sportFive1184093 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
האם שיפוט טוב יותר יגדיל את הרייטינג? לא באמת (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
האם שיפוט טוב יותר יגדיל את הרייטינג? לא באמת (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

ענף הכדורגל בישראל מגלגל כענף בליגה הבכירה בלבד כ-600 מיליון שקל. על פי הדיווחים. זה הסכום שיתקבל אם ניקח את 14 התקציבים של קבוצות ליגת העל. מסיבה זאת, ניתן בשקט להעריך שעבור כ-300 משחקים בשנה בליגה ובמפעל הגביע, אפשר לשדרג משמעותית את השיפוט בישראל בהשקעה שהיא בסדר גודל של בין 1-2% מהיקף ההשקעה המצרפי בענף.

כלומר אם בעלי הקבוצות ירצו ויהיו מוכנים להגדיל את ההשקעה עבור שירותי השיפוט שהם מקבלים, הם יוכלו להגיע לשם. זו לא משימה באמת כזו קשה, הרי בסופו של דבר מדובר בהשקעה במספר אלמנטים: השקעה בטכנולוגיה שאת רובה כבר ביצעו, השקעה בשופטים זרים במשחקים הגדולים והחשובים, כדי להביא לפה את הטובים שבטובים, ועלייה בהשקעה בשופט המקומי (העברת חלק מהסגל למקצועניות מלאה, הגדלת התשלומים ומערך ההכשרה ועוד). זו משימה אפשרית שצריכה משאבים סבירים.

אבל מה יקרה כשיהיה פה שיפוט טוב יותר? האם הוא יהיה מושלם וחף מטעויות? בוודאי שלא. האם הוא ימשוך משמעותית יותר קהל למגרשים, יגדיל את הרייטינג ויוביל להגדלת העוגה? התשובה היא לא באמת. כלומר כמובן שהמוצר הוא כדורגל ושיפוט טוב יותר ישפר את הכדורגל, אבל בפרופורציה, לא בטוח שההשקעה של 1-2% בשיפוט תכניס סכום דומה, כלומר כלכלית.
 
אם מדובר על השקעה של בין חצי למיליון שקל לקבוצה, לקבוצות הבינוניות והקטנות זה המון כסף ואני לא רואה את בעלי הקבוצות מוכנות לחתום על הסכם מסגרת עם איגוד השופטים וההתאחדות שיוביל להשקעה ניכרת מצד אחד ושיפור המוצר.
להיפך, מבין השורות אני מרגיש שיש רצון לפתוח מחדש את ההשקעה בטכנולוגיה ולהבין האם ניתן לחסוך קצת. אני מבין זאת בתחושת בטן בלבד שלי אבל, וייתכן שזו לא באמת המצב.

אם נסתכל על הדברים מהמבט הכלכלי, אני לא בטוח שעבור תכנית שאפתנית לשפר את איכות השיפוט ומוכנות להשקעה יהיו מספיק קבוצות שירימו את היד בעד. כן, תמיד אפשר לבקש לעשות יותר בתקציב הקיים, אבל אני חושב שצריך להיות ריאליים לכמה ששיפור איכות הניהול באיגוד השופטים יכולה לייצר.

ברקת וסגל - מה אתם מצפים שיקרה? (ברני ארדוב ודני מרון) (צילום: ספורט 5)
ברקת וסגל - מה אתם מצפים שיקרה? (ברני ארדוב ודני מרון) | צילום: ספורט 5

אז מה רוצים בעלי הקבוצות, אלה מבין הבעלים ששולחים מכתב, מעלים פוסטים ועולים לאוויר? מה הם מצפים שיקרה, הרי כבעלי הקבוצות הם הענף, אם הם לא מסוגלים לדחוף לשינוי מהותי באיכות השיפוט, מה יקרה כשנגיע לרפורמות גדולות יותר? התשובה בעיני היא פשוטה. בעידן של היום, המכתב לאיגוד הוא לא בעצם לאיגוד, הוא מודלף מיידית בצורה רשמית יותר או פחות לכולם, חלק מזה כבר קורה בסושיאל וחלק יוצא מהר מאוד לתקשורת.

האוהדים מרגישים שקיבלו את מה שציפו, הבעלים שלהם "הראו" לאיגוד השיפוט, איגוד השיפוט רץ לגונן על אנשים וזה ישר מוביל לעימות. בדיוק כמו השחקנים שקופצים על השופט ששרק לפנדל (ראיתם פעם פנדל שבוטל בגלל שהשחקנים אמרו משהו לשופט?), העימות מייצר כותרות, וכולם מרוצים, לפחות ככה זה מרגיש לי מהצד.

אבל באמת שצריך לעשות מהפיכה באיכות המוצר וזה ידרוש השקעה, עבודת צוות וחזון, אם בעלי הקבוצות ירצו, הסיכוי שזה יקרה יגדל משמעותית. אם הם ישימו על זה פוקוס אמיתי בעבודת מטה, אני בהחלט חושב שזה יקרה. בהודעות בפייסבוק אני פחות מאמין.

הכותב הינו חבר בפודקאסט "צבע אדום", פודקאסט אוהדי הפועל ת"א