sportFive1208378 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
ברק בכר. בונים מחדש (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ברק בכר. בונים מחדש (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

אומרים שלהגיע לפסגה זה קשה, אבל לשמור עליה קשה אפילו יותר. אומרים גם שלזכות באליפות שלישית ברציפות זו משימה יותר קשה מלזכות בשניה ברצף, ובעונה הקרובה מכבי חיפה תנסה לעשות את מה שמעטות לפניה עשו בכדורגל הישראלי. ארבע פעמים ליתר דיוק. עם כל הכבוד למשחקי ההכנה, הערב (שבת, 20:30), האלופה תפתח את העונה באופן רשמי ולפני שזה קורה, זמן טוב לשים את האצבע על הכלים החדשים ואלו הישנים שינסו לסייע באתגרים הקשים שבדרך.

חלון הקיץ של מכבי חיפה
הגיעו: פרנטזדי פיירו, דניאל סונדגרן, פייר קורנו, ניקיטה רוקאביצה, ינון אליהו.
עזבו: גודסוויי דוניו, מיקאל אלפונס, טאלב טוואטחה, חוסה רודריגס.
מה מחפשים בשוק? ברק בכר ציין כי ייתכן שהקבוצה תתחזק בשחקן נוסף. ההערכה היא שמדובר בשחקן הגנה.

למרות תצוגות אדירות בדרך לאליפות בעונה שעברה, אין ספק שלמכבי חיפה היו כמה חוסרים ניכרים בסגל, ואפשר להגיד שבקיץ הזה היא התחזקה בדיוק במקומות שהיא הייתה צריכה. שני מגינים זרים הגיעו ואיתם גם חלוץ עוצמתי. אלה אמורים לתת לירוקים אפשרויות נוספות בחלק הקדמי, ונכון לכתיבת שורות אלה לא עזבו את הכרמל שחקנים דומיננטיים שצריך לפצות על חסרונם. בסך הכל, מדובר בחלון טוב מאוד של הירוקים עם רכש שאמור, לפחות על הנייר, להספיק כדי להיאבק על כל תואר אפשרי בישראל ולהתקדם גם באירופה. ועכשיו, נכנסים לפרטים.

הירוקים הנחיתו שלושה מגינים חדשים הקיץ (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
הירוקים הנחיתו שלושה מגינים חדשים הקיץ (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

הנחתה להרמה
אחת מנקודות החולשה של מכבי חיפה בעונה שעברה הייתה ללא ספק בעמדות המגן הימני והשמאלי. ראיין סטריין כמעט שלא היה כשיר, רז מאיר נפצע גם הוא לתקופה ממושכת, מיקאל אלפונס לא עמד בציפיות ומי שנאלץ לפרקים לאייש את תפקיד המגן היה בכלל חוסה רודריגס. בעונה שעברה סך הבישולים שהתחלק בין מגיני האלופה בליגה עמד על שלושה בלבד (להוציא את רודריגס) וכשמתחשבים בעובדה שהיא כבשה 79 שערים מבינים עד כמה זה לא קרוב ללהיות מספיק.

הירוקים הבינו, הפנימו ומצאו שני פתרונות בשם דניאל סונדגרן ופייר קורנו. על מה שהשניים יביאו למכבי חיפה כבר כתבנו ביום בו חתמו (האמת שקצת לפני, לא יכולנו להתאפק) וגולת הכותרת היא המשותף לשניהם - התרומה ההתקפית. מגיני הרכש מרבים לעלות לעזרת ההתקפה, להגביה לא מעט וגם לייצר מצבים, משהו שהאלופה לא קיבלה מספיק מהמגינים שלה בעונה שעברה.

קורנו שלח בעונה החולפת 22 מסירות מפתח, 11 מהן הגיעו ליעד, מה שהציב אותו במקום השלישי באוביידו. לצד זה, הוא גם הגביה 110 כדורים לאורך העונה באחוזים לא רעים (27%), אבל יש לציין שבישל פעמיים בלבד. סונדגרן, לעומתו, שלח 47 קרוסים ב-43 אחוזים וגם 13 מסירות מפתח מדויקות (מתוך 20), ששמו אותו במקום הרביעי באריס ועל שמו רשומים שלושה בישולים. עם שחקני התקפה טובים כמו שיש למכבי חיפה, כדורי הרוחב של השניים יכולים להפוך לנשק רציני, במיוחד עבור שחקן נוסף בו נתמקד בהמשך.

מה שאפיין את מכבי חיפה ב-21/22 היה, בין היתר, כך שהיא שהמערך שלה עמד עמוק בתוך שטח היריב, כך שקורנו וסונדגרן אמורים להתאים לשיטת המשחק הזו. עם זאת, היתרון הזה יכול בקלות להפוך לחסרון כשהירוקים מאבדים את הכדור ונוצר שטח פנוי גדול מאחורי המגינים אותו שחקני ההתקפה של היריבות יכולים לנצל.

המדדים של מגיני מכבי חיפה (צילום: ספורט 5)
המדדים של מגיני מכבי חיפה | צילום: ספורט 5

סונדגרן, למשל, הוא מגן שמשתמש במהירות שלו ללא הכדור כדי לחזור אחורה בזריזות, אבל קורנו, לעומת זאת, פועל אחרת ופעמים רבות מנסה לבצע עבירה מהירה כשהוא שמאבד את הכדור. זה הוביל לכך שבעונה שעברה ספג תשעה צהובים ואדום אחד. מול קבוצות שמסתגרות, מגיני הרכש של מכבי חיפה יוכלו לפרוח ויהיה מעניין מאוד לראות כיצד זה יעבוד מול יריבות שמחפשות לשלוט בכדור ולהעניש על כל טעות.

סונדגרן לעזרת עומר אצילי
מספר 7 בירוק סיים את העונה שעברה בתור מלך השערים, מלך הבישולים ותואר שחקן העונה בליגת העל ואפשר להגיד שהוא עשה זאת, למרות עזרה דלה לפרקים מהמגן שבאגף שלו מאז שרז מאיר יצא מהמשוואה. עם תמיכת המגן הימני הישראלי, אצילי העמיד הספק שערים ובישולים יוצא דופן, אבל מאז ה-14 בפברואר, עת מאיר לבש את המדים הירוקים בפעם האחרונה במסגרת הליגה (ההפסד לקריית שמונה), כוכב מכבי חיפה כבש שני שערים בלבד והוסיף בישול ב-12 משחקים.

מאחורי כל שחקן אגף מצליח עומד מגן שמבצע עקיפה על הקו או תנועה פנימה שמושכת שומר ומובילה למצב של אחד על אחד וגם אצילי יהנה משחקן שיוכל לעשות זאת. לצד היכולות ההגנתיות המרשימות שלו, סונדגרן הוא בהחלט סוג המגן שמבצע את הפעולות הללו, וגם במשחקי ההכנה שיתוף הפעולה בין השניים נראה טוב. כמובן שייקח זמן עד שהוא יגיע לרמה האופטימלית, ככה שבהחלט יש למה לצפות.

פרנטזדי פיירו. אמור להוסיף מימד חדש להתקפה הירוקה (האתר הרשמי של מ (צילום: ספורט 5)
פרנטזדי פיירו. אמור להוסיף מימד חדש להתקפה הירוקה (האתר הרשמי של מכבי חיפה) | צילום: ספורט 5

מה עושה החלוץ?
ההתקפה של מכבי חיפה היתה הטובה בליגה, ועד אמצע העונה עמדה בקצב כיבושים היסטורי, אבל הדעה הרווחת הייתה שמשהו חסר לה בחלק הקדמי. ובכן, נראה שהירוקים אכן עבדו קשה על מנת למצוא את התוסף הזה - פרנטזדי פיירו - שאמור לתת לברק בכר אופציות התקפיות נוספות, מכיוון שהוא שונה לחלוטין מהכלים שהיו לו בעונה שעברה.

המספרים היבשים של פיירו לא שונים מהותית מאלה של דוד בעונה החולפת, אם כי כל אחד מהם העמיד אותם בליגה שונה מבחינת סגנון המשחק וגם הם, מן הסתם, שונים מאוד בתכונות שלהם. אם דוד ניחן בתנועה המרשימה שלו עם וללא הכדור, פיירו מביא את היתרונות הפיזיים שלו לידי ביטוי. הוא מחפש לרוב את המגע משחקני ההגנה של היריבות, משהו לא ממש אופייני לחלוצים בליגת העל, יודע לקבל את הכדור עם הגב לשער, להסתובב על השומר ולנצל את השטח שיוצר לטובתו כדי לאיים על השער. 11 מ-15 השערים שכבש בעונה שעברה החלוץ מהאיטי היו בהתקפות עומדות מה שמעיד על כך שיוכל לסייע מאוד לירוקים בפריצת הגנות נמוכות של יריבות נחותות מהם.

עוד יתרון שמביא איתו פיירו הוא במאבקי אוויר. מכבי חיפה הייתה אחת הקבוצות שנכנסו להכי מעט מאבקים אוויריים בליגה (1,128 - רק אשדוד, בית"ר והפועל חיפה מתחת) כשבמקביל פיירו הוביל את גנגאן בקטגוריה עם שמונה למשחק ב-51 אחוזי הצלחה. מרבית הכיבושים שלו בעונה שעברה הגיעו מכדורי רוחב ואם אנחנו מחברים את היכולת של קורנו וסונדגרן נראה שמדובר בשיתוף פעולה שעשוי להיות אימתני.

פיירו, כמובן, אמור להיות החלוץ המוביל של מכבי חיפה העונה, אז מה זה אומר על דין דוד? העונה, מן הסתם, ארוכה מאוד וסביר להניח שגם בה החלוץ שהגיע מאשדוד יהיה דומיננטי, ובכר יוכל לשבץ אותו גם בעמדת הכנף השמאלית, בה שיחק לרוב בקבוצתו הקודמת. במועדון הירוק, כששובץ בשמאל לא ממש בא לידי ביטוי, אבל מול בית"ר ירושלים, ששיחקה במערך של שלושה בלמים, סיפק משחק אחד לא רע בכלל בו הבקיע צמד תוך שהוא מנצל את התנועה שלו ללא הכדור כדי לנצל את השטח הפנוי שנפער בהגנה הצהובה-שחורה בין הבלם למגן הימני. דוד בהחלט יוכל ליהנות עם חלוץ דומיננטי ברחבה כמו פיירו, שימשוך את שחקני ההגנה של היריבות וייצור שטח פעולה, ומדובר בשיתוף פעולה נוסף ממנו האלופה תרוויח המון.

הקישור וההגנה
שלישיית הקישור עלי מוחמד - מוחמד אבו פאני - צ'ארון שרי הייתה הטובה ביותר של הירוקים בעונה שעברה, אבל יכול מאוד להיות שהיא תשתנה מאוד. עתידו של אבו פאני עדיין לא ממש ברור ונטע לביא, שסיפק יכולת לא טובה בתקופה שאחרי הפציעה שעבר, ינסה לשים אותה בצד, כך שיכול מאוד להיות שיועדף על פני הניז'רי בעמדת הקשר האחורי ביותר. קשה להאמין שבכר ירבה לשחק עם השניים ביחד משום שמדובר בשחקנים עם תכונות די דומות, והקפטן הירוק יצטרך להביא משהו שונה בהתחשב בעמידה הגבוהה של הירוקים על המגרש.

אם אבו פאני ימצא את עצמו בסופו של דבר מחוץ למכבי חיפה וגם אם לא, כנראה שהעונה הזו תהיה גם של מחמוד ג'אבר. הקשר שיחק בעונה שעברה רק 959 דקות, אבל הספיק להבקיע שלושה שערים ולבשל שישה - כמות בישולים נחותה מזו של שישה שחקנים בלבד בליגה. עם היכולות שלו על הכדור ונגד הכדור, יש לבכר יופי של אפשרות לעמדת ה-8, כרוטציה עם אבו פאני או כקשר מוביל.

ומה עם ההגנה? אם ביתר החוליות יש לאלופה שפע, המצב במרכז ההגנה שלה מעלה תהיות. הציוות של בוגדן פלאניץ' ושון גולדברג היה אחד המפתחות של הירוקים לאליפות המרשימה עם הנעת הכדור מאחור והפעולות ההגנתיות בעמדות גבוהות על המגרש, אבל נראה שאין גיבוי מספק בעמדה. עופרי ארד סיפק יכולת לא טובה בעונה שעברה ולא שיחק בקביעות וגם גרשון לא השלים 90 דקות בליגה אפילו פעם אחת.

בזכות העמידה הגבוהה של סונדגרן וקורנו, עליה נכתב למעלה, אחת הסברות שעלו היא שבכר ישחק לפרקים במערך של שלושה בלמים. בעונה שעברה זה לא ממש עבד לירוקים, שהפסידו לפיינורד, סלביה פראג, אוניון ברלין ומכבי ת"א במערך של 3-5-2 ולפחות לפי משחקי ההכנה לא נראה שמערך כזה נוסה יותר מדי. האם זה יספיק? התשובות בקרוב מאוד.

לסיכום
מכבי חיפה מגיעה לעונה הזאת עם רוח חדשה, פתרונות התקפיים חדשים ושתי יריבות ישנות שיחכו לכל טעות שלה כדי לקחת ממנה את הכתר. משחק אלוף האלופים יהיה יופי של הזדמנות לראות איך היא מנסה לדאוג שזה לא יקרה. הולכת להיות עונה מעניינת.