הפגרה כבר מאחורינו והיום תיפתח ליגת העל שכה חיכינו לה. כולנו סקרנים, דרוכים ומלאי תקווה שבעונה הזאת נראה כדורגל טוב ומרגש. מי תהיה הקבוצה שתוביל את הליגה הזאת? מי תהיה הקבוצה שהכי תתקשה ותאבק על מקומה?
קבוצה שמורכבת משחקנים בעלי יכולת אישית גבוהה, עם מאמן מקצועי ודומיננטי, צוות מקצועי מנוסה והנהלה תומכת היא נקודת פתיחה טובה, אולם כל אלו אינם מספיקים להבטיח את הצלחתה. ישנן דוגמאות רבות שבהן קבוצות השקיעו סכומי כסף גדולים ברכישת שחקנים טובים שלא הצליחו. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שיכולות השחקנים בקבוצה מושפעות מגורמים נוספים שמקורן מחוץ למגרש: יחסים בין אישיים, מערכת האמון בניהם, הלכידות קבוצתית והמחויבות לקבוצה. מחקרים בפסיכולוגיית הספורט הצביעו על כך כי קבוצות שהצליחו לאורך זמן הן מלוכדות יותר מבחינה חברתית מקבוצות מפסידות. סביר להניח שגם אם נרכיב קבוצה עם השחקנים הטובים ביותר, ולא נשקיע מאמץ בבניית הקבוצה, לא נקבל קבוצה טובה.
דוגמא המוכיחה את החשיבות המכרעת בשימת דגש על נושא הלכידות הקבוצתית היא סיפור זכייתה הבלתי נתפס של קבוצת לסטר באליפות 2015/16 לאחר שפתחו את העונה כמועמדים לירידת ליגה ועם יחס של 1 ל-5000 לזכייה בפרמיירליג. המאמן קלאודיו ראניירי הבין שהאקס פקטור של קבוצתו אינו יכול להישען על יכולות השחקנים או על תקציב חלומי. מקור הכח היה בלכידות ובאמונה של השחקנים זה בזה. לכן, אמר לשחקניו שאם יצליחו לשמור על רשת נקיה- יזמין את כולם לאכל פיצה, אבל רק לאחר שכל שחקניו יכינו אותה יחד. פעילות מסוג זה הגבירה תחושה של שיתוף, הנאה וחברות שכה חיוניים גם על המגרש. אני מניחה שהיו עוד פעולות שהחברה האלה עשו (מפאת התקציב הנמוך יחסית והאסטרטגיה שנקט המאמן) שתרמו לזכייה.
המשימה שיש בהרכבת הקבוצה שבה השלם אמור להיות גדול מסך חלקיו מוטלת על המאמן. זוהי משימה מורכבת שצריכה לקחת בחשבון שיקולים מקצועיים, חברתיים, מנהיגותיים וברוב הקבוצות גם "התיישרות" ע"פ רצון הבעלים. לצורך הכנת כתבה זו, שוחחתי עם שלושה מאמנים מובילים. עניין אותי לדעת האם השקיעו מחשבה נוספת בבניית הקבוצה מעבר לעניין המקצועי ובאיזו הרגשה הם פותחים את העונה.
מאמן הפועל רעננה מנחם קורצקי הסביר שבחירת השחקנים הייתה לא פשוטה ובמקרים מסויימים היא אפילו הרגישה סוג של הימור, בייחוד עם השחקנים הזרים. "אתה יכול לראות וידאו של שחקן ולבחון את הרמה המקצועית שלו, אך אתה לא בדיוק יכול לדעת איך הוא יתנהל מבחינה חברתית - עד כמה האגו ינהל אותו והאם הוא עלול להזיק לקבוצה". קורצקי מבין את חשיבות הלכידות "לפעמים שחקן שאתה מחפש יכול להיות מקצועית טוב, אך אם הוא מישהו שיעשה צרות בחדר ההלבשה, אז אני אעדיף לוותר עליו".
גם מאמן מכבי נתניה סלובודן דראפיץ' ציין בפני את חשיבות חדר הלבשה בריא והדגיש עד כמה הפן החברתי משמעותי בעיניו. "כבר במחנה האימונים ערכנו מעגל הכרות אישי בו כל אחד שיתף על משהו טוב ורע שעבר עליו. על מנת שהשחקנים יהיו מגובשים, הם צריכים לדעת דברים אישיים זה על זה, להרגיש קרובים וליהנות אחד עם השני". בשיחתנו, הוא הדגיש מספר פעמים ששמחה והנאה הם הבסיס לכדורגל טוב ולכן חשוב לו שהצוות המקצועי יהיה בעל גישה חיובית, יעניק יחס אישי לכל שחקן, לא יחסוך בפרגון על מאמץ והשתדלות. הוא סיפר כי השחקנים נשארים יחד לאחר אימונים, משוחחים ולעתים אף מבלים יחד. פעילות משותפת מחזקת את ה"ביחד" ובכך תורמת לחיזוק הביטחון העצמי של כל שחקן בעצמו ובקבוצה, מגדילה חשיבה אופטימיות ומאפשרת לתפקד טוב יותר במצבי לחץ ומשבר אבל לא פשוט להשיג אותה.
מאמן קריית שמונה חיים סילבס ניסה להדגים בפני את המורכבות והקושי שיש בכך: "דמייני לעצמך שעליך לחבר בין שחקנים ותיקים וצעירים, דוברי שפות שונות, במעמדות שונים אשר חשופים ללחץ מתמיד וכל אחד רוצה להצליח, לא רק באופן קבוצתי אלא גם באופן אישי. זו משימה לא פשוטה בכלל, אבל חשובה מאוד וקריטית להצלחת הקבוצה". סילבס וק"ש, שישחקו הערב מול האלופה הפועל באר שבע אחרי ההפסדים האחרונים בגביע הטוטו, יודע כי עליו לשים דגש חזק יותר על הלכידות הקבוצתית. ככל שיעשה זאת מהר יותר, כך יטיב עם הקבוצה.
מה עובר בראש של השחקנים רגע לפני פתיחת העונה? התרגשות, מתח וציפייה גדולה. אני שומעת פעמים רבות שהקול הפנימי שלהם מורה להם לחשוב על עצמם לפני הקבוצה, למשל: "אני רוצה להיות זה שישים את הגול במשחק". המשמעות בפועל עלולה להיות הרסנית - לדוגמא שחקן שיעדיף לבעוט לשער למרות שהשחקן שלידו פנוי ממנו. השחקן הפנוי יחוש תסכול וכעס על השחקן שלא מסר ואולי בהזדמנות הבאה, גם הוא יעדיף את הבעיטה על פני המסירה. שחקנים ייטו להאשים זה את זה ותחל דינמיקה של ביקורת, וחיפוש אחר שעיר לעזאזל. מבחינה פסיכולוגית, זו הדרך של אנשים להרחיק עצמם מכישלונות ובכך להגן על עצמם, אולם דרך זו עלולה לגרום להרס הקבוצה. זה מעגל שעדיף להימנע מלהיכנס אליו.
בעבודתי בקבוצות הסובלות מחוסר אמון ולכידות, הצעד הראשון לשיקום מתחיל במתן הסבר לשחקנים על הדינמיקה השלילית המשפיעה עליהם. עצם ההסבר מספק תחושה של רגיעה ומכניס סדר והגיון בכאוס הרגשי. בנוסף, ההסבר מאפשר לשחקנים להיות מודעים לצורת החשיבה הקיימת שלהם ומאפשר לבחור חשיבה חלופית טובה יותר ובעיקר הוא פותח ערוץ לשיח שבסופו של דבר מייצר חוזה חדש בקבוצה המבוסס על תחושה של אמון, לכידות ובטחון. גם למאמן תפקיד משמעותי בלהדגיש בפני השחקנים שמטרת הקבוצה היא מעל לכל. כפי שמאמן הכדורסל האגדי פט ריילי אמר – "אם תעשו כל שביכולתכם למען הקבוצה, תמיד תעשו משהו טוב גם למען עצמכם".
כל שלושת המאמנים מתרגשים לקראת מחר וחשים אופטימיות זהירה לגבי ההמשך. גם אני אמתין בסבלנות ובציפייה למשחקי פתיחת העונה ואגלה מי מהקבוצות עושה רושם כקבוצה ששחקניה נראים לא רק כאוסף של שחקנים אלא כקבוצה הפועלת בתאום ובנחישות להשגת ניצחון.