גזר הדין שקיבל אתמול (שלישי) בצרפת איש העסקים ארקדי גאידמק, שם נידון שלא בפניו ל-6 שנות מאסר עקב עסקאות נשק שהתבצעו עם המורדים באנגולה במהלך שנות ה-90, טרף את הקלפים מבחינתה של בית"ר ירושלים.
על פי תקנון ההתאחדות, אדם לא יכול להיות בעלים של קבוצה כדורגל, אם הורשע בעבירה שיש עימה קלון. על כך אמר עו"ד משה אביבי, שמשמש כיועץ המשפטי של ההתאחדות ל-ONE: "זכויות הניהול יצטרכו לעבור מגאידמק".
גאידמק מפעיל את בית"ר ירושלים דרך חברת הניהול "גאידמק אחזקות". לגאידמק יש חובות כלפיי נושים שונים ולכן העברת זכויות הניהול לאדם אחר, גומא אגייר למשל, בעייתית.
הנושים של גאידמק רוצים לממש את כספם דרך החברות שהוא מחזיק, כשאחת מהן היא הקבוצה. עורך הדין נועם גביש, מומחה לדיני תאגידים אמר: "ברמת העיקרון, ההתאחדות לכדורגל לא יכולה לעשות כלום בנושא".
"גם אם יבוא איש עסקים שירצה לקנות את בית"ר ירושלים ואת החובות של גאידמק, הנושים יצטרכו להסכים לרכישה. בלי הסכמה שלהם לא תהיה מכירה. בכל מקרה בית המשפט יצטרך להתערב כאן".
"כדי להעביר את זכויות הניהול של הקבוצה בהתאחדות לאדם אחר, בית"ר תצטרך ללכת לפירוק, או לחילופין להימכר בהסכמת הנושים, כדי שיוסדר נושא החוב אליהם".
"כל הסדר שיימצא, יצטרך לעבור דרך 4 קודקודים: גאידמק, הנושים, הקונה (אגייר) ובית המשפט, שהוא היחיד שיכול להטיל או לבטל עיקולים".
במילים פשוטות, כדי לצאת מהפלונטר יש מספר פיתרונות: לפרק את החברה וללכת לכונס נכסים, למכור אותה ולספק לנושים התחייבויות להחזר כספם בהסדר שיאושר ע"י בית המשפט, או שגאידמק יעביר את רישום הקבוצה בהתאחדות לצד ג'.
על כל פנים בהתאחדות לא ממהרים לשבור את הראש בסוגייה, ועל פי הגורמים המשפטיים פגישה בנושא צפויה להתקיים בימים הקרובים. אם שנה אחרי שיעקב שחר התפטר ממזכירות ההתאחדות הוא עדיין רשום כחבר בה, אולי גם גאידמק יישאר הבעלים של בית"ר, גם לאחר ההרשעה.
עורכי הדין יובל אלון ועופר ברוך סייעו בהכנת הרקע המשפטי לידיעה.