כדורגלנים נדרשים לפעולות רבות ובאינטנסיביות גבוהה ולכן חשופים לפציעות שרירי הירך. במהלך משחק הגביע מגנה של מכבי חיפה, פייר קורנו, הוחלף בשל כאב שחש בשריר האחורי (המסטרינג). השחקן נבדק ואובחן ע"י הצוות הרפואי של הקבוצה ונקבע כי קרע את השריר. ננסה לפרט ולהסביר על הפציעה ומשמעויותיה.
שריר ההמסטרינג (שריר הירך האחורי), שעל פי מחקרים תועד כפציע ביותר מבין שרירי הירך. זהו שריר מפתח בריצה ובספרינט בפרט. בעזרתו אנו דוחפים את עצמנו קדימה בעוצמה ובמהירות בפעולות כמו שינוי כיוון. במחקר בשיתוף אופ"א, שעקב אחרי 21 קבוצות כדורגל מהליגות הבכירות באירופה למשך 8 שנים, נמצא כי פציעות שריר מהוות 31% מכלל הפציעות ובהן ההמסטרינג מהווים יותר משליש.
נתון נוסף שדווח בליגת הכדורגל בארה"ב מציג פן בעייתי אחר של הפציעה והוא שיעורי פציעה חוזרת מהגבוהים ביותר מכל הפציעות (34%). במהלך הפציעה רקמת השריר לא עומדת בעומס המופעל עליה – מתיחה חזקה או פעולות הדורשות כיווץ מהיר וחזק, ועוברת "כשל".
האם יש קרע או שזו רק מתיחה? זו שאלה שנשאלת רבות בעולם הספורט והתשובה עליה היא די פשוטה. מתיחה = קרע. בעולם רפואת הספורט, במהלך האבחון נהוג לציין את הדרגה (בדר"כ 1-3) ואת הפרופורציה של הקרע. כלומר, מתיחה היא קרע בפרופורציה קטנה שדרגתו נמוכה.
קרע בשריר ההמסטרינג, כפי שכבר הזכרנו, זו פציעה שכיחה בענף הכדורגל וידועה לשמצה. אנשי מקצוע נוהגים לכנותה "פציעה משקרת". אז למה היא קיבלה את התואר המפוקפק הזה?
לאחר מספר שבועות בודדים, השחקן כבר מרגיש הרבה יותר, הכאבים חלפו, כבר ניתן לבצע תרגילי שיקום ברמה די גבוהה וכמובן גם לרוץ. התחושה מדרבנת להמשיך קדימה לעבר פעילות מלאה. כעת, כשהשחקן נדרש לתפקודים כמו ספרינט מלא באופן חוזרני, פעולות מתפרצות ומפתיעות, כאב עלול להופיע בפתאומיות ולגרום לרגרסיה בתהליך ההחלמה. כלומר, ההרגשה לא תמיד תואמת את המצב הריאלי.
תהליך שיקום בקבוצות המקצועניות מתנהל על פי שלבים ברורים – תחילה, השחקן עובד צמוד לתכנית השיקום שהפיזיותרפיסט מכין ומיישם ביחד איתו. לאחר מכן, השחקן מתחיל לעבוד עם מאמן הכושר על מגוון אלמנטים טרם ישתלב באימון כדורגל. בשלב הבא, ישולב השחקן באימוני הקבוצה, אך לא באופן מלא. כעת, רגע לפני החזרה השחקן יעבור מבחנים שונים כדוגמת מבדק איזוקינטי שלאחר צליחתו יחזור לשגרת האימונים עם קבוצתו.
כך, אנשי מקצוע נוהגים במשנה הזהירות בפציעה זו ומוודאים כמובן כי השחקן עבר את שלבי השיקום באופן מיטבי, ורק לאחר מכן יעבור את טבילת האש בחזרתו למגרש.
הכותב תומר טביב רבינוביץ' – פיזיותרפיסט מומחה לשיקום ספורטאים בקליניקת פיזיופרו