sportFive1027702 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
גלזר.
גלזר. "התנאים יותר טובים מאשר קבוצת בוגרים טובה בליגת העל" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

"שחקנים פה לא מבינים את המורשת של המועדון. אתם לא יודעים איפה אתם נמצאים. אני לא רוצה אליפות עם שחקנים שהשיער שלהם מסורק והמדים נקיים. אני רוצה להרגיש את הלב שלכם, שתרדו מהמגרש עם חולצות מלוכלכות בבוץ ועם דם שיורד מהאף". מיץ' גולדהאר לשחקני מכבי תל אביב אחרי פיטוריו של המאמן והסמל אבי נמני, ינואר 2011.

מאז הרבה השתנה. הצהובים זכו בחמש אליפויות, דרסו את הליגה בשנתיים האחרונות ורשמו שיאים מדהימים. את הנאום של מיץ' לא צריך להשמיע למכבי מודל 2020. שם עושים את זה על אוטומט. גולת הכותרת היא 10 שחקני בית בסגל, וזה לא מקרי. מי שעובד - אוכל. פרויקט הנוער של ערוץ הספורט נותן הצצה לתוך קרית שלום עם מי שגדל במועדון מגיל 5, שחקן העונה, דן גלזר.

דור הזהב תוכנן במעבדה
הגרזן של האלופה היה חלק ממודל "דור ההמשך", שהפך לאורך השנים ל"פרויקט העילית" במחלקת הנוער הצהובה. קבוצה מצומצמת של שחקנים מגילאי 16 עד 19 שעוברים פיתוח אישי דרך שלושה אלמנטים: פיזי, מנטאלי וטקטי. "שחקן בנוער של מכבי ת"א מקבל כלים הרבה יותר טובים מאשר שחקן בקבוצת בוגרים טובה בליגת העל. אין מה להשוות אפילו", אומר גלזר.

עם יונתן כהן. עוד שחקן שהיה חלק מהפרוייקט (צילום: ספורט 5)
עם יונתן כהן. עוד שחקן שהיה חלק מהפרוייקט | צילום: ספורט 5

לפרויקט נכנסים 5-7 שחקנים בולטים מכל שנתון, וכנראה שבמכבי חזו את העתיד (או דיברו עם אורן זריף?) כי הם ידעו בדיוק על מי ללכת. "הייתי שם ביו היתר עם יונתן כהן, דור פרץ, שחר פיבן, מתן חוזז, שון גולדברג (הפועל ב"ש), מקס גרצ'קין (בית"ר ירושלים) ועומרי גלזר (מכבי חיפה). קיבלנו שני אימוני אקסטרה בשבוע. היינו מתחילים שעה וחצי לפני האימון וכל פעם שני שנתונים התאמנו יחד. עבדנו על טכניקה, הבנת משחק, דקויות ובעיקר דברים מעבר".

את "קבוצת המובחרים" הצהובה הובילו בזמנו ניר לוין וזיו אריה ומאוחר יותר הצטרף לפרויקט אורי דוד וכיום הוא זה שמנהל אותו תחת פטריק ואן לוון. "בתור ילד הייתי שחקן מוכשר, אבל לא טכני ונוצץ. בפן פיזי הייתי ברמה גבוהה, אך תמיד היו לי ליקויים מבחינה טכנית", המשיך גלזר, "בלי הפרויקט הזה הייתי שחקן אחר. מקבוצה של 24 שחקנים יורדים לאזור ה-14 ואתה מקבל יותר תשומת לב. אלה לא אימונים עצימים ועובדים עם כל שחקן באופן אישי על הדברים שהוא צריך לחזק. יורדים לרמות הכי קטנות".

"רחפנים בוחנים כל צעד שלנו באימון"
לוין ואריה היו נשארים עם שחקני העילית שעות אחרי האימונים כדי לחזק וללטש, עד הסוף, בכל הכוח. "עבדו איתי על כל מה שקשר אחורי צריך", המשיך קשר נבחרת ישראל,  "על כדורים ארוכים, פס בנגיעה, סיבובים, הנגיעה הראשונה בכדור, שזה הדבר הכי חשוב בכדורגל. כשהייתי חייל והיה לי בוקר פנוי הייתי קובע איתם ומגיע. הם שיפרו אותי ולא קיבלו שכר נוסף. במקום ללכת למשפחות שלהם הם נשארו איתי. היה חשוב להם שהשחקן יתקדם ובלעדיהם לא הייתי אותו שחקן".

גלזר עם שני האחים. הבאים בתור? (צילום: ספורט 5)
גלזר עם שני האחים. הבאים בתור? | צילום: ספורט 5

"הם עבדו עם יוני (יונתן כהן) וחוזז על סיומות מול השער ואחד-על-אחד, עם שחר פיבן על הרחקות ועמידה נכונה ברחבה", תיאר גלזר, "בעניין הזה, מכבי ת"א רמה מעל כולם, קיבלתי כל מה ששחקן כדורגל צריך. למדתי מאנשים שמבינים את המשחק אחרת. אני מתעניין במה שקורה במועדונים אחרים עם חברים בנבחרת ובמכבי התנאים טובים יותר בפער גדול".

"בכל אימון יש שלושה או ארבעה רחפנים, שמצלמים הכל מלמעלה", גילה גלזר, "לאחר מכן אנשי הצוות עוברים איתך על הווידאו ומראים לך איזה דברים אתה צריך לשפר, איפה חיפפת". ומה לגבי משמעת? "מסתכלים עליך ב-700 עיניים ואי אפשר לא לעשות את המקסימום, בוחנים כל צעד שלך מהשמיים".

"מכבי עוטפת אותך כדי שתתעסק בעיקר. הפן הגופני, הטכני, חדר כושר מסודר, פיזותרפיסטים, פיזיולוגים, מעסים, תזונאים, פסיכולוגים. כל מה שאתה צריך יש לך", המשיך הקשר, "שחקנים שגרים רחוק מקבלים דירה בקריית שלום. אתה לא צריך לדאוג לכלום ולא להתעסק בכלום, לא ברכבות ולא באוטובוסים. רק בכדורגל. הרבה שחקנים בליגה הולכים לעשות אימוני אקסטרה מחוץ לקבוצה ופה פשוט יש לנו הכל מהכל".

גולדהאר. החזון שלו התממש (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
גולדהאר. החזון שלו התממש (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

שלב הביניים הקדוש - בית"ר ת"א/בת ים
"זכינו באליפות בנוער עם שנתון מדהים ולאחר מכן היינו הקבוצה הראשונה ממכבי שיצאה להשאלה בבית"ר ת"א", המשיך גלזר, ששימש כקפטן, "חששנו בהתחלה לעזוב מקום כזה בשביל קבוצה מהליגה הלאומית, אבל המשכנו ביחד. בכל משחק ג'ורדי קרויף או מישהו מטעם מכבי היה מגיע, מסתכל ובוחן. לא סתם שלחו אותנו להשתפשף ושכחו מאיתנו. באמת הרגשנו שראו אותנו כשחקני העתיד של מכבי ת"א".

בזכות השינוי שהכניס ג'ורדי, מכבי ת"א היא הקבוצה היחידה בארץ שמחזיקה קבוצת בת. "פתאום אתה מגיע לליגה לאומית מהנוער ונותן תצוגות. הכרנו אחד את השני ונתנו רביעיות וחמישיות. סיימנו במקום השלישי והיינו קרובים לעלייה. כתשנו קבוצות ורמת הכישרון הייתה מאוד גבוהה, כזו שאין בלאומית".

שחקני מכבי ת"א אמנם מקבלים את כל התנאים הכי טובים, אבל הדרך לשם בכלל לא פשוטה. "לא כל אחד יכול להיות שחקן במחלקת הנוער של מכבי", הבהיר גלזר, "הדרישות מאוד גבוהות, בין אם זה במשמעת או באימונים קשים. אם אתה מתמהמה - אתה בחוץ. יש תחרות קשה כי כולם רוצים להיות שחקנים במכבי. הלחץ שונה ממקומות אחרים. מי שמסתפק ומבסוט מהמשחק הקודם שלו מקבל בום ומוחלף".

"הלחץ החיובי במחלקת הנוער מביא אותך מוכן לבוגרים. אתה בא ווינר", אמר האיש שזכה בשתי אליפויות בשנתיים בצהוב, "היריבות על ההרכב, הלחץ לזכות בתארים, לנצח משחקים, כל זה לא חדש לך. זכית רק באליפות? לא מעניין תביא דאבל.  מקום שני לא חשוב - זה כישלון. ככה אנחנו עובדים מגיל 0. ככה חינכו אותנו, לקחת את הכל".