חוס הידינק (צילום: רויטרס)
פטור מתשלום על מוניות בקוריאה. הידינק | צילום: רויטרס

25 במאי, 1988, שטוטגרט. גמר גביע אירופה לאלופות. בנפיקה מול איינדהובן. אחרי 0-0 הלכו הקבוצות לפנדלים. קומאן, קיפט, נילסן, וואננבורג, לרבי ויינסן בעטו וכבשו לזכות איינדהובן. אנטוניו וולוסו הפורטוגלי החמיץ את השישי של בנפיקה ונתן את הגביע להולנדים. על הקווים של פ.ס.ו עמד אז מאמן טרי, חוס הידינק.

21 שנים לאחר מכן חתם הידינק במדי צ'לסי. המשימה – להחיות את הבלוז. הקבוצה מקרטעת ולא מספקת את הסחורה כמצופה, אך עדיין נמצאת במצב שיאפשר לה לחגוג תואר או שניים בחודשים הקרובים. הידינק מגיע לקבוצה אוכלת-מאמניה. הקורבן האחרון, פורטוגלי חביב בשם פיליפה סקולארי, פוטר לאחר שלדוכס רומן אברמוביץ' נמאס מהיכולת שהפגינו חניכיו.

לאחר שביג-פיל פוטר, בורסת השמות לא נצצה יותר מדי. היו דיבורים על רייקארד, היו לחישות סביב גרנט, אך היה די ברור שההולנדי שמאמן במקביל את נבחרת רוסיה יירש את סקולארי. הידינק הבהיר שהגיע לתקופה זמנית בלבד, רק עד הקיץ. העיתונאי ההולנדי, רוב פליור אמר ל-BBC: "חוס לא ימשיך מעבר לעונה הזו. בקיץ הוא כבר יעביר חפיפה להולנדי אחר, פרנק רייקארד".

המאמן טען שהגיע על מנת לעזור לחברו אברמוביץ', והמיליונים שיקבל עבור התפקיד הקצר והלחוץ לא משחקים תפקיד כלל. "אם זה היה מועדון אחר, לא הייתי מגיע. זו הליגה הטובה בעולם", אמר הידינק כשחתם בלונדון. ראוי לציין שאברמוביץ' היה אחד האחראים, אידיאולוגית וכלכלית, להחתמתו של הידינק כמאמן רוסיה.

אותה הגברת?

רב הביקורות שנשמעו בזמן החתמת סקולארי בתחילת העונה סבבו סביב העובדה שהוא אמן בזירת הנבחרות אך טירון בזירת הקבוצות האירופאיות. אז מה עשה האוליגרך של הלונדונים? הביא את הדבר הכי קרוב לכך. הידינק בן ה-62 נחשב לקוסם בעולם הנבחרות, אך בקבוצות שאינן פ.ס.ו לא ממש הצליח.

אחרי קריירת משחק בינונית ומטה החל הידינק לאמן כעוזר בקבוצה בה התחיל לשחק – דה חראפשראפ ההולנדית, בה מככב עתה בן סהר, האיש והחוק. ב-1987 עבר לאיינדהובן ובעונתו הראשונה כמאמן ראשי רשם עונה בלתי נשכחת. בנוסף לזכייה המדהימה בתואר האירופי של 1998, הוסיפה פ.ס.ו לארונה גם את תואר אליפות הליגה ההולנדית וזכייה בגביע – 'טרבל' בעגת הכדורגל. חוס זכה ב-3 אליפויות הולנד עם הקבוצה, לפני שעזב לנסות את מזלו בטורקיה ב-1990. הידינק חתם בפנרבחצ'ה אך פוטר לאחר פחות משנה. ב-1991 מונה למאמן ולנסיה הספרדית. למרות שלא זכה באף תואר, זכה המאמן לפופולאריות עצומה בספרד, הן בשל סגנון משחקו והן בשל אופיו. במהלך משחק ביתי של הקבוצה קלטו עיניו של ההולנדי כרזה גזענית ביציע. המאמן לא התבלבל ודרש להסירה.

אחרי ארבע עונות ספרדיות פנה הידינק לפאן בו הוא ירוויח את לחמו – אימון נבחרות. התחנה הראשונה – המולדת. הידינק הגיע לאמן את נבחרת האוראנג' עמוסת הכוכבים. תחת שרביטו, ההולנדים נראו מצוין ושיחקו כדורגל חיובי ושמח. הנבחרת של הידינק עפה מהטורנירים הגדולים רק בפנדלים, גם ברבע הגמר של יורו 96' (מול צרפת) וגם בחצי גמר המונדיאל ב-98' (ברזיל). לצד הכדורגל הנפלא היה הידינק למאמן קשוח שלא נכנע לכוכביו. זכורה במיוחד המחלוקת עם אדגר דווידס, שבסופה נשלח הקשר הביתה ולא שותף ביורו באנגליה.

פרוייקטור

אחרי המונדיאל בצרפת התפטר מהנבחרת וניסה את מזלו בשוק המועדונים. הפעם מזלו לא האיר פנים. המאמן חתם בריאל מדריד ופוטר לאחר כחצי שנה, אז חתם בבטיס ופוטר גם משם. מה עושים? אחורה פנה! אל הנבחרות. הפרויקט התורן היה אימון דרום קוריאה, נבחרת שמעולם לא ניצחה משחק במונדיאל. תחת הידינק קוריאה הדרומית ניצחה גם ניצחה. מונדיאל 2002 ביפן ובדרום קוריאה - בזו אחר זו נפלו פורטוגל, איטליה וספרד, והקוריאנים לא האמינו שזה קורה להם. רק בחצי הגמר נכנעה הנבחרת המדהימה של חוס, כשגרמניה שמה סוף להרפתקה האסיאתית של המאמן.

חוס הידינק חוגג (צילום: רויטרס)
הידינק חוגג עם נבחרת רוסיה | צילום: רויטרס

הכבוד שרוחשים להידינק בקוריאה הוא עצום: הוא הזר הראשון שזוכה לאזרחות של כבוד במדינה; אצטדיון הגביע העולמי שינה את שמו ל"אצטדיון חוס הידינק"; המאמן זכה לטיסות חינם בחברות התעופה הקוריאניות לכל ימי חייו (כשגם על נסיעות במונית הוא לא יצטרך לשלם לעולם); עיר הולדתו, ווארסוולד, הינה מקום עלייה לרגל לכל דרום קוריאני המבקר בהולנד. בעיר הוקם מוזיאון על שמו של הידינק.

אחרי סיום התפקיד המוצלח, המטוטלת המשיכה בשלה והידינק שב לנסות להדריך קבוצה. הפעם החוויה הייתה מוכרת וההולנדי שב הביתה, לאיינדהובן. החזרה הייתה מושלמת. הידינק הצעיד את פ.ס.ו ל-3 אליפויות (2002/3, 2004/5 ו-2005/6) ולריצה זכורה במיוחד בליגת האלופות. ההולנדים הגיעו עד חצי הגמר ב-2005. היה זה אמברוסיני ממילאן ששבר להידינק את החלומות לשחזור התואר, עם שער אכזרי בדקה ה-91.

ביולי 2005, במקביל לעבודתו בהולנד, מונה הידינק למאמן הנבחרת האוסטרלית. גם בדאון-אנדר לא ניצחו משחק בגביע העולם, והידינק, חובב פרויקטים ידוע, נענה לאתגר. אחרי ניצחון על אורוגוואי בפלייאוף, ההולנדי סחף אחריו יבשת שלמה למונדיאל 2006 בגרמניה, לאחר 32 שנים עקרות של אוסטרליה. רק פנדל שנוי במחלוקת של טוטי שם קץ לחוויה האוסטרלית. גם שם גילויי ההערצה להידינק חצו גבולות. הוא כונה "חוס האוסטרלי". כשהגיעו השמועות על החתימה הקרובה ברוסיה, עיתונים אוסטרליים הציעו בהומור שהציבור ישלם "מס חוס", בעזרתו יהיה להם התקציב להשאיר את הקוסם בארצם.

רומן רוסי

רומן אברמוביץ' (צילום: רויטרס)
נזקק לעזרתו של הידינק. אברמוביץ' | צילום: רויטרס

הקוסם עזב לבסוף, וחתם על חוזה עתק (2.4 מיליון דולר לשנה + בונוסים) באמא רוסיה. עומר גולן (איפה המרצדס איפה?) כמעט הרס לרוסים את הסיכויים להופיע באוסטריה ושוויץ 2008, אך האנגלים התעקשו לא לקבל את עזרתה הנדיבה של הנבחרת הישראלי ופישלו מול קרואטיה. הידינק ורוסיה העפילו ליורו. הרוסים הציגו משחקים נפלאים, עברו את הולנד המבטיחה ברבע הגמר, וכשלו רק מול האלופה ספרד. הידינק הראה לעולם כדורגל מהיר ואיכותי המשלב שחקנים צעירים בהרכב. הרוסים התרשמו, נחתם חוזה לשנתיים נוספות והכסף ממשיך לזרום כיין לתוך חשבון הבנק של ההולנדי.

כבר אחרי פיטורי גרנט מצ'לסי שמו של הידינק עלה, אך המאמן התעקש להמשיך ברוסיה. "זה פרויקט שלי ואני לא עוזב פרויקטים באמצע", אמר. כמה חודשים וסקולארי אחד לאחר מכן, נחת לבסוף בלונדון עם עוד פרויקט, וים של מטרות. "אפשר עוד לזכות בכל התארים", טען כשהגיע. "אף פעם לא קל להכין קבוצה בשבוע אחד אבל הקבוצה הזו היא יוצאת דופן. יש פה שחקנים נהדרים שאמורים להיות בכושר מצוין וזה אמור להקל על העבודה שלי".

הידינק מקבל לידיו מועדון מלא בכוכבים, אך גם באגו, בלכלוך וברעש. אחרי עונה של פספוסים בשנה שעברה, ותחילת עונה נוכחית מגומגמת במונחי צ'לסי, גם הקהל הכחול כבר לא אדיש. אף דמות בברידג' לא חסינה לביקורת, במיוחד אברמוביץ'. מבדיקה בפורומים שונים של אוהדי הכחולים, האוהדים כבר מייחלים למכירת המועדון. הם קוראים לאוליגרך 'הצאר', וישנה ביקורת נוקבת על החלטותיו הקפריזיות. הידינק, שבע פופולאריות עצומה מהמקומות האחרים בהם עבד, מגיע למקום לא קל. האוהדים הציניים של צ'לסי לא יקבלוהו בזרועות פתוחות כמו ההולנדים, האוסטרלים או הקוריאנים. עם צ'לסי לא יספיק לו להראות יכולת טובה או להגיע ל'כמעטים' כמו שהגיע בנבחרות בהן אימן. הכחולים רוצים תכשיטים, הם רוצים צלחת, הם רוצים גביע.

הגברת הזקנה מגיעה לביקור

הידינק יודע מה הוא רוצה ובעיקר מה מצופה ממנו: "אני לא רוצה לתת יותר מדי זמן, לא לי ולא לשחקנים שלי. אני לא פה רק לתרום מהניסיון שלי, אני פה כדי להביא תוצאות".

היום בערב יערך המבחן הגדול הראשון שלו. יובה מגיעה ללונדון. בנוסף למבחנו של הידינק, כל העיניים יופנו לקלאודיו רניירי שחוזר ללונדון אחרי שפינה את המקום למוריניו. על הדשא יתרוצצו להם למפארד וטרי, דל-פיירו ואמאורי, דרוגבה ואנלקה, קייליני וטרזגה.

למפארד מחבק את דרוגבה (צילום: Clive Rose, GettyImages IL)
לא יונעו מגאווה לאומית. למפארד ודרוגבה | צילום: Clive Rose, GettyImages IL

השחקנים בכחול לא יונעו הערב מגאווה לאומית כפי שהידינק רגיל. עקב כך יצטרך המאמן המצליח לחפש משהו שייתן להם סיבה מספיק טובה לטרוף את הדשא. התשוקה לגביע הגדול אמורה לעשות את העבודה. במוסקבה הגשומה הם היו במרחק החלקה ממנו, במאי הקרוב ברומא הם גם ירצו לגעת. 'בריטיש איירווייז' בכוננות – טיסות חינם מהאי הבריטי זה כבר עסק יקר.