דרור קשטן, אבי לוזון ויעקב שחר (צילום: עודד קרני)
קשטן, לוזון ושחר. הענף ייפגע קשות | צילום: עודד קרני

האם הספורט הישראלי בדרך למהפכה בכל הנוגע לתקצוב הענפים השונים? דירקטוריון טוטו-ווינר אישר היום (חמישי) את המלצות "ועדת בורוביץ'" לחלוקת ההקצבות לאיגודים ולקבוצות הספורט, כאשר החלוקה על פי אמות המידה החדשות תיכנס לתוקפה החל ב-2010.

אמות המידה החדשות מבוססות על 5 פרמטרים ראשיים: הישגיות בין-לאומית, רמת הפופולאריות, כמות הספורטאים, עלויות המתקנים והציוד והרמה המקצועית של צוותי הניהול, המאמנים והמדריכים.

המשמעות המעשית של כך היא שההקצבות לענף הכדורגל ירדו בשיעור של 5 מיליון שקלים. לעומת זאת, ההקצבות לענף הכדורסל יעלו ב-5 מיליון שקלים ובעצם הכדורסל מכפיל את ההקצבה.

ענפים נוספים שיקבלו יותר כסף הם ספורט הנכים, שיקבל כמיליון שקל תוספת, השייט, שהביא לנו מדליית ארד באולימפיאדה האחרונה עם שחר צוברי ויקבל תוספת של מיליון שקלים. גם הכדוריד והכדורעף ירוויחו כ-250,000 שקלים.

בעבר איים יו"ר ההתאחדות לכדורגל, אבי לוזון, כי במידה ויוחלט לאמץ את המלצות ועדת בורוביץ', הוא ייאלץ לסגור את נבחרות הנשים והנערים והוסיף כי הורדת התקציב תהווה פגיעה קשה בענף.

היום לוזון, שנכח בדיון בועדת בורוביץ', אמר ל-ONE: "ארבעה מיליון מתוך החמישה עוברים לתמיכה בקבוצות הנוער. בנוסף, ההורדה צריכה להיות מדורגת, של כמיליון וחצי שקלים במשך שלוש שנים. בזמן הזה אפשר להמשיך לפעול, ולכן יכול להיות מצב שייצא שכרנו בהפסדנו".

"ההתאחדות תדאג לבצע פעולות, שימנעו את קיצוץ התקציב, והכדורגל לא יפסיד אפילו שקל אחד. הרי אם הישגיות היא אחד הקריטריונים, העפלה של הנבחרת לטורניר גדול למשל תגדיל את התקציב. לכן, אני בהחלט לא שמח על ההחלטה, אבל ישנן דרכים להתמודד איתה".

סך כל ההורדה בתקציב של ענף הכדורגל, קרי ההתאחדות והקבוצות היא בסך מיליון שקל. סמנכ"ל התאחדות לכדורגל, רותם קמר, אמר ל-ONE: "ידוע לי שמתקיימים היום הדיונים של ועדת ברוביץ'. עדיין לא קיבלנו שום הודעה רשמית או החלטה רשמית שנתקבלה. כשנקבל את ההחלטה באופן רשמי נלמד אותה, נבחן את המשמעויות שלה ואז נחליט על הצעדים שננקוט".

יו"ר איגוד הכדורסל, שי שני, היה מרוצה מההחלטה שנתקבלה: "מברכים על ההחלטה האמיצה של המועצה להסדר ההימורים. איגוד הכדורסל הוביל את המאבק עם שאר האיגודים לשינוי שיטת ההקצבות שתהיה לפי השקעה בתשתיות והישגים,. צעד שישקף יותר את חשיבות הרחבת הפעילות הספורטיבית וההישגים הספורטיבים".

מדי שנה מקציבה טוטו-ווינר בממוצע כ-200 מיליון ש"ח לפי אמות המידה, שמהווים את החמצן הכלכלי של הספורט הישראלי.

שרת התרבות והספורט, ח"כ לימור לבנת, הדגישה בהתייחסותה לדו"ח: "חברי ועדת בורוביץ' עשו עבודה יסודית והוציאו מסמך מקיף, שכלולים בו שינויים רבים".

"אמות המידה יוצרות סדר בהקצבות ומקדמות את הספורט תוך העדפה תקציבית ברורה להקמת קבוצות נוער, ספורט הנשים, חיזוק הפריפריה ועידוד כספי להישגיות. אין ספק כי זוהי מדרגה נוספת בחיזוק הספורט בישראל".

חברי הדירקטוריון, בתיאום עם ועדת בורוביץ', ערכו שינויים מסוימים באמות המידה כדי ליצור איזון בין האיגודים השונים. בראשות הוועדה עמד מנכ"ל אל-על לשעבר, יצחק (איזי) בורוביץ', המדליסטית האולימפית הראשונה, יעל ארד, נציג איגוד השייט, מיכאל איילון ואתלט העבר רפי יער.

השינוי המשמעותי ביותר, כאמור, בהקצבות יחול בשני הענפים הפופולאריים ביותר - כדורגל וכדורסל. שני ענפים אלה נהנו עד כה מהכנסה על בסיס אחוז קבוע מכלל ההקצבות, ולראשונה הם נבחנים, כיתר הענפים, על בסיס אמות המידה.