בווידאו: מיטב השערים משלב הבתים
לאחר שפרצה לעולם הכדורגל במונדיאל האחרון, טכנולוגיית ה-VAR נכנסת אט אט גם למסגרות האירופאיות, והיום (שלישי) ישתמשו בה בפעם הראשונה לליגת האלופות.
ראש מערך השיפוט באופ"א, רוברטו רוסטי, בראיון לאתר הרשמי Uefa.com, הסביר את הכללים להפעלת הטכנולוגיה: "הפרוטוקול שמנחה מתי ואיך להשתמש ב-VAR, נוסח על ידי IFAB (ועדת הכדורגל הבינלאומית, שאחראית על ניסוח חוקת הכדורגל). הכללים שלנו ליישום הפרוטוקול במשחקי UEFA מאוד ברורים".
רוסטי הבהיר מה הם המקרים בהם ייעשה שימוש בטכנולוגיה: "ה-VAR יתערב במשחק רק אם ישנה טעות ודאית באחד מארבעה מצבים: שער או עבירה שהובילה לשער, עבירות או שריקות שהביאו לפנדל, אירועים שמחייבים כרטיס אדום וטעות בזיהוי".
בהמשך, ראש מערך השיפוט באופ"א: נקב בראיון בשבעה סעיפים חשובים, שיעשו סדר בשימוש ב-VAR:
- תשומת לב גדולה יותר לאלימות: כדי להגן על שחקני הכדורגל, שופט הווידאו יתערב כאשר יש אירוע אלימות משמעותי, שמחייב אדום.
- השופט הוא הקובע ולא ה-VAR: ההחלטה הסופית נתונה בידי השופט. ה-VAR ממליץ והשופט צריך להסתכל במוניטור ולהחליט בעצמו.
- שקיפות בהחלטות שנתונות במחלוקת: אופ"א החליטה שמהלכים שעוברים ל-VAR, ישודרו במקביל גם לקהל במגרש ולצופים בבית, כדי להגביר את השקיפות בהחלטות. במהלך בדיקת המהלכים ב-VAR, הצופים בבית ובמגרש יוכלו לראות גרפיקה על המסך, שתעזור להם להבין את המצב החוקי של המהלך.
- כל אצטדיון שמארח משחק עם VAR, יחויב להכיל חדר ייעודי: אופ"א תחייב את הקבוצות להקים באצטדיונים חדר VAR, ובנוסף תכשיר שופטים שיפעילו את המערכת. בכל משחק יהיו שופט VAR, עוזר שופט ושני מפעילי וידאו.
- כרטיס צהוב לשחקן שמבקש שימוש ב-VAR: אסור לשחקנים לבקש מהשופט שישתמש ב-VAR, ומי שיעשה זאת ייענש בכרטיס צהוב.
- ה-VAR פעיל עד שהשחקנים יורדים מהמגרש: אם ישנה מהומה אחרי שריקת הסיום, ה-VAR יוכל לסייע בהוצאת אדומים, ובלבד שהשחקנים טרם ירדו מהמגרש.
- ה-VAR ייאבק בגזענות: במקרה ששחקן ישתמש במילים גזעניות נגד היריבים או יתגרה בקהל, מערכת ה-VAR תעדכן את השופט המרכזי, שיוכל לשלוף אדום כנגד אותו שחקן.