הגזענות לא יורדת מסדר היום. דסה (צילום: ספורט 5)
הגזענות לא יורדת מסדר היום. דסה | צילום: ספורט 5
שקיפות, טוב או רע? בן זאב (צילום: ספורט 5)
שקיפות, טוב או רע? בן זאב | צילום: ספורט 5

עשרות אוהדים הגיעו הערב (חמישי) לכנס האוהדים - למען קידום מעמד האוהדים בישראל, שהתקיים זו השנה השנייה במכללת נתניה. הכנס אורגן על ידי ארגון "היציע" ועמותות האוהדים בשיתוף המכללה האקדמית נתניה ובסיוע הטוטו, ארגון האוהדים האירופי SD ו"מדינת הכדורגל". בכנס השתתפו נציגים של ארגוני אוהדים מאירופה ועמותות האוהדים הישראליות -  "האדומים", הפועל קטמון, "עיר הפועלים", בית"ר נורדיה, קביליו יפו, המכתש והפועל פ"ת.

בפאנל המרכזי לקחו חלק מנכ"ל מנהלת הליגה בכדורגל, אורן חסון, יו"ר הפועל ת"א וחבר ועד המנהל של עמותת האדומים, בארי בן זאב, מנכ"ל מכבי חיפה, איתמר צ'יזיק, מנכ"ל מכבי נתניה, רועי דניאל, חבר הכנסת לעתיד, זוהיר בהלול, עורך הספורט של "כלכליסט", אוריאל דסקל, ומרצה לסוציולוגיה של הספורט, ד"ר שלומית גיא. ראש מערך ההסברה של ההתאחדות לכדורגל, שלומי ברזל, שהוזמן לאירוע, לא הגיע.

"יש דמויות אפלות בכדורגל הישראלי"
איתמר צ'יזיק ביקש להתייחס לדיון קודם, שעסק בחוסר השקיפות אצל הקבוצות למסור נתונים על תקציבי הקבוצות: "הבעלים של מכבי חיפה תורם את הכסף מתוך אהבה למשחק. כל גרוש שנכנס ויוצא נבדק, לכן יש שקיפות מלאה. יעקב שחר השקיע בכדורגל הישראלי מעל 250-300 מיליון שקלים ואני משוכנע ששרצקי עושה את שלו מאותם הטעמים. מרבית בעלי הקבוצות בישראל עושים זאת מתוך אהבה לספורט".

זוהיר בהלול הגיב באותו נושא: "מדוע שהשקיפות לא תהיה גורפת? ייתכן שיש דמויות אפלות בעולם הכדורגל שאנחנו לא יודעים מה הסיבה להגעתם. אני חושב שזכות הציבור לדעת ולכן חובתנו אנחנו, לגלות את הדברים הללו. במדינה מתוקנת הייתה קמה וועדת חקירה בהתערבות של העולם התחתון. אנחנו כאילו מנומנמים ולא מזדעזעים".

צ'יזיק. אמירה מעניינת (צילום: ספורט 5)
צ'יזיק. אמירה מעניינת | צילום: ספורט 5

אוריאל דסקל הלהיט את הדיון כשאמר: "כולם יודעים שהעולם התחתון זה עניין בעייתי מאד אבל אסור לנו לשכוח שיש בליגת העל בעלים שהוא עולם תחתון, שהוא פושע, שהורשע בהכאת אוהד. דבר ראשון שצריך לעשות זה להעיף אנשים כמו אלי טביב מהכדורגל, לא משנה כמה כסף הביא, אם רוצים פה כדורגל נורמלי".

הדיון המשיך להיות חם כאשר אורן חסון הגיב לדבריו של דסקל: "להעיף מהכדורגל זה לא ביטוי שהייתי בוחר בו, צריך לבדוק את הנתונים. מוטב שנבדוק לפני שמעבירים ביקורת. אלי טביב הוא לא הנציג של בית"ר במנהלת".

רועי דניאל, מנגד, נדרש למצבה הכלכלי של נתניה: "זה לא סוד שהמצב לא טוב, יש גירעון שאנחנו מתקשים לעמוד בו. אנחנו מנסים לסיים את החודש וחצי עד תום העונה ואז לייצר תקציב חדש ושפוי. אנחנו אוגרים כספים על מנת להמשיך ולעמוד על הרגליים".

בארי בן זאב נשאל מדוע הוא לא מפרסם את סכום הגירעון של הפועל כדי לקרב יותר אוהדים שיתמכו במועדון: "לקח לי יותר משבוע להשתלט על המאזנים של חמש השנים האחרונות של הפועל תל אביב. שקיפות? זה לא יעזור. אם נשים פה נתונים, נאבד את הידיים והרגליים. לי בתור נציג האוהדים, יש בעיה. כשחברה נקלעת לקשיים הדבר הכי גרוע זה לשים הכל בעיתון, למרות שאני בעד שקיפות גבוהה. הפועל ת"א נפגעה מאד כאשר כל הנתונים התפרסמו. הבעיות הן קשות לפיתרון. אז אם כל שנה היה צריך לפרסם מאזנים אולי לא היינו מגיעים
למצב הזה. אין ספק שנציג את המאזן של שנה הבאה אבל כרגע יש גירעון פנימי שאין לי איך לכסות אותו".

"גם הקהל צריך לנטוש את המגרש לנוכח קריאות גזעניות"
לאחר מכן, הדיון גלש גם לנושא האלימות והגזענות במגרשים. זוהיר בהלול פנה אל האוהדים בבקשה: "אתם לא יכולים רק לדרוש ולהתנער מהאחריות שלכם כשלצידכם פוצחים אנשים בקריאות גזעניות כנגד שחורים, ערבים וכדומה. וזו מהות העניין: אם אתה לא גודע את הרעל ואת הראש של הנחש, אתה לא פוגע בעיקר. למה , שהוא בחור נהדר, צריך לספוג קללות רק בגלל צבע עורו? לא רק שהקבוצה צריכה לרדת מהמגרש אלא גם הקהל צריך לנטוש את האיצטדיון לנוכח קריאות גזעניות".

בשלב הזה צ'יזיק התערב ואמר לגבי דסה: "אין הבדל בין קריאה נגד שחורים לבין קריאה נגד ערבים. אם אלי רואה את מה שקורה בסביבתו אז הוא צריך היה לקחת את כרטיס השחקן שלו ולעזוב את בית"ר ירושלים".