אחרי שעברה בניגוד לתחזיות המוקדמות את אולימפיאקוס, ועוד עשתה את זה בענק עם 0:4 ביוון, מכבי חיפה רוצה להמשיך את המסע לעבר שלב הבתים של ליגת האלופות, ותפגוש ביום רביעי את אפולון לימסול. על הנייר, הקבוצה מהאי השכן אמורה להיות משוכה מעט יותר נוחה עבור הירוקים, אבל כמו שכל אוהד כדורגל ישראלי כבר למד, אף פעם אסור לנו לזלזל בקפריסאים.
ההיסטוריה של הקבוצות הישראליות ושל נבחרת ישראל משופעת במפגשים נגד קבוצות מקפריסין. כפי שמיד תראו מהנתונים, לא תמיד זה הסתיים עם בחיוך.
נבחרת ישראל פגשה את קפריסין 16 פעמים. רק את נבחרות רומניה ויוון פגשנו יותר. בסך הכל רשמה הנבחרת הלאומית 10 ניצחונות נגד הנבחרת מהאי השכן והפסידה 3 פעמים בלבד. ובכל זאת, אם תשאלו כל אוהד נבחרת, קפריסין היא סוג של 'קללה' עבור הכחולים-לבנים.
בעוד בבית ניצחה ישראל ב-8 מתוך 9 המפגשים, בחוץ היא ניצחה פעמיים בלבד. ב-2004 וב-2014. אך נראה שעיקר הטראומה של נבחרת ישראל מהכדורגל הקפריסאי, נעוצה באותם שני משחקים בלתי נשכחים לפני כמעט 30 שנה. הראשון, במוקדמות המונדיאל ב-1996. ישראל של שלמה שרף הגיעה בטוחה בעצמה וזחוחה אחרי ניצחון על בולגריה החזקה ותיקו נגד רוסיה. 4,000 ישראלים המריאו לקפריסין למה שהיה אמור להיות טיול קליל. אחרי 15 דקות, הם ראו את הנבחרת נקלעת לפיגור 2:0. המשחק ההוא נחשב לאחת מנקודות השפל של הנבחרת שלנו בשנות ה-90.
אבל תאמינו או לא, זאת לא הטראומה האחרונה של הנבחרת שלנו מול הקפריסאים. 1999, מוקדמות היורו, שלושה חודשים אחרי ה-0:5 על אוסטריה. נבחרת ישראל אולי בהרכב החזק שלה אי פעם, עם שמות כמו ניר דווידוביץ', אריק בנאדו ואמיר שלח, אבוקסיס, טל בנין, אייל ברקוביץ', חיים רביבו ואלון מזרחי. כ-6,000 אוהדי נבחרת הגיעו לאי השכן. על הספסל המתין אגב יוסי בניון שאפילו הספיק לכבוש שער שהשווה ל-2:2, לפני ששלוש דקות לסיום, הקפריסאים קיבלו פנדל שקבע 2:3 דרמטי.
אז ברמת הנבחרת, למרות המאזן החיובי נגד קפריסין, אנחנו זוכרים בעיקר את הטראומות. ומה קורה ברמת הקבוצות? בסך הכל, המפגשים של הקבוצות שלנו במפעלים השונים נגד הקבוצות מהאי השכן החלו מאמצע העשור הראשון של שנות ה-2000. מכבי פתח תקווה, מכבי חיפה, מכבי תל אביב, הפועל באר שבע ואפילו בית"ר ירושלים, כולן פגשו קבוצות מקפריסין. הנתונים לפניכם.
בסך הכל נערכו 14 משחקים בין קבוצות מישראל למקבילות שלהן מקפריסין במסגרות רשמיות של אופ"א. שש פעמים הפסידו הקבוצות מישראל וניצחו שלוש פעמים בלבד. בשלבי נוקאאוט, היו חמישה צמדי מפגשים. פעמיים בלבד, הקבוצה מישראל המשיכה לשלב הבא.
2004/05: סיבוב המוקדמות השני בגביע אופ"א. מכבי פתח תקווה הפסידה 3:0 בחוץ נגד אא"ק לרנקה, אבל הפכה עם 0:4 בבית בזכות שערים של עומר גולן, סולי צמח, וצמד של אסי משיח.
2005/06: סיבוב המוקדמות השני של גביע אופ"א. מכבי ת"א, עם אבי נימני, ג'ובאני רוסו ואייל ברקוביץ', מודחת אחרי שהפסידה 1:0 בחוץ לאפואל ניקוסיה וסיימה ב-2:2 באצטדיון בלומפילד.
2011/12: שלב הבתים של הליגה האירופית. הפעם הייתה זאת מכבי חיפה שפגשה את אא"ק לרנקה. במשחק שנערך בקריית אליעזר, הירוקים ניצחו 0:1 בזכות שער נגיחה של מוחמד גדיר. בקפריסין, הקבוצה המקומית ניצחה 1:2.
2013/14: שלב הבתים של הליגה האירופית, מכבי תל אביב נגד אפואל ניקוסיה. שני המשחקים נגמרו ב-0:0.
2016/17: סיבוב המוקדמות השני בליגה האירופית. אחרי 0:1 בבית נגד אומוניה ניקוסיה, הירושלמים המשיכו לשלב הבא אחרי הפסד 3:2 במשחק דרמטי בקפריסין, תודות לצמד של עומר אצילי במחצית הראשונה. לזכות ניקוסיה אגב, כבשו בין היתר אמיר עגייב, וקיליאן שרידן, שבהמשך הקריירה שיחק בק"ש.
2018/19: סיבוב המוקדמות השלישי בליגה האירופית. הפועל באר שבע שסיימה ב-2:2 בבית נגד אפואל ניקוסיה, הודחה אחרי 3:1 בקפריסין. בהרכב של הקבוצה של ברק בכר בזמנו ניתן היה למצוא שמות דוגמאת מיגל ויטור, ג'ון אוגו, חן עזרא, טוני וואקמה ועדן בן בסט.
2021/22: שוב הפועל באר שבע מודחת מול קבוצה מקפריסין, והפעם זה קרה בשלב הפלייאוף של מוקדמות הקונפרנס ליג. אחרי 0:0 בבית, החבורה של רוני לוי הפסידה 3:1 בחוץ לאנורתוזיס פמגוסטה.