הוועדה לזכויות הילד, בראשה עומדת ח"כ ד"ר יפעת שאשא-ביטון (כולנו), קיימה היום (שני) דיון בנושא אלימות במשחקי נוער וילדים. בדיון השתתפו חברי כנסת, נציגים מההתאחדות לכדורגל, המועצה למניעת אלימות בספורט, מנהלים מקצועיים של קבוצות, מאמנים, אבות ואימהות לילדים, עיתונאי ספורט ונציגים מעמותות למניעת אלימות. יו"ר הוועדה העבירה ביקורת על הטיפול בנושא עד היום ואמרה: "למרבה הפלא, אנחנו פוגשים באלימות הזאת דווקא בקרב ההורים. מדו"ח המבקר עולה שהמבקר נתן הנחיות מפורשות לגבי מיגור התופעה, אם זה להתאחדות לכדורגל, איגוד הכדורסל, משרד החינוך ומשרד התרבות והספורט, ולצערי הרב שום דבר לא קרה. צריך גם לשאול, האם נכון להתחיל את הספורט התחרותי בגיל כל כך מוקדם?".
יריב טפר, מנכ"ל איגוד השופטים, אמר בתגובה לדברים: "הוקמה ועדה בהתאחדות לכדורגל שתפקידה ליישם ככל שניתן את המלצות המבקר ולהביא לשטח המלצות פרקטיות. יש סיעור מוחות בנושא, ויהיו שינויים בתקנון. אנחנו מזהים שיש בעיה עם הורים ומאמנים. אנחנו רוצים להביא למצב בו מאמנים יהיו סוכני שינוי ויהיו מעורבים בתוכנית החינוך למניעת אלימות. המטרה היא לייצר קשר בין ההורה לקבוצה, ככה שאם הורה מתנהג בצורה לא נורמטיבית, יש לקשור את המעשה שלו באופן ישיר למועדון".
ניר רייכמן, שאימן במחלקת הנוער של בית"ר והיום מנהל את מחלקת הנוער של הפועל קטמון, אמר: "יש מקומות בהם רואים סנקציות בשטח והורים שעוברים עבירת משמעת, הילדים שלהם נפגעים. הם מסולקים ועוברים לאגודות אחרות, וזה לא ממש עוזר. לי היו שני שחקנים באגודה אחת, שבעקבות ההתנהגות של האבא שלהם, שניהם נדרשו לעזוב". מרכוס גרשקוביץ', חבר הוועד המנהל של הקבוצה, הוסיף: "בקטמון הסיפור שונה, כי הקבוצה היא בידיים של האוהדים. אנו משלבים את ההורים, והם רוצים להיות חלק מזה. מצד שני, קשה לגייס הורים לסדנאות כאלה. ההורים צריכים להגיע דרך הספורט, לא דרך האלימות, אם זה חינוך וחינוך גופני, וככה לחבר אותם למערכת".
יעקב בוזגלו הגיע גם הוא לוועדה: "לי אין ספק שאת כל הטעויות האפשריות עושות האגודות. לוקחים ילדים בני 5-6, וגורמים להם לחשוב שהם יהיו כדורגלנים. אין תעודה לכדורגלן. באגודות לא מדברים עם ההורים, הם משקיעים כסף והמתח עצום. אני רוצה לראות אור בקצה המנהרה, ואין לי בעיה שעד גיל 14-15 זה יהיה חוג. איך מנטרלים את האלימות של במשחקי ילדים ונוער? מקרבים את ההורים לאגודות ונותנים להם הרגשה של שייכות. לא לאיים כל היום על הילד וההורה. רק בגלל זה הדביקו לי סטיגמות שהן לא נכונות".
השופטת עדנה בקשטיין, יו" ר המועצה למניעת אלימות בספורט: "מי שתורם לאלימות דווקא במגרשי הילדים אלה ההורים. אני ראיתי אבא לילד שולף סכין כי לו היה יאה לו שהקבוצה היריבה מובילה. יש גם הרבה הורים שמסיתים לגזענות. הנזק הוא אנוכי כלפי מטה, כי זה עובד לדור הצעיר, ואחד הדברים שיש לשים עליהם דגש הוא הפן החינוכי בבתי הספר".
נציג המשטרה הפתיע בדיון: "לא נכון מבחינת המשטרה שכוחות שיטור ייכנסו לתוך אירועי נוער. זאת תפיסת המשטרה השוטפת. יחד עם זאת, ייסדנו במקומות שונים כוחות שמגיעים לכל אירוע. פרסמנו גם הנחייה שבמידה ובית הדין של ההתאחדות לכדורגל יזדקק לעדויות של שוטרים, הם יתייצבו לבקשתם".
יו"ר הוועדה דרשה בסיום הדיון ליישם את המלצות דו"ח המבקר – ההתאחדות לכדורגל, משרד החינוך ומשרד התרבות והספורט יחויבו לכתוב תוכנית אחידה למיגור התופעה. עוד דרשה יו"ר הוועדה ליישם את דו"ח מבקר המדינה ודו"ח וועדת זליכה. "הורים חייבים להיות חלק מהתהליך", סיכמה ח"כ שאשא-ביטון, "צריכות להיות יותר סנקציות – אם הורה מפשל, הוא צריך לחטוף. חייב גם להיות תקנון אחיד לכל הקבוצות ויש לחדש את האמנה למניעת אלימות במשחקי ילדים ונוער. הגעה של שחקנים לבתי הספר צריכה להיות במסגרת הפעילות של ההתאחדות לכדורגל ואני מבקשת שבוועדה של ההתאחדות לכדורגל ישימו דגש גם על גיל התחרות של הגילאים השונים".