תנאי מזג האוויר. בניית אמון ושיקום היחסים איתם מהווים נדבך חשוב ובלתי נפרד מהפרויקט. דירקטורים ושחקנים באים והולכים, אבל מילאן ואוהדיה יישארו לנצח.
אם בשנים האחרונות ההתנהלות של מילאן הייתה חשאית, הרי שעכשיו האוהדים מקבלים עדכונים על כל החלטה שמתקבלת ע"י קברניטי המועדון. "אנחנו עובדים בשקיפות מלאה מול האוהדים. איננו מתחבאים בבתי מלון או במסעדות כדי לסגור עסקאות ואין לנו מה להסתיר", הצהיר מסימיליאנו מיראבלי.
Today our season starts. Let's hope we have a great season, After so many years we deserve it .
— AC Milan News (@MilanHouse) August 20, 2017
FORZA MILAN TU SEI TUTTA LA VITA. pic.twitter.com/MErTmQZLuV
מילאן מנצלת את הרשתות החברתיות כדי לחזק את הקשר שלה עם הקהל והמספרים מוכיחים שזו אסטרטגיה מנצחת. נכון לכתיבת שורות אלה, מכר המועדון למעלה מ-30,000 מנויים (כפול מהעונה שעברה) וממוצע האוהדים בשני משחקי הבית הראשונים היה גבוה מ-50,000. אפילו מחירי הכרטיסים והמנויים נותרו בעינם, למרות הקיץ הראוותני של מילאן והרצון לכסות חלק מן ההוצאות.
הדרך לארץ המובטחת ארוכה ורצופת מוקשים ומהמורות, אבל היא תהיה הרבה יותר קלה עם התמיכה של הקהל המילאנזי. מילאן נמצאת רק בתחילת המסע, אבל דבר אחד בטוח: היא הולכת בכיוון הנכון.
מי אתה, מיסטר X?
המטרה האחרונה שמילאן סימנה לעצמה הקיץ היא מציאת חלוץ שישלים את הפאזל. החוליה החסרה. הדובדבן שעל הקצפת. האיש שיוכל לטרוף את הקלפים, להצית את הדשא והלבבות ולשנות את מאזן הכוחות בליגה. רשימת המועמדים של הרוסונרי כוללת, בין היתר, שמות כמו פייר-אמריק אובמיאנג, אנדראה בלוטי, אדינסון קבאני ורדאמל פלקאו, מתוכם הדיאבולי ינסו לשלוף את החלוץ שיתאים בצורה המושלמת לסגנון המשחק שלהם. "התנהלות פזיזה גורמת לקשיים. סימנו מספר שחקנים ובסופו של דבר נרכוש את השחקן המתאים במחיר המתאים. אין מקום לטעויות", אמר המנכ"ל מרקו פאסונה.
הניסיונות של מילאן לא הניבו פירות עד כה, מה שגרם לה לקחת צעד אחורה ולהעריך את המצב מחדש. יחד עם זאת, המילאנזים משדרים עסקים כרגיל ומשוכנעים שהשם הנוצץ בהתקפה יגיע, במוקדם או במאוחר. "אני לא רוצה להישמע יהיר, אבל כל שחקן שרציתי להביא למילאן לובש אדום-שחור כרגע", סיפר מיראבלי לקוריירה דלו ספורט בחודש שעבר. כשהאחריות נמצאת על הכתפיים שלו, מילאן יכולה להיות רגועה.
"I hope and I wish that @acmilan will fight for the Scudetto this season"@KAKA on his hopes for his former club
— FIFA.com (@FIFAcom) August 19, 2017
️https://t.co/GkhH5AQJpj pic.twitter.com/ALxVubZTue
היעד של מילאן לטווח הארוך הוא השתלטות מחדש על הכדורגל האירופי והשבת שם התואר "גראנדה" לפני השם מילאן. לשם כך נשיא המועדון, יונגהונג לי, השקיע סכומים אסטרונומיים בשוק ההעברות וטווה רשת כלכלית שמתחילה במילאנו ומסתיימת במזרח אסיה.
אבל בהווה הרוסונרי מנסים להנמיך ציפיות ופרופיל ובונים על חזרה לליגת האלופות בעונת הבכורה שלהם תחת ההנהלה הסינית. נדמה שבצדק. כשבליגה משחקת זוללת אליפויות כמו יובנטוס, ובאירופה הניסיון של שחקני הסגל המילאנזי מתגמד אפילו לעומת מכבי תל אביב, ציפיות גבוהות מדי עלולות להוביל לכישלון קולוסאלי. אם לוקחים בחשבון את העובדה שבשנים האחרונות מילאן בעטה בעיקר בדלי ופחות בכדור, הצניעות שלה מובנת.
יחד עם זאת, יש באוויר תחושה של רנסנס. אחרי שנים שחונות ונטולות חיוכים ותארים משמעותיים, ההתלהבות, התקווה והתשוקה חזרו למילאן בעסקת חבילה. ההנהלה הרכיבה את השלד שסביבו תיבנה הקבוצה העתידית ופתאום אפשר למצוא סופרסטארים בין שחקני הסגל של הרוסונרי ולא רק כוכבים נופלים, כסאו של המאמן מרגיש יציב ומנהלי המועדון מתנהלים ללא דופי. כל פיסת פאזל נמצאת במקומה המדויק.
למאמן וינצ'נזו מונטלה מצפה משימה לא פשוטה. מצד אחד הוא צריך להרגיש בר מזל אחרי שמילאן נבנתה מחדש עפ"י הדרישות שלו, אך מנגד מדובר במשקולת כבדה למדי. אשתקד היה לו חומר גלם בינוני והיד של מילאן הייתה מלטפת בהתאם, אולם הפעם יש להנהלת הרוסונרי יותר מ-200 מיליון סיבות לא לעשות לו הנחות. מונטלה צריך לעמוד במבחן התוצאה, אבל לא פחות חשוב מכך - במבחן הדרך.
לא ניתן לצפות שהכל יהיה ורוד אצל מילאן החדשה, לפחות בהתחלה. כאשר בונים מחדש צריך לקחת בחשבון גם את האפשרות שכל העסק יתמוטט. אחרי הכל, מילאנו לא נבנתה ביום אחד. אבל כשבוחרים בדרך הנכונה ובמנהיגים המתאימים ביותר להובלת הפרויקט, התוצאות יגיעו בסופו של יום. מילאן תיפול, אך היא גם תצטרך לדעת לקום ולנסות שוב. יחד. בלי לפטר, להעיף או לערוף ראשים. כי רק כך אפשר לטפס בחזרה אל פסגת האולימפוס.