כאן, כפי שכבר הבנתם מהכותרות שהפנתה אתכם לכתבה הזאת, מחכה לכם משהו אחר לגמרי. לפני שש שנים וחודש, אטיין ריינן פתח לצד ארנסט מאבוקה, עאיד חבשי וסאן מנחם ב-1:2 של מכבי חיפה על חדרה. מוחמד עוואד כבש ובישל. שש שנים לאחר מכן, כעוזר מאמן בפיינורד רוטרדם, הוא נחשב לאחד השמות המבטיחים ביותר בכדורגל העולמי.
אני לא היחיד שחושב ככה. ארנה סלוט, הבחור שמינה אותו לתפקיד עוזר המאמן של פיינורד ומאמן היום בהצלחה את ליברפול, רצה להביא יחד איתו את ריינן לצוות המקצועי ברדס. בסופו של דבר, בהתחשב בכך שלריינן לא היה את הניסיון או הניירת הנדרשים, הוא נשאר בפיינורד.
ההולנדים החליפו בקיץ מאמן ונפרדו משני שחקנים בולטים (מאטס ווייפר ולוטשראל גירטורידה), אך עדיין מדורגים במקום הרביעי בליגה המקומית ועם שבע נקודות באלופות, כולל תיקו משוגע מול מנצ`סטר סיטי. ריינן יכול למצוא את עצמו ב-24 המקומות הראשונים של שלב הליגה, בזמן שקבוצות פאר כמו פריז סן ז`רמן בדרך החוצה. מאמנו הנוכחי, בראיין פריסקה, אף הגדיל וקרא לו "העתיד של הכדורגל ההולנדי". אז האם אקס מכבי חיפה עומד למצוא את עצמו על הספסלים של הקבוצות הגדולות בעולם? יש לכך סיכוי גבוה.
הסלוט שלו
אטיין ריינן שיחק ב-2018/19 במכבי חיפה, שוחרר בסוף העונה וחזר לשנת פרישה בזוולה, בה התחיל את הקריירה בין 2005 ל-2011. הוא מיעט לשחק במועדון ותלה את הנעליים בסופו של דבר, אחרי פציעה חוזרת בקרסול. בכך נגמרה קריירה של שנים בליגה ההולנדית, קריירה שהרגע הזכור ממנה כנראה היה הפעם בה מיכיל קראמר, דווקא במדי פיינורד, חנק אותו על הדשא. "הייתי חייב להתחיל לראות את המשחקים מהצד", אמר ריינן, ובזוולה עצמה החליטו למנות אותו לתפקיד סקאוט בזמן ששני סקאוטים מוערכים אחרים, בן הנדריקס ואלברט ואן דר האר, עזבו את המועדון.
אקס חיפה העביר שנתיים בליגה ההולנדית הראשונה כעוזר מאמן, עד למרץ 2023, בו זוולה הודיעה על כך שהוא יהפוך למנהל הטכני של קמבור, שירדה ליגה. "אהבתי לעבוד עם הצוות ועם השחקנים, בפרט השחקנים הצעירים, אבל זה אתגר שרציתי במועדון ששיחקתי בו בצורה נפלאה בעבר". המנהל הטכני של זוולה בזמנו, מרסל בודיסטיין, הבהיר גם כן כי הוא מרוצה מתפקודו של ריינן, אך מדובר בהזדמנות גדולה מדי עבורו.
בקמבור ריינן לא שילם כסף על שחקן אחד, אך שילב בין הימורים על שחקנים צעירים, פליטי קבוצות פאר (יונס אל הילאלי שהגיע ממחלקת הנוער של מילאן) ושחקנים מהקבוצה הצעירה. בסופו של דבר הוא נשאר בתפקיד זמן קצר.
פיינורד, אחת הקבוצות הגדולות בהולנד, חיפשה עוזר מאמן. מריאנו פושיץ`, שהחזיק בתפקיד הפך למאמן הראשי של שחטאר דונייצק. כאן, למזלו של ריינן, שיחק הקשר עם ארנה סלוט. מאמן ליברפול שיחק לצד אקס חיפה בזוולה והדריך אותו בתחנתו הראשונה על הקווים כעוזר מאמן קמבור. סלוט הודה ש"אתה רוצה להחתים באמצע העונה מישהו שאתה מכיר היטב. אתה לא רוצה להתחיל להכיר מישהו בזמן שהמערכת רצה, אבל הייתה חשיבות לאיכות. הוא מאמן מוכשר מאוד, ואנחנו צריכים מישהו צעיר בקבוצה שישתלב בחדר ההלבשה. ריינן מתאים לכל הקטגוריות".
אותה עונה הסתיימה בזכייה בגביע ההולנדי, במקום השני בליגה ובמינויו של סלוט למאמן ליברפול. סלוט הגיע למרסיסייד עם צוותו ורצה לצרף גם את ריינן, אך בעיות בוויזה של בן ה-37, מצד אחד חסר ניסיון כמאמן ומצד שני חסר התעודות המקצועיות הרלוונטיות, מנע ממנו לקבל אישור עבודה בבריטניה.
הנייחים עצמם
בעקבות זאת הוא המשיך בתפקידו בפיינורד, כאשר גם תחת בראיין פריסקה הוא לא עוזר המאמן הבכיר של הקבוצה, אבל נחשב למי שמתמחה במצבים הנייחים. פיינורד הגיעה ללא פחות מ-71 בעיטות אחרי נייחים העונה, הנתון המוביל בליגה ההולנדית ובהפרש גדול.
אותו עקרון הוא למעשה המשך ישיר של העונה שעברה, 2023/24, בה המגזין Total Football Analysis הגדיר את המצבים הנייחים של פיינורד כאחד מכלי הנשק המרכזיים שלה. זאת מגמה שמתחזקת יותר ויותר בכדורגל, ומובילה לכך שמאמן נייחים הופך מגימיק לאחד התפקידים החשובים בקבוצה.
ניקלאס חובר, מאמן הנייחים של ארסנל, הוא אחד האנשים המרכזיים שאחראים להצלחה של התותחנים העונה, יותר מכמה שחקני הרכב כמו קאי האברץ או גבריאל מרטינלי. הוא צפוי לקבל הארכת חוזה עם העלאה משמעותית בשכר עד 2027, אחרי שהגיע עם ארטטה לסיטי ואז לתותחנים. הוא מי שעומד מאחורי ה"קיר" שקורס על השוער, חילופי המקומות וזה שכמעט תמיד יש שחקן חופשי בתוך הרחבה.
גישת המצבים הנייחים של פיינורד שונה מעט. במהלך 2023/24 ריינן ניסה להוביל פשוט למצבים של יתרון מספרי ברחבה. גם אם זה לא שער שמגיע ישירות מנגיחה מקרן או משחקן שמבקיע בעיטה חופשית, ההיגיון המתמטי כאן פשוט - הוא הופך כדור חופשי לכזה שמייצר סיטואציה טובה יותר. לכן הוא מעדיף לנסות "להעמיס" שחקנים באזור אחד ברחבה ולייצר שטח פתוח, כשיש לו שחקנים מספיק מהירים בשביל להבקיע מהצד השני.
נדגים. שלוש משבע הנקודות של פיינורד הגיעו ב-2:3 מטורף על ג`ירונה. שער השוויון של הקבוצה מול הקטאלנים הגיע אחרי מצב נייח, כשחמישה משחקני פיינורד עמדו בתוך שביעיית שחקני ג`ירונה. שימו לב כמה פעולות קורות כאן בתוך שטח קטן: הוואנג אין-בום רץ פנימה ומושך אליו את ההגנה, כמה שחקנים רצים כחומה אחת לכיוון השער ובסופו של דבר יאנגל הררה, שהתחיל את המהלך במעין חסימה פנימה, היה מי שהבקיע. גרסת הכדורסל של פיק-נ`-רול.
צפו בתרגיל >>
מקרה מעניין אחר היה בשלב הבתים של השנה שעברה, כשאתלטיקו מדריד ניצחה 1:3 את פיינורד. קרן, כולה ריינן, הקפיצה את באי ה"דה קיפ". לוקה איבנוסץ` הרים בזמן שחאביירו דילרוסון, אונדריי לינגר וגירטרוידה רצו, אבל השער בכלל היה של ווייפר, שעמד רחוק מההמולה, ניצל את התנופה והצליח להישאר חופשי בדרך לשער. התותחנים של ארטטה היו מתגאים במהלך הזה. אינספור פעולות בתיאום מושלם תוך דקה, ותוכנית ב` של כל קבוצה גדולה. שני הסרטונים בכתבה הם סרטונים שכדאי לראות כמה פעמים כדי לשים לב לכל הפרטים הקטנים, מה שהופך נייחים לאחד הדברים החשובים ביותר בכדורגל.
צפו בתרגיל >>