בלב אחד הפרקים המצוינים של סדרת הרשת "שרופים", עומדת שאלת היסוד שנמצאת בנשמה של כל אוהד: מה היית מוכן לעשות בשביל אליפות? כמה רחוק היית מוכן ללכת עם עצמך, עם ההרגלים שלך, עם המעשים שלך - בשביל אותו רגע מתוק בסוף העונה, רגע שאין מקבילה בשבילו לאף אוהד כדורגל בעולם: הידיעה שאתה הכי טוב. נקודה.
והשאלה הזאת, שלרוב נשארת תיאורטית או מרחפת באוויר, קיבלה בשבועות האחרונים משמעות קונקרטית במיוחד לכמה מאוהדים של קבוצות ספציפיות בישראל. הנידון: עומר אצילי. מצד אחד, "שובר שוויון" במלוא מובן המילה. מצד שני, בנאדם שמותח עד לקצה את השאלה ההיא מתחילת הטקסט: כמה רחוק מועדון כדורגל יכול ללכת מוסרית, כדי להגיע להישג שאליו הוא - והקהילה שמקיפה אותו - מחכה לו כבר עשרות שנים?
אז הנה העובדות היבשות: בגיל 27, עומר אצילי - ברמה המקצועית והמקצועית בלבד - הוא כל מה שקבוצת כדורגל יכולה לחלום עליו. שחקן כנף מושלם, עם רקורד של הבקעות והצלחה מוכחת בליגה הישראלית, בשתי קבוצות פאר - בית"ר ירושלים ומכבי תל אביב. את בית"ר הוא הוביל לאירופה, עם מכבי הוא לקח שתי אליפויות. בעונה שעברה, היו לעומר אצילי 8 שערים ו-9 בישולים, עד שהעונה נגדעה, ולכל הדעות אם היה ממשיך לשחק כדורגל, ככל הנראה היה נותן מאבק טוב למי שזכה בסופו של דבר בתואר "כדורגלן העונה" - דן גלזר.
אבל גם אלה העובדות היבשות: ב-10 ביוני, 2020 נחשף במהדורת "חדשות 13" כי שני כדורגלנים מליגת העל חשודים בקיום יחסי מין עם קטינות. יום למחרת, נחשף שם הקבוצה; שלושה ימים לאחר מכן, כבר הודיעה מכבי תל אביב כי השחקנים יצאו ל"חופשה זמנית". ורק כעבור חודש מפרסום הפרשה, נחשף שמם - דור מיכה ועומר אצילי. באוגוסט 2020, בתום העונה ולאחר שמכבי ת"א זכתה באליפות נוספת, השניים שוחררו באופן חד צדדי מהמועדון.
במקביל, התנהלה גם הבדיקה הפלילית: משטרת ישראל פתחה בחקירה מיד עם פרסום הפרשה. השחקנים נחקרו, כמו גם המתלוננות וכדורגלנים נוספים ששמם נקשר במעל. בספטמבר 2020, אחרי שלושה חודשים ארוכים, נסגר התיק נגד דור מיכה ועומר אצילי מחוסר אשמה. בינתיים, הם כבר מצאו לעצמם קבוצות אחרות, בקפריסין: מיכה חתם באנורתוזיס פמגוסטה, אצילי באפואל ניקוסיה. שניהם, בלשון המעטה, לא ממש מצאו את מקומם בקבוצות החדשות. חלון ההעברות של ינואר הגיע, והם רוצים לחזור הביתה. עד כאן העובדות. מכאן - הפרשנות.
מכבי חיפה
ע"פ כל הדיווחים, מדובר במועמדת מספר אחת לקלוט את אצילי. קונטקסט הכדורגל כאן, ברור למדי: המועדון הירוק כבר עשר שנים לא זכה באליפות, ומרגיש את ההזדמנות קורצת. אחרי 11 מחזורי ליגה, חיפה עומדת עם יתרון של שמונה נקודות על פני האלופה המכהנת, מכבי תל אביב. החתמה של אצילי, ברמה המקצועית, יכולה לסגור את סיפור האליפות. לתת עוד פוש אחרון בדרך למעלה, בדרך לחגיגות בחוף דדו.
אלא שכאן, כאמור, מתחילה הבעיה: התיק אמנם נסגר, אבל הכתם נשאר סביב שמו של אצילי - מה שהוביל להתנגדות חריפה מצד חלק מן הקהל הירוק. אלעד מיידר, 36, הוא אוהד שרוף של הירוקים - ודעתו בעניין נחרצת. "אין מקום שבו מודל לחיקוי לצעירים וצעירות, גם אם לא הורשע - שלקח חלק בפעילות מבזה כזו, צריך לשחק בקבוצה שאני אוהד", הוא אמר לי. "לא. לא מעוניין באצילי".
גם מיידר שמע על ההשוואה בין אצילי לבין אלירן עטר, אחד ששיחק במכבי חיפה (כזכור) - והוא עומד על ההבדלים. "עטר התנצל ולקח אחריות מלאה על הסיפור. דיבר הרבה פעמים על הכתם והתדמית שנדבקה בו. אצילי ומיכה? הם לא עשו את זה. שמעתי מהם רק צרצרים והתנצלות על העוקם, שהיא בעצם 'אני מאשים' כלפי הילדות. הם האשימו את הילדות, בלי לקחת מילימטר של אחריות, ואחרי חצי שנה זה אמור להיות בסדר?".
לסיום, מיידר הפתיע ואמר: "כן, הוא יכול לבוא למכבי חיפה. שיחתום ל-3 עונות ויתרום את כל המשכורת של העונה הראשונה ל-2 ארגונים שעוזרים לנשים וילדים נפגעי אלימות ותקיפה מינית. ואז אני אחמם לו את החולצה לפני כל משחק גם אם צריך".
מנגד, עומדת גם הדעה ההפוכה: ליאור סוקניק, 33, גם הוא אוהד ירוק של הרבה שנים - חושב שאצילי יכול להיות גם הדרך לפיתרון. "אני לא מנקה את המעשים שעשה", הוא הדגיש בשיחה איתי, "אבל ברגע שהתיק הפלילי נסגר - לא צריכה להיות מניעה מלהחתימו. בעבר שיחק אצלנו שחקן שהורשע בפלילים. לאורך השנים היו במכבי חיפה סיפורים על שחקנים ואנשי צוות שלא מתיישרים עם קודים אתיים, ועדיין לא חרב העולם".
"אצילי צריך לשחק במכבי חיפה מסיבה מקצועית: הוא ישראלי בכיר, שחקן מנוסה בליגה, עם מספרים מוכחים בשנים האחרונות. אשמח מאוד אם הוא יהיה אצלנו, כשבמקביל כאקט חינוכי יתנדב עם נוער בסיכון". חשוב לציין, כי כאן לא ברורה עמדת הרוב. בסקרים שנעשו בכלי תקשורת אחרים, נמצא כי רוב מאוהדי מכבי חיפה ישמחו על מהלך שכזה. מנגד, כמה מהאוהדים התארגנו להפגנת מחאה מול ביתו של הבעלים יעקב שחר, תחת הכותרת - "לא רוצים את אצילי בחיפה".
בית"ר ירושלים
גם כאן, יש קונטקסט ברור שעל הרקע שלו צמח העניין באצילי (אפילו יותר סביב דור מיכה, שהיה השותף שלו לסיפור - מאחר ואצילי ככל הנראה בדרכו לכרמל). בית"ר, כזכור, נמצאת - אולי - בפתחו של עידן חדש: חאמד בן חליפה רכש 50% מהמועדון, ובית"ר מעוניינת שוב לקרוא תגר על הצמרת הגבוהה. ליגיונר מסוגו של מיכה, בוודאי לקבוצה שאין לה הרבה סדר או שחקנים שיודעים להניע כדור, בוודאי יכול לסייע. וכאן, כמו תמיד, מתחילה הבעיה המוסרית.
אור כהן, אוהד בית"ר, התייחס לסוגיה המוסרית באומרו: "מבחינתי המעשה היה פסול, אבל לא זה שיגרום לי לפסול אותם לגמרי. אני מצפה מהם להבהיר שמדובר במעשה שגוי, אבל את העונש שלהם הם כבר קיבלו מהבחינה התדמיתית, ועובדה שעצם הגעה פוטנציאלית של אצילי למכבי חיפה יוצרת רעש ופולמוס סביב זה רק מהבחינה הזאת. אני מבין את מי שיתבאס אם יחתמו בבית"ר, אך אני לא שותף לכך".
בנושא המקצועי, כהן חד משמעי: "ברגע שמשה חוגג מדבר על זה שבית"ר חייבת להתמודד על האליפות, הדרך מתחילה בהחתמת שחקנים כמו מיכה ואצילי. אם מכבי חיפה תחתים שחקן כמו אצילי ללא מאבק עיקש מצידנו, זה יוביל לתהיות עד כמה חוגג מאמין בהצהרות שלו. מדובר בהזדמנות לא שכיחה להביא ישראלים בכירים, ואי אפשר לוותר עליה".
מהצד השני של המתרס, עומד אפי גורודצר - גם הוא אוהד, שחושב שאצילי או מיכה לא צריכים לשחק בבית"ר. "זה אולי יישמע מתייפייף", אמר לי גורודצר, "אבל אני רוצה ששחקנים במועדון שלי יהיו קודם כל מודלים לחיקוי. איך אמר יעקב שחר? האדם לפני השחקן. זה משהו שאני מאמין בו, ובארץ בכלל - ובבית"ר בפרט - נוטים להתעלם מהנושא הזה. אם אתה מתיימר להיות מועדון, שהקים קבוצת נשים, ורוצה שגם נשים וילדות יוכלו לבוא ולהיות במשחקים - אסור להביא שחקנים כאלה לבית"ר ירושלים. לפחות לא במצב הנוכחי".
"אפס לקיחת האחריות מצידם, וחוסר התנצלות, מראה שבעיניהם הם לא עשו שום דבר רע", מסכם גורודצר את העניין הזה. גם בנושא המקצועי, גורודצר חולק על העמדה המקובלת: "האיכויות של אצילי ברורות מאוד, אבל זו לא העמדה הדחופה ביותר כרגע. בלם, קשר אחורי ומגן שמאלי יותר נדרשים במצב שלנו. יחד עם זאת, הוא יוכל לתרום המון; בניגוד לדור מיכה, שלדעתי פחות מתאים".