אינטר ומוריניו הדיחו את ברצלונה שלו ב-2010 בחצי הגמר. שנתיים לאחר מכן, הייתה זו צ'לסי שאמרה את המילה האחרונה בעונת הפרידה של גווארדיולה מבארסה. בתקופתו בבאיירן מינכן, אלה היו שלוש הגדולות של ספרד אשר הנחיתו את המכה – ריאל מדריד הנחילה לגרמנים את הפסדם הגדול ביותר באירופה עם 4:0 מהדהד בברנבאו, ברצלונה ומסי התעללו בהם בקאמפ נואו המוכר למאמן הספרדי עם 0:3, ואתלטיקו מדריד, הסתפקה ב-0:2 יעיל בוויסנטה קלדרון.
בשנה שעברה, דווקא מונאקו מכל הקבוצות הייתה זו שהמשיכה להחשיך את האביב של גווארדיולה, לאחר שהדיחה בשמינית הגמר את מנצ'סטר סיטי באופן מפתיע. והנה עכשיו זוהי ליברפול הקולגה מהממלכה הבריטית, שככל הנראה תחתום עוד פרק מכוער, בספר הכדורגל היפהפה שכתב במרוצת השנים המאמן הקטאלוני.
אין שום תירוצים איתם גווארדיולה יוכל לחמוק ממסכת הכישלונות הזו. למעלה ממיליארד יורו סופקו לו מאז החל בבאיירן מינכן ועד היום, רק על מנת שיקטוף את תואר ליגת האלופות. כל הכלים עמדו לרשותו, כל קבוצה פיארה את דיוקנו האישי על כר הדשא עם הטיקי-טאקה האהוב שלו, אך עדיין, הכי רחוק שהצליח להגיע במסעותיו אל עבר הגביע עם האוזניים הגדולות זה עד לחצי הגמר ותו לא. הצלחה בזירה המקומית עם באיירן מינכן היא לא מספיקה כדי להמתיק את הגלולה, למרות העובדה שהכדורגל שלה בתקופת גווארדיולה היה המלהיב ביותר.
כשפילוסופיית יוהאן קרויף אותה ינק הקטאלוני באופן אובססיבי פועלת כעת גם אצל מנצ'סטר סיטי, גם ההסתערות הדורסנית על צלחת האליפות באנגליה לא תציל את גווארדיולה מחיצי הביקורת, שנשלחים מכל הכיוונים. המאמן הקטאלוני יודע שרק קאמבק מול ליברפול הערב, הוא ורק, יוכל להוריד אותו מן המוקד.
טעות לעולם חוזרת
"פעלתי לא נכון...קראתי את זה לגמרי לא נכון. זו פאשלה מחורבנת שלי. בלאגן טוטאלי. הטעות הכי גדולה בחיי". כך התוודה גווארדיולה לאחר שהובס עם באיירן מינכן 4:0 לריאל מדריד בחצי הגמר הצ'מפיונס ב-2014. בספר "Pep Confidential", שמתאר את דרכו של המאמן בעונתו הראשונה בבאיירן מינכן, נשלף קוריוז יוצא דופן שמתאר את השתלשלות האירועים אשר הובילה למפלה מול ריאל מדריד. הסיפור מדבר על כך שבזמן ארוחת ערב לאחר ההפסד 1:0 במשחק הראשון בברנבאו, גווארדיולה ישב עם עוזריו וניתח את המשחק של קבוצתו מול ריאל.
פפ כבר חשב על הגומלין והגיע למסקנה שהספרדים יתגוננו חזק כאשר יגיעו לגומלין באליאנץ ארנה. לאחר ישיבה ארוכה אל תוך הלילה, החליט גווארדיולה שבמשחק השני באיירן תשחק במערך של 3-4-3, שישתנה באופן דינמי ל-3-5-2, אשר יוכל לעצור את ההתקפות המתפרצות של מדריד מהן חשש גווארדיולה. עוזרו של הקטאלוני, דומיניק טורנט, סיפר שבאותו ערב גווארדיולה ביקש ממנו: "דום, אל תיתן לי לשנות את דעתי. זו הדרך היחידה שאנחנו צריכים לפעול בה".
היה זה בטיסה חזרה למינכן שגווארדיולה שינה את דעתו. העובדה שעד עכשיו לא היה לו מערך גיבוי ושהקבוצה לא שיחקה ב-3-4-3 מאז דצמבר של אותה עונה, גרמה לו להגיע להחלטה שהשחקנים שלו לא יוכלו להוציא לפועל את תוכנית המשחק הזו. בסופו של דבר גווארדיולה הלך על כל הקופה עם מערך של 4-2-3-1 על הנייר, 4-2-4 בפועל, זאת על מנת להשיג בכל מחיר את המהפך מול ריאל מדריד. בסיום הערב, הייתה זו התבוסה הגדולה ביותר של באיירן באירופה ושל גווארדיולה כמאמן: "כל העונה פעלתי נגד מערך ה-4-2-4. במשך כל העונה. והחלטתי להשתמש בו הערב, במשחק החשוב ביותר של השנה. זו פשלה מחורבנת שלי".
בחצי גמר ליגת האלופות ב-2016 מול אתלטיקו מדריד, גווארדיולה הפתיע במשחק הראשון כשספסל את תומאס מולר, השחקן הטוב ביותר של באיירן מינכן באותה עונה, כדי לפנות מקום בהרכב לקשר נוסף, טיאגו אלקאנטרה, כדי זה שוב ישיג לו יתרון במרכז המגרש. את פרנק ריברי המנוסה, שהיה בתקופה מצוינת עד המשחק, הוריד לספסל גם כן כדי לתת לקינגסלי קומאן את המושכות בצד שמאל. נוסף לכך, המאמן הציב את דויד אלאבה באמצע גם כן ושם במקומו את יוליאן ברנט בחלק האחורי.
הרפתקה טקטית נוספת שהתפוצצה לו בפרצוף בויסנטה קלדרון. אז לקח לגווארדיולה 70 דקות להודות בטעות שלו כשהכניס את מולר למשחק והחזיר את אלאבה לשמאל. באנפילד יאמר לזכות המאמן הקטאלוני, זה לקח 7 דקות לתוך המחצית השנייה כדי לחזור למקורות. בגומלין במינכן גווארדיולה חזר למערך המקורי שלו עם מולר וריברי בהרכב, דויד אלאבה חזר לצד שמאל איפה שנחשב אז לטוב ביותר בתפקידו. באיירן תקפה, החזיקה בכדור והצליחה לנצח אך זה לא הספיק כדי להפוך את ההפסד מהמשחק הראשון.
עונה שעברה מול מונאקו, מנצ'סטר סיטי וגווארדיולה התפוצצו עם 5:3 שהפגין דומיננטיות בהתקפה כמו גם את החולשה ההגנתית של התכולים. הכתובת הייתה על הקיר לאורך כל הדרך במפעל – 13 שערים מנצ'סטר סיטי ספגה בשבעת משחקי ליגת האלופות עד לגומלין בצרפת. ובכל זאת, גווארדיולה בחר לדבוק הפעם באותה השיטה, למרות שהרפיון בחלק האחורי היה גלוי לכל עין.
ההחלטה הזו עלתה לו בהדחה סנסציונית מול מונאקו לאחר הפסד 3:1 בצרפת. השינוי היחיד הגיע בדמות יה-יה טורה שירד לספסל ובמקומו הוצב פרננדיניו, במערך סופר התקפי במשחק חוץ, למרות שהמשימה בסך הכול הייתה לא להפסיד בהפרש של שני שערים. "הערב הבעיה הייתה במחצית הראשונה" סיפר המאמן הקטאלוני לאחר ההדחה, "רצינו להראות להם אופי. הטעות שלי הייתה שלא גרמתי לשחקנים שלי להבין את זה עד אחרי המחצית".
פיק ברכיים באנפילד
הפעם ברבע גמר ליגת האלופות מול ליברפול, גווארדיולה ירה לעצמו ברגל עם ההחלטה לספסל את סטרלינג ולהציב במקומו את גונדוגאן במערך שהוצג לראשונה העונה, שוב דווקא במשחק כה קריטי לקבוצה שלו. הרעיון היה להוביל קישור צפוף ביותר, כשרק הצד השמאלי של סיטי עובד עם לירוי סאנה.
למרות שהגרמני המוכשר לא צלח מול אלכסנדר ארנולד שעצר אותו שוב ושוב, גווארדיולה לא ניסה להזיז אותו לאגף השני. הלחץ הגבוה של ליברפול הכריח את ההגנה התכולה לשלוח כדורים ארוכים קדימה, שם המאבקים האוויריים נרשמו לזכות החוליה האחורית הגבוהה והפיזית של ליברפול. פרננדיניו שותק על ידי הלחץ של קלופ, ודה בריינה נאלץ לסגת אחורנית, רחוק מהשליש האחרון של ליברפול, בדיוק איפה שהמאמן הגרמני רצה אותו.
התוצאה הייתה שסיטי שלטה רק 52% בכדור במחצית הראשונה, לא יצרה מצבים והוציאה שלושה כדורים מהרשת. רק במחצית השניה כשגווארדיולה הכניס את סטרלינג ימינה וחזר ל-4-3-3 הקלאסי שלו, הוא הצליח להשיג שליטה במשחק ולבנות התקפות מאחור. 52% החזקת כדור במחצית הראשונה הפכו במהרה ל-75%, אבל גם אז, סיטי לא יכלה להגנה הקומפקטית של המרסיסיידס – 9 מצבים יצרה ההתקפה של מנצ'סטר סיטי, אף ניסיון לא למסגרת של ליברפול.
הלחץ הגבוה של קלופ במחצית הראשונה, "הגאנגאפרסינג" המוכר שלו (לחץ מאסיבי על הכדור אחרי שהוא אבד) והמחויבות של סלאח ומאנה שירדו לחוליית הקישור כדי להרכיב חומה של חמישה קשרים שחוסמים נתיבי מסירה. כל אלו השאירו את גווארדיולה אובד עצות אל מול נוק-אאוט טקטי מספר 7 מתוך 13 שהוא סופג מיריבו על הקווים יורגן קלופ.
יש סיכוי לקאמבק?
הסיכוי היחיד לקאמבק תלוי בכך שגווארדיולה לא ינסה לחפש הרפתקאות חדשות - אם זה לא שבור, אל תנסה לתקן את זה. משפט פשוט מאוד שההיסטוריה הוכיחה לפפ גווארדיולה כמה שהוא נכון. מנצ'סטר סיטי שלו הוכיחה עליונות בכל כך הרבה מבחנים העונה, נטו בגלל שהוא לא התחכם וניסה לשלוף אס מהשרוול שבכלל לא נמצא שם.
במקרה הזה של פילוסופיית גווארדיולה, לנסות פחות, תביא לו הרבה יותר. אסור לגווארדיולה לחזור על הטעות שלו מול ריאל מדריד ולהמר על כל הקופה, מנצ'סטר סיטי חייבת לדבוק בתוכנית המשחק הרגילה שלה שהוכיחה את עצמה כל פעם מחדש. לשלוט בכדור ובקצב, לא להיכנס ללחץ בשל העובדה שהיא עם הגב לקיר, אלא לשחק כמו שהיא יודעת לשחק. להפעיל את האגפים, את שני האגפים ולא רק את הצד השמאלי. לגרום לקווין דה-בריינה השחקן הכי חשוב במערך של סיטי, לשחק באזורים המוכרים לו. לא להתפתות לשלוח כדורים ארוכים קדימה חרף הלחץ הגבוה של ליברפול, אלא להסתמך על היכולת שלהם לצאת מפלונטרים בעזרת הנעת הכדור המוכרת והיעילה.
כל אירופה נושאת עיניים אל עבר המשחק הערב בין מנצ'סטר סיטי לליברפול. אחרי המפלה של סיטי בדרבי מול יונייטד בשבת האחרונה, כולם בטוחים שאין לתכולים של גווארדיולה את מה שדרוש על מנת לבצע את הקאמבק המיוחל. אך גווארדיולה יודע, שהתענוג הגדול ביותר בחיים הוא לעשות משהו שאנשים אמרו שלא תוכל לעשות. במהלך היסטוריית ליגת האלופות 17 קבוצות הפכו פיגור של שלושה שערים במשחק הראשון לקאמבק אדיר.
לסיטי יש את כל הכלים כדי להיות הקבוצה מספר 18 הערב, אם רק תאמין בעצמה ובפילוסופיית המשחק האטרקטיבית והמוכחת שלה. "המשימה שלנו קשה", הודה אמש גווארדיולה במסיבת העיתונאים לפני המשחק, "אבל יש לנו 90 דקות והכול יכול לקרות בכדורגל". המאמן הקטאלוני ידוע ביצירתיות שלו ובדמיון הרחב שלו שכמו שראינו, לפעמים גם פגע בו בעבר. הערב גווארדיולה יכול להוכיח, שלדמיין את הבלתי אפשרי – זה השימוש הטוב ביותר שתוכל לעשות בדמיון שלך.