שערים בלי העין הרעה (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
שערים בלי העין הרעה (gettyimages) | צילום: ספורט 5

שני המחזורים הראשונים של שלב הבתים מאחורינו, והערב מתחילים משחקי ההכרעה. לא באופן רשמי – כי שלב רבע הגמר יתחיל רק ביום חמישי. אבל בתכלס, המחזור השלישי והאחרון של שלב הבתים מזמן לנו שמונה משחקי נוק-אאוט בארבעת הימים הקרובים. מבין 16 הנבחרות רק שתיים איבדו כל סיכוי להעפיל לרבע-הגמר, אירלנד ושבדיה. אבל זה לא אומר שלא יהיה להן תפקיד משמעותי בקביעת העולות לשלב הבא. יהיה להן.

  • מתחם יורו מיוחד גם באפליקציות האנדרואיד, אייפון ואייפד של ערוץ הספורט
    זירת המשחק גם באפליקציות ערוץ הספורט (מופעל בלחיצה על המשחק מאזור היורו)

מה שמדהים הוא הוא שעדיין אף אחת מבין 14 הנבחרות האחרות לא הבטיחה את מקומה ברבע הגמר, וזה כולל את גרמניה, הנבחרת היחידה שניצחה בשני משחקיה הראשונים. כן, יש מצב שגרמניה תסיים את דרכה ביורו, ויש אפשרות שהולנד, שהפסידה את שני המשחקים הראשונים שלה ביורו תעפיל לשלב הבא. נכון, כל זה תיאורטי לחלוטין. אבל רגע, דנמרק לא ניצחה פעם את גרמניה במשחק חשוב במסגרת היורו?..

אבל לפני שנגיע למה שיהיה, בואו נחזור ונסכם לרגע את מה שהיה. אולי הנתון המעניין והמרענן ביותר הוא כמות השערים. 46 שערים נכבשו ב-16 המשחקים, ממוצע של 2.87 שערים למשחק. לא נתון מדהים, למרות שמדובר בשיפור ניכר לעומת היורו הקודם. אבל שימו לב לנתון הבא: לא היה עדיין משחק שהסתיים ב-0:0, ורק ארבע פעמים קרה שנבחרת כלשהי לא הבקיעה ב-90 דקות, לעומת 28 פעמים שהנבחרות מצאו את הרשת. אלו נתונים חסרי תקדים בשלושת העשורים האחרונים.

לפני 4 שנים, ביורו 2008, נכבשו ב-16 המשחקים הראשונים 38 שערים (ממוצע של 2.37 שערים למשחק), היה 0:0 אחד (רומניה – צרפת) והיו 8 מקרים שנבחרת לא כבשה שער במהלך המשחקים (כפול מהיורו הנוכחי). רוצים ללכת עוד 4 שנים אחורה? בבקשה. ביורו 2004 בפורטוגל הובקעו בשני המחזורים הראשונים 37 שערים (2.31 למשחק), היו שלושה משחקים שהסתיימו ב-0:0 וב-11 מקרים הנבחרות לא הצליחו להבקיע – כמעט פי שלושה מאשר ביורו 2012. כל זה לא מבטיח לנו שממוצע השערים ימשיך להיות גבוה גם בהמשך, כי בכל זאת, המשחקים מתחילים להיות מכריעים, כשאין אפשרות לתקן. לכן באופן טבעי הנבחרות יהיה זהירות יותר. אבל אני מאמין שהאליפות הזו תסתיים עם ממוצע של למעלה מ-2.5 שערים למשחק.

אפילו האנגלים לא הסתפקו ב-0:0 (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
אפילו האנגלים לא הסתפקו ב-0:0 (gettyimages) | צילום: ספורט 5

החל מהערב ובארבעת הימים הקרובים ייערכו שני המשחקים בכל בית במקביל, כדי להקטין עד כמה שניתן את האפשרות למניפולציות כאלו ואחרות. אם כי הסיפור של בית ג' הוא סיפור מיוחד ועומד בפני עצמו.

כולם כבר יודעים שמה שקובע במקרה של שיוויון בנקודות בין שתי נבחרות ויותר אלו התוצאות במפגשים הישירים ולא הפרש השערים הכללי, מה שמסבך את המצב ואת ההסברים. במקרה של שתי נבחרות זה פשוט, אבל במקרה של שיוויון בין שלוש נבחרות צריך לבצע חישוב נפרד של "בית פנימי", והאפשרויות הן כמעט בלתי נגמרות.

אגב, אם יווצר מצב של שיוויון במספר הנקודות, הפרש השערים ושערי הזכות בחישובים הללו, אופ"א קבעה חמישה "שוברי שיוויון" נוספים. אין כמעט שום סיכוי שנגיע אליהם, אבל רק למען הסדר הטוב והשעשוע שבדבר, הרי הם:

1.     הפרש השערים הכללי בשלב הבתים

2.     מי כבשה יותר בשלב הבתים

3.     מיקום בדירוג אופ"א

4.     דירוג הפייר-פליי של הטורניר

5.     הגרלה

6 נקודות לא מספיקות? גומז ואוזיל (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
6 נקודות לא מספיקות? גומז ואוזיל (gettyimages) | צילום: ספורט 5

אגב, תאורטית יכול היה להיווצר גם מצב של דו-קרב פנדלים בשלב הבתים. וזה על-פי התקנון! הפעם זה כבר לא יקרה, אבל אם היה מצב בו שתי נבחרות היו נפגשות למשחק האחרון בשלב הבתים כשהן במאזן זהה לחלוטין, והמשחק ביניהן היה מסתיים בתיקו, הן היו ניגשות לבעוט פנדלים אחרי 90 דקות.

הערב נקבל את שתי העולות הראשונות לרבע-הגמר, כשייערכו שני המשחקים האחרונים בבית א'. דבר אחד ברור: מי שתנצח – תעלה לרבע-הגמר. המצב יסתבך אם אחד משני המשחקים, או שניהם יסתיימו בתיקו. אגב, אם רוסיה ופולין יסיימו במאזן זהה, וזה יכול לקרות אם פולין תנצח 0:3 ורוסיה תסיים ב-0:0 עם יוון, מה שיקבע זה דירוג אופ"א. רוסיה מדורגת במקום 9 ופולין רק במקום 23. ולכן רוסיה תעפיל מהמקום הראשון ופולין מהמקום השני.

כמובן שכאשר מגיעים לשלב הזה של האליפות, מתחילים להסתכל גם על העימותים הצפויים ברבע הגמר, וזה הזמן להזכיר: הראשונה בבית א' תשחק מול השנייה בבית ב', השנייה בבית א' מול הראשונה בבית ב'. הראשונה בבית ג' תשחק מול השנייה בבית ד' והשנייה בבית ג' מול הראשונה בבית ד'.

נכון שהכל עדיין אפשרי אבל סביר להניח שגרמניה תסיים ראשונה ב"בית המוות" – הלא הוא בית ב'. ולכן רוסיה תעשה הכל כדי לנצח הערב, להבטיח לעצמה את המקום הראשון, ולהימנע ממפגש עם הגרמנים ביום חמישי.

אף אחת לא רוצה לפגוש אותה, ספרד (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
אף אחת לא רוצה לפגוש אותה, ספרד (gettyimages) | צילום: ספורט 5

אותו דבר נכון גם לגבי המאבקים בבית ד'. בהנחה שאלופת העולם ספרד תסיים ראשונה בבית ג', אף אחת לא תרצה לסיים שנייה בבית ד', מה שיגרום לצרפתים לא לזלזל במשחק מול שבדיה, למרות שזו גמרה את הסיפור שלה ביורו.

אבל אין ספק שהסיפור הגדול ביותר יהיה ביום שני. באיטליה חוששים מעוד "ביסקוטו". הם כבר אכלו את הלקרדה הזאת לפני 8 שנים כששבדיה ודנמרק סיימו ב-2:2 ושלחו אותם הביתה מהיורו בפורטוגל. התסריט חוזר על עצמו באופן מדהים. שוב איטליה תגיע למשחק האחרון שלה מול יריבה נוחה, אירלנד החלשה (אז זו הייתה בולגריה), כאשר היא יודעת שתיקו 2:2 (או 3:3, 4:4 וכן הלאה) מסדר לספרד ולקרואטיה את רבע-הגמר. אגב, בסוכנויות השונות יחס ההימורים על תיקו 2:2 – תוצאה נדירה יחסית – מעולם לא היה נמוך כל כך...

ובכל זאת, יש הבדלים בין 2004 ל-2012. כשמתיאס יונסון השבדי הבקיע את השער שקבע 2:2 בדקה ה-89 (אחרי השמטה תמוהה של השוער הדני תומאס סורנסן), הוא קבע בעצם ששבדיה תסיים ראשונה בבית והוריד את דנמרק – שעד אז הייתה במקום הראשון בבית - למקום השני. המשמעות הייתה ששבדיה קיבלה ברבע-הגמר את הולנד, בעוד שדנמרק נאלצה לשחק עם צ'כיה, שהייתה אז הנבחרת האיכותית ביותר בטורניר. הצ'כים, עם פאבל נדבד בשיאו, הביסו אותם 0:3 בקלילות. שבדיה גם הפסידה ברבע-הגמר, אבל רק אחרי דו-קרב פנדלים מול ההולנדים.

הפעם הסיפור קצת שונה. נכון, תיקו 2:2 יתאים לספרד ולקרואטיה. הוא ישאיר את ספרד במקום הראשון, מה שימנע כנראה מפגש לא רצוי עם צרפת ברבע-הגמר, ויעלה את הקרואטים. אבל בגלל התקדים ההוא, זה יהיה מוזר מאוד אם ההיסטוריה תחזור על עצמה. לקרואטים זה לא ממש אכפת, אבל ספרד, כאלופת עולם ואלופת אירופה, לא יכולה להכניס את עצמה למצב שבו ידברו עליה כעל נבחרת לא הוגנת, לא ספורטיבית, שמתעסקת ב"משחקים מסודרים". אם זה יקרה – זה יהיה כתם שירדוף אותה עוד שנים.