הגדולים שהגיעו למדינה (GETTY) (צילום: ספורט 5)
הגדולים שהגיעו למדינה (GETTY) | צילום: ספורט 5
כיכב גם בקרואטיה. רוסו ולמפארד (GETTY) (צילום: ספורט 5)
כיכב גם בקרואטיה. רוסו ולמפארד (GETTY) | צילום: ספורט 5

בשנים האחרונות לא רק הגיעו לישראל לא מעט זרים ששידרגו את הכדורגל הישראלי, אלא גם הפכו לחלק משלנו - לישראלים. צ'ארון שרי, מיגל ויטור, אנריק סבוריט, עלי מוחמד, יוג'ן אנסה ואחרים הפכו את המדינה לבית השני שלהם, אם לא הראשון. אז לכבוד ראש השנה, אנחנו מעלים על נס כמה מהזרים הגדולים ביותר ששיחקו בארץ, ובוחרים את שחקן החיזוק הטוב ביותר מכל מדינה. מתחילים במזרח אירופה - חלק 1 מתוך 3.

קרואטיה
מאטה באטורינה - הקשר ההתקפי שיחק ארבע שנים בשורות בני יהודה, והפך לאחד השחקנים המובילים בשורותיה. כבש 23 שערי ליגה ב-107 הופעות.
קאלה דרשלר - השוער הגיע ב-2006 למכבי תל אביב, ומאז הספיק לשחק בבית"ר ירושלים, הפועל באר שבע, הפועל חיפה, הפועל פתח תקווה ועירוני קריית גת במדיה גם פרש. זכה עם בית"ר באליפות ושני גביעים, התאזרח בישראל וחי כאן עד היום.
גוראן מילנקו - הקשר שהגיע בקיץ 1997 להפועל חיפה, שיחק במדיה שלוש שנים והיה שותף לזכייה באליפות ההיסטורית של המועדון בעונת 1998/99. חזר לקדנציה שנייה במדי בני סכנין, אז בליגה הלאומית, ופרש בסוף העונה. היו לו 7 שערים ב-68 הופעות במדי האדומים מהכרמל, ותואר אחד מתוק במיוחד.
ננאד פראליה - שיחק שלוש שנים במכבי חיפה, אבל אילו שלוש שנים: יחד עם הירוקים הוא זכה בשתי אליפויות (2001 ו-2002), וגם הוביל את חיפה להופעה בשלב הבתים של ליגת האלופות - כולל שער במשחק החוץ נגד באייר לברקוזן. אחד הקשרים המחוננים שידע הכדורגל שלנו.
ג'ובאני רוסו - איש שהוא אגדה. הגיע בקיץ 1996 להפועל באר שבע, ומאז נשאר כאן לא פחות מ-12 שנים. בדרך, שיחק גם בהפועל חיפה, בית"ר ירושלים, מכבי חיפה ומכבי תל אביב. יש לו ארבע אליפויות (אחת עם הפועל חיפה ושלוש עם מכבי), גביע אחד (עם הפועל באר שבע) ושתי זכיות בתואר כדורגלן העונה. היום עובד במכבי חיפה כמאמן מנטלי. שחקן בלתי נשכח.

גם בצהוב. פישונט (GETTY) (צילום: ספורט 5)
גם בצהוב. פישונט (GETTY) | צילום: ספורט 5

הונגריה
גאבור הולמאי - אחד שנכנס ללב האדום. הקשר שהגיע בשנת 2000 להפועל תל אביב אמנם התמקד בעבודות הגנתיות, אבל מהר מאוד השתרש במועדון והפך לאחד השחקנים האהובים. יש לו 10 שערים ב-89 הופעות בליגה.
אישטוואן האמר - אחד משחקני החיזוק החשובים שנחתו כאן. שחקן הכנף ההונגרי הגיע לבית"ר ירושלים בקיץ 1997, והמשיך לשחק במדיה ארבע שנים - עד שעזב לטובת מכבי נתניה. במהלך הקדנציה בבית"ר זכה איתה באליפות בעונת 1997/98, ובגביע הטוטו באותה עונה.
תמאש שאנדור - מי שהונצח בשירם של "האחים צברי", לא בכדי הפך לשם דבר. ארבע שנים הוא שיחק בבית"ר ירושלים, אליה הצטרף בקיץ 1998 ולא היה שותף לזכייה בתארים, אבל הציג לא מעט רגעים של כדורגל מסחרר. יש לו 24 שערי ליגה ב-115 הופעות ליגה, עד שעזב את ישראל ב-2002.
אישטוואן פישונט - סיפור אהבה ישראלי. הגיע לישראל בקיץ 1996, כשחקן חיזוק לבית"ר ירושלים של אלי כהן "השריף". שנתיים הוא שיחק במדיה של בית"ר, וזכה איתה בשתי אליפויות - כשבעונה האחרונה שלו בעיר הבירה, כבש לא פחות מ-15 שערי ליגה. אחרי אפיזודה קצרה באיינטרכט פרנקפורט, הוא חזר להפועל תל אביב, ושיחק גם במ.ס. אשדוד ובני יהודה. יש לו שלוש אליפויות בישראל (שתיים עם בית"ר, אחת עם הפועל), זכייה אחת בגביע ושתי זכיות בגביע הטוטו. שחקן אגדי.
אישטוואן (סטפן) שאלוי - החלוץ המושלם. הגיע לכאן כבר ב-1994, כדי לחזק את בית"ר ירושלים והמשיך במועדון חמש שנים, עם 59 שערים ב-116 הופעות, ובעיקר הוביל את המועדון לתקופה הגדולה אי פעם - עם שתי אליפויות (1997 ו-1998) ושליטה מוחלטת ברחבה. בקיץ 1999 הוא שוחרר ועבר למכבי הרצליה, במדיה פרש ממשחק פעיל.

מגדולי החלוצים הזרים בארץ. קוביקה (GETTY) (צילום: ספורט 5)
מגדולי החלוצים הזרים בארץ. קוביקה (GETTY) | צילום: ספורט 5

פולין
יארוסלב באקו - שיחק שלוש שנים במדי הפועל תל אביב והפועל ירושלים. רשם 111 הופעות בין הקורות של שתי הקבוצות באדום.
ייז'י בז'צ'ק - מי שהתגלגל להיות מאמן נבחרת פולין, שיחק בארץ עונה אחת במכבי חיפה, אליה הגיע בינואר 1999 ועזב בשנת 2000 בשל נסיבות משפחתיות. כבש 11 שערים ב-59 הופעות.
קז'ימיש מוסקאל - הגיע בשנת 1994 להפועל תל אביב, ושיחק במדיה ארבע שנים עם 14 שערים ב-90 הופעות. שיחק גם בשורות עירוני אשדוד.
גז'גוז' ודז'ינסקי - הרכש הפולני הגיע למכבי תל אביב בקיץ 1999, שיחק במדיה שלוש שנים והיה שותף לשתי זכיות בגביע - 2001 ו-2002. לאחר מכן שיחק בישראל גם בעירוני ראשון לציון ובעירוני קריית שמונה.
אנדז'יי קוביקה - אחד מגדולי החלוצים הזרים ששיחקו בישראל. הגיע בקיץ 1998 למכבי תל אביב, שיחק כאן שנתיים (כולל זכייה אחת בתואר מלך השערים, בשנת 1999). לאחר שעבר ליפן, חזר לארץ ושיחק גם במ.ס. אשדוד, בית"ר ירושלים ושוב במדי מכבי ת"א.