לתסריט כזה משוגע על עולה חדשה לליגת העל אף חובב כדורגל ישראלי לא ציפה. מספר ימים לאחר שהפועל חדרה הבטיחה את עלייתה מהלאומית, חשף רשם העמותות כי מצא כשלים ניהוליים ואין בכוונתו להעניק לקבוצה אישור ניהול תקין, מה שימנע ממנה לקבל תזרימים שונים. במועדון מינו סוללת עורכי דין בכדי להחזיר את העמותה למסלול. לפני שבועות אחדים הציע רשם העמותות פשרה, מינוי מפרק למועדון שבאפשרותו לבצע "ניקיון" בשדרה הניהולית, וכן לחפש רוכש פרטי.
בעמותת הפועל חדרה ובעירייה סירבו למהלך בתוקף, אלא שרשם העמותות לא בזבז זמן ופנה לבית המשפט בחיפה. אם בחדרה היו מקבלים את הפשרה, הבקשה לפירוק לא הייתה מוגשת. מהדו"ח החמור שהגיש הרשם לא ניתן להתעלם. אין ספק שהגורמים שצוינו בדו"ח הם חלק בלתי נפרד מההצלחה של הקבוצה ולכן קיבלו גב, אך במקרה זה ייתכן וצריך היה לפעול בצורה שונה. כמו בכל גוף אחר, גם בחדרה רשם העמותות מבקש יושר, לכן מי שנמצא ע"פ הדו"ח כאשם, עשוי גם להיות מורחק מהעמותה לה השתייך. בשורה התחתונה, בחדרה הוציאו סכומי ענק כדי לשוב לנקודת המוצא - הגעה לבית המשפט. מי שלא נחשף לליקויים שפורסמו בדו"ח, לא מבין עד כמה המועדון בבעיה.
הסעיפים בדו"ח שהכניסו את העולה החדשה לצרות
הדו"ח חשף שב-2015 רצו בחדרה לבצע איחוד בין כל המועדונים בעיר לקבוצה אחת, אך האיחוד בוצע באופן לא תקין ללא פירוק או מיזוג, כפי שנהוג בין עמותות. ארבעה שמות צוינו בדו"ח לגבי זה: יואב קובי (שימש כיו"ר העמותה), גבי אוחנה (חבר ועדה), אבי בנבנישתי (רו"ח בעמותה) ואלי דגני (חבר ועדת ביקורת וחבר ועד). בדיקה קצרה בהתאחדות לכדורגל תאשר כי עד היום משמש בנבנישתי כמנהל הכספים של הפועל חדרה, ודגני כמנכ"ל המועדון. בדו"ח עלתה שוב ושוב ההגדרה - ניגוד עניינים.
סיפור נוסף קשור בהוצאת חשבוניות שלא כדין. חדרה נקשרה בהסכם חסות עם "קבוצת אסיה", ושמה של החברה התנוסס על גבי שלט באצטדיון הקבוצה וכן על גבי חולצות השחקנים. אולם, הקבלות אשר הופקו על ידי העמותה הופקו לטובת חברת חוץ שנוסדה בפנמה, הנקראת M.B. ZURICH S.A. העמותה הבהירה כי מדובר בחברה השייכת לקבוצת אסיה, אך נטען כי "על העמותה להפיק קבלות בהתאם למקבל השירות, ולא לגורמים אחרים לפי דרישתם".
בין היתר, בהגשת הבקשה נטען שחדרה, בדגש על גבריאל אוחנה ואלי דגני, קלטה פעילות של מספר עמותות ("ידידי אולגה" ו"עמותת על"ה") בניגוד לחוק וללא שעברו הליך פירוק או מיזוג. יתרה מכך, היא אף השמיטה את אחת העמותות אותן קלטה ("בית אליעזר"), מה שמוגדר כמידע שגוי שמסרה לרשם.
סלט שלם של בעלי תפקידים
אחת ההאשמות החמורות ביותר בנוגע להתנהלות של חדרה היא זיוף מסמך. העמותה מסרה לרשם מסמך שהציג את התפטרותו לכאורה של גבריאל אוחנה בשנת 2015, זאת לאחר שקיבל שכר למרות ששימש בתור חבר ועד בעמותה. לאחר שהרשם הראה לנציגי העמותה כי הדבר מנוגד למידע המופיע בדיווחיה, הודו הנציגים שהמסמך נכתב בשנת 2018, ולא בשנת 2015, כפי שהציגו את הדברים.
עוד בנוגע לאוחנה: העמותה דיווחה כי הוא התפטר באוגוסט 2015, אלא שאחרי בדיקה התגלה שלא כך הדבר והוא עזב רק בדצמבר 2017. במקביל להיותו חבר, הוא חתם על ההסכם להעברת הפעילות של "ידידי אולגה", ואף נכללו בו תנאים המיטיבים איתו. מבדיקה עולה כי הוא אף כיהן כיו"ר אסיפת העמותה, למרות שדווח לכאורה כי הגיש את התפטרותו. לפי הפרוטוקול, אלי דגני היה חבר ועדת ביקורת בעמותה עד לינואר 2016, זאת למרות שדיווחה שהתפטר באוגוסט 2015. בדומה לאוחנה, גם הוא קיבל תשלום שלא כחוק בשל העובדה ששימש חבר בוועדת הביקורת.
ואם זה לא מספיק אז מהבדיקה עולה שוועדת הביקורת כלל לא פעילה. בפגישה שהתקיימה בין נציגי הרשם ובין אלו של העמותה במאי 2018, ניכר היה שנציגי העמותה אינם יודעים מי הם חברי ועדת הביקורת של העמותה שכיהנו קודם למארס 2018 (מועד מינוי ועדת הביקורת הנוכחית), וזאת על אף כי הנציגים הללו הינם ותיקים ובקיאים בהתנהלות העמותה. בנוסף, על אף דרישת נציגי הרשם, לא נמסרו פרוטוקולים של דיוני ועדת ביקורת, מעבר לאלה בהם מתועדת המלצת ועדת ביקורת לאשר דו"ח כספי של העמותה.
בפניות הרשם מפברואר 2018 נדרשה חדרה למסור פירוט שמות קבלני משנה אשר להם העמותה שילמה בשנים 2015-2016, וכן פירוט מהות השירות שניתן מכל אחד מהם ואת הסכמי ההעסקה/שירות - מידע שכאמור הועבר באופן חלקי בלבד. העמותה העבירה רשימה מעודכנת של חמשת מקבלי השכר הגבוה בעמותה, אבל לא העבירה את כל המידע המפורט הנדרש, עד למועד כתיבת שורות אלה, ועל אף הזמן הרב שחלף.
המסקנות והדילמות של ראשי המועדון
לאחר כל הליקויים שהתגלו, נשלח אל חדרה מכתב בו צוין כי בקשתה לקבל אישור ניהול תקין ל-2018 נדחית, מה שגרר פגישה. במהלכה, אורן גולן הודיע שהסכם העברת הפעילות נחתם על ידו מבלי שקרא את תוכן ההסכם ומבלי שהיה מודע לפרטיו, והכל תחת הנחיית עו"ד אשר ייצג לעניין ההסכם הן את העמותה והן את עמותת ידידי אולגה. בדומה, חבר הוועד רו"ח בנבנישתי חתם על הסכם העברת הפעילות בלי לעיין בו תחילה.
בקשת הפירוק ע"פ רשם העמותות: "העמותה הפרה את הוראות החוק ואת הנחיות הרשם, ובכלל זה העמותה קלטה פעילות של עמותות אחרות בניגוד לדין. מוסדות העמותה אינם מבצעים את תפקידם בהתאם לדין, קיים חשש לחלוקת רווחים אסורה ולפעילות בניגוד עניינים, קיים חשש לתשלום שכר לחבר ועד ולחבר ועדת ביקורת, בוצעו עסקאות עם צדדים קשורים ללא דיווח על כך ובניגוד להנחיות הרשם, ועוד. מדובר במקרה בו הליקויים שהתגלו בהתנהלות העמותה הם כה חמורים ויורדים לשורש ניהול העמותה".
הנהלת הפועל חדרה שוהה כעת בחופשה פרטית באירופה. לטענתם כבר נעשתה פנייה למשרד התרבות והספורט, בבקשה לסיוע. הדעות במועדון חלוקות, יש מי שחושש מעצם ההגעה לבית המשפט ויש מי שטוען שדווקא שם יצא הצדק לאור מבחינת חדרה. בין השאלות ששאלו: "מדוע דווקא עם העפלתה של חדרה לליגת העל העניין צף ולא כשהקבוצה הייתה בליגה א' או בליגה הלאומית?". במועדון מנסים להימנע מהורדת תשע נקודות שיהפכו את סיכוי ההישרדות לנמוכים, אך כעת מי שיקבע את גורלה יהיה בית המשפט.
תגובת יואב קובי, ששימש כיו"ר עמותת ידידי אולגה: "כל מה שנעשה, נעשה מתום לב. אני אוהב את המועדון והשקעתי מיליוני שקלים. אף אחד לא גנב שקל. חוסר ידע וחוסר ניסיון הובילו לזה. רצינו לעשות משהו טוב. היום אני לא חלק פעיל בניהול. מקווה שיעשה צדק בבית המשפט".
גבי אוחנה, ששימש כחבר עמותה: "הודעתי על התפטרותי ברגע שהיה איחוד, ולכן יכולתי להיות שכיר. לא יודע למה הוציאו אותי מרשימת החברים. אף אחד לא שמע את גרסתי, עבדתי תמורת השכר שהרווחתי. לא עשיתי דבר אסורים, ההיפך הוא הנכון". אבי בנבנישתי, מנהל החשבונות: "נעשו טעויות, מי שלא עושה לא טועה. רצינו בטובת המועדון ואין שום סיבה להעניש את המועדון הזה בחומרה".
אלי דגני, מנכ"ל הפועל חדרה: "מה שכתוב בדו"ח שמתייחס אליי זה שאני התפטרתי מהעמותה באותו הרגע שהתחלפו ההנהלות. במעמד החוזה אני חתמתי על כל המסמכים שאני מתפטר אני לא יודע למה ההתפטרות נכנסה לתוקף יותר מאוחר".
עו"ד שולי וייס ממשרד בוגט-קידר, המתמחה בדיני עמותות ומייצג את הקבוצה, מסר את תגובת המועדון: "לדעתנו כל הטענות המועלות על ידי רשם העמותות ניתנות לתיקון במסגרת תוכנית לתיקון ליקויים. אנו סבורים שאין כל צורך בפתיחה של הליך פירוק כנגד העמותה, הליך שפגיעתו בקבוצה איננה מדתית לטענות המועלות. אנו מצרים על החלטתו של רשם העמותות לפתוח בהליך פירוק ומאמינים כי גם כיום, עם רצון טוב של כל הנוגעים בדבר, ניתן להגיע להסדרים אשר ימנעו את הפגיעה בקבוצה ויאפשרו לה להמשיך ולהגיע להישגים הספורטיביים המדהימים אליהם הגיעו בשנים האחרונות תחת ההנהלה הנוכחית".