קצת יותר משנתיים אחרי שמונה לשר התרבות והספורט, ואחרי שעבר שלושה ראשי ממשלה שונים, חילי טרופר יסיים בקרוב את תפקידו. טרופר, אחד האנשים שזכו לתמיכה הציבורית הגדולה ביותר בתפקיד, מדבר בראיון מיוחד עם 'ערוץ הספורט' על ההשקעה הכספית, המלחמה באלימות, התקדמות ספורט הנשים, בעיית המתקנים, וגם: פרשת אצילי ומיכה, והישגי הספורט בארץ.
אתה אמנם עוזב אחרי תקופה יחסית קצרה בתפקיד, אבל מה ההישג הכי משמעותי שלך לטעמך, בטח בתקופת קורונה לא פשוטה?
"אני חושב שבתקופה הזו מעמד הספורט בארץ עלה. יש לו מקום מרכזי יותר בחברה הישראלית. במובן מסו"ים דווקא הקורונה הוכיחה כמה אי אפשר בלעדיו. אני שמח שאחרי שנתיים של קורונה הספורט בארץ עומד חזק ובטוח, ושהקהל המשיך להגיע בהמוניו גם בגל הקורונה האחרון".
בראייה לאחור, היית עושה משהו אחרת?
"בטוח עשיתי טעויות בדרך, אבל אני תמיד מעדיף להסתכל קדימה. ללמוד מטעויות, לתקן ולעשות טוב יותר בהמשך".
איזה משרד ספורט השארת לבא אחריך בתפקיד?
"אני מקווה ומאמין שמשרד חזק ויציב. תקציב משרד הספורט עלה בכמעט 30 אחוז. רוב התוכניות כבר אושרו ויצאו לדרך, יש צוות נפלא ויש תשוקה ואהבה לספורט".
רפורמה אחת שתכננת לבצע ולא הספקת?
"רציתי מאוד להעמיק את שיתוף הפעולה עם משרד החינוך, ושכל ילד בישראל יחווה ספורט וחינוך גופני משמעותי יותר. התחלנו אבל לא הספקנו לעשות שם מהלך מספיק משמעותי".
איפה נמצא הספורט בסדר העדיפויות של המדינה לפי מה שאתה חווית בתפקיד?
"במקום גבוה. הייתי רוצה יותר גבוה ויש עוד הרבה מה לעשות, אבל הספורט בישראל במקום חזק. לא סתם, הדברים הטובים הכמעט יחידים שיכולים לפתוח מהדורת חדשות בארץ הם מדליות וניצחונות ענק של הספורט. זה מרגש את כל המדינה".
"כן, אבל יש עוד דרך ארוכה. נתנו לזה המון תשומת לב ומשאבים וגם הצלחנו סוף סוף לחוקק חוק משמעותי בנושא, שמזיז את הטיפול מעונשים קולקטיבים, שככלל אני לא מאמין בהם, לעונשים כירורגיים וממוקדים כלפי העבריינים בלבד. מקווה שידעו לממש את החוק בצורה טובה ומדויקת".
האם לדעתך צריך לשחק כדורגל בשבת והאם המדינה צריכה בכלל להתערב בזמני המשחקים?
"קודם כל, אני מכבד את המנהלת והקבוצות שהן גוף פרטי. צריך לשבת ביחד ולנסות להגיע להסכמות שמכבדות את כולם. כבר היום רוב מוחלט של המשחקים לא מתקיים בשבת. צריך לוודא שלא הופכים את זה לנושא של פוליטיקה.
אנחנו רואים בכל מקום בעולם צמיחה של ספורט הנשים, ובארץ אנחנו עדיין לא מדביקים את הקצב. מה נעשה ומה לדעתך צריך עוד לעשות?
"יש שיפור גדול בספורט הנשי בענפים של יחידים. לינוי אשרם ואבישג סאמברג כמו ספורטאיות מהג'ודו, האתלטיקה ועוד טובות רבות מוכיחות זאת. בענפים הקבוצתיים אנחנו במקום ממש לא טוב. יש ועדה שהקמנו לטיפול בספורט נשים, היא תגיש בקרוב מסקנות וזה יהיה אחד האתגרים שיעמדו בפני מי שיבוא אחרי".
בעבר התבטאת נגד המעשים של עומר אצילי ודור מיכה. מה אתה חושב על הפרישה של אצילי מהנבחרת?
"אני לא מכיר את עומר אצילי ואני ממש לא רוצה לעסוק בו שוב ושוב. יש לי עמדה עקרונית שנכון שלכל אדם מגיעה הזדמנות שנייה, ואחרי טעות לקום ולתקן, אבל זה חייב לבוא אחרי בקשת סליחה ישירה ממי שנפגע. כאן יש שתי נערות שנפגעו, בוודאי ממסע שיימינג נוראי, ועד היום טרם התנצלו בפניהן. כל עוד הצעד הזה לא נעשה אי אפשר לדלג ולא נכון שיהיה שחקן בנבחרת".
תחשוב על התיק האפשרי הבא של בית הדין בעניין מוסר, בהתחשב הממשלה הנוכחית. יכולה להיות דרישה שלא לזמן מי שלא שר את ההמנון או שקפטן שלא שר את ההמנון לא יוכל להיות קפטן. אין לזה סוף בכל מה שקשור במוסר כי לכל אחד יש מוסר. אולי זה לא שפיט?
"נכון בעיני לבטא עמדה עקרונית וערכית בנושאים משמעותיים. לא התערבתי מעולם ואסור להתערב בהחלטות של ההתאחדות את מי לזמן לנבחרת. להביע עמדה כן. להתערב ולכפות החלטה לא".
"כך גם בעניין ההמנון - אמרתי שכל שחקן נבחרת שחובש את מדי נבחרת ישראל צריך להיות גאה בכך ולייצג את המדינה בכבוד. זה גם אומר כבוד להמנון. אבל זה לא אומר שצריך לעקוב אחרי השפתיים של כל שחקן בהמנון והאם אמר נפש יהודי הומיה, למרות שהוא צ׳רקסי או ערבי. כל עוד הוא מכבד ומרגיש חלק זה מקובל בעיני".
"מעולם לא התערבתי בצד המשפטי ואני מכבד ומקבל את הכרעת רשויות החוק בענין אצילי. ההתייחסות היא לנושא הערכי בלבד. לא הכל זה משפטי. שחקן כדורגל, בוודאי כוכב כמו אצילי, הוא דמות לחיקוי. צעירים רבים מביטים עליו ומחקים אותו. נכון ציבורית וערכית, שאם יש שתי נערות שברשתות מתנהל נגדן מסע שיימינג נוראי, עד כדי סכנת חיים, יבוא השחקן ויתנצל בפניהן ויקרא לאוהדים לעזוב אותן בשקט. הן לא האשמות כאן".
אורן חסון יעמוד בקרוב לבחירות בהתאחדות לכדורגל. מולו יתחרה שינו זוארץ שזוכה להערכה מצד מרכז מכבי, מה אתה חושב על התפקוד של חסון?
"אני מאוד מעריך ואוהב את אורן חסון וחושב שהוא עשה צעדים חשובים. עבדנו ביחד באופן מיטיבי, אבל אני כמובן לא מתערב בבחירות ומכבד כל הכרעה".
אולימפיאדת טוקיו היתה המוצלחת ביותר בתולדות המשלחת הישראלית. מה הציפיות שלך לפריז?
"זאת אכן הייתה גאווה גדולה ועדות להתקדמות המדהימה של הספורט הישראלי. הקרדיט העיקרי כמובן לספורטאים ולצוותיהם. אני מאמין שבפריז אפשר יהיה לחזור על ההישג ואף להגדיל אותו. יש כמה ספורטאים פוטנציאליים, שאם כל ההכנות יתקדמו כמתוכנן, הם לגמרי בטווח הריאלי לזכיה במדליה.
האם לדעתך אפשר להגדיל את תקציב משרד הספורט, ואיך?
"חייבים להמשיך ולהגדיל את התקציב. כאמור, הוא קפץ מאוד בשנים האחרונות אבל הוא עדיין בתת תיקצוב ואני מקווה שהממשלה הבאה תגדיל את הסכומים בתקציב החדש".
האם סדר העדיפויות הנוכחי מבחינת תקצוב ענפי הספורט הוא הנכון מבחינתך?
"ככלל הוא נכון, אבל אנחנו בתהליך של צמצום נוסף בענפים מועדפים. לפעמים מעט זה הרבה. אז כמובן התמיכה היא בכל הענפים, אבל מדינה קטנה כישראל חייבת להיות ממוקדת ולתעדף ענפים ספציפיים, כי רק ככה נגיע להישגים. התפזרות על כל הענפים אולי תהיה נעימה אבל תקבע בינוניות".
באיזה תחושה אתה עוזב את המשרד? אופטימי? פסימי?
"אני תמיד אופטימי. אני בא מחינוך, ושם אופטימיות היא תנאי הכרחי. אני רואה את ההתקדמות הגדולה ומאמין שהיא תמשיך. הספורט גדול ממני ומכל אדם, אנחנו רק היינו שליחים של קידום הספורט בשנתיים וחצי האחרונות. אני מקווה ומאמין שהספורט הישראלי ימשיך לצמוח ולהתקדם".
עד כמה מעורבת הפוליטיקה בספורט?
"אני הקפדתי להעמיד חומה בין הפוליטיקה לספורט. התערבבות שלהם פוגעת בספורט. השתדלתי שכל ההחלטות יהיו ענייניות ומקצועיות, כשהמטרה היחידה היא קידום הספורט".
בעיית האצטדיונים זועקת לשמיים. אתה רואה את מצב המשטחים בארץ כי קבוצות רבות משחקות על אותו מגרש. שלא לדבר על בריכות שחייה שכמעט ואין או אולמות התעמלות
"דווקא באצטדיונים אני חושב שנעשתה קפיצת מדרגה משמעותית בעשור האחרון, ויש כיום כמה וכמה אצטדיונים ברמה הגבוהה ביותר. בקרוב גם נשפץ את טדי ויהיו עוד דברים. הפערים הגדולים מצויים בתחומים אחרים ואני שמח שאושרו ותוקצבו שתי ארנות חדשות אחרי שנים שלא נבנו. כמו כן, יוצאים קולות קוראים לבניית בריכות שחיה, תחום שיש בו פער גדול מאוד. בנוסף יצא קול קורא לאולמות ואוהלי התעלמות".
"אכן הצטברו שם פערים, אבל לשמחתי, תכנית המתקנים שאישרנו תצמצם חלק גדול מהם. מיליארדי שקלים שיוזרמו בשנים הקרובות לבנית מתקני ספורט".
בקדנציה שלך עבר החוק למניעת אלימות בספורט, את התוצאות אולי נראה עוד שנים קדימה כי הוא עוד לא נכנס לתוקף, אבל עד כמה אתה מודאג מהאלימות בספורט ומה היית מציע כפתרון יעיל?
"האלימות בספורט היא הדאגה הכי גדולה שלי. מדובר בחלק מהמקרים בסכנת חיים מוחשית. בעיית האלימות היא כמובן חברתית ורחבה יותר רק מהספורט. היא קיימת גם בכבישים ובקניונים. עם זאת, אנחנו צריכים לעשות כל מה שיכולים בתחומנו. החוק למאבק באלימות בספורט עבר, ואני מאמין שאם ישתמשו בזה נכון הוא יוריד את מפלס האלימות. הוא בעיקר נועד להרחיק ולקנוס את המתפרעים ולאפשר לכל המוני האוהדים ההגונים להנות מספורט איכותי".
"אנחנו גם עבדנו מול המשטרה בניסיון לדייק אותה לעבודה נכונה ולמנוע מקרים של אלימות מצד שוטרים. צריך שכולם יפסיקו לשבת על הגדר. זו לא משימה פרטית של שר הספורט. צריך את רוב האוהדים שיתבטאו נגד הקיצונים, את בעלי הקבוצות והשחקנים שיפעלו וכמובן את רשויות החוק. לפני שיהיה מאוחד מדי".
ראית מקרים בהן המשטרה מכה אוהדים, בתי המשפט שולחים עבריין להרחקה של 30 יום מהמגרשים, זה מרגיז ומגוחך
"ראיתי מקרים כאלה. כל אלימות מכל צד היא חמורה. רוב האלימות באה מצד אוהדים אבל במקרים שהייתה אלימות משטרתית כמובן התערבתי מול משטרת ישראל. אלימות היא אלימות היא אלימות. לגבי העונשים המגוחכים - אכן זה כשל גדול, החוק החדש נועד בין היתר לטפל בזה. לא להיגרר חודשים בבתי משפט ואז לצאת בעונש סמלי, אלא עונש מיידי ועם הרחקה ארוכה. ככה יש סיכוי להחזיר את הביטחון למגרשים".
מדברים על מיקי זוהר כאפשרות לשר הספורט. דעתך?
"אני כמובן לא יודע מי יגיע ובכל מקרה אשמח לסייע למי שזה יהיה. ברמה האישית, אני מעריך ואוהב את מיקי זוהר".
בניגוד לשרי ספורט קודמים, אתה זכית להערכה ציבורית. בעתיד אם שוב תהיה בקואליציה המשך כשר הספורט להשלים את המשימות שלך זה משהו שתרצה או דווקא להתקדם למשרד משמעותי יותר?
"משרד התרבות והספורט הוא משמעותי מאוד. אין לי רגשי נחיתות. אני חולה ספורט ומקווה שתהיה לי הזדמנות לעשות בו עוד דברים".