מקום רביעי, שלושה מאמנים על הקווים והפסד 3:2 למכבי חיפה שייזכר לתקופה ארוכה - אין ספק שמכבי תל אביב סובלת מאחת העונות הגרועות ביותר שלה בעשור האחרון אם לא הגרועה שבהן. עם רזומה די קצר וללא הישגים משמעותיים, מלאדן קרסטאיץ' הגיע על מנת לייצב את הצהובים, שרחוקים שנות אור ממאבק האליפות, וככל שהזמן עובר גם השיטות שלו, ומה שהוא מנסה להשיג מהכלים שעומדים לרשותו הופכות לברורות יותר. לסרבי נוצרה תדמית של מאמן די מקובע ועבור אחד העובדה הזאת עלולה להיות בעייתית מאוד - ברנדלי קובאס שמו.
עיקרו של מסע הרכש שעברה מכבי ת"א בקיץ היה בחלקו השני של חודש אוגוסט, קרוב מאוד לסגירת החלון וקובאס, שהונחת ברגעים האחרונים, היה אמור להיות זה שהכל עובר דרכו. במשחק הראשון מול מכבי חיפה הוא סיפק ניצוצות ועם הזמן קרנו עלתה ומעמדו התחזק (בניגוד לזה של פטריק ואן לוון), אבל בכדורגל דברים לא צפויים קורים בקצב מהיר ולפתע פתאום, תחת קרסטאיץ', שחקן האגף הצהוב מוצא את עצמו בסיטואציה בה הוא שחקן ספסל בלבד. בהפסד הכואב למכבי חיפה בסמי עופר מספר 17 בצהוב לא קיבל אפילו דקה אחת.
ושימו לב למספרים: בדקות, הדי מועטות יש לציין, שקיבל בשלושת משחקי הליגה של קרסטאיץ', קובאס לא בעט לשער ולו פעם אחת, לא יצר אף מצב, לא ניסה לחלק מסירת מפתח וגם לא הגביה. מדובר בארבע מפעולות הבסיס של מי שאמור להיות אחד השחקנים היצירתיים במכבי ת"א וכדי להבין עד כמה הוא היה בולט בהן בקבוצה עד להגעתו של הסרבי, די להביט בטבלה הבאה.
הסיבה לפיחות במעמדו ובאפקטיביות של שחקן הכנף היא משום שזה בדיוק מה שהוא - שחקן כנף, מה שלא ממש מתאים למערך ולשיטה של קרסטאיץ'. בטור שפורסם לפני משחק הליגה הראשון של הסרבי על הקווים הצהובים, נעשה ניתוח כללי של הרעיונות ההתקפים שלו בהסתמך על התפקיד הקודם בטופולה ועד כה אפשר להגיד שהוא מיישם אותם אחד לאחד בקבוצתו החדשה. נראה שמערך שלושת הבלמים הפך לקבוע, בניגוד להשערות של רבים שישנה אותו עם הזמן ובשיטה של המאמן החדש, בדומה לזו בה משתמש תומאס טוכל בצ'לסי (להבדיל אלפי הבדלות), שחקני הכנף לא משחקים על הקו אלא קרובים למרכז, על סף הרחבה ומפנים שטח למגינים. משהו שקובאס לא רגיל אליו כל כך.
קובאס ניחן ביכולת כדרור טובה מאוד ובא לידי ביטוי בעיקר כשהכדור ברגליים שלו. ההולנדי יודע למצוא את השטח הפנוי על הקו כדי לקבל את הכדור, עובר בדרך כלל מהאגף הימני למרכז, ועם רגל שמאל החזקה שלו לאיים על השער מרחוק או למצוא שחקן פנוי לו יוכל להכניס כדור. בווידאו הזה, למשל, הוא מושך את שחקני האגף של בית"ר ירושלים, מפנה שטח לאנדרה ג'ראלדש ושולח לו כדור לרחבה.
או פה למשל: קובאס מקבל כדור על הקו, חותך לאמצע ומוצא מספיק שטח על מנת להשתמש ברגל שמאל האימתנית שלו ולהרעיד את הרשת של דזיוגס ברטקוס. 1:1 בדרך לקאמבק ו-1:3 שמסדר לברק יצחקי בכורה מוצלחת על הקווים.
אז מה קרה במשחק וחצי בהם קיבל צ'אנס מקרסטאיץ'? ההולנדי לא הצליח להביא את היכולות שלו לידי ביטוי במשימות אותן נדרש לבצע ובמיקום החדש על המגרש. מול סכנין למשל, פעמים רבות הוא קיבל את הכדור במרכז, עם הגב לשער ובמרחק רב ממנו. תוסיפו לכך את פקעת השחקנים האדומים איתם נאלץ להתמודד ושעבדו קשה על מנת לשמור על התוצאה, ותקבלו את הווידאו הבא, בו לא נותרת לקובאס ברירה והוא מעביר כדור קשה לאייל גולסה שמוביל לאיבוד כדור ולהתקפה מתפרצת.
קובאס הוא למעשה רק דוגמא אחת מבין רבות שמעלות תהיה בנוגע לדרכו של קרסטאיץ' במכבי ת"א. נכון, הסרבי הגיע למועדון הצהוב באמצע העונה ולא היה זה שבנה את הקבוצה מלכתחילה, אבל עד כה נראה שהשינוי הדרסטי שהביא איתו מטופולה בעייתי ולא מתאים לכלים ולסוג השחקנים שירש מוואן לוון (ומיצחקי, אם אתם מעדיפים לדייק).
קחו את אנריק סבוריט - מגן שמאלי במקצועו - ששובץ בשני המשחקים האחרונים בתור בלם. אז נכון, מאמנים רבים שמשחקים במערך של שלושה בלמים משבצים מגן שמאלי בעמדת הבלם השמאלי ביותר (או מגן ימני בתור הבלם הימני), אבל הבאסקי, בהיעדר אופציות כשירות וטובות, היה לבלם המרכזי במשחקים האחרונים. את המשחק הוא לא ממש הצליח לנהל מאחורה ובעיית המיקום במערך החדש אליו נאלץ להתרגל הובילה לשתי טעויות שהובילו לשער. הראשונה: בלטקסה עולה לכדור גובה עם ג'יימס אדניי ומצמצם פער מאופיר דוידזאדה, וסבוריט, שאמור לשמור על אדניי נותן לו את השטח לעוט על הריבאונד ולכבוש מקרוב.
כי רצוי שבמערך של שלושה בלמים יהיו לפחות שני בלמים טבעיים ושחוליית ההגנה תכלול שחקנים שתורגלו יחד יותר משבועיים. מול מכבי חיפה ומכבי פ"ת, קרסטאיץ' שיחק גם עם סבוריט וגם עם בלטקסה בתור בלמים, וכשהאחרון יצא נכנס במקומו אנדרה ג'ראלדש בתור בלם. וכך אנחנו מגיעים לטעות השנייה: יש לנו סבוריט אחד שיוצא מהעמדה וחור שמוביל לקאמבק ירוק.
ג'ראלדש עצמו הוא דוגמה בפני עצמה של שחקן שאמור להיות המגן הימני במערך של שלושה בלמים, אבל בפועל חווה ירידה דרסטית ולא מביא את היכולות ההתקפיות וההגנתיות שלו לידי ביטוי. כמוהו גם השימוש במערך שמצריך בו שני קשרי 50-50, אבל בשני המשחקים האחרונים אף אחד מהם לא היה אייל גולסה, הטוב ביותר בתפקיד הזה. סטיפה פריצה, למשל, הוא חלוץ שדומה בסגנון לזה שהיה לקרסטאיץ' בטופולה (סטפן ווקיץ'), כזה שמשמש כפיבוט, יורד לעזרת הקישור ויודע להחזיק בכדור (בסדר, נו, חוץ מרגעי השפל מול מכבי חיפה) ולכן הדיווחים בנוגע לרצון של המאמן לוותר עליו בינואר מעלים תהיות.
סביר להניח שבשורות סגנית האלופה ידעו שמדובר במאמן עם שיטת משחק ספציפית מאוד ושהוא לא ממהר לשנות אותה, ויחד עם זאת ידעו שאלה הכלים העומדים לרשותו ושיש ביניהם פער. חלון ההעברות שנפתח יהיה הזדמנות טובה להבין האם ועד כמה בהנהלה הצהובה מאמינים בסרבי וביכולת שלו לשנות עם חיזוק שיאפשר לו להוציא משהו מהעונה הזו ומאלה הבאות (בלם וקשר התקפי למשל).
גם המאמן החדש ייאלץ להתגמש עד שיגיע החיזוק לו הוא מייחל על מנת להוציא את המיטב ממה שיש לו כרגע. הדיווחים בנוגע לשינוי מערך אפשרי לקראת המשחק מול הפועל באר שבע והעובדה שאילון אלמוג ואדוארדו גררו לא יעמדו לרשותו, עשויים להעיד על כך שקרסטאיץ' הבין זאת ואולי זה מה שעשוי להוביל את מכבי ת"א לדרך חדשה. יהיה מעניין.
Follow @AviG91