רוב הכדורגלנים הזרים שמגיעים לקבוצות הגדולות בישראל, בכנות, חולקים אותו סיפור רקע. הם גדלו בקבוצה בינונית/גדולה, לא הצליחו להותיר חותם משמעותי ונדדו בין כמה קבוצות עד שמכבי תל אביב, מכבי חיפה או הפועל באר שבע החליטה להוציא סכום משמעותי ולהכניס אותם להרכב.
לא מדובר בדעיכה בקריירה שלהם, ברוב המוחלט של המקרים, אבל גם לא בעלייה יוצאת דופן של שחקנים שגדלו במועדונים כמו ליברפול (כריסטופר פטרסון), ליל (מנואל קופמאנה) או פ.ס.וו איינדהובן (דרק לוקאסן).
המקרה של קיקו בונדוסו, שחתם היום (שבת) במכבי תל אביב כפי שפורסם לראשונה בערוץ הספורט, שונה. נדיר שמגיע לישראל שחקן שמשחק בגיל 23 בליגה השלישית בפורטוגל, ושחקן שהעביר את הרוב המוחלט של הקריירה שלו בכדורגל חצי-מקצועני. זהו בדיוק סיפור חייו המדהים של בונדוסו, ששיחק ב-7 השנים הראשונות בקריירה שלו בליגה השלישית ומטה, ועכשיו מצטרף לסגל של רובי קין.
קיקו בונדוסו נולד וגדל במוימנטה דה ביירה, עיר בת 10,000 תושבים. הוא סיפר על כך שאביו דרש ממנו להתאמן שעות ארוכות מול קיר בילדות, מה שסייע לו לפתח שליטה ב-2 רגליו, אבל מצא את עצמו בעיקר במועדונים קטנים. הסקאוטים של בנפיקה, ספורטינג ופורטו כנראה בכלל לא היו מודעים לקיומו.
"זה לא מנע ממני להמשיך לעבוד קשה", אמר בונדוסו בראיון במדינה. "ידעתי שבמוקדם או במאוחר ההזדמנות תגיע ושאני אהיה מוכן אליה". כשאתה בליגה הפורטוגלית השלישית בגיל 23, לא בטוח בכלל שהעתיד שלך הוא כשחקן כדורגל. למרות זאת, ההזדמנות הגיעה.
קיקו בונדוסו עזב את המחוז בו נולד לראשונה בקריירה וחתם בוויזלה. "לעבור למקצוענים זה לא פשוט. אבל אחרי שהאימונים התחילו התרגלתי. אנחנו משפחה גדולה ומחוברים אחד לשני". כך, קפיצה למקצוענים בגיל 23 הפכה לשתי עליות ליגה רצופות ו-71 משחקים רצופים בהם הוא רואה דשא בליגה אירופית טובה מאוד.
"הגעתי למועדון במצב טוב", אמר. "לוויזלה יש את כל התנאים להצליח". בונדוסו עצמו, ככל הנראה, לא דמיין את ההצלחה גם בעצמו. הקבוצה עלתה מהליגה השלישית לשנייה ומהליגה השנייה לראשונה תוך שנתיים, כשהוא עם 3 שערים ו-10 בישולים בליגה השנייה. הם היו שווים מקום בהרכב גם בליגה הבכירה, כשבונדוסו הצליח להילחם ולשמור על חולצת ההרכב גם עם כל השינויים המתבקשים במועדון שעולה ליגה ונאלץ לוותר על כוכביו.
בונדוסו שילב בין שני הדברים שכל קבוצה צריכה, בטח אחת שהצליחה לטפס במהרה במעלה הכדורגל המקצועני כמו ויזלה - כישרון ומוסר עבודה. ויזלה שיחקה 71 משחקים, שתי עונות ו-3 מחזורים נוספים השנה, מאז שחזרה לליגה הבכירה. בונדוסו שיחק בכל אחד ואחד מהם. הוא פתח בהרכב ב-42 ושיחק במצטבר 5,780 דקות, קצת יותר מ-4 יממות רצופות. כמות דקות כמעט בלתי נתפסת.
בדומה לאלכסנדר המילטון, קיקו בונדוסו לא מוותר על ההזדמנות שלו. שחקן שמתאמן במשך שעות ארוכות מול קיר או עובר 7 שנים בליגה השלישית (ולמטה ממנה) צריך לחלום בגדול, והוא הגשים בדיוק הזה בליגה הראשונה. ב-2021/22, עונתו הטובה בקריירה, הוא הבקיע 6 שערים ובישל 6 נוספים. ב-2022/23 המספרים אמנם פחתו (שני שערים ושלושה בישולים), אך הוא נכנס להרכב העונה של "רקורד", העיתון הפורטוגלי הנחשב.
בונדוסו היה השחקן היחיד שנבחר מחוץ לרביעייה הראשונה. "הקריירה שלו יוצאת דופן. הוא אחד השחקנים היצירתיים ביותר, והדבר שמשקף אותו יותר מכל הוא הנאמנות והקשיחות. בודדים השוערים ששיחקו שתי עונות מלאות ברצף, והוא משחק שם. לא רק שם, אלא אחד הטובים על המגרש".
בונדוסו נבחר להרכב העונה לצד שחקנים שהובילו את בנפיקה לרבע גמר ליגת האלופות ושמות כמו אוטביו (שנמכר בהון עתק למפרץ הקיץ), פפה, מהדי טראמי שקושר למילאן ודיוגו קוסטה מפורטו.
אמנם לא רואים את זה בכמות השערים והבישולים, אבל לפחות לפי כלי תקשורת עצום כמו "רקורד" מכבי מחתימה את אחד השחקנים הכי טובים בליגה הפורטוגלית. שחקן שהתחיל להתאמן מול חומה, עבר דרך שנים בליגות חובבים והפך לבאנקר, בזכות מוסר עבודה ונאמנות יוצאי דופן.
בשני האגפים אחרי שעברנו על כל זה, בואו נדבר כדורגל. קיקו בונדוסו ישתלב בכנפיים העמוסות של מכבי ת"א, שכוללות כבר עכשיו את פליסיו מילסון, יונתן כהן, אושר דוידה ודור תורג'מן. יכול להיות שהקבוצה תרצה להוסיף זר נוסף להתקפה, וגם אם הם משחקים שני משחקים בשבוע לא בטוח שיהיה מקום לכולם.
לכן, אחד הדברים החשובים במיוחד הוא הוורסטיליות של בונדוסו, שיכול לשחק ושיחק בעונה האחרונה לסירוגין ב-2 עמדות הכנף. בשנה שעברה הוא תופקד בעיקר בצד שמאל של ההתקפה, בעוד בזאת שלפניה (ובהופעותיו השנה) הוא שיחק בעיקר בצד ימין.
היכולת הזאת יכולה לאפשר לקין לשלב אותו עם מספר שחקני כנף. לכן בונדוסו יכול למצוא את עצמו בכמה מערכים שונים, כשברובם הוא משמש כמעין יוצר ופחות סקורר בעצמו. יש לו תנועה לא רעה בכלל ושליטה מרשימה בגופו, מה שהפך אותו ליוצר טוב ולשחקן נוסף שיכול לקחת את הכדורים מהקו ולהניע מהלכים בדומה לפליסיו מילסון.
בשנה שעברה, הוא מסר 1.5 מסירות מפתח למשחק (ובישל 3 פעמים בלבד) בליגה קשה, כשבעונה לפניה הוא עם 1.6 בערב. בקבוצה כמו מכבי ת"א שמחזיקה בכדור, בשונה מוויזלה שהייתה במקום האחרון בליגה באחוז ההחזקה בכדור בכל אחת מעונותיה מהליגה הבכירה, יכולת המסירה שלו תהיה מרכזית יותר.
המעבר הזה מקבוצת כדורגל הגנתית ומהליגות הנמוכות לקבוצה שמצפה לנצח בכל משחק יכול להיות קשה, אבל הגיוון של בונדוסו עשוי לבוא לטובתו. ב-2022/23 הוא אמנם היה מעורב ב-5 שערים בלבד, אך נבחר לנבחרת העונה של הליגה הפורטוגלית ברקורד וסיים עם 1.5 מסירות מפתח למשחק (ו-70% הצלחה במסירות בחצי המגרש של היריב), 1.2 כדרורים מוצלחים (50% הצלחה) ובעיטה למסגרת פעם בשני משחקים בקבוצה הגנתית.
השילוב בין המהירות והטכניקה הופכות אותו לשחקן מגוון שיכול להתאים את עצמו ליריבות, ולכזה שבוויזלה האמינו שיכול לפתוח גם מול בנפיקה ליסבון וגם מול ארוקה. "אני לא בורח מהמשחק ולא מפחד לעשות טעויות", העיד בונדוסו על עצמו בראיון לתקשורת הפורטוגלית. "אני מהיר ומאמין שאני משלב את זה עם איכות".
במדינה עצמה טענו ש"הוא מסוגל לעשות דברים שאנשים אחרים פשוט לא", אך במקביל לכך הנתונים שלו לא יוצאי דופן. הוא עשה על כמה פרשנים רושם של שחקן שטוב בהרבה דברים אבל לא מתמחה באף אחד מהם. הוא לא סקורר גדול ומגזין הכדורגל "Football Behavior", שהתמקד רק בנתוניו הסטטיסטיים, העניק לו שווי של 710 אלף יורו. הגדולה של בונדוסו, מוזר ככל שזה יישמע, היא לא רק במה שהוא עושה.
זה רלוונטי גם במקרה של יונתן כהן או אושר דוידה, שיכולים להכניס אנרגיה מהספסל (או מההרכב) ולאפשר רוטציה רחבה יותר. העמידות המרשימה של בונדוסו, שאמנם שיחק במסגרת אחת עד עכשיו, מסמנת על הנייר שאין לו בעיה לשחק שני משחקים בשבוע. מכבי תל אביב, בשלב הזה, עם סגל סגור פחות או יותר.
ההחתמות של אושר דוידה ושל קיקו בונדוסו הן כאלה שנועדו להרחיב את הסגל, והקבוצה כבר יודעת מי יהיו הגיבורים שלה בעונה הקרובה (ערן זהבי, פליסיו מילסון ואולי דן ביטון או יוריס ואן אובריים).
יכול להיות שבונדוסו יסיים את העונה עם מספרים סבירים, כמו 6 שערים ו-6 בישולים, אבל רק עצם הנוכחות שלו על המגרש יכולה להפוך את הקבוצה לטובה יותר. בהתחשב במה שראינו בוויזלה, הוא לא יורד ממנו כל כך מהר.