שבוע שני של שמינית גמר ליגת האלופות יצא אתמול לדרך עם הצגה של באיירן מינכן בלונדון ו-1:1 קשה של ברצלונה בנאפולי. הערב (רביעי) נקבל את המנה המרכזית כשריאל מדריד תארח את מנצ'סטר סיטי. מדור חמישה כוכבים עם חמש תובנות, כמדי שבוע.
חמישה כוכבים: אלה לא הימים הכי מאושרים עבור אוהדי מנצ'סטר סיטי. הקהל עדיין מזמזם את השיר "אלופי אנגליה, אנחנו יודעים מי אנחנו", אבל בפועל התואר הזה עומד להשלל ממנה בעוד מספר שבועות ליריבה ממרסיסייד. המכה הגדולה ביותר הגיעה מאופ"א מוקדם יותר השבוע לאחר שהארגון פסק על עונש של שנתיים השעיה מליגת האלופות בשל עבירות חמורות של פיירפליי. כל זה לא מונע מסיטי להוביל בסוכניות ההימורים כמועמדת הבכירה לזכייה בליגת האלופות. כן, אנחנו מדברים על הקבוצה שמעולם לא הופיע במעמד של גמר, אבל הציבור קושר לה כתרים ומאמין בכדורגל של פפ גווארדיולה.
מאיפה האופטימיות הזאת מגיעה? ייתכן כי עדיין מדובר באחת מקבוצות ההתקפה הטובות ביותר כיום. סיטי הבקיעה 68 שערים בפרמיירליג ב-27 משחקים, יותר מכל קבוצה אחרת. היו לה יותר מדי מעידות השנה, שנבעו מכשלים בהגנה (בין היתר פציעות) וסוג של עייפות החומר, אבל עדיין מדובר במפלצת כדורגל שמסוגלת להכות בעוצמה בכל יריבה ולהכריע משחקים בעשר דקות של כדורגל משובב נפש. נראה כי הסיכוי שלה באלופות תלוי בשני גורמים מרכזיים: הראשון הוא פפ עצמו, שבעבר נכשל במפעל בגלל שעשה כל מיני ניסויים בהרכב שעלו לו ביוקר (כמו מול מונאקו, ליברפול וטוטנהאם). הגורם השני הוא הפחתת התלות המטורפת ברגליים של קווין דה בריינה (בעונת שיא) והשענות גם על שחקנים אחרים כמו ברנרדו סילבה ורחים סטרלינג (עדיין פצוע), שעדיין לא הביאו את היכולת המצופה מהם העונה.
ארבעה כוכבים: פעמים רבות קורה שערב משחק גדול, הקבוצה הבכירה יוצרת סוג של ספין סביב השחקן הטוב ביותר בקבוצה היריבה, על מנת לסובב לו קצת את הראש. במקרה של הוסאם אוואר, הבאז מגיע דווקא מכיוון ליון שמדרבנת את הכישרון החדש שלה לעבור ליובנטוס, יריבתה בשמינית גמר האלופות. בסוף השבוע שעבר, נשיא ליון, ז'אן מישל אולאס, צוטט בטוטוספורט האיטלקי כך: "לא דיברתי עם אוואר או אנדראה אניילי (נשיא יובה), אבל אני יודע שכבר היו מגעים בין השניים. הייתי רוצה לראות את אוואר ביובנטוס בעתיד ואני מקווה שזו גם השאיפה שלו. אני יודע שהוא ירצה להשאיר רושם טוב בליגת האלופות מול יובנטוס".
אוואר בן ה-21 הוא בדיוק מה שיובנטוס מחפשת. קשר דינמי, בעל דריבל מצויין, אך לא מוותר במשימות הגנה ונחשב גם למתקל מצויין. מעבר לכך, יש לו ראיית משחק מעולה ומי שיושב טוב על המשבצת של קשר בוקס-טו-בוקס. אותו שחקן שמגיע מקו שני לתוך הרחבה ויכול לאיים על השער - מצרך נדיר היום באלופת איטליה שמשוועת לקשרים כובשים. הצרפתי ממוצא אלג'יראי כבש כבר 8 שערים ובישל 6 ב-32 משחקים העונה בכל המסגרות. כל הסימנים מראים שדידייה דשאן יזמן אותו בפעם הראשונה לנבחרת צרפת בחודש מרץ, וייתן לו פוש גדול לקראת השתתפות ביורו. צמד המשחקים מול הגברת הזקנה בהחלט יכול להכריע את עתידו של אוואר, שרוצה ללכת בדרכם של אלכסנדר לקאזט, סמואל אומטיטי, כרים בנזמה ועוד רבים אחרים שגדלו במחלקת הנוער של ליון והתקדמו לרמות הגבוהות ביותר.
שלושה כוכבים: לכאורה, המשחק הראשון בין וולבס לאספניול בשלב 32 האחרונות של הליגה האירופית לא משך יותר מדי תשומת לב. הזאבים הביסו 0:4 את הספרדים וקבעו כי משחק הגומלין מחר יתקיים לפרוטוקול בלבד. מדובר במפגש בין שתיים מהקבוצות הפחות אטרקטיביות במפעל, בטח בהשוואה לאינטר, סביליה, מנצ'סטר יונייטד, אייאקס וארסנל שמגיעות עם קהל, היסטוריה ומסורת גדולה פי כמה. אז מה כל כך מעניין במפגש הזה? מדובר במבוא לקראת מה שמצפה לנו בעונת 2021/22, אז תפצל אופ"א את הליגה האירופית לשני מפעלים, הליגה האירופית וליגת הקונפרנס.
במפעל החדש, מפגש בין וולבס לאספניול מיועד להתרחש בשלבים הגבוהים ביותר שלא לומר פוטנציאל אמיתי לגמר. הסיבה לכך היא שספרד ואנגליה, שתי המדינות בעלות הניקוד הגבוה ביותר, ישלחו רק נציגה אחת למפעל החדש (כמו איטליה, גרמניה וצרפת). זאת שתסיים במקום השישי או השביעי (תלוי בגורל הגביעים המקומיים). אספניול ו-וולבס סיימו בעונה שעברה במקום השביעי בספרד ובאנגליה בהתאמה וזכו בכרטיס האירופי האחרון בליגות שלהן. כפי שכבר הבנתם, התוצאה של הדברים היא חיזוק הליגה האירופית ובריאת מפעל לקבוצות צנועות יותר, השוות ברמתן, בו ישחקו גם מרבית נציגנו הישראליות.
שני כוכבים: בקיץ בחרה ריאל מדריד באופן אסטרטגי שלא להביא חלוץ דומיננטי, אבל כן כוכב כדורגל שאמור לשדרג אותה. אדן הזאר נקנה ב-100 מיליון יורו והגיע לברנבאו אחרי תקופה ארוכה שהיה מחוזר אצל זינאדין זידאן. בינתיים, עונת הבכורה שלו נראית כמו סיוט מתמשך. הבלגי, שרשם רק שער אחד ב-10 משחקי ליגה, נפצע בהפסד 1:0 ללבנטה בשבת, פעם נוספת בקרסול וייעדר כנראה קרוב לשלושה חודשים. זו הפציעה השלישית שלו העונה, כאשר הוא הספיק להחמיץ כבר יותר משחקי ליגה בספרד מאשר בחמש השנים הקודמות בצ'לסי, אז נחשב לאיש הברזל שלה. אף אחד לא אמור היה לצפות את זה, אבל בפועל אי התאקלמותו של הזאר יכולה לעלות לה בעונה שלמה.
זידאן הפך את ריאל לקבוצת ההגנה הטובה בליגה (17 ספיגות ב-25 משחקים, הרבה בזכות טיבו קורטואה), הוסיף לה איזון ועומק במרכז השדה (עם פריצתו של פדה ואלוורדה וחזרתם לתחיה של לוקה מודריץ' וטוני קרוס) ונהנה מחלוקת שערים יפה מאוד בין השחקנים. לא פחות מ-19 שחקנים שונים בלבן הבקיעו העונה לפחות שער אחד עבור האימפריה ממדריד, מה שמלמד שריאל לא באמת תלויה בשחקן כזה או אחר. אבל מצד שני, העובדה שכבשה 46 שערים העונה (16 פחות מבארסה שעקפה אותה בטבלה ערב הקלאסיקו) מעיד בעיקר על קבוצה שחסר לה קילר אינסטינקט מקדימה והיא לא יכולה לשים את כל כובד המשקל שלה על הכתפיים של כרים בנזמה. לריאל חסר בדיוק את מה שיש למנצ'סטר סיטי, יריבתה הקרובה, בשפע: יכולת להרוג משחקים בפרק זמן קצר. זה מה שמנצח משחקים בשלבי הנוקאאוט של ליגת האלופות.
כוכב אחד: מרטין ברייתווייט לא הסתיר את התרגשותו מהופעת הבכורה המצוינת שלו מול לגאנס בשבת. רכש החרום של ברצלונה הספיק לקיים אימון אחד בלבד לפני שהיה מעורב בשער הרביעי של בארסה מול אייבר, ב-18 דקות בלבד על המגרש. "לא אכבס את החולצה שלי אחרי שחיבקתי את מסי איתה", אמר בחיוך החלוץ הדני לאחר המשחק. אפשר להבין אותו, שכן בכל קונסטלציה אחרת לא היה לו באמת סיכוי להצטרף למועדון כמו ברצלונה. כאמור, ברייתווייט הגיע כרכש מיוחד לאחר הפציעה של עוסמן דמבלה.
הבעיה היא עם החוק של ההתאחדות הספרדית שעושה עוול גדול לקבוצתו הקודמת של בריייתווייט, לגאנס. כאמור בארסה שילמה את סעיף השחרור של השחקן והכניסה לקופה של הקבוצה המדרידאית 18 מיליון יורו. ללגאנס לא היה שום SAY בעניין, בשל סעיף השחרור, ולמנגינת ליבם הם גם לא יכולים להביא חלוץ במקומו. הקבוצה איבדה כבר את יוסוף אן נסירי לסביליה בחודש ינואר ונשארה ללא חלוצים מרכזיים. ההפסד לסלטה ויגו בסוף השבוע השאיר אותה במקום הלפני אחרון עם 18 שערי זכות בלבד (הכי מעט בליגה) בדרך הבטוחה לליגה השניה. התועלת הכספית שבמכירת ברייתווייט לבארסה נמוכה מהפסד העתידי על נשירה לליגה השניה. חוסר צדק משווע.