ה"דרבי ד'לה מדונינה" הקרוב בין אינטר למילאן, פעם המשחק המרכזי של הכדורגל האיטלקי, יתקיים בשעה הכי פחות רייטינגית באיטליה, במה שאולי מספר את הסיפור של שתי הקבוצות. הדרבי ייערך היום (שבת) ב-12:30 שעון איטליה, בזמן ארוחת הצהריים של מרבית האיטלקים. השעה המיועדת היא כדי למשוך את הקהל הסיני שאצלו הסריה A היא אחת הליגות הנצפות והמסוקרות ביותר.
זה אולי גם סמלי, שכן שני המועדונים שיעלו על הדשא בסן סירו, שמהווים חלון הראווה של הכדורגל האיטלקי, נמצאים תחת בעלות זרה. לפני עשור היה נראה שהבעלים והנשיא סילביו ברלוסקוני ימשיך לשלוט במילאן לנצח, בדיוק כמו יריבו לשעבר מאינטר: הנשיא מאסימו מוראטי. אך בעוד שהשני עשה את דרכו אל מחוץ לעולם הכדורגל, השבוע גם ברלוסקוני הצטרף אליו.
ברקע של הדרבי הזה מגיעה עסקת מכירת מילאן והעברתה לידיים סיניות. אם הייתם אומרים לפני עשור שקבוצת הדגל של איטליה באירופה תעבור לידיים זרות, כנראה שהיו מאשפזים אתכם, אבל המהלך החל בסיום העונה הקודמת, אז עיתוני הספורט בארץ המגף הוכו בהלם: הנשיא סילביו ברלוסקוני הסכים למכירת מילאן. באוגוסט 2016 נחתם בביתו של הנשיא הסכם בין יונג הונג לי לבין חברת "Finivest", חברת האחזקות של ברלוסקוני דרכה הוא שולט במילאן.
לפי ההסכם יונג הונג לי, שעמד בראש חברת משקיעים שנקראה (Sport Europe-Sino (SES חתם על מסמך לרכישת המועדון וכיסוי חובותיו בסך כולל של 740 מיליון יורו, עם התחייבות להשקעה רצינית בשוק ההעברות כשהמטרה היא לשוב לליגת האלופות.
מאותו רגע ואילך מה שהחל סביב הקבוצה הוא מחול שדים, שבאורח פלא לא השפיע על תפקוד הקבוצה והמאמן שחיו בסביבה של אי ודאות ושמועות בלתי פוסקות בתקשורת, שבכל ראיון לפני ואחרי משחק המאמן, השחקנים ואפילו שחקני עבר נשאלו שאלה אחת בלבד: ”?Closing", כשהכוונה כמובן למועד סגירת עסקת מכירת המועדון. הסינים עם הגעתם ביצעו מספר שינויים עיקריים: מינוי מרקו פאסונה, לשעבר מנהל באינטר, כמנכ"ל החדש ובעל הסמכויות העיקרי.
לאחר מכן הגיע מינוי מנהל ספורטיבי, מרקו מאריונו, וכן סקאוט ראשי חדש, מסימיליאנו מיראבלי, שבעבר עבד באינטר, השלים כוורת ניהולית חדשה. כל הפעולות האלו דחקו החוצה את אדריאנו גליאני, הג'נרל מנג'ר של מילאן והאיש מס' 2 במועדון ב-31 השנים האחרונות.
האיש שהיה יד ימינו של הנשיא ברלוסוקני וזוהה איתו כאחד מאלו שהביאו את ההצלחה. גם הבת ברברה, שהיתה פעילה בשנים האחרונות בייחוד בתחום הספונסרים והשיווק עזבה יחד עם יתר בני המשפחה. בין לבין, מרקו פאסונה ניסה להביא למילאן דמות מן העבר שתיכנס למועדון, כאשר הרוסונרי ניסו לפתות את הקפיטאנו לשעבר, פאולו מלדיני האגדי, שסירב בשל אי בהירות מצד מילאן לגבי התפקיד וחוסר אמון מצדו בפרויקט החדש.
עם היוודע דבר הרכישה והשינויים הארגוניים של הסינים רק טבעי הדבר שאוהדי מילאן יתמלאו באופטימיות. נגמרו ימי הצנע ועסקאות החינם של השנים האחרונות וחוזרים לחשוב בגדול, כך רובם התבטאו בפורומים השונים באיטליה. עיתוני הספורט ליבו את המחשבה הזו על פרסומים של מרקאטו קיץ של 200 מיליון יורו, אך הסינים התגלו כמו הערפל שעוטה את שמי מילאנו.
31 anni fantastici
— Michele Rega (@MicheleRega2) 13 באפריל 2017
Grazie, grazie, GRAZIE! #Milan #Berlusconi #Closing #China pic.twitter.com/EMdMz0tJmf
ההסכם נחתם באוגוסט 2016 אך מאז רק עברו טלטלות בקבוצת ההשקעה הזו. 250 מיליון הועברו למילאן בארבע פעימות עם שתי דחיות, לאחר שהסינים כבר הכריזו פעמיים על תאריך לחתימה על המכירה באופן רשמי, דבר שלא יצא לפועל עד כה כ-8 חודשים לאחר חתימת ההסכם. ההתנהלות הסינית המשיכה להעלות ספקות ומבוכה גדולה בקרב אוהדי מילאן: מס' משקיעים ברחו לפני חתימה על ההסכם ואז SES התפרקה
לחלוטין.
אף אחד לא יודע מי הוא יונג הונג לי עד היום. לא ברור מה חוסנו ומי הוא האיש. מרצ'לו ליפי, מאמן יובנטוס ואיטליה לשעבר, שמאמן ומתגורר בסין ביקר את עסקת רכישת מילאן כשהעיד ”שאיש לא יודע מי הם האנשים שרוצים לרכוש את מילאן, כולל בסין עצמה“.
הרבה עיתונים פיננסיים באיטליה עצמה, העלו השערות שמדובר ב"עסקה מפוברקת" וזו הדרך של ברלוסקוני להכניס כסף מחוץ לאיטליה מחשבונות שיש לו מחוץ למדינה מבלי לשלם מסים. יונג הונג לי נתקע ונראה היה שהעסקה על סף פיצוץ. אך אז הגיע חבל הצלה ליונג הונג לי מארה“ב.
חברת Eliot האמריקנית, שהינה חברת השקעות פרטית תעזור לו להשלים את מימון הרכישה. היא תשקיע כ-300 מיליון יורו: 180 מיליון כהזרמה ליונג הונג לי להשלמת הרכישה, 73 מיליון למילאן להוצאות שוטפות בטווח הקצר ועוד 50 מיליון שיושקעו במילאן. יונג הונג לי יספק עוד 190 מיליון יורו מהונו העצמי, כשהעסקה נסגרה ממש לפני הדרבי.
#ACMilan #closingmilan #closing
— Urge Freedrich (@UrgeF) 13 באפריל 2017
Association
China
Milan pic.twitter.com/zvfSCewMU3
אליוט מתכוונת באמצעות המותג של מילאן והתוכנית העסקית הסינית לחדור למזרח להחדיר את עצמה למזרח הרחוק בדומה לשיתוף הפעולה בין מנצ'סטר יונייטד וג'נרל מוטורס. לכל אורך התקופה הזו הנשיא סילביו ברלוסקוני, היה היחיד שהיה רגוע וכאשר נשאל על העיכובים במכירת המועדון ענה: ”ישנם עיכובים ביורקרטיים בסין שמונעים את השלמת העסקה, אך מר יונג הונג לי הראה שהוא אדם רציני ואני מאמין שהכול ילך כשורה".
גם לאחר הדחיה השניה וקביעת ה-14 באפריל כתאריך היעד לסגירת העסקה, הנשיא ענה ואמר: ”המכירה תצא לפועל ב-14 לאפריל, כפי שאתם העיתונאים בוודאי יודעים". הנשיא אמנם היה רגוע, אך האוהדים לא ממש, כשביציעי הקורבה סוד (ארגון האולטראס הבכיר של המועדון) נתלו מס' פעמים שלטים בהם האוהדים ביקשו הבהרות מצד המועדון לגבי סטטוס המכירה.
מנגד, כאשר השחקנים והמאמן וינצ'נזו מונטלה נשאלו שוב ושוב על כך, הם ענו את אותה תשובה בנאלית יש לציין: ”אנו מתרכזים בנעשה על הדשא ובהכנות למשחק, עסקת מכירת מילאן לא מעסיקה אותנו". לעומת זאת ששחקני עבר כדוגמת פיליפו אינזאגי נשאלו הם ענו "קשה מאוד לדמיין את מילאן ללא הנשיא סילביו ברלוסקוני ואדריאנו גליאני, אך אני מקווה שיהיה למועדון עתיד ורוד".
המצב מבחינת הרוסונרי מסוף אוגוסט 2016 ועד עתה היה בלתי נסבל. הסיטואציה הייתה של מועדון שנמצא במצב של הקפאה. גליאני, שידע להתנהל בעבר גם תחת תקציב נמוך מאוד לא יכול היה להתנהל כלל. הנשיא סילביו ברלוסקוני שידע שהוא עומד למכור את המועדון, לא רצה להשקיע עוד כסף מכיסו, כשמנגד, הסינים לא העבירו עדיין את הכסף להשלמת הרכישה ולא היה ידוע מתי זה יקרה אם בכלל.
במצב כזה כל עסקה היתה צריכה לעבור אישור הן של ברלוסקוני והן של הסינים, הן ברכישה, הן בקניה והן בהארכת חוזה. זה הוא מצב שסיבך את העניינים מאוד. מילאן שבנתה על חיזוק בחלון ההעברות בקיץ האחרון ואם לא לפחות בינואר, נשארה קירחת מכאן ומכאן. המאמן וינצ'נזו מונטלה נאלץ להסתפק בהשאלות חינמיות, כאשר ג'רארד דלופאו הספרדי שהגיע מאברטון בהשאלה התגלה כקלף מנצח.
הכל הסתבך גם עבור אדריאנו גליאני שהיה צריך לקבל אישור לכל פעולה מהסינים וברלוסקוני.לכל הפחות במילאן היה שקט תעשייתי, דבר שלא קרה מאז הימים של מסימיליאנו אלגרי בתחילת דרכו.
ביום חמישי העסקה יצאה לפועל באופן סופי, כאשר במועדון כבר מפנטזים על עתיד חדש. נכון, הדרך להצלחה עתידית עדיין רחוקה מלהיות סלולה, כאשר באיטליה כבר מפרסמים שמילאן עשויה להיות חשופה לבעיות נוספות, כולל הפרה של חוקי הפייר פליי הפיננסי של אופ"א, שכן ב-3 השנים האחרונות הרוסונורי הפסידו סכום משוער של כ-250 מיליון יורו. הבעלים החדשים צפויים להציג תוכניות להגדלת ההכנסות במטרה להעלות את המועדון בחזרה על המסלול, ובכך להרוויח קצת מרחב פעולה, אבל סימני השאלה מעליהם עדיין מרחפים.
בינתיים, משחק הבכורה בעידן הסיני יהיה מול היריבה העירונית, שכבר עברה לידיים זרות. הבסיס האיטלקי המוכשר של מילאן, בשילוב תמיכת הקהל והיציבות הכלכלית שקבוצת הרכישה החדשה מבטיחה, זורעים תקווה שלא רחוק היום שאחד ממועדוני הפאר של הכדורגל העולמי ישוב לטופ.