sportFive806665 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

בווידאו: ה-0:5 של ליברפול על פורטו בשמינית הגמר

"שוב השאלה הזאת?", צחק מוחמד סלאח כשהוא מעביר את ידו על שערו המקורזל וחיוך גדול נסוך על פניו. זה היה רגע לאחר ניצחון החוץ על סאות'המפטון (0:2), בו הבקיע את שערו ה-29 העונה (וכעת עומד על 37) בעונה הראשונה שלו במדי ליברפול. השאלה שנשאל על ידי כתב "סקיי" היא האם הוא מופתע מכמות השערים שהוא מבקיע העונה. "לא, אני לא", הוא הצטנע, "מה שמפתיע היא כמות הפעמים שאתם ממשיכים לשאול אותי את זה אחרי כל משחק שאני כובש בו".

המלך המצרי של אנפילד לא החל להבקיע באנגליה. החלוץ בן ה-25, שהבקיע 97 שערים בשלושה מועדונים שונים לפני שהגיע לליברפול, בה הוא חווה את העונה הטובה בקריירה. אולם לא הכל היה ורוד עבורו. התדמית של סלאח באנגליה הייתה פגומה בגלל הפרק הרע בצ'לסי ב-2014, שגרם לרבים לא להאמין כי הוא יפרח מחדש ועוד בכאלה עוצמות באנפילד.

"אני יודע שאני טוב, היה לי נוח ברומא, שנתיים בהן הייתי שמח והבקעתי לא מעט", סלאח סיפר, "תמיד הייתי הבחור שלוקח את ההזדמנות ברגע שאני מקבל אותה. אני אוהב את הלחץ". ואכן, הרצון של סלאח היה תמיד לקחת על עצמו אחריות ולנצל כל מצב שניתן לו.

בעונה אחת מוחמד סלאח הסתער על הטופ העולמי, הפך לשחקן השנה באפריקה ולמועמד ישיר על תואר נעל הזהב ושחקן העונה באנגליה. סיפורו המרתק של הכוכב מתחיל אי שם במצרים ונע בין מדינות שונות, כשבכל תחנה אפשר לראות את מוסר העבודה יוצא הדופן והאופי הצנוע, שהביא אותו למקום בו הוא נמצא היום. רגע לפני המפגש מול מנצ'סטר סיטי, הצד שלא הכרתם אצל נסיך מצרים מאנפילד.

הילד שלא יכול היה לעזוב את הכדור לרגע
הכפר הקטן נגריג, שוכב בעומק הג'רבה של מצרים. בצפון המדינה. מרוחק מאוד מקהיר או אלכסנדריה, שהם מרכזי החיים, המסחר, הכלכלה, התרבות והספורט בממלכת הפרעונים.

סלאח נולד ב-15 ביוני 1992. מגיל צעיר מאוד, הילד הקטן היה חולה כדורגל. בכפר הקטן כולם זוכרים פעוט שדבוק לכדור ברחובות ומסמן שערים על קירות ביתו, ובועט לשם, עם אחיו, בן דודו וחברי ילדות, כל רגע בו ניתן היה לעשות זאת.

"הזיכרון שלי מורכב מערבים בכפר, בהם היינו מוציאים את הטלוויזיה לחצר ורואים משחקים מליגת האלופות", סלאח נזכר, "הערצתי את זידאן, טוטי ואת ורונאלדו הברזילאי. כעת, בכל פעם שנשמע המנון ליגת האלופות לפני המשחק, יש לי צמרמורת בכל פעם מחדש".

"כשהייתי בן 14 חתמתי על חוזה ושם החלה הקריירה שלי", סלאח נזכר, "זו הייתה תקופה קשה עבורי. שיחקתי בקבוצה שנמצאת במרחק של שעה מהבית, אחר כך חתמתי בטאנטה, שהייתה רחוקה יותר ומשם יצאתי לקהיר (לאל מוקוואלון), העיר הגדולה. העברתי 4 שעות נסיעה בכל יום הלוך וחזור, וזאת במשך חמישה ימים בשבוע כדי להתאמן", כוכב ליברפול משחזר, "כנער צעיר, זה היה לא קל. אבל רציתי להיות שחקן, רציתי להיות מישהו מיוחד. ברור שלא ידעתי שאצא בסוף כפי שאני כיום, אבל זה היה החלום וכל כך רציתי שהוא יתגשם".

את העיניים הוא צד כששיחק בטורניר בבית ספר ומשם הדרך בין טאנטה לקהיר התקצרה. בסופו של דבר, הוא עבר לבירה ושיחק באקדמיה של אל מוקוואלון. "כשמוחמד סלאח הגיע, הוא השתמש אך ורק ברגל שמאל", מספר מאמנו הראשון, חאמדי נוואה, "אתה חייב לשחק גם עם ימין, והוא מצדו תמיד השיב לי – 'כן המאמן'. לעולם מוחמד לא אמר לי 'לא'. מדובר בילד שקט ומנומס. תמיד מתפלל והולך לישון מוקדם".

הרגע ששינה את הקריירה
סלאח החל את דרכו כמגן שמאלי באל מוקוואלון, עד שבמשחק ליגה לגילאי 16 בניצחון 1:5 הוא כבש את כל חמשת השערים וישר הועבר לעמדה הקדמית בצד ימין, כשלשינוי התפקיד היה אפקט מיידי. את עונת הבכורה בתפקיד החדש, סלאח סיים עם 35 שערים, במה שלימד שסקורר חדש נולד.

את הופעת הבכורה בבוגרים, סלאח ערך במאי 2010, כשהוא בן 17 בלבד נגד אל מנסורה. בגיל 19 הוא ערך את הופעת הבכורה בנבחרת מצרים נגד סיירה לאון. אל אהלי וזמאלק מועדוני הפאר המצרים, רדפו אחר השחקן שיחתום אצלן, אך הבעלים של אל מוקוואלון חיפש אחרי הכסף האירופי הגדול. מי שהייתה הכי עקבית בהתעניינות בו היא באזל, שסימנה אותו כבר בגביע העולם לנבחרות עד גיל 20.

#MohamedSalah bc I'm praying for you @22mosalah pic.twitter.com/y9TfCcbLCC

— Tariq Khalil (@tk_masri) April 3, 2018

הדירקטור של באזל, גיאורג הייטץ, והסקאוט הראשי, רודי זבינדן, היו נעולים על החתמת סלאח. לפני החתמתו, השניים החלו ללמוד על אופיו של הבחור הצעיר, ומיד הם גילו את הלהט שלו לצאת ולשחק באירופה. במועדון משוויץ רצו לבחון את היכולת להתמודד של סלאח לבד עם בדידות, וכן את יכולתו להתמודד עם מחסום השפה והיעדר האוכל אליו היה רגיל בביתו ובקהיר.

בתחילת 2012, בבאזל שמעו שגם ניוקאסל, קלן ואספניול רודפות אחר סלאח, והבינו שאסור להם להתמהמה.

טרגדיה מצרית האיצה את התהליך. בראשון בפברואר 2012 במשחק בין אל מסרי לאל אהלי פרצו מהומות אלימות שהביאו למותם של 74 אוהדים מה שידוע היום כ"אסון פורט סעיד", במה שגרם להתאחדות המצרית לבטל את המשך העונה. בעקבות כך, הנבחרת מתחת לגיל 23, שהייתה בדרך לטורניר האולימפי בלונדון, הוזמנה להתאמן בשווייץ ושיחקה נגד באזל במשחק אימון. סלאח כבש צמד, והשווויצרים ביקשו להחתים אותו מיידית ושהמצרי יישאר להתאמן איתם. הדיל נסגר על 2.5 מיליון יורו (סכום מצחיק במונחים עכשיווים).

במשחקים האולימפיים עצמם סלאח היה השם הלוהט, והבקיע בכל משחקי הנבחרת נגד ברזיל, בלארוס וניו זילנד. בעונה הראשונה בשוויץ היהלום הבקיע 10 שערים מתוך 50 בהם שותף.

באותה עונה הוא קיבל מנטור – אלכסנדר פריי, חלוץ העל השוויצרי ואקס דורטמונד. "כשהוא הגיע אלינו הוא היה כישרון גדול, אך לא מלוטש", פריי נזכר, "הוא היה מפוזר כשחקן. התחלתי לעבוד איתו אישית על אימוני בעיטות, מה שהפך אותו לאפקטיבי ליד השער. אני יודע שהוא העריך זאת ועבד קשה מעבר לשעות האימונים.

בעונה שלאחר מכן, סלאח עדיין היה שחקן מחליף, אך כבש 17 שערים ב-29 הופעות. כשניכר שהוא החל להסתגל לכדורגל האירופי. "המעבר לא היה קל גם כשאתה חושב שאתה מוכן לכך", סלאח מספר, "גדלתי במצרים ולא ידעתי דבר על שווייץ. על הקור, התרבות, האנשים והשפה. לא הבנתי בהתחלה מילה בגרמנית – שוויצרית והייתה לי אנגלית בסיסית. לא ידעתי איך לקנות במכולת. הייתי לבד וזה היה קשה מאוד. לא ידעתי דבר לעשות לבד. כשסיימתי אימון הייתי שואל איך אני מעביר 15 שעות עד לאימון הבא חוץ מבעזרת שעות שינה. יצאתי לטייל ברחובות העיר ברגל במשך שעות והייתי חוזר למלון. אפילו לצפות בטלוויזיה לא היה בשביל מה כי השפה לא מובנת ולא היו ערוצים בערבית. אבל אחרי שנה אחת כבר התחלתי להסתגל. אמרתי לעצמי שעכשיו אני צריך להתמודד עם המצב ואעשה זאת מבלי להישבר. אגשים חלומות".

בהובלת סלאח, בעונה לאחר מכן באזל עלתה לרבע גמר הליגה האירופית והדיחה את טוטנהאם בדרך לחצי הגמר מול צלסי. שם הפסידה 1:2 בבית כשסלאח כבש את הראשון. בגומלין הוא כבש שוב, אך צ'לסי ניצחה 1:3. אבל באותו רגע מו סלאח היה כבר על הרדאר של המועדונים הגדולים ביבשת.

היהלום החל לנצנץ
בגיל 21, אי שם ב-2013/14 באזל העפילה לליגת האלופות והוגרלה בבית אחד עם צלסי, שאלקה וסטיוואה בוקרשט, במה שהגשים את חלום ההגעה לליגת האלופות של המצרי.

בהובלתו, באזל השיגה במשחק הראשון ניצחון ענק על צ'לסי בחוץ, כשהמצרי כבש את השוויון שהוביל למהפך, בסט ג'קוב, המצרי כבש נגד פר צ'ך את שער הניצחון בדקה ה-87.

בינואר 2013 שילמה צ'לסי כבר שמה את ידה על היהלום כששילמה לבאזל 11.5 מילון פאונד, הסכום הגבוה ביותר ששולם אי פעם על שחקן מצרי, שיא שהוא ישבור בהמשך.

האכזבה בצ'לסי
"הוא לא קיבל צ'אנס אחד אמיתי בצ'לסי, אדן הזאר סיכם במשפט אחד את הקדנציה של סלאח בברידג' בראיון העונה לפני פגישה עם המצרי בנובמבר 2017 באנפילד, "אולי זה בגלל המנג'ר או סיבה אחרת. אני באמת לא יודע, הייתה לו איכות, אבל מצד שני היו שם באותה תקופה - אותי, את וויליאן ואת אוסקר, אז עבורו זה לא היה קל. יחד עם זאת, אין ספק שהוא שחקן ששייך לטופ העולמי". סלאח פתח בצ'לסי רק בשישה משחקי פרמייר ליג ונכנס לשבעה נוספים כמחליף, ובהם כבש שני שערים נגד ארסנל וסטוק.

משחק שהוא כן שיחק ולא ישכח היה הניצחון של צ'לסי על ליברפול שחיסל חלום האדומים לאליפות לאחר עשרות שנים. "אני לא אשכח שכשנכנסתי לאנפילד אמרתי לעצמי שיום אחד אני חייב לשחק שם", סלאח נזכר, "האווירה הייתה מטורפת. שמחתי על הניצחון, אבל הצטערתי בשביל ליברפול". סלאח היה מתוסכל וכשקיבל את ההצעה לעבור בהשאלה לפיורנטינה באמצע העונה לאחר מכן במקום קוואדרדו שעבר לבלוז הוא שמח על כך. "חשבתי שמגיע לי לשחק והאמנתי ביכולות שלי לעשות דברים בפיורנטינה", הכוכב מסביר, זו הייתה החלטה טובה".

הפריחה המחודשת באיטליה וסגירת המעגל בליברפול
אצל הוויולה בחר סלאח ב-74, לזכר מספר קורבנות אסון פורט סעיד, וב-26 הופעות כבש תשעה שערים בארבעה חודשים. "ידענו מה יש לנו ביד", מספר ויצ'נזה מונטלה, מאמנו לשעבר של סלאח, בפיורה, "אבל לא הבנו עד כמה הוא טוב. סלאח הוא השחקן הכי מהיר שראיתי עם כדור ברגל. אולי רק מסי מהיר יותר". בעונת 2015/16 רומא חטפה מידי פיורנטינה את המצרי. באולימפיקו הוא שוב נצץ, כשכבש 14 שערים בסריה A ב-34 משחקים. "לוצ'יאנו ספאלטי שיפר אותי כשחקן", סלאח מסביר, "הוא הראה לי אחרת את הכדורגל. הוא היה מדבר איתי שעות אחרי האימונים, מסביר היכן טעיתי ומה עשיתי נכון. הוא מאמן שעיצב את האישיות שלי" .

ספאלטי מצידו הסביר מה כל כך מיוחד במצרי: "הוא שחקן מיוחד במינו. אתה צריך אופנוע להשיג אותו כשהוא עם הכדור. הוא כה טכני, כה מהיר וחד מחשבה. רבים ראו אותו כסוליסט במשחק. איך הוא למד להיות קבוצתי? אמרתי לו שכל פעם שלא ימסור למישהו במצב טוב יותר הוא ישלם ארוחת ערב לכולם. הוא פחד שיצטרך לעמוד כל היום ליד הכספומט ולשלם על ארוחות. אבל ברצינות, סלאח שחקן קבוצתי שלמד לעשות הגנה קבוצתית ומחפש את החברים שלו כפי שהוא מחפש את השער. רק היה צריך למצוא את עצמו".

17 בישולים היו לסלאח בשנתיים שלו ברומא בעקבות כך, כשאשתקד הוא כבש 15 שערים ב-31 משחקים ועזר לרומא לסיים במקום השני. בינואר 2017 קלופ שלח מסר להנהלת  ליברפול ואמר כי סלאח הוא מטרת הרכש המרכזית לעונה הבאה. הסכום היה נראה גבוה בשביל השוק, אבל התוצאה נראית מגוחכת לעומת מהתחזית. "ידעתי שאסגור מעגל ואחזור הנה לאיצטדיון הזה להבקיע מול קהל שלא הכרתי כמותו", סלאח הנרגש סיפר, "אני רק רוצה להראות לכלום את הכדורגל שיש לי". 37 שערים בעונה מופלאה הוכיחה זאת לכולם. הערב מול סיטי סלאח ינסה להגיע לשיא חדש, ולקרב את ליברפול לחצי גמר האלופות.