אז הפועל תל אביב סיכמה את העברתו של רווה אסייג, חלוצה של הפועל עכו בשנה האחרונה. החלוץ בן ה-21 שגדל במחלקת הנוער של מכבי תל אביב הוא שם שקצת פחות מוכר בפני אוהדי הכדורגל הישראלי, על אחת כמה וכמה לאלו שאינם עוקבים באדיקות אחר הליגה הלאומית העונה. בואו נכיר את החלוץ החדש של הפועל תל אביב.
אז מי אתה רווה אסייג?
מדובר בחלוץ עם סגנון משחק ומבנה פיזי קצת לא שגרתיים לחלוץ הישראלי הטיפוסי. גובהו הוא 1.86 מטר, הבעיטה שלו בשתי הרגליים באותה הרמה ובכללי סגנון המשחק שלו הוא חלוץ ה"9" הישן והטוב, זה שמשחק עם הגב לשער, מוריד כדורים בראש לחבריו לקבוצה וחי את הרחבה. סגנון שלאט לאט נהיה פחות נפוץ ונעלם מהעולם. למרות זאת, אסייג הוא שחקן מאוד מגוון עם מהירות טובה וחוכמת משחק שעוזרת לו לבצע בנוסף לכך תנועות לעומק ובכך הופך למטרה נוחה גם לכדורים ארוכים לשטח ולא רק מטרה נייחת.
אסייג שייך להפועל עכו ומשחק בה החל מחלון ההעברות של ינואר 2022 לאחר שהושאל אליה ממכבי תל אביב ובקיץ האחרון שוחרר סופית מהצהובים וחתם על חוזה קבוע בעכו. לפני שהגיע לצפונים עשה אסייג את המסלול הקבוע של שחקנים צעירים במכבי תל אביב והושאל לבית"ר תל אביב/בת ים, אך לא הצליח להותיר חותם מיוחד כאשר כבש פעמיים בלבד בחצי עונה.
בינואר של העונה שעברה הושאל שוב, הפעם לעכו, ולאחר חצי עונה סבירה בהחלט (חמישה כיבושים) מכבי תל אביב החליטה לוותר על שורותיו ולשחררו, מי שקפצה על ההזדמנות היא הפועל עכו שהחתימה אותו על חוזה קבוע.
בואו נכנס קצת למספרים: אסייג כבש העונה תשעה שערים ב-18 המשחקים בהם שותף, נתון נאה מאוד שמציב אותו כמלך הכיבושים של הליגה לאומית (בצוותא עם זאהי אחמד חברו לקבוצה). מה שעוד יותר מרשים בנוגע לכמות הכיבושים זה שהוא עושה את זה למרות שמדד הXG (שערים צפויים) שלו עומד על 6 בלבד, במילים אחרות הוא כובש הרבה יותר ממה שהוא אמור לכבוש על סמך מצבי הכיבוש אליהם הוא הגיע העונה. בנוסף לכיבושים אסייג מוסיף לסטטיסטיקה שלו שני בישולים, שגם זה לעצמו לא בא ברגל.
סגנון משחק:
באופן לא מפתיע וכזה שגם מתקשר למה שצוין פה לפני, הרוב המוחלט של האיומים של אסייג לשער מגיעים מתוך הרחבה עם 28 כאלה. החלק היותר מיוחד הוא אחוז הבעיטות למסגרת - 24/28. צלף. אסייג ניחן בתכונה שאנו אוהבים לכנות "קילר אינסטינקט", כזה שתמיד ידע לחפש את השער ולאיים עליו מבלי להתמהמה יותר מידי. דוגמא מצוינת לכך אפשר לראות בווידאו הבא המציג את השער שכבש מול סוללת הכוכבים של מכבי פ"ת: בערבוביה לאחר מצב נייח הכדור נחת לרגליו של אסייג שמבלי לחשוב פעמיים הניף את הרגל בנגיעה אחת ובבעיטת יעף שיחרר כדור שעצר רק ברשת.
אספקט נוסף במשחק שאסייג עושה טוב הוא משחק הגובה. אסייג זוכה ב-36% ממאבקי הגובה שלו במשחק, נתון שעל פניו לא נשמע מרשים במיוחד אך אם נשווה אותו לחלוצים אחרים בליגה, אסייג מתעלה עליהם בחלק זה. אסייג משתמש במשחק הגובה בצורה טובה בשביל להוריד את הכדור לחבריו לקבוצה, תכונה זו במשחק שלו מאפשרת לו לשמור על הכדור בשליטת קבוצתו בצורה טובה גם כאשר היא מתמודדת עם לחץ ואף עוזר לקדם את הכדור לכיוון ההתקפה בצורה ישירה ומהירה יותר.
בווידאו שלפנינו ניתן לראות דוגמא לכך: קבוצתו הפועל עכו פוגשת לחץ גבוהה של יריבתה הפועל ראשון לציון שלא מאפשר לה לפתח משחק הנעה מסודר דרך הקישור, בתגובה לכך שחקן ההגנה של עכו שולח כדור ארוך לכיוון אסייג, שמצידו מצליח להקדים שני שחקני הגנה של ראשון לציון שקופצים ביחד איתו לנגוח ומוריד את הכדור לשחקן קבוצתו בצורה מצוינת. התוצאה? מתפרצת של 2 על 1 לטובת עכו ממהלך שהתחיל בכלל מכך שפגשה לחץ גבוהה וכמעט איבדה את הכדור באזור מסוכן.
נושא נוסף במשחק של אסייג ששווה התייחסות הוא התנועה לעומק. למרות שזה קצת נוגד את הפרופיל המובהק של אסייג של "החלוץ 9 קלאסי", אסייג מצליח גם לבצע תנועות חכמות בלי כדור לעומק (off the ball בשפה המקצועית). אסייג ניחן במהירות טובה ואינטליגנציה מעולה כשהוא בלי הכדור, מה שהופך אותו למטרה לא רעה בכלל, גם לתנועות לעומק בנוסף לשימוש בו כ"קיר" כפי שצוין לפני. ארבעה מתוך תשעת השערים שכבש אסייג העונה הגיעו למעשה מכך שקיבל כדור לעומק, עקף את שחקני ההגנה בזכות מהירות ותנועה נכונה ובכך מצא את עצמו במצב כיבוש נוח.
בקטע הבא אפשר לראות כיצד במקום להתפנות למסירה לרגל בתור "קיר" ולהמשיך במסירה כמו שאולי היה מצופה ממנו, מחליט אסייג לעשות תנועה אלכסונית בין הבלמים. המסירה מגיעה ואסייג מוצא את עצמו באחד על אחד מול השער בזכות אותה ההחלטה, התזמון והביצוע של התנועה. אמנם בפעם הזאת המהלך לא מסתיים בשער אבל זה דוגמא מצוינת לרב-גוניות של אסייג במשחק, תנועות לעומק וגם משחק גב לשער.
עם זאת, אספקט שאסייג יהיה צריך לעבוד עליו הוא היכולת כשהכדור אצלו ברגל (on the ball בשפה המקצועית) ובו הוא מאבד המון כדורים. ממוצע של 11 איבודי כדור למשחק, סה"כ 158 איבודי כדור מתחילת העונה, רק 3 שחקנים בכל הליגה הלאומית איבדו יותר כדורים ממנו עד עכשיו. כמות איבודי כדור זאת אמנם גם נובעת לעיתים מהפסדים של מאבקי אוויר ומאבקים פיזיים אך גם המון פעמים מקבלת החלטות לא טובה שהכדור אצלו ברגל. אסייג נוטה פעמים רבות לצאת "להרפתקה" עם הכדור ולדריבל לבד מול מספר שחקני יריב, מה שמותיר לו סיכוי קלוש גם לשמור על הכדור אצלו ברגל בסיום אותו הדריבל. אפשר לראות את זה גם בדף הסטטיסטיקה כשאסייג למעשה סיים בהצלחה רק 35% מניסיונות הדריבל שלו.
במקרה שלפניכם מצליח אסייג להשתלט על הכדור לאחר מאבק עם שחקן ההגנה והוא מוצא את עצמו בסיטואציה שבינו לבין השער נמצאים שני שחקנים ועוד שחקן שנמצא קרוב ועלול להדביק את הפער במהירות. הפעולה ההגיונית בסיטואציה הזאת הייתה לנסות לשמור על הכדור ולחכות להצטרפות של חבריו לקבוצה להתקפה. למרות זאת מחליט אסייג לצאת לדריבל לבד מול שחקני ההגנה, מה שבסופו של דבר גורם לכך שהוא מאבד את הכדור וגם מבזבז הזדמנות למתפרצת מבטיחה שיכולה הייתה להסתיים באיום לשער עם התנהלות טיפה יותר נכונה.
אז האם מדובר ברכש מוצלח של הפועל תל אביב? רק הזמן יגיד. מה שכן יהיה אפשר להגיד בוודאות זה שמדובר ברכש מאוד נכון בהתחשב במצבת הסגל הנוכחית של הפועל תל אביב. בסגל הקבוצה כרגע נמצאים שלושה שחקנים שיכולים לאייש את עמדת החלוץ - אוז'בולט, גאנם ושביט מזל. עם זאת צריך לזכור שאוז'בולט הוא לא חלוץ טבעי ועמדתו המקורית היא בכנף, ואת כך שגאנם הוא שחקן מאוד פציע שכבר פספס את מרבית משחקי הקבוצה העונה בעקבות פציעה.
הפועל תל אביב נהנתה השנה מתשעה שערים בלבד של החלוצים שלה (אוז'בולט 7 + גאנם 2) ואין ספק שחיזוק בעמדה הזאת היה מאוד נדרש. בנוסף לכך רווה אסייג כן יכול להוסיף לאדומים מימד של ניידות בהתקפה ומשחק לשטח, דבר שכמעט ולא קיים בהפועל הנוכחית, תוך התחשבות בכך לא יהיה מופרך להגיד שמדובר בשידוך שעל הנייר יושב כמו כפפה ליד ועשוי להצליח. אך אם יש משהו שכולנו למדנו מהעבר, שבכדורגל כמו בכדורגל, כלום לא בטוח.
הכותב הינו חלק מפודקאסט "האנליסטים"
Follow @LuzonGuy