אחת מהתמונות האייקוניות שנחרטו בתודעתו של אוהדי הכדורגל לאחר גביע העולם בדרום קוריאה ויפן היא דמותו של שוער נבחרת גרמניה, אוליבר קאן, נשען על קורת שערו. בוהה בחלל ומאוכזב.
על אף שנבחרתו לא נחשבה לאחת מהמועמדות לזכייה בטורניר, קאן סחב אותה אל עבר הגמר – כשבמעמד עצמו שיחק פצוע, כשטעות שלו עזרה לרונאלדו לכבוש לזכות ברזיל, בדרך לזכייה בגביע. קאן זכה בתואר שוער הטורניר ובכדור הזהב לאחר מכן, ורבים ראו בו כשוער הטוב בעולם.
לקראת המונדיאל הבא במולדתו, מעמדו כבר היה שונה בתכלית. מאמן הנבחרת, יורגן קלינסמן, ועוזרו, יוגי לב, בחרו לתת לשוער ארסנל, ינס להמן, את המושכות, וקאן לא אהב את ההחלטה, בלשון המעטה.
"שמעתי דיבורים על כך שלהמן שוער טוב ממני", קאן סיפר בראיון לאחר ששמע את הבשורה. "גם אם זה נכון, האם זו סיבה מספיק טובה להחליף את השוער המוביל של הנבחרת לאחר שנים רבות לפני טורניר כה חשוב?".
בסופו של דבר, קאן הסכים להגיע לטורניר כשוער המשנה ושותף במשחק המאבק על המקום השלישי מול פורטוגל, במה שהיה משחקו האחרון במדים הלאומיים. שוערים מוצלחים רבים גדלו בגרמניה מאז, ולקראת גביע העולם ברוסיה התפתח מאבק נוסף על אפודת השוער הראשון של הנבחרת הגרמנית.
מצד אחד, השוער הדומיננטי ביותר בעשור האחרון וזה שכיכב בשערה של גרמניה במונדיאל שלפני כן בברזיל, מנואל נוייר. מהעבר השני מארק-אנדרה טר-שטגן, שוערה המצטיין של ברצלונה – מהקבוצות הטובות בתבל.
על אף שרבים סברו שמגיע לטר-שטגן לשחק ולמרות שנוייר רק חזר לכשירות לאחר שהחלים מפציעה לא קלה – בחר מאמן נבחרת גרמניה ומי שירש את קלינסמן, לב, להמשיך עם נוייר בין הקורות.
הרי לא מחליפים את השוער המוביל לפני טורניר גדול, כפי שסבר בזמנו אוליבר קאן. בפועל, נוייר הציג יכולת בינונית, וזכור במיוחד המשחק שלאחריו הודחה גרמניה מול דרום-קוריאה – בו נוייר והגנתו חלמו בהקיץ כשקים יונג-גוון כבש את הראשון בדקה ה-91, וסון יונג-מין כבש את השני מול שער ריק לאחר שהשוער הגרמני עלה להתקפה.
מאז אותו משחק, נוייר נראה כמו הצל של עצמו ולא מזכיר במאום את היכולת, שאפיינה אותו בשנים עברו.
האם אחרי שנים רבות בהן היה קונצנזוס שנוייר הוא השוער הטוב בעולם, הגיע זמנו לפנות את הבמה עבור הדור הצעיר?
העונה החלשה ביותר עד כה
על אף שתחילה נראה היה שהשוער שם את הטורניר מאחוריו, נוייר החל להציג יכולת חלשה גם בין הקורות של באיירן מינכן יחד עם כלל הקבוצה. טעויות לא אופייניות החלו להצטבר, כשבמשחקים מול אוגסבורג, מינשנגלדבאך ונגד נבחרת הולנד במסגרת ליגת האומות אותן שגיאות עלו לקבוצתו ונבחרתו בנקודות.
אחוז ההצלות שלו נמוך מהותית מבשנים עברו (57 אחוזים לעומת 77 אחוזים בממוצע לשלוש העונות שלפני כן), והוא מציל פחות כדורים בכל משחק (1.3 למשחק לעומת 1.866). ניתן לתלות את האשמה בהגנה שנחלשה, אך נתוניו רעים גם ביחס לשאר שוערי הבונדסליגה.
את העובדה שהוא מציל פחות כדורים בכל משחק משאר שוערי הליגה (3.4 לעומת 1.3) ניתן להסביר בכך שלשערה של באיירן, קבוצה שנוהגת להחזיק בכדור יותר מיריבותיה בבונדסליגה, נבעטים פחות כדורים.
אך אחוזי ההצלחה להצלות הגרוע ביותר בממוצע בליגה (69.35 לשאר שוערי הליגה מול 57 של נוייר) נמצאים בעוכריו. "מנואל לא מציג את אותה היכולת שהפכה אותו לשוער הטוב בעולם", חווה את דעתו שחקן העבר לותר מתיאוס. "הוא לא כשיר או בטוח בעצמו כפי שהיה לפני הפציעה שעבר".
ואכן, נראה שהביטחון שכה אפיין את הקפטן של הבווארים נפגם מאז אותה פציעה שהשביתה אותו לזמן רב. ייחוד של נוייר היה הביטחון לצאת גם הרחק מעבר לרחבת החמש, בין אם זה בכדי להרחיק סכנות ובין אם זה ממש בכדי להשתתף בהנעת הכדור של הקבוצה, מעין שחקן שדה נוסף.
עם זאת, העונה נוייר מרבה לקפוא בין הקורות ולספוג שערים מהתקפות שבעבר היה מונע הרבה לפני כן. לאור התצוגות החיוורות של השוער, היו שתהו מדוע מאמן נבחרת גרמניה לא נותן לטר-שטגן את המקום בין הקורות של המאנשאפט.
שוער הקבוצה הקטלונית מככב כבר תקופה ארוכה, מציל את קבוצתו פעם אחר פעם מספיגות ודאיות ונחשב לאחד מהשחקנים הבכירים במועדון.
על פי סקר של האתר הגרמני "TZ", 56.32" אחוז מהגולשים סבורים כי טר-שטגן ראוי להיות השוער הראשון של הנבחרת הלאומית, כשרק 36.29 אחוז מהגולשים שמרו אמונים לנוייר.
על רקע בחירתו של לב לנפות מסגל הנבחרת את השחקנים הוותיקים בואטנג, הומלס ומולר, מדוע דווקא נוייר ממשיך לזכות באמונו של המאמן, על אף שיש לו תחליף ראוי? קאן, על כל מקרה, סבור כי אין להחליף שוער שעמד בשער הנבחרת כל כך הרבה שנים. "זה נכון שאחרים כבר הגיעו לרמתו של נוייר", טען ה'טיטאן', "יחד עם זאת, אני סביר שצריך לתת למנואל עוד ועוד צ'אנסים, כי לדעתי הוא לא אשם במצבה של הנבחרת".
זיכרון קצר
כל בר דעת יכול לראות שישנה ירידה תלולה בגרף יכולתו של הגרמני. יחד עם זאת, יכול להיות שממהרים לשפוט אותו? הרי מדובר בשחקן, שזכה מספר פעמים בתארים שחקן השנה בגרמניה ושוער השנה בעולם מטעם פיפ"א ממש לא מזמן.
הוא רק בן 32, גיל בו שוערים נמצאים בשיא הקריירה. לכל שחקן קשה לחזור מפציעה קשה, בטח לקבוצה שנמצאת בתקופה קשה בכלל – ולהגנה מזדקנת בפרט.
במשחקים האחרונים באיירן התחילה לחזור לעצמה, והפער מדורטמונד נמחק. אלופת גרמניה חזרה להציג כדורגל משכנע הרבה בזכות היציבות המחודשת של נוייר – שנראה כמי שמתחיל לחזור לעצמו.
גם במשחק החוץ מול ליברפול, מהקבוצות הטובות בעולם באצטדיון מהביתיים באירופה, הציג נויר יכולת טובה ואף הגיב בזריזות לבעיטה של סלאח על סף רחבת החמש ולנגיחה מסוכנת של מאנה לקראת סיום המשחק.
בסופו של דבר, הרבה תלוי במשחק החשוב הערב מול ליברפול – כשהמשך הקריירה של נוייר על הפרק. יכולת טובה, ואף אחד לא יזכור את התקופה הרעה. טעות קריטית – ותהילתו תעשה עוד צעד בדרך להפוך לנחלת העבר.