sportFive935464 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

מכבי ת"א של 2009 הייתה הכי רחוקה ממכבי ת"א שאנחנו מכירים היום. הדלפות בלתי פוסקות, כשלונות שרדפו וקהל שאיבד אמון. על פניו, המועדון המעוטר בישראל היה בשפל, וזאת למרות שבאותה עונה היא הייתה אמורה לצאת לדרך חדשה עם בעלים יהודי רוסי, הלא הוא אלכס שניידר. 10 שנים עברו ושום דבר לא נראה אותו דבר במכבי ת"א של עידן מיץ' גולדהאר.

4 אליפויות, גביע מדינה, העפלה לשלב הבתים ואינספור רגעים שהחזירו את הצהובים למקומם הטבעי. בקיץ הקרוב נציין עשור ליציאה לדרך של העידן הקנדי בקרית שלום, וערוץ הספורט בפרויקט מיוחד חוזר לרגעים שהפכו אותו לכל כך מיוחד. הפרק הראשון בסדרת הכתבות יעסוק באיך נולד הקשר בין גולדהאר לצהובים דווקא כשכולם חשבו שזה כלל לא אפשרי? עוזי שעיה, מנכ"ל הצהובים דאז, ואביב בושינסקי, שושבין העסקה, חושפים את מאחורי הקלעים.

כמו לגייס סוכן בקהילת המודיעין
"אני מגיע מקהילת המודיעין והתפקיד שלי שם היה גיוס סוכנים. אפשר להגיד שעסקת גולדהאר הייתה מבצע מודיעיני לכל דבר", עוזי שעיה פתח את דבריו, "זה התחיל בסוף עונת 2008. אף אחד לא חשב בכלל שמכבי ת"א נמצאת על המדף שכן רק שנה קודם לכן, אלכס שניידר, אדם עשיר מאוד, רכש אותה. שניידר רצה להישאר לטווח הארוך והשקיע הרבה כסף במכבי ת"א, ואף אחד לא דמיין שהוא יעזוב כל כך מהר, אלא שהמציאות הייתה אחרת".

שעיה הסביר: "שניידר היה מושקע כל כולו בתעשיית הפלדה והיא קרסה בבת אחת. כך קרה שהבעלים הפסיד מאות מיליונים בתקופה של שנה וחצי, מה שגרם לו לקריסה, ולכך שהדבר האחרון שהטריד אותו היה מכבי ת"א. אלכס פנה אליי ואל אביב בושינסקי ואמר שעלינו למצוא אדם שייקח את הקבוצה. היו הרבה שמות שנפגשנו איתם, אבל מיץ' גולדהאר היה הכי רציני. הקשר שלנו עם גולדהאר נמשך על פני 8 חודשים, מתוכם 4 חודשי משא ומתן, שנשמרו בסוד כמעט עד הסוף, כי רק אני ואביב ידענו מזה".

המנכ"ל לשעבר מספר איך גולדהאר במשך ארבעה חודשים הסתובב בקרית שלום במחיצת עיתונאים ואפילו קיבל כבוד מהכרוז של מכבי ת"א באחד המשחקים, ולמרות זאת אף אחד לא חשד שמדובר במי שעשוי לרכוש את הקבוצה: "אני זוכר שגולדהאר הגיע לבלומפילד כאורח והתארח באצטדיון. הכרוז במהלך המשחק בירך אותו ואמר ברמקולים ש"אורח מיוחד כיבד אותנו בנוכחותו", ואף אחד לא חשד. גולדהאר הסתובב על הדשא, בהתחלה כאוהד ואורח אישי של אביב בושינסקי, אבל כולם חשבו שמכבי ת"א בכלל לא על המדף כי רק עכשיו אלכס שניידר רכש אותה, אז בכלל לא עשו 1+1. אני זוכר מקרים שבהם גולדהאר, אז רק אורח, ישב עם אבנר טוויטו, מנהל הקבוצה דאז, ושניהם שתו קפה בקרית שלום. זו סיטואציה שהיום הייתה בלתי אפשרית".

"גולדהאר דיבר בהתחלה על בניית מועדון גדול שיכול להגיע רחוק", שושבין העסקה, אביב בושינסקי, סיפר מוקדם יותר החודש ל'5 באוויר', "בתחילת הדרך כשניסיתי לשכנע את גולדהאר לקנות את מכבי ת"א, אמרתי לו לקחת את מחלקת הנוער ושאלכס שניידר יהיה הבעלים של הקבוצה הבוגרת. גולדהאר דווקא מאוד אהב את זה, הוא אמר שזה אולי נכון בשבילו כי אז הוא לא יצטרך לממן חבורה של שחקנים מקצועניים, אבל בסופו של דבר לאורך זמן דברים השתנו".

כך נסגרה העסקה
אחרי ארבעה חודשים של היכרות עם המועדון, גולדהאר החל במשא ומתן עם בושינסקי ושעיה, שנמשך במשך ארבעה חודשים, כשרוב הפגישות התקיימו בטורונטו, קנדה.

"היו רגעים שלא האמנתי שהמשא ומתן יבשיל לעסקה כי גולדהאר היה אדם שלא היה לו שום השקעה כלכלית מחוץ לקנדה. מדובר באדם רציונלי ולא סנטימנטלי, כך שנתוני הפתיחה היו לא פשוטים", שעיה שיחזר, "הוא בא עם דו"ח מוכן לפגישות בקנדה, כשבהמשך מי שריכז את כל הנושא הזה היה אביב בושינסקי".

מה היו המכשולים שעלו במהלך הפגישות?
"גולדהאר הסביר שהוא הולך להקדיש את כולו לעניין, ואם לא אז הוא לא ירכוש את הקבוצה. מיץ' אמר שאחת הבעיות זה שהוא מרצה באוניברסיטה ולכן עליו לשהות בישראל. כמו שהוא מדבר היום על שינוי תרבותי וארגוני, כך הוא דיבר גם אז. לגולדהאר היה חשש אמיתי שלא יהיה לו את הזמן להיות נוכח כאן, וזה מה שהטיל ספק לגבי קיום העסקה".

אז איך בכל זאת משכנעים אותו ללכת על זה?
"חשוב לציין, היה ברור לגולדהאר מהרגע הראשון שהוא לא ירוויח כסף במכבי ת"א, האלמנט הכלכלי הוא בכלל לא פקטור. לכן, כמו שמגייסים במודיעין סוכן, שפועל בניגוד לערכיו או לדברים שהוא מאמין בהם, כך ניסינו להבין מה מניע את גולדהאר. מיץ' היה איש עסקים מאוד מצליח גם אז, אבל היה חשוב למורשת שלו שהוא יצליח להטביע חותם על משהו שיגרום לאנשים לזכור אותו בישראל ובעולם היהודי".

"הוא רצה לייצר שינוי אמיתי, לקחת מותג לא מצליח ולהפוך אותו לכזה שיש לו סטנדרט עולמי. מה שדיבר עליו וחזרנו עליו לאורך כל הדרך זה נושא האתגר. מראש אמרנו לו שהוא לא ירוויח כאן כסף, אבל זה לא עניין אותו. הוא ראה את הקהילה במשחקים שהוא הגיע אליהם ורצה להיות חלק מזה. גולדהאר רצה להיות מזוהה עם ההצלחה של המותג ולהטביע חותם. אם גולדהאר היה הולך ברחוב בקנדה, אף אחד לא היה מזהה אותו, עכשיו בקהילה היהודית הוא שם דבר, כזה שמכירים אותו ומזהים אותו עם הצלחה, וזה בדיוק מה שהוא רצה".

"שניידר רכש ב-60 מיליון והעביר את הקבוצה בחינם בתוך שנה וחצי" | צילום: ספורט 5

"אם לא אלכס שניידר, לא היה מיץ' גולדהאר"
הרבה אומנם הספיקו לשכוח, אבל שנה וחצי לפני גולדהאר, היה זה אלכס שניידר שרכש את מכבי ת"א מידי לוני הרציקוביץ'. אומנם הצהובים לא הגיעו להישגים משמעותיים בתקופה הקצרה הזאת, אך לפי שעיה, זמן ההבראה תחת שניידר, היה זה שאיפשר בכלל את רכישת גולדהאר.

"מכבי ת"א הייתה במצב רע מאוד, אפשר לומר על סף פשיטת רגל. מכבי לקחה הלוואות, בדיוק כמו הפועל ת"א, ואז הגיע אלכס שניידר", שעיה נזכר, "שניידר מחק חוב של 60 מיליון ש"ח, הוא הבריא את מכבי ת"א. הוא היה נשאר בישראל במשך שנים ארוכות אם לא היה מתרסק כלכלית. אין לי ספק שגולדהאר לא היה רוכש את מכבי ת"א במצב שהיא הייתה".

שעיה המשיך: "אתם צריכים להבין, שניידר השקיע 100 מיליון ש"ח בשנה וחצי, שיקם את מחלקת הנוער, החתים את דור מיכה, מנאס דאבור ושרן ייני. גולדהאר לא שילם דמי העברה, הוא פשוט קיבל את הקבוצה בחינם. לכן, אוהדי מכבי ת"א צריכים לדעת שלשניידר יש חלק משמעותי בכך".

כסף הוא לא מה שמעניין אותו. גולדהאר (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
כסף הוא לא מה שמעניין אותו. גולדהאר (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

"הרעב של גולדהאר? לא קשור לכדורגל, אלא לאתגר שלו"
עשור עבר בהצלחה אדירה, אבל מה עם העשור הבא? שושביני העסקה ששידכה את הקנדי למכבי ת"א בטוחים שגולדהאר לא יעצור כאן. "הרעב של גולדהאר לא נובע מכדורגל. הספורט לא באמת מעניין אותו, אלא תחושת ההישגיות, שהוא מצליח במה שהוא עושה", שעיה מספר, "הוא רוצה לשבור את תקרת הזכוכית שהיא אירופה והוא לא יוותר עד שהוא ירגיש שהוא מיצה את עצמו בזירה הזאת".

"כשמיץ' גולדהאר הגיע גם בכירים מאוד במכבי חיפה אמרו לי שכסף לבד לא מספיק", אביב בושינסקי הסביר ב"5 באוויר" מוקדם יותר החודש, "אמרו לי שצריך גם לדעת לנהל מועדון. אז הנה, הגיע אדם עם כסף שעם כסף ויודע לנהל מועדון. לקח לו זמן להתרגל למנטליות הישראלית. גולדהאר היה אומר לי שהישראלים הם האנשים הכי חכמים וגם הכי מוזרים, והוא למד להסתגל למה שקורה כאן".
 
בושינסקי הסביר מה סוג ההצלחה של גולדהאר: "הוא פריק גדול של עדכונים ודיווחים, כל דבר קטן כגדול הוא יודע. הוא מתעסק בכל דבר קטן, זה יכול לעצבן את המקומיים כי לוקח זמן בגלל הפרשי השעות. זה שהוא לא נמצא כאן, זה לא אומר שהוא לא מערוב. הוא יודע מצוין מה שקורה".

בסיום, בושינסקי הבהיר שלדעתו עידן גולדהאר בצהוב רחוק מלהסתיים: "בראשית הדרך חשבתי שמיץ' יהיה פה לכמה שנים ויעזוב, אבל עכשיו כשאני רואה את הדרייב שזה מביא לו, אני מבין שוהא יהיה פה לעוד הרבה שנים קדימה, כך שהקהל של מכבי ת"א בהחלט יכול וצריך להיות אופטימי".